perjantai 6. tammikuuta 2017

Varhainen aamu marketissa

Aamulla aikaisin lähdin lähiseudun jättimarketiin.Perjantaisin, eli viikonlopun ensimmäisenä päivänä,marketti avaa ovensa jo klo 6 aamulla. Tarkoitus oli tähdätä tuohon aikaan,että olisin siellä ennenkuin ihmismassat tulevat tekemään viikonloppuostoksiaan. Mutta pääsin perille vasta klo 7 aikaan aamulla,ja näin parkkipaikoilla niin monta autoa että tiesin ettei marketti ole läheskään tyhjä,vaan täynnä aamuvirkkuja asiakkaita. Tämä marketti (7 marketin ketju) on mielestäni paras koko keskisessä Israelissa;monet muut markettiketjut ovat mielestäni luontaantyöntäviä. Jopa viime vuosina osittain Yhdysvalloisssa asunut eksäni sanoi ettei edes Yhdysvalloissa ole nähnyt näin upeaa markettia,kun kävimme siellä yhtenä aamuna. Kuvat ovat tärähtäneitä ;marketissa ei saisi kuvata ,ja otin salaa kännykällä kuvia.  Minusta on tosi mukavaa kurkistella muiden maiden supermarketteihin,joten toivottavasti viihdytte tällä virtuaalikierroksella,tärähtäneistä kuvista huolimatta. Marketin sisäänkäynnin edessä ,molemmin puolin,löytyvät shampoot ym, sekä puhdistusaineet.
Tässä rivissä pakastelihaa,ja takana näkyy leveä jono ihmisiä lihatiskin edessä,jossa he odottelevat että heille leikataan ,jauhetaan ja pakataan lihaa. Tuolla tiskillä (punapukuiset) on monta työntekijää,samoin kuin tuorekalatiskin takana.  
Katse pitkään  käytävään,jossa lihatiski oikealla ,Vasemmalla on kaikenlaisia tahnoja,mutta se ei näy kuvassa.
Tulin leipien kohdalle.Koska on perjantai ,ja  sapatti edessä,myynnissä on kuvassa näkyviä challahleipiä,jotka eivät ole lettimäisiä. Minun ostoskoriini eivät tuollaiset höttöleivät kuulu.
PItaleipäpakettien takana on osa valmisruokaosastoa,joka on tosi pitkä ja kattava..Takana on keittiö missä kaikki ruuat valmistetaan,ja etenkin perjantaisin valmiilla kotiruualla on kysyntää kun monet ostavat valmista ruokaa viikonlopuksi,sen sijaan että tekisivät itse.Tai ostavat osan valmiina. 
Tässä olen menossa rullarappusia pitkin yläkertaan,jossa astiat,kodinkoneet,vaatteet,lelut ym.  Oikealla näkyvät tiskit joissa myydään valmissalaatteja ja tahnoja irtopainossa ,kuten erilaisia munakoisosalaatteja ym.Yläkerrassa etsin lasikantta korkeareunaiseen paistinpannuuni,mutta ostan vahingossa liian suuren,joten täytyy tehdä uusi reissu markettiin jotta saan sen vaihdettua pienempään.Mitä muuta tuli ostettua? Pakastekalaa ,kampelan tapaista eli Yellowfin sole. tarjouksessa ollutta vessapaperia,kananmunia,tonnikalaa,2 purkkia tarjouksessa ollutta tahinia,ja teetä.
Kuvassa näkyvät hollantilaiset elementit kuuluvat juusto-osastoon.
Alkoholipuolella silmään pisti Finntastic vodka. Ainakin vuonna 2015 Tyrnävällä tislattua vodkaa ei kelpuutettu kotimaiseksi.....
Vihannespuoli on erikseen,eli eri sisäänkäynti ja omat kassat sillä puolella. Tärähtänyt kuva kun olin kassajonossa;D Ostin vihreää salaattia,persiljaa  ja varsiselleriä.
Muuten ,täällähän tuli vuoden alussa voimaan vihdoinkin kauan odotettu muovikassilaki,ja suurissa marketeissa ei enään anneta muovikasseja ilmaiseksi.Tämä' oli ensimmäinen kerta kun kävin marketissa lain voimaantulon jälkeen,eikä tosiaankaan näkynyt enään muovikasseja roikkumassa kassan reunalla tai laitteessa. Sen sijaan muovikassista pitää maksaa,tosin liian pieni summa,ja muovikassien sijaan tässä marketissa tyrkytettiin kestokasseja,joita sai 2½ eurolla nyt 3 kpl.
Teehyllyjä on tässä marketissa monta metriä,ja selvästikin talvella valikoima on kesän valikoimaa suurempi.Bongasin uuden teemerkin,ja valikoima oli sekä houkutteleva että suuri. Luin pienen printin josta selvisi että Loyd teemerkki tulee Puolasta. Tätä saa kuulemma Tallinnastakin. Kattavasta valikoimasta oli vaikea valita...,ja kuvassa näkyy siitä vain osa.
Ostin paketin vihreää&valkoista teetä Aloe veralla,sekä vaniljan ja hunajan makuista Roiboosteetä. Minulle tee maistuu näin talvella kun on viileää tai kylmää,mutta ei lainkaan kesällä kun on kuumaa.Suosin yleensä vihreää teetä,,etenkin sitruunan tai mintun kanssa. Entä te,juotteko teetä ,ja onko teillekin talvi enemmän teenjuonnin aikaa?

