keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Retkellä kibbutsissa

Heti bussista noustessa oli upeat näkymät.
Maanantaina olin retkellä ,jonka oli järjestänyt vierastyöläisten lasten iltapäiväkerho,jossa käyn aina keskiviikkoisin vapaaehtoishommissa.Aamulla aikaisin matkustimme pohjoiseeen päin kohti kibbutsi Gevaa,joka sijaitsee Jisreelin tasangolla.Nykyään monien kibbutsien toiminnat on yksityistetty,mutta Geva on perinteinen kibbutsi,eli kollektiivinen yhteisö.Meidän Geva-retkemme oli järjestänyt yksi iltapäiväkerhon nuorista ohjaajista,joka on tuolta kibutsilta kotoisin.
Ensin menimme katsomaan hevosia.Kibutsilla on hevostallit ja ratsastuskoulu.
Pieni varsa oli syntynyt muutama päivä sitten.
Hei heppa ,tule lähemmäksi
Kaupunkilaislapset taputtelivat innostuneena hevosia
Sitten kävimme navetoissa. Siellä oli muutama navetta ja valtava määrä lehmiä! Kibutsissa tehdään myös juustoja,mutten tiedä, myydäänkö niitä sen ulkopuolella.Siellä on myös muutama tehdas,kuten suklaamakeisia valmistava  Shkedia,joka siellä edelleenkin on mutta jonka kibutsi möi joitakin vuosia sitten ulkopuoliselle yritykselle.Myös viinitila ja sen vierailukeskus löytyy tältä kibutsilta.
Pikku vasikat ovat suloisia. Kibutsilta on myös kotoisin täällä hyvin tunnettu kuoro Gevatron(linkin takaa youtube-video)
Lampaat ja niiden hurmaavat vahdit.Kibutsilla oli ainakin 3 lammasaitausta,ja jokaisessa koiravahdit.Ensisilmäyksellä luulin lampaita vuohiksi....
Ne kun olivat juuri menettäneet villansa.
Lasten pyynnöstä myös Bambi oli mukana retkellä.Voi sitä huomiota mitä se saikaan päivän aikana! Tuli melkein riitelyä siitä ,kuka saa sitä taluttaa;D
Eläinten jälkeen kävelimme laakson matalempaan kohtaan. Tuolla oli paljon vihreämpää kuin keskisessä Israelissa,jossa luonto on jo alkanut osoittaa kuivumisen merkkejä. Jisreelin laakso on merenpintaa matalempi,ja tuolla oli kuumempi kuin olin odottanut.Olin ainoa,joka ei ollut ottanut hattua mukaansa,ja sain lievän auringonpistoksen ja kamalan pääsäryn.Eli ensi kerralla hattu mukaan;kevätaurinko on voimakas.
Onpa täällä pellossa kivaa!
Suloiset pikku kukkaispojat
Tulimme alas laakson matalimpaan kohtaan;eukalyptuspuiden alle,jonne kibutsin väki oli tuonut tällaisen pita-uunin,jossa paistoimme leipiä ja pizzoja.
Lopuksi piti vielä ottaa ryhmäkuva. Bambikin on tuolla mukana;D

30 kommenttia:

Mine kirjoitti...

Näyttivät vihtyvän hyvin sinun lapsesi. Eläimiä ja ja ulkona syömistä, eihän sitä paljon muuta tarvitakaan. Ehdit kivoihin vapaaehtoisjuttuihin:).

hanne virtauksesta kirjoitti...

Voi miten ihana retki teillä onkaan ollut. Suloisia nuo eläimet! Lampaat ja heidän vahtinsa naurattivat ...hepat ovat aina lähellä sydäntäni..

Lapset ovat varmaan hurmioissaan..ja bambi!
Halauksia sinne. Miten te siellä vietätte Pääsiäistä?

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Taisi olla aika mainio retki! Sekä ihmislapset että eläinlapset ovat hellyttäviä ja näistä Sinun kuvistasi välittyy kyllä valoisa tunnelma :)

SusuPetal kirjoitti...

Nuo koiravahdit ovat hauskan näköisiä.

Olikohan Bambi väsynyt retken jälkeen!

Yaelian kirjoitti...

