torstai 29. elokuuta 2013

Tee se itse- postaus -carobista moneksi

Kävin tällä viikolla keräämässä carobia eli Johanneksen leipäpuun palkoja,ja ehkä hieman liioittelin,sillä kotiin tullessa niitä oli kokonainen sangollinen eli noin  nelisen kiloa.Koska näitä oli niin paljon ,paneuduin aika perusteellisesti näihin ravintorikkaisiin palkoihin ja laitan nyt tänne tällaisen DIY-postauksen sen käytöstä.Ehkä tästä on hyötyä täällä ja muissa Välimeren maissa asuville lukijoille.Keräämäni carobin palot olivat vielä sellaisessa vaiheessa,että sisus oli jonkun verran pehmeähköä ja itse palot aika pulleita.
Näitä oli siis huikea määrä mutta ensin tein tein carob-siirappia.Se tehdään niin,että palot murskataan  (vaikka monitoimikoneessa) ja niiden päälle kaadetaan vettä. Carob-murska saa liota yön yli,jonka jälkeen se siivilöidään ja liotusvesi laitetaan kattilaan. Sitä keitetään ensin jonkun aikaa korkealla lämmöllä ja sen jälkeen  keskilämmöllä.

Edit: tein hieman lisää siirappia ja tulin siihen lopputulokseen,että pelkkä liotusvesi ei riitä. Tuon ohjeen näin netissä mutta siirappia tuli paremmin niin,että carobpalot liotetaan,jonka jälkeen ne avataan ja poistettaan siemenet,jonka  jälkeen ne murskataan.Sen jälkeen murskaa ja liotusvettä keitetään jonkun aikaa,murska siivilöidään pois ja liotusvesi (nyt makeampi) keitetään kokoon siirapiksi.Samoin mehua tehdessä on parempi tehdä näin.Murskaa ei tarvitse heittää pois,sillä sen voi kuivata ja jauhaa jauheeksi.
Carob-siirappi on paitsi hyvää myös terveellistä.Carobissa on proteiinia,rautaa ja vitamiineja.Siirapissa ei ole mitään muuta paitsi carobin liotusvettä ja hiukkasen vaniljaa,mutta liotusvettä tulee keittää kokoon kunnes melkein kaikki on haihtunut pois,vasta silloin se muuttuu siirappimaiseksi.Liotusvesi täytti monen litran kattilan mutta lopulta itse siirappia tuli vain yksi lasipurkillinen. 
Jos murskattujen  carob-palkojen liotusvettä keitetään vain vähän aikaa ,ja siihen lisätään sitruunamehua,tuloksena on makean raikas juoma.Sitruuna taittaa carobin makeutta. Juu,,onhän tämä vähän kuraveden näköistä mutta tosi hyvää:)
Osan carobeista kuivasin carobjauhetta varten.Se tehdään niin,että carobista leikataan saksillä päät pois ja itse palko avataan veitsellä,jonka jälkeen siitä poistetaan siemenet.Hieman aikaa vievää puuhaa,mutta lopputulosta ajatellen kannattavaa. Kuivasin carobit kuivurissa,mutta ne olisi voinut kuivata myös uunissa kaikkein alhaisimmassa lämpötilassa tai antaa kuivua auringossa.Niitä voi myös paahtaa uunissa,joka vaikuttaa makuun.Tein tällä kertaa raakacarobjauhetta.
Carobit saivat kuivua kuivurissa yön yli ja sen jälkeen jauhoin ne.Maustemyllyllä se käy parhaiten. Sen jälkeen carob siivilöidään.Jauheesta ei tule ihan yhtä hienojakoista kuin kaupan carobjauheesta ,mutta aika hienojakoista kuitenkin.Siivilän tulee olla tosi pienireikäikäinen.
Tekemästäni satsista tuli hieman yli ½ suurta purkillista. Mutta carobeja on vielä jäljellä puoli sankoa joten eiköhän tuo täyty....Tosi hyvän tuoksuista ja makuista;tässä on vähemmän sivumakua kuin kaupan carobjauheessa.
Entäs se jäljelle jäänyt murska,jota jää siivilöinnin jälkeen? Sitäkään ei kannata heittää pois,vaan siitä saa tuota ylempänä olevaa juomaa niin että tuota murskaa keitetään veden kanssa kiehusmispisteeseen,lisätään sitruunamehua ja keitetään noin 10 minuuttia,ja kun seos on jäähtynyt;se siivilöidään.