18 kommenttia:

  1. Onpas tutut fiilikset ruokakaupassa! Kerran sattui niin, että me kaikki siskokset olimme ostoksilla samassa marketissa Jerusalemissa, sitä ei todellakaan yleensä tapahdu! "Hei, ai sääkin oot tullu ostoksille!" Minä tuon aina monta pakettia minttuteetä Suomeen ja nyt on viimeinen pussi kaapissa...

    VastaaPoista
  2. En ole ikinä nähnyt tuommoista challah leipää :O Näyttää samalle kuin meidän Lidlin pulla :D

    VastaaPoista
  3. Eeviregina:hih,teillä oli sitten hauska kauppareissu siskosten kesken;D Minttutee onkin tosi hyvää;)

    Nelli:tuo on sellaista ei letitettyä,ja subventoitua challahleipää,eli sen hinta on säännöstelty. En ikinä ostaisi tuollaista,mutta en muutenkaan osta tai käytä valkoista leipää.

    VastaaPoista
  4. Nuorempana join paljon teetä, nykyään en oikeastaan enää koskaan. Mieluummin aina se kahvi. Siistin näkäinen marketti.

    VastaaPoista
  5. Kesällä en taida juoda teetä ollenkaan, mutta syksyn tullen se kuuluu lähes jokaiseen koti-iltaan (ainakin glögikauden ulkopuolella). Hyviltä näyttää ruokakaupan valikoimat! :)

    VastaaPoista
  6. Olipas hauska salakuvausreissu! :-D Tiedän niin hyvin tuon tunteen, kun tekisi mieli ottaa kuvia, vaikka tietää, että se on kiellettyä... Minullehan kävi Intiassa kerran vähän köpelösti yhdessä marketissa. Onneksi en sentään saanut porttikieltoa kyseiseen markettiin, kun sekin marketti oli (silloin) paras. :-)

    Hienot ovat valikoimat marketissa! Tuli nälkä, vaikka just söin. :-D

    VastaaPoista
  7. Olipa kiva tehdä markettikierros kuviesi välityksellä.

    Meillä on täällä vain kaksi kauppaa nykyään, kolmas lopetti toimintansa ennen joulua. Kaikki tarpeellinen löytyy, mutta jos jotain erityistä haluaa niin on matkustettava Lahteen.

    VastaaPoista
  8. Onpas hieno market, mä tykkään aina ulkomailla käydä katselemassa ihan vaan elintarvikkeita.

    VastaaPoista
  9. Minä juon teetä läpi vuoden. Tykkään makuteestä ja täällä on sellaista teetä kuin keisarin morsian, aivan ihanaa!
    Onpa hulppea marketti siellä.
    Mukavaa viikonloppua Jael!

    VastaaPoista
  10. Minä sitten pidän tällaisista kuvista, arjen dokumentointia, niin mielenkiintoista.

    30 vuotta join teetä kuppitolkulla päivittäin, nykyään harvemmin. Jotenkin lämpimät juomat eivät enää uppoa, aamukahvi tekee poikkeuksen.

    VastaaPoista
  11. Mäkin tykkään kovasti sekä käydä ruokakaupoissa ja toreilla reissatessa sekä katsoa kuvaraportteja.

    Jostain syystä menetin teenjuonti-intoni pari vuotta sitten. Haaleana juotavat japanilaiset vihreät maistuvat mutta niitäkin tulee juotua tosi harvoin. En oikein tiedä, mistä johtuu, että tee ei maistu. Juon ennemmin vettä ja hyvää kahvia.

    VastaaPoista
  12. Haluaisinpa todella käydä tuossa kaupassa!! Siellä on aivan ihanat valikoimat kaikkea. Varsinkin israelilaiset vihannekset ovat aivan toista kuin täällä. Niitä ei täällä esimerkiksi osata säilyttää oikein.
    Minullekaan ei tee oikein maistu. Kahvihetket ovat meille jopa juhlahetkiä!

    VastaaPoista
  13. Paluumuuttajatar:Minä taas kulutan talvisin paljonkin teetä,mutta kesällä en kyllä oikeastaan yhtään,paitsi jotain kylmää teetä saatan joskus tehdä. Siisti onkin tuo marketti,muihin ei edes huvita mennä.

    Annika:sama juttu,vaikka jotain yrttiteetä olen kyllä juonut kylmänä kesällä,ja varmaan teen jatkossakin sellaista kuumalla kaudella. Mutta heti kun viilenee,teetä kuluu paljonkin ,ja olen ihan heikkona hyvän näköisiin teepaketteihin;D Tuossa marketissa onkin mahtavat valikoimat,yksi syy lisää minkä takia käyn tuolla,koska heillä omaa tuontia mitä ei löydy sitten muualta.

    Satu:harmi kun tuolla ei saa kunnolla kuvata,kun on niin kuvauksellinen marketti. Taidan muistaa että kirjoititkin tuosta tapaukestasi.En kyllä tiedä miksi ovat marketeissa kuvausta vastaan. Tosi hienot onkin valikoimat tuolla,tulee usein ostettua sellaistakin mitä ei pitänyt;D

    Unelma;kiva että tykkäsit. Voihan harmi että kolmas marketti lopetti,eli vähemmän kilpailua sitten teidän suunnalla.

    Allu;minäkin tykkään ,ja luen ihan kiinnostuneena niitä pieniä kirjoituksia paketeissa. Eksä esim. jätti minut (pyynnöstäni ) joskus Walmartiin Yhdysvalloissa asuessa,jos oli joku työjuttu jossa en ollut mukana,ja siellä unohdin täysin ajankulun,,

    Outi:Minulle tee ei maistu lämpimänä kautena,ja näissä kommenteissa huomaan etten ole ainoa. Keisarin morsian onkin ihana teesekoitus,olen joskus ostanut sitä:) Mukavaa viikonloppua sinullekin Outi:)

    SusuPetal;Kiva kun tykkäsit,itsekin pidän sellaisista jutuista,vähän kurkistelua;D
    Täällä kun on talvella jonkun aikaa kylmä sisälläkin,niin lämpimät teekupposet maistuvat.Kahvia juon kuitenkin aina aamulla,mulle tee on enemmänkin iltajuoma,mutta sitä kuluu sitten montakin kuppia.

    Luimpupu:Ruokabloggareille sellainen onkin tosi mielenkiintoista;D Minulle herää kamala teenhimo heti kun kylmenee.Ja tuolla marketissa on sellainen valikoima että menee ihan sekaisin. Kahvia juon aamulla ja aamupäivällä mutta iltapäivällä sitten teetä.

    VastaaPoista
  14. Kirsti:Tuo onkin ihana marketti,tykkään viedä tuonne ulkomaalaisia vieraita.Vihannekset kun ovat täällä ympäri vuoden lähiruokaa niin maistuvat hyvälle;monet kasvikset/hedelmät kärsivät kuljetuksesta mutta kyllä Suomessakin nykyään on tosi hyvät kasvisvalikoimat ,osa tietenkin tullut tosi kaukaa ja kovin kallista. Minä tykkän lipitellä teetä,tätä kirjoittaessakin on vierellä muki vaniljalla ja hunajalla maustettua Roiboosteetä,tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  15. Kiitos vierailusta! Mihin kaikkeen käytät tahinia? Täältäkin saa, mutta me ei olla oikein tutustuttu vielä.

    VastaaPoista
  16. MatkaMartta:tahinia käytän vaikka mihin.Ruokablogissani "tahini"tagin alla on tosi monta käyttöohjetta tahinille

    VastaaPoista
  17. Jael, juon paljon teetä, kuten tiedät, mutta en voi käyttää vihreää teetä, sillä se ärsyttää paksusuolta, joka on minulle muutenkin se heikko linkki. Musta tee, etenkin venäläinen, sitruunalla on oma suosikkini. Valkoista tekee mieli maistaa.

    Miksi lasikansia? Etkö ole löytänyt silikonikansia: Ne ovat järkyttävän käteviä ja kevyitä, kun meillä on aina isot kulhot ihan sama mitä teen. Tässä niitä mm.:http://www.lumenex.fi/tuotteet/KEITTIOVALINEET-Silikonituotteet?s=3

    Niitä löytyy kaikissa väreissä ja muodoissa, mutta itse pidän vihreästä.

    Kampelaa...Se on herkkua!

    Runsaat valikoimat, mutta yksi vielä puuttuu: Maailmanvoittaja gini Napue, jota meidän pitää viedä Helmuthille. Hän osti sitä, mutta palatessa kun taksikuski nosti tavaroita, niin mies pudotti vahingossa sen pullon kadulle...No, ei se Napue ole maailman tärkeintä, vaan hyvä, eettisesti tuotettu, puhdas ruoka. En varmaan selviäisi ilman kalaa...

    Oikein runsas market!

    VastaaPoista
  18. Leena;olinkin unohtanut tuon että olet herkkä vihreälle teelle. Minua se ei ole tietääkseni ärsyttänyt.Tuossa teessä jonka ostin on myös valkoista teetä,mutten ole koskaan juonut pelkästään sitä.Siis sellaiseen korkeareunaiseen paistinpannuun etsin lasikantta,ei siihen voi laittaa ruokaa laittaessa silikonikantta.Silikonituotteet ovat muuten loistavia ,ja mulla onkin niitä monta(etenkin muotteja;D) Napueta en olekaan vielä maistanut,mutta mulle maistuukin parhaiten rommi.Voi kauhistus miten kävi Helmuthin Napue-pullolle:(
    Mutta kiva että tuolla on edes suomalaista vodkaa.Ja palasokeria,jota en käytä.Ja hapankorppuja:)
    Hyvää oli kampela,Bambikin sai siitä osan.
    Ja runsas on tuo marketti.Menin tänään vielä aikaisemmin eli hieman klo 6 aikaan aamulla,ja arvaas mitä ,ei ollut tyhjä marketti;D Mulle tuli niin himo maailman parhaisiin taateleihin,eli Medjool Bonboneihin,että oli pakko ostaa niitä vähän kun olivat tarjouksessa.Auttavat nyt vähän kun tuli viesti että rakas tätini kuoli iltapäivällä Helsingissä,Mutta parempi niin sillä hänellä oli Alzheimer,ja häntä ei oikeastaan ole ollut pitkään aikaan...

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...