maanantai 15. toukokuuta 2017

Museoviikko- ja päivä

Paperiveneitä paperinäyttelyssä
Tällä viikolla on taas kansainvälisen museopäivän vuoro, jota vietetään eri  puolilla maailmaa toukokuun 18. päivänä.  Täällä sitä siirrettiin hieman aikaisemmaksi, eli toukokuun 15.  päivä, ja syy taisi olla se että lapsilla oli tänään vapaata koulusta.  Tuo vapaa johtui siitä että täällä vietettiin eilen (ja sitä ennenkin ) inhokkipyhääni  Lag Baomeria   Tuota arkipyhää inhoan sen vuoksi että joka paikassa sytytetään kokkoja, ja pariin päivään olin aivan köh köh ,ja tuntui kuin olisin tulipalon keskellä.   Pyhää kuitenkin siirrettiin päivällä, mikä sai monen lapsen vanhemmat varmaankin raivon valtaan kun piti joko jäädä töistä pois tai löytää joku joka hoitaa lapsia.   Ilmaