torstai 24. marraskuuta 2011

Luovutusvoitto puluille ja jännä jugurttibaari

Muutama vuosi sitten kirjoitin puluongelmastani,eli siitä,että pulut olivat täysin valloittaneet keittiön ikkunoiden alapuolella olevan pyykinkuivaustasanteeni. Asunnossani ei ole parveketta,mutta kaikilla on keittiön ulkoseinän ulkopuolella reunallinen pyykinkuivaustasanne.Sinne olivat pulut tehneet pesänsä ja vielä kehtasivat muniakin sinne,eikä mikään auttanut. Tuosta postauksesta on jo kulunut melkein 2½ vuotta,ja sen jälkeen jatkoin taisteluani pulujen kanssa,mutta jouduin toteamaan,että en oikein pysty mitään tekemään. Jossain vaiheessa sitten siirryin käyttämään pyykinkuivaustelinettä sisäpuolella,ja ihan hyvin se onkin toiminut:kesällä pyykit kuivuvat sisälläkin todella nopeasti ja nyt kylmemmällä säällä hieman hitaammin.Sitäpaitsi vastapestyn pyykin tuoksu on ihana! Loppujen lopuksi en ole kauhean harmissani siitä,etten voi käyttää pyykinkuivaustasannettani,sillä se on varjoinen paikka,jonne aurinko ei kunnolla pääse paistamaan,mutta pulut vieläkin välillä herättävät minut ärsyttävällä kujelluksellaan. 
Alkuviikosta kävin tarkastamassa Tel Aviviin joku aika sitten avatun jugurttijäätelöbaarin;Tapsin. Siellä on parilla seinällä useita hanoja,joista jokaisesta tulee eri makuista jugurttijäätelöä,myös rasvatonta ja sokeritonta,jos sellaista haluaa. Yksi seinämä taas on täynnä karkkipurkkeja,joista laitetaan karkkeja jugurttijäätelöön. Ja sitten on erilaisia kastikkeita ja hedelmiä,joita voi myös lisätä jugurttiinsa.Paikan erkoisuus on se,että kaikki tehdään itse,eli valitaan joko suuri tai tosi suuri purkki ja sitten vain hanoja aukaisemaan,ja valitsemaan juuri niin paljon ja niin monta erilaista jugurttijäätelöä kuin haluaa,ja sitten voi karkkipuolelta laittaa haluamansa määrä karkkeja joukkoon,samoin kuin hedelmiä ja erilaisia kastikkeita.Lopuksi koko komeus punnitaan ja maksu sen mukaan. Todella hauskaa oli kokeilla eri jugurttijäätelöitä eri hanoista. Itse en pidä mistään lisäyksistä jugurttijäätelössäni,vaan pidän siitä ihan sellaisenaan.Onneksi,sillä olisi vaikeaa valita sillä kaikkea oli niin monta lajia!
Idea on amerikkalaisen,mutta ensimmäinen Taps avattiin Tel Avivissa.Valitsin  juustokakun makuista jugurttijäätelöä sekä granaattiomenan ja vadelman makuista jugurttijäätelöä.Makuja oli aika monta ,kuten täällä näkyy. Peilejä ja valojakin tuolla oli sen verran että kuvista tuli vähän hassuja;D

24 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Kuulostaa kivalta! Missa baari sijaitsee?

Pia kirjoitti...

Kaikkea ne keksii..muistan kun Mallorcalla asuessani sinne tuli mehubaari, sai valita mehun ihan mistä hedelmistä halusi. Kyllä se oli silloin niin "erikoista".

Yaelian kirjoitti...

Anu:tuo ensimmäinen on Tel Avivin Cinemateekin vastapäätä(linkin takana myös osoite) ja nyt on avattu myös toinen tuollainen Rishonin Kanion Zahavin uudisosaan.

Pia:Näin on. Täällä on paljon tuollaisia mehubaareja,mutta tämän paikan erikoisuus oli tuo itsepalvelu,eli kassalla vaan punnittiin ja maksettiin,mutta muuten kaikki otettiin itse.

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, muistan miten R:n kanssa jollain Ranskan matkalla heräsimme kyyhkysten kujerrukseen...siitä on se runokin.

Minun iso parvekkeeni on täynnä lintuja haukoista närhiin ja töyhtötiaisiin ja vielä sitten oravat. Jos tuuletan siellä vaatteita eli siis laitan sinne jonkun telineen silloin, suojaan koko hoidon vanhalla lakanalla. Sitä voi käyttää ihan hyvin myös tuollaisen pienen kuivatustelineen päällä, kyllä se ilma sielti kiertää ja pyykistä tulee raikasta.

Minä enemmänkin kovalla pakkasella raahaan sinne sijauspatjoja, tyynyjä etc. ja niiden päälle viskaan puhtaan, vanhan lakanan.

Pia kirjoitti...

Niin, sellainen käytöntö on ruotsinlaivoilla esim. viking linen baarissa, että punnitaan.Kalliiksi tulee painava perunamuussi.:D

Yaelian kirjoitti...

Leena;pidän linnuista mutta pulut ovat poikkeus,raivostuttavat! Tuo pyykinkuivaustasanne ei ole parveke,vaan ikkunoiden alla oleva lattiallinen tasanne,jonka ympärillä aidat,ja siinä sitten on pyykkinaruja pyykin ripustamista varten. Ja sen lattian ovat täysin vallanneet ja paskanneet sinne enkä pääse sinne sitä puhdistamaan .Eli jos laittaisin päälle lakanan niin takulla paskantaisivat sinnekin...

Pia;että muussikin punnitaan! Kalliiksi voikin tulla;D

pikkujutut kirjoitti...

Meillä on noita telineitä kaksin kappalein, voi siirtää auringon mukaan :) Meillä maalaripojat katkoivat aikoinaan ulkonarut, eikä olla edes saatu laitettua takaisin...

Amalia kirjoitti...

Nam kuulostaa hyvälle.

Mine kirjoitti...

Minulla pyykki kuivuu eteisessä kahdessa telineessä nonstoppina. Jatkuva liputus siis käynnissä. Näen päiväunia kodinhoitohuoneista:). Turkkilainen tavaransäilystys on ihan onnetonta. Sitä ei ole mietitty mitenkään.

Tuollainen baari sen sijaan on ihan älyttömän hieno idea. Onneksi eivät ole tänne keksineet, niin ei jää nekään kilot vyötäröni vararenkaaseen....

Yaelian kirjoitti...

Pikkujutut;minulle riittää yksi. On tosi kätevä tosiaankin kun voi sitä siirtää.Teillä siis maalaripojat ja minulla pulut;D

Anna:hyvää oli ja aika kevyttä:)

Mine:Minäkin muistelen kodinhoitohuonettani Helsingissä kaihoten.,,,Suomessa tosiaankin osataan hyvin rakentaa niitä tavaransäilytyspaikkoja.Poikani pieneen keittokomeroon mahtuu enemmän tavaraa kuin minun paljon suurempaan,ihan vaan sen vuoksi kun se on suunniteltu niin hyvin.Lapset varmaankin tykkäävät tuosta jugurttijätskipaikasta kun saa ottaa itse;)

Hippu kirjoitti...

Miten siellä on noin paljon kaikkea ihanaa, niin kuin tuo jogurttibaarikin. Mä varmaan ostaisin tuolta tontin, hihii.

Ja pulut... huokaus. Ne voivat olla kyllä ihan hirveä maanvaiva. Ovat vielä niin hirveän rohkeitakin. Anoppilassakaan ei voi pitää keittiöparvekkeella mitään. Onneksi pyykkisi kuivuvat sisälläkin!

arleena kirjoitti...

Puluja vastaan on mahdotonta taistella.
Herkullinen baari, tykkäisin myös käydä siellä.

Laura kirjoitti...

Minä vasta luin jostakin että jos laittaisi sellaisen käärmelelun (siis sellaisen muovisen, oikeannäköisen), niin se pelottaisi pulut pois. En tiedä toimiiko oikeasti vai ei, mutta jos löydät sellaisen jostakin niin ainakin voisi kokeilla. :)

MaaMaa kirjoitti...

No johan nyt on Pulut, kun eivät millään lähde ... mutta onneksi pyykinkuivaukselle löytyi parempikin ratkaisu. Pulujen kujerrus on tosi omituista: hiljaista, mutta silti pitkälle kantautuvaa ja erityisesti unen läpi pääsevää - Pariisissa meillä oli sisäpihalla puluja kujertamassa kukonlaulun aikaan ja aina heräsin siihen...

Vau miten makee jugurttijäätelöbaari! :)

Nurkkalintu kirjoitti...

Joskus keväällä tuli mieleeni ne pulut, että vieläköhän ovat siellä seuranasi :)
Meidän takapihalla vierailee säännöllisesti 2-4 pulua. Onneksi eivät vielä ole tulleet parvekkeille.

Tokko siinä baarissa on tarjolla laktoositonta jugurttijäätelöä...
Otitko laktoosinhajottajatbl:n herkuttelun lomassa vai riskeerasitko? =)
(Minulla on paha laktoosi-intoleranssi.)

Yaelian kirjoitti...

Hippu:Ruokapuoli täälläpäin on todellakin hyvä (ehkä sen vuoksi olen niin lihonut tänne muutettuani..) Pulut ovat tosiaankin kamala maanvaiva! ja pirun sinnikkäitä! Nyt olivat valinneet toiletikseen makuuhuoneeni toisen ikkunan ulkopuolen tason,onneksi sentään sinne pääsen puhdistamaan,arhghh!!

MaaMaa:Juu eivät lähde sitten minnekään!Eikös ollutkin ärsyttävää se niiden kujertelu aamusella...
Tosi makea onkin tuo jugurttijätskibaari;kiva juttu oli se että kaiken sai tehdä itse:)

Nurkkalintu:Onneksi ne teidän pulut eivät ole samanlaisia vahinkoja tehneet kuin nämä "minun" puluni.
Otin laktoositabletin ensin;muuten olisi ollut myöhemmin tosi huono olo.Minullakin on totaalinen laktoosi-intoleranssi.Onneksi on niitä tabletteja ettei tarvitse kokonaan maitotuotteista luopua:)

Yaelian kirjoitti...

Arleena:näin se varmaan on,ovat hurjan sitkeitä! Ja jugurttijätskipaikka oli tosi kiva:)

Laura:Helsingin Hakaniemen torilla olikin laitettu marjojen päälle niitä muovikäärmeitä ja kuvasinkin sellaisen.Mutta tokko se noihin puluihin tepsisi...olen kokeillut jo vaikka mitä! Mutta ehkä menen seuraavaksi lelukaupan kautta;D

anumorchy kirjoitti...

Puluja varten voi ikkunalaudoille asentaa semmosia piikkeja, eivat tule enaa istumaan ja kakkimaan sinne. Mies asennutti juuri tanaan myos aitinsa asunnon parvekkeen ulkopuolelle semmosen puluverkon, etta ei mene enaa vesikourut tukkoon, niinkuin kirjotin pari paivaa sitten blogissani. Taallahan on ihan semmosia pulunkarkotukseen erikoistuneita firmoja naita patentteja asentamaan.

Rita kirjoitti...

Meinasin juuri kommentoida että joistakin taisteluista on vaan luovuttava, mutta sitten huomasin tuon Anumorchyn kommentin - most interesting :)

Jugurteista: Pisti miettimään kun luin yhdestä ravintokirjasta lauseen: Kuka ihme lanseeerasi ajatuksen että jugurtti on laihdutusruokaa, ja miten on mahdollista että se käsitys elää niin sitkeästi muun muassa TV-mainonnassa? (Tuli vaan mieleen ja ajattelin tässäkin kertoa :)

Kiirepakolainen kirjoitti...

Minunkin parvekkeellani pari vuotta sitten pesi pulu. Tuntui, että niitä oli joka mutkassa, puissa ja pihalla. Minä muutuin hirviöksi, otin pulun munan ja laitoin roskikseen. Kyllä sitten omatunto soimasi, kun pulu kävi munaansa etsimässä.
Mutta ärsyttäviä ne on, ja sotkee kaikki paikat kakkimalla.
Nyt ei ole enää puluja, en tiedä miksi...

Yaelian kirjoitti...

Anu:juu tiedän yksi tuttu laittoi sellaiset piikit.Mutta kun siinä pyykkitasanteessa ei ole ikkunalautaa.Tuo puluverkko olisi kyllä kätevä.

Rita:juu pulujen vastaan on hieman vaikeaa taistella. Tuohon pyykinkuivaustasanteeseeni ei ne piikit auta.
Jugurtti ei tosiaankaan ole laihdutusruokaa,siinähän on hiilareitakin reilusti. Mutta on kuitenki kevyempi (ja mielestäni parempi)vaihtoehto rasvaiselle jätskille.Ja nuo jugurtit tuolla oli tosi herkullisia.

Kiirepakolainen:No sulla oli onni,että pulut hävisi.Pari vuotta sitten eivät pulut päässeet hautomaan munaansa kun hätyytin niitä koko ajan,ja lopuksi se muna muumioitui,mutta ne luulivat että sitä voi hautoa joten olin tyytyväinen,kun ajattelin ettei enään tule vauvapuluja.Nyt taitavat taas olla suvunjatkamispuuhissa tuolla.Tänäänkin klo 6 aikaan aamulla herättivät minut:(

Unelma kirjoitti...

Tuolla jogurttibaarissa olisi kiva vierailla.

kmsu kirjoitti...

Muovikäärmettä tulin minäkin ehdottamaan. Jotkuthan käyttävät laitureillakin muovikäärmeitä, ettei lokit paskoisi. En tiedä toimiiko varsinkaan puluihin, mutta voisi sitä kokeilla, jos sattuu muovikäärmeitä löytymään edullisesti. Joissain paikoissa olen nähnyt käytettävän myös verkkoja estämässä pulujen pääsy.

Pyykinkuivausteline on kätevä. Talviaikaan kuivaan pyykit pesuhuoneessa kahdessa telineessä. Hyvä, kun ne saa aina käytön jälkeen pieneen kasaan. Kesällä pyykit sitten kuivuu tietenkin ulkona narulla, vaikka enemmänhän siinä on työtä, kun kantaa pyykkejä edestakaisin. Ulkona vain tulee niin raikas tuoksu eikä tule turhaan ylimääräistä kosteutta sisälle.

Ciacy kirjoitti...

Oi vau!! Tuosta tulis niin mun lempibaari!!!!! Mà rakastan jugurttijàdee ja myòs niità lisukkeita.....Tulis varmasti aikamoiset pòperòt jos itse tuollaisen paikan jostain lòytàisin, niin paljon oli valinnanvaraa ja sitten ei osais valita niin laittais vàhàn kaikkea, eheh! Koko olis tietenkin se superiso! ;)