28 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoista! Olen vaan pureskellut naita palkoja, taalla myydaan tuota siirappia ja varsinkin talvisaikaan paikalliset (mieheni mukaanlukien) nauttivat monesti lusikallisen paivassa, luontaistuotekaupoissa on kai muitakin taman pohjaisia tuotteita myynnissa mutta en ole koskaan ajatellut etta siita voisi itsekin tehda jotakin, kiitos vinkista!

    VastaaPoista
  2. Petra:täälläkin olen nähnyt siirappia luontaistuotekaupoissa.Pohjoisessa asuessa tutustuin erääseen naiseen,joka teki aina itse carobsiirappia,joten nyt otin sitten kunnolla selvää mitä noista noista voi tehdä:)

    VastaaPoista
  3. Oho, olitpa viitseliäs. :-)

    Mulle carob on ihan tuntematon juttu, enkä tiennyt, että se kasvaa tuolla tavalla palkoina. Itse asiassa aika samannäköinen kasvi kuin tamarindi. Kasvaako siellä tamarindia muuten?

    VastaaPoista
  4. Hannele:Kivan makeita ovat:)

    Satu:D Muistuttaa tosiaankin tamarindia ja muistan että sulla aikoinaan oli sellainen postaus tamarindistä ruokablogissasi.Ei mun tietääkseni kasva täällä,mutta Jerusalemin vanhassa kaupungissa on tamarindimehun kaupustelijoita.Tai ainakin oli ennen

    VastaaPoista
  5. Olipas eksoottiset eväät täällä tarjolla. Ja viitseliäs tekijä niiden takana.

    VastaaPoista
  6. Vau, siellä saa poimia carobeja ihan puusta!? Itse olen kauan sitten ostanut jauhetta kaupasta ja käytin sitä kaakaona, ihan hyvää ja muistan että tosi terveellistä. Onkohan Barcelonassa noita puita, hmmm... :)

    VastaaPoista
  7. Mine:Aika eksoottiset tai onko niitä teillä Istanbulissakin? Kun noita oli noin paljon niin piti kunnolla niistä jotain tehdäkin;D

    Matkatar:Nuo poimin yhdestä puusta,joka on pikku puistossa ihan keskustassa.Siellä on itse asiassa monta carobpuuta ja ihan rauhassa voi niitä poimia sieltä (samoin oliiveja,olivat tosin aika pieniä...)Käytän carobjauhetta aika ahkerasti,esim, raakanamuissa ja gluteenittomassa leivonnassa. Toivottavasti löytyy sieltä Barcelonankin suunnalta näitä carobpuita.-

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoista. Olen blogisi jatkuva seuraaja. Kiitos mukavista jutuista ja hyvistä kivista.

    VastaaPoista
  9. Monenlaista terveellistä tästä hedelmästä saa.
    Meillä ei tietenkään näitä ole, on marjoja ja sieniä.

    VastaaPoista
  10. Tämä on minulle ihan uusi tuttavuus. Wau! Sinä kyllä osaat sitten vaikka mitä. Voi himputti, kun meillä ei puuta täällä kasva :(

    VastaaPoista
  11. Onpas mielenkiintoista, mä olen vain syönyt "carob-suklaata" enkä muita carob-tuotteita ole bongaillut. Mihin tuota siirappia voi käyttää? Kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  12. Kesällä kun ostin sun kanssa jugurtilla sun muulla päällystettyjä juttuja Punnitse ja säästä - liikkeestä, eikös minun suosikkimakuni ollut juuri carob? Sanoin että mausta tulee mieleen englantilainen lakritsi ja sinä sanoit että höpsis :D

    VastaaPoista
  13. Olipa mielenkiintoista lukea tuon palon käytöstä, en ole koskaan kuullut sen käytön mahdollisuuksista. Minulla on pari palkoa muistona jostain matkalta, nyt katson niita enempi arvostusta silmissä.

    VastaaPoista
  14. Nam, carobit ovat hyviä ihan sellaisenaankin pureskella. Mutta sinähän teet niistä kaikenlaista jännää!

    VastaaPoista
  15. Kylla sina olet ahkera Yael! Mielenkiintoinen postaus, kunpa itsekin kerkeais/viitsis, kaikkein eniten kylla pelkaan etta jotain muita palkoja tuolta puistosta poimisin...

    VastaaPoista
  16. Vau, oletpa sinä ollut aikaansaava! Katsoin ekasta kuvasta, että tarjoilet täytelakua, mutta tämä olikin uusi tuttavuus, mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  17. Nelli:aikamoinen taikapalko!

    Raija:kiva kun kommentoit ja muutenkin kiitos sanoistasi:)

    Arleena;monipuolinen palko tuo onkin.Teillä tosiaankin marjoja ja sieniä metsässä ,täälläkin sellaisia on mutta joudun ne poimimaan marketin hyllyiltä...

    Sannabanana:) Teillähän näitä puita myös kasvaa ,ainakin löysin muutaman aussifirman,joka valmistaa carobtuotteita ,kuten tämän

    http://australiancarobs.com/productinfo.php?pid=201106190645

    Siirappi on miedosti suklaalle maistuvaa,tosi hyvää ja ajattelin käyttää sitä esim. vinaigretissa.Täällä usein laittavat sitä tahinin joukkoon.Jätskinkin päällä varmaan tosi hyvää:)


    Johanna:blogimaailma avartaa;D Mutta teillä on varmaankin kaupoissa carobtuotteita;onkohan teillä Trader Joe'siä sielläpäin`?

    Rita:juu oli ja minäkin tykkäsin todella paljon niistä carob päällystetyistä pähkinöistä:) Mutta se englantilainen laku ei kyllä näistä tule minulle mieleen,lähinnä suklaa tulee;D

    Mummeli:kiva että kiinnosti:) Olen aiemmin poiminut niin pieniä määriä etten ole viitsinyt tehdä mitään erikoista näistä mutta nyt kun oli paljon niin tuli tehtyä:)

    Tuula:niin ovatkin,etenkin silloin kun ovat vielä vähän pehmeitä ja pulleroita.Nyt tuli tehtyä paljon juttuja näistä ja vielä on tekemättä sillä paljon palkoja vielä jäljellä..

    Pilvi:kiitos:) Uhrasin näille yhden iltapäivän ja illan;D minä muuten poimin nämä kirjaston viereisestä puistosta,niiden korkeiden talojen alta,ja siellä ei muita palkoja olekaan,joten hyvin löytäisit näitä sieltä...

    SusuPetal:hih,täytelakua;D No taisinpa oikein innostua kun olin noita noin paljon kerännyt;D

    VastaaPoista
  18. Jael, kyllä olet viitseliäs!

    Tänään oli Hesarissa outo juttu siitä, miten mustikat, viinirypäleet ja omenat ehkäisevät kakkostyypin diabetesta silleen syötyinä, mutta mehuina lisäävät sitä. Kokeessa oli mukana yli 100 000 henkilöä ja tutkijat eivät tiedä, mikä tuon asian käntää toisinpäin, kun kummassakin on kyseessä sama hedelmäsokeri....

    Minä vain kuivattelen kosteikkovahveroita, kun M. niitä kantaa;)

    Viikonloppua♥

    VastaaPoista
  19. Leena:) aika outoa tuo että mehuina olisivat sitten ei niin terveellisiä;tosin hedelmät ovat parhaimmillaan ihan sellaisinaan. Tuo carob taas, sitä ei ihan sellaisenaan syö paitsi sitä on kiva pureskella kun on makea.

    ah sieniä!
    Ja ihanaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
  20. wau mikä palko, moneksi taipuu vaikkei näytä siltä :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  21. Sulla sitä riittää jaksua ja viittiä! Täytynee ostaa pussillinen noita palkoja ja tutustua niihin.
    Terv. Suometar

    VastaaPoista
  22. Blogitse;aika monipuolinen tosiaankin:) Ja kiitos samoin sinulle!

    Suometar:ellen olisi niitä niin hurjasti kerännyt en olisi varmaan viitsinyt ihan kaikkea tuollaista tehdä mutta nyt iski inspis päälle;D

    VastaaPoista
  23. Siis mà en oo ees tiennyt ettà noista voi tehdà jotain siirappiakin.....voisinpas kokeilla nyt kun sain tuon ohjeenkin, kiitos siità :D Tàhàn asti olen vain napostellut noita ihan vain niin ettei niille oltu tehty mitààn

    VastaaPoista
  24. Ciacy:ai teilläkin on noita! No kiva jos tästä postauksesta on jotain hyötyä:)

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...