perjantai 15. huhtikuuta 2011

Kevätsiivous ja vaihtoehtoisia siivousaineita

Ensi maanantaina täällä alkaa Pesah eli juutalainen pääsiäinen.Sitä ennen on tapana tehdä perusteellinen kevätsiivous,etenkin keittiössä,jotta viimeisetkin leivänmuruset saadaan puhdistettua pois,sillä Pesah-viikon aikana syödään vain matsaa eli  happamatonta leipää.

Perusteellinen kevätsiivous on muutenkin hyvä,sillä silloin löytyy tavaroita,joiden olemassaolon on melkein unohtanut (ainakin minulle käy aina näin;D). Astmaatikkona en kuitenkaan haluan käyttää ympäristölle ja itselleni vahingollisia kemikaaleja sisältäviä puhdistusaineita,joten valmistin omat siivousaineeni itse.Eikä se edes ole vaikeaa!

Seuraava "Melkein appelsiiniöljy" on ihana puhdistusaine. Se tehdään näin:
Ensin otetaan 3 tai enemmänkin appelsiinia
appelsiinikuoren uloin osa kuoritaan 
Ja laitetaan kuivumaan talouspaperin päälle;huoneenlämpöön
päivässä tai parissa ne ovat jo kuivuneet
Kuivatut kuoret jauhetaan hienoksi  ja laitetaan lasipurkkiin
Päälle kaadetaa vodkaa niin että kuorijauhe peittyy ja hieman ylikin
Purkki pidetään varjossa 3-4 päivää,ja purkkia ravistellaan kunnolla pari kertaa päivässä.Lopuksi kuorijauhe nesteinen kaadetaan harsokankaan päälle ja siitä puristetaan irti kaikki mahdollinen neste
Neste kaadetaan laakeaan astiaan,ja alkoholin annetaan haihtua. Muutaman päivän kuluttua alkoholin hajua ei enään tunnu;sen sijaan neste tuoksuu appelsiiniselta! Mitä kauemmin nestettä pidetään astiassa, sitä enemmän siitä haihtuu nestettä,ja jäljelle jäävä osa on appelsiiniöljyä,jota voi myös käyttää vaikka kosmetiikassa.  Kaadoin keltaisen nesteen parin päivän kuluttua suihkupulloon,lisäsin etikkaa ja vettä,ja ihana siivousaine oli valmista! Tuoksuukin hyvälle.Ja ötökät eivät kauheasti pidä sitrushedelmien tuoksusta,eivätkä kissatkaan,joten siihenkin tämä on hyvä!

Toiseen ,isompaan lasipurkkiin laitoin appelsiinin kuoret ihan sellaisenaan sen jälkeen kun olin kuorinut hedelmät (siis en vain ulointa kuorta). Kaadoin etikkaa päälle ja laitoin purkin varjoon.Etikkaa voi kaataa ihan rajapintaan saakka ja viikon jälkeen etikan tuoksua ei tunnu lainkaan ,ainoastaan appelsiinin tuoksu tuntuu. Tämän annan olla muutaman viikon muhimassa, jonka jälkeen jauhan kuoret nesteineen,siivilöin ja ta daa,toinen hyvä ekologinen siivousaine on syntynyt.Appelsiini tosiaankin poistaa likaa hyvin.Appelsiinin kuori sisältää limonenea,jota käytetäänkin monessa siivousaineessa.

Myös muita keittiöstä löytyneitä aineksia olen käyttänyt siivouksessa.Teräksiset keittiön esineet voidaan puhdistaa sitruunamehun ja leivinsoodan sekoituksella.Leivinsooda ,sitruunahappo sekä etikka ovat mainioita siivousaineita

Tietokone on nyt vihdoinkin kunnossa. Hieman harmittaa esimerkiksi kaikkien suosikkisivustojen häviäminen (onneksi täällä blogeissa olevat ovat hyvin tallella) mutta nyt kone vihdoinkin toimii paremmin:)

28 kommenttia:

  1. Toihan kuullostaa hienolta, ostan usein valmiitakin puhdistusaineita, kun pidän tuoksusta. Pitää laittaa ohje ylös ja tehdä heti kun kuoriminen alkaa sujua.

    VastaaPoista
  2. Jael, minä käyttäisin vaikka arsenikkiliuosta, jos sillä saisi puhtaaksi meidän valkoiset puutarhakalut!

    Aurinkoista Viikonloppua Sinulle!

    VastaaPoista
  3. Kiitos hineoista ohjeista, aion kokeilla ihan varmasti..:D

    VastaaPoista
  4. meillä mäntysuopaa ja tiskiainetta, riittää.

    VastaaPoista
  5. Siivous täälläkin ajankohtaista - Kaikki vinkit tervetulleita! :)

    VastaaPoista
  6. Allu;tuota appelsiiniöljyähän on monessa siivousaineessa,ominaisuuksien ja tuoksunkin vuoksi.

    Leena;Ihanko arsenikkia;D Monissa valmiissa puhdistusaineessa on tätä samaa,kera pahojen kemikaaliemyrkkyjen.Usko pois,että tälläkin saisit aika hyvin ne tuolit puhtaiksi;D Sinullekin aurinkoista viikonloppua!

    Hannele:no nekin hyviä...

    Rita;Kevät innostaa siivoamaan..;D

    Irmastiina:kiva,kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
  7. Wau! Noilla ohjeilla aion kokeilla appelsiinista kevätsiivousta. Kuulostaa helpolta ja uskon myös tehoavan. Neuvotaanhan pinttyneitä valkoisia posliinipintojakin puhdistamaan suolaan kastetulla sitruunanpuolikkaalla.

    VastaaPoista
  8. Tuota pitää kokeilla, itselläni
    on myös astma eli tarkkana saa olla
    voimakas hajuisten aineiden kanssa.
    Varmaan keittiön täyttää miellyttävä appelsiinin tuoksu, kun tuota käyttää.

    VastaaPoista
  9. Oho, en ole koskaan kuullutkaan mistään tämmöisestä. Kerrassaan hienoja ideoita, ja nämä appelsiinjutut sopivat muutenkin blogisi teemaan hyvin. :-) Kiitos hyvistä vinkeistä. Ja hyvä, että sait tietokoneesi taas kuntoon. Oliko yhtään vierotusoireita? ;-)

    VastaaPoista
  10. Aivan ihanalta kuulostaa, tekisi melkein mieli kokeilla ja hiukan maistaakin tuota ;-)

    Mukavaa viikonloppua sinne !

    VastaaPoista
  11. Minna;Appelsiinin kuoret ovat tosi tehokkaita puhdistusvälineitä,joten jos tekee vaikka appelsiinimehua kannattaakin käyttää kuoretkin.Ja tuoksukin on miellyttävä:)

    Sirpa:Niinpä,monissa siivousaineissa on niin vahvat kemikaalit että niitä saa varoa.Tuosta tuleekin sellainen hento appelsiinin tuoksu.

    Hippu;Juu,appelsiineja moneen käyttöön;D Tietokone tuli takaisin,ja toivottavasti nyt kestää vielä jonkin aikaa.Harmi vaan että kaikki linkit hävisivät ennenkuin sain ne talteen.Hieman vieroitusoireita ehti kyllä tulla,mutta onneksi ei kauhean monta päivää korjaukseen mennyt.

    Petriina:Kannattaa kokeilla,ihana ekologinen puhdistusaine. Samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  12. Oi kiitos sinulle kivoista, minulle uusista siivousvinkeistä..
    Ehkä kokeilen tuota appelsiinijuttua..

    Huomenna pitäiskin siivota..
    juuri nyt on päällä pienoinen flussan poikanen, väsyttää tai laiskottaa..

    ihanaa v iikonloppua...

    VastaaPoista
  13. Kuulostaa ja näyttää kokeilemisen arvoiselta. Kiitos kivoista vinkeistä.

    VastaaPoista
  14. Tama olikin mielenkiintoista. Pitaisi kokeilla, jos joskus kavisin ostamassa sita vodkaa. Vaan kun en juuri koskaan kay tuolla alkomahoolikaupassa...

    VastaaPoista
  15. Oletpa viitseliäs kun jaksat itse tehdä pesuaineet. Tosin kuulostaa niin hauskalta, että voisin ehkä itsekin kokeilla. Tykkään myös käyttää ekologisia aineita koska kaikki myrkyt kauhistuttavat minua. Olen vain niin lasika, että ostan kaupan ekologisia pesuaineita. Niitäkin toki on moneen junaan ja täytyisi varmaan perehtyä tarkemmin siihen mikä niistä tekee ekologisia.

    Lisäksi pitäisi varmaan perustaa joku niksitiedosto, koska aina kun tulee jotain vähän erityisempää puhdistettavaa en muista mitä ainetta mihinkin tahraan ja sotkuun piti käyttää.

    VastaaPoista
  16. Sitruunaa minä olen käyttänyt keittiössä puhdistamiseen, mutta en appelsiinia.

    Luonnon omat ainekset ovat tehokkaita ja myös ympäristöystävällisiä.

    VastaaPoista
  17. Hanne:Olen aivan ihastunut tähän appelsiiniseen puhdistusaineeseen,joka ottaa liat pois ja jättää jopa kiiltoa pintaan.Minullakin hieman flunssaa,toivottavasti pääsemme molemmmat siitä irti.Ihanaa viikonloppua ystäväiseni!

    Annekatariina:Ehdottomasti kokeilemisen arvoista!

    Saya:ei ollut mitenkään vaikeaa.Ja kun muutenkin käytin appelsiineja,niin kuoret tulivat jo sivutuotteena.Ekologisia puhdistusaineita olen minäkin ostanut,sillä myrkkyjä en halua enään ostella,mutta näitä ekoaineita on itsekin helppo tehdä:)Netissä kyllä taitaakin olla kaikenlaisia niksitiedostoja.

    Arleena:Sitruuna on tehokas ja niin appelsiinikin.Näin on,luonnon omat ainekset hyviä ja parempia ympäristölle:)

    VastaaPoista
  18. Keittion tiskialtaani on vahan erikoista materiaalia ja tahrat imeytyvat siihen ikavasti. Sitruunamehu puhdistaa ne jopa paremmin kuin voimakas kloriitti.

    Etikkaa, sitruunahappoa ja ruokasoodaa kaytan myos.

    Kaypa minun blogissani katsomassa miten meidan naapurit siivoaa!

    VastaaPoista
  19. Anu;mitä ainesta tiskialtaasi on? Minun on valkoinen harsina ja kaikki tahrat imeytyvät siihen heti,jatkuvasti saa sitä puhdistaa.Haluaisin metallisen tilalleitruunamehu on todellakin tehokas,myös sitä käytän,joten aika samoilla linjoilla ollaan.
    Tulenkin blogiisi katsomaan...

    VastaaPoista
  20. Ai appelsiiniakin! Raskisiko sitä vodkaa tuohon laittaa (kallista täällä).. Meillä on kolme sitruunapuuta, joten sitruunanpuolikkaalla siivoilen usein, kuparitarjottimetkin puhdistuvat suitsait. Tuoksut on tosiaan ihanat.

    VastaaPoista
  21. Sirokko: Niin sinullahan taitaa olla noita appelsiineja omasta takaa...Vodkaa taas saa täällä halvallakin,selaista vähemmän parempaa. Tuohon käytin Finlandia-pullon viimeiset jämät.Jäljellä oli vielä eksän aikainen baarikaapin sisältö,eiväthän ne pahaksi mene. Sitruunalla tosiaankin saa hyvin puhdistettua! Ei ole luonnon aineksia voittanutta!

    VastaaPoista
  22. Tätä täytyy ehdottomasti testata. Tuoksuu raikkaalta tänne asti :)

    VastaaPoista
  23. Katjusha>Kokeile ihmeessä;siivousaineesta tuli tos tehokas ja hyvän tuoksuinen!

    VastaaPoista
  24. Hooray for fewer nasty chemicals! I'm a big fan of natural cleaning products, and if you can make them at home, even better. Thanks for sharing these ideas, they're absolute gems!

    VastaaPoista
  25. Hannah;These orange based cleaning liquids I make are even better than I expected! From now on I will use only them,I hope...

    VastaaPoista
  26. Etikasta ja soodasta + sitruunasta tiesin, mutta en tuollaisesta appelsiiniöljystä. Varmasti toimii ja tuoksuu hyvälle! :)
    Mukavia kevätsiivouksia! :)

    VastaaPoista
  27. Kiitos vinkista! Laitankin heti appelsiinikuoret kuivumaan kun appelsiinimehua just puristettiin :))

    VastaaPoista
  28. Löysinpäs tämän! Reseptisi on vähän erilainen kuin omani. Mietin tuoksuisiko tämä vieläkin enemmän appelsiinilta.

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...