Mine:heillä (ja minullakin) oli tosi mukavaa! Erityisesti ihastusta tuottivat eläimet,vaikka jotkut pitelivätkin nenäänsä navetassa;D

Hanne: Ihana retki olikin vaikka sain kamalan päänsäryn kun en ottanut hattua mukaan enkä ehkä juonutkaan tarpeeksi. Ja lampaat vahtineet olivat ihanat,samoin muut eläimet tuolla:) Nuo ovat sellaisia kaupunkilaislapsia,jotka vain harvoin ovat sen ulkopuolella,joten retki oli todella antoisa:) meillä alkaa juutalainen pääsiäinen perjantaina,eli pitkäperjantaina.Siihen kuuluu pääsiäis-eli pesah-ateria.Laitan ehkä lisää juttua siitä.

Johanna:kamalasta päänsärystä huolimatta ihana retki.Ja sain kyllä opetuksen,hattu ja enemmän vettä seuraavalla retkellä mukaan.Talvella ei tuollaisia ongelmia ole...Lapset olivat kyllä todella innoissaan tästä retkestä!

Yaelian kirjoitti...

SusuPetal: Koiravahdit olivat hellyttäviä:) Bambi (ja minäkin) olimme ihan poikki retken jälkeen;kävelyä kuumassa tuli aika paljonkin.

Riitta kirjoitti...

Onpa iloinen retki ja kivat valokuvat! Piti hetki tihrustaa tuota alinta kuvaa ja sieltä se Bambi sitten löytyi ;-D

Allu kirjoitti...

Meni vähän aikaa ennenkuin löysin Bambin ryhmäkuvasta.

Mimmi kirjoitti...

Ihana päivä sulla ollut!!

Karolina , Krystyna , Klara ♥ kirjoitti...

___________░▒▒▒▒▒▒░.
__________▒▒▒░▒░░░░▒▒.
__________░▒▒▒░▒▒▒░░▒▒
_________░░░▒▒░░░▒░▒▒
____▓___░░░░░░`▒▒▒▒▒:
____▓▓ ░░░░░░▒░░░░░░
_ ▓_ ▓▓░░░░░▒░░░░░░░
_▓▓▓ ▓░░░░░▒░░░░░░░ ▓
_ ▓▓▓▓░░░░▒░░░░░░░▓▓
.....▓▓▓░▓░▒░░░░░░▓▓
........▓▓▓░▒░░░░▓▓▓
............▓▓'▓▓'▓▓▓▓´
..................▓▓▓'
___________▓
___▓▓▓____▓
_▓▓▓▓▓▓_▓
▓▓______▓▓
_________▓__▓▓▓▓▓
__________▓_▓▓▓▓▓▓
__________ ▓▓______▓▓
__________ ▓
___________▓

Tuula kirjoitti...

Voi miten ihana retki!

Muistan hyvin, kun olin kibbutzin lastentalossa töissä ja oli niin tärkeää, että lapsilla on aina hattu päässä auringossa. Sitä samaa toteutin sitten omien lasteni kanssa Suomessa ja täällä. Täällä multa sitten kysyttiinkin, että onko tuolla lapsella aina oltava hattu päässä auringossa... Vastasin, että on!

Ihania eläimiä!

Eeviregina kirjoitti...

Varmaan oli hauska retki!
Siskojeni lapset käyvät usein koulusta retkillä eri puolilla maata ja joskus ne retket ovat vieneet kibbutseillekin.
Minä en ehtinyt koskaan käydä siskojeni luona kibbutsilla, kun he muuttivat sieltä jo kaupunkiin.
Asuivat yhden talven kibbutsilla Jerusalemin länsipuolella.
Hyvää pääsiäistä ja pesahia sinulle!

arleena kirjoitti...

Lasten kanssa on mukava retkeillä. Lapset ovat varmasti innoissaan kaikesta uudesta ja varsinkin eläimistä.

Taas ihastelin tuota vehreyttä, se on meillä edessäpäin.

BLOGitse kirjoitti...

Tosi mahtavaa kun lapset pääsevät 'juurille' näkemään mistä maito tulee ja villatakki päälle pidettäväksi. :)

sarapirat kirjoitti...

wow, vilket härligt gäng ni ser ut att vara!
och söt kalv...

säg yaelian, läser du på svenska? jag har rensat ut ett gäng svenska böcker om du är intresserad!
kramar
glad påsk!
chag sameach!

Tanja kirjoitti...

Meillä kouluntilalla (jossa työskentelin) kävi aina silloin tällöin tarhalaisia tai koululaisia, lapset nauttivat yleensä eläimistä luonnostaan, jolleivat vanhemmat ole pelotelleet.
Joskus piti ihan olla kauhuissaan, kun ei ollut sitä kunnioitustakaan isoja eläimiä kohtaan :D, mutta yleisesti ottaen lapset osasivat aina ottaa huomioon eläimet ja kuuntelivat ohjeita tarkkaan.

Ihanaa Pääsiäistä sinne!

Leena Lumi kirjoitti...

Tuonne minäkin olin lähdössä...;-) Missähän olisin nyt.

Tänään oli Hesarissa juttua tehotuotannosta eläinten kasvatuksessa eli feedlot -kasvattamoista. Sitä on ainakin kovasti Argentiinassa ja USAssa ja siinä eläimille ei jää luontaista liikkumistilaa, eivätkä ne saa vapaasti kulkea ulkona etc. Kirjoittajalta jäi uusiseelantilainen lampaan paisti ostamatta.

Jutussa oli lause: "Feedlot on ihmisen masentavimpia keksintöjä."

Luoja, miten ihania nuo paimenkoirat ovat. Olen nähnyt niitä alpeilla lammaslaumoineen ja tavannut myös paimenia. Ihan kuin olisi ollut Heidin mailla...ja olinkin.

Ihanaa kun Bambi saa olla tähtenä!

Girl of the blog kirjoitti...

Upeat maisemat, ihanat elukat ja erityisen mukavaa varmaan lapsille.. niin ja aikuisillekin tietysti =)

Tuo kauniin virheä nurmikko näyttää niiin houkuttelevalta! =)

Yaelian kirjoitti...

No niin ,kirjoitin pitkän vastauskommentin kaikille ja se hävisi,bloggeri taas temppuilee:(

Riitta:oli kyllä kiva retki ja väsyttäväkin;D Bambi oli ihan onnellinen kun sai huomiota!

Allu:minullakin kesti hetken ennenkuin muistin että Bambikin on tuossa kuvassa;D

Mimmi:Oli tosi kiva!

Klara,Karolina and Krystina;thanks for the lovely flower comment!

Tuula:Eläimet tuolla olivat ihania! tosin yksi vasikka sai käteni hyvin limaiseksi mutta ei se mitään;D
Ihan hyvin teit kun laitoit aikonaan lapsillesi hatut päähän;aurinko voi olla petollinen keskipäivällä pohjolassakin.Olisin säästynyt päänsäryltä jos olisin laittanut hatun.Hyvää pääisiäistä!

Eeviregina: Oli tosiaankin kiva retki ja pitkästä aikaan kun vierailin jollain kibbutsilla.Jännästi sinulla on 2 siskoa päätynyt tänne kibbutsin kautta;D Oikein hyvää pääisiästä sinulle!

Arleena:lasten iloa oli oikein mukavaa katsella:) Ja pian teilläkin vihertää,kun taas täällä alkaa olla jo aika kuivaa.Onneksi kesällä pääsen Suomessa näkemään luonnon vihreyttä sillä seuraavaa sadetta täällä saadaan kyllä odotella pitkälle syksyyn.

BLOGitse:Ehdottomasti hyvä juttu !Muistan kun vein poikani pienenä Helsingin Haltialan tilalle ja hän kysyi että missä on se lehmä,josta tulee rasvatonta maitoa;D

Sara:VI hade en härlig utfärd på kibbutz Geva.
Jo läser böcker på svenska! Och om du har några bra böcker läser jag dom gärna:) Glad påsk och en stor kram!

Tanja:Nämä lapset olivat tosi kilttejä tuolla eläinten kanssa ja innoissaan! MOnet varmaan näkivät ensimmäistä kertaa maatilan elämiä..
OIkein hyvää pääsiäistä sinulle!

Leena:no minnes jäit ;D
Tuolla varmaan nuo lampaat pääsevät laitumelle,olen kyllä siitä varma.Lehmistä en tiedä;oli niillä liikkumatilaa tuolla mutta enemmänkin olisi saanut olla.Komeita olivat nuo lehmät. Nuo lammaskoirat olivat aivan ihania ja valkoisesta väristään huolimatta tuovat minulle hieman Olgan mieleen,olenko oikeassa,että muistuttaa noita hieman? Bambi oli ihan sekaisin kaikesta huomiosta;D

Girl of the BLog:Ihana retkikohde ja maisemat! Pian teilläkin jo vihertää! Mukavaa pääisiäistä sinulle!

Minttuli kirjoitti...

Hei, lueskellut olen mielenkiintoista blogiasi aika ahkerasti. Nyt vihdoinkin sain aikaiseksi kirjautua monien lukijoidesi joukon jatkoksi.
Kiitos kun kävit kurkkaamassa minulla!

Yaelian kirjoitti...

Minttuli:Kiva kun tulit lukijaksi:)Ja kiitos sanoistasi.Kävin katsomassa blogiasi,upeita kuvia sinulla:)

Kirsti kirjoitti...

Miten ihana postaus sinulla taas!! Ihmeellisen voimakkaasti siitä välittyi retkenne tunnelmaa. Saatoin kuvitella miten ihmettelevinä ja uteliaina lapset katselivat kaikkea näkemäänsä. Kuinka tärkeä oletkaan heille! Bambi sen myötä myös!
Tänään kiirastorstain kirkko- ja ehtoollishetkessä tuli Jeesuksen maallisen elämän lopputapahtumien myötä myös Israelin maisemat mieleen. Kuinka Jeesus rakastaakaan noita lapsia, samoin kuin koko maailman lapsia ja kaikkia aikuisia!

Pia kirjoitti...

Kivoja kuvia! Nuorena, ennenkuin muutin espanjaan, oli suunnittelmana lähteä juuri tänne appelsiinien keruuseen..:)

Nurkkalintu kirjoitti...

Ihana retkipostaus! :)
Mietin jo hakea suurennuslasin, että löytäisin Bambin retkikuvasta, mutta sitten silmäni osuivat oikeaan kohteeseen <3
Harmittelen saamaasi auringonpistosta;
- toivottavasti vointisi on jo hyvä.

Hyvää pääsiäistä!

Hanneles paradis på Hisingen kirjoitti...

Kiva retki teillä.

Yaelian kirjoitti...

Kirsti:kiitos:) Oli tosiaankin ihanaa nähdä lasten iloa tuolla! Nauttivat tosi paljon eläinten kohtaamisesta ja muutenkin,ja minäkin nautin,päänsärystä huolimatta.Ja Bambillakin oli mukavaa:)
Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

Pia:Kiitos:) Minä taas löysin tuolta greippipuitten joukosta muutaman tosi maistuvan verigreipin.Muuten olivat puut vielä kukkanuppuvaiheessa,mutta siellä täällä roikkui hedelmä ja voi kuinka makea se olikin,ei lainkaan hapan.
Mukavaa pääsiäistä!

Nurkkalintu:Kiitos:)Vähän pienihän Bambi on tuolla joukossa.Kiitos,iltaan mennessä ja kun olin juonut paljon nestettä myös kipu meni pois.Taisi olla vähän myös nesteenpuutteesta johtuvaa se päänsärky.Ensi kerralla pitää olla sitten fiksumpi.Hyvää Pääsiäistä sinullekin!

Hannele:Kiva olikin:)

sirokko kirjoitti...

Kiva kun on mahdollisuus päästä mukaan tuollaisille retkille. Lasten kanssa on mielenkiintoista matkustaa, he kun osaavat katsoa ja iloita asioista joita aikuinen ei välttämättä huomaa. Varmasti Bambikin nautti kaikesta huomiosta :)Ja jee, bongasin sen kuvasta!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin bloggsi ihan sattumalta..Upeaa nähdä kuvia Gevasta,sillä olin siela volunteerina 80-luvulla. Silloin sielä ei kyllä ollut eläimiä!

Hyvää pääsiäistä täältä Usan itärannikolta.

Yaelian kirjoitti...

Sirokko:noiden lasten kanssa oli todellakin kiva olla,ja sitä oli itsekin vähän lapsenmielinen tuolla;D Bambi taisi olla otettu kaikesta huomiosta ja illalla se väsähti totaalisesti;D

Anonyymi:onpa kiva kuulla joltakin ,joka on aikoinaan tuolla ollut.Nyt siellä oli tosi paljon eläimiä;D Ja kiitos samoin sinulle hyvää pääsiäistä!

MaaMaa kirjoitti...

Onpa ollut kiva päivä kibutsilla :) Mun serkku oli pari vuosikymmentä sitten ojankaivajana tms. muutaman viikon ajan Israelissa Kibutsillä töissä - oli ollut upea kokemus! :)
Ihana Bambi, varmasti nautti kun sai niin paljon huomiota ja taputuksia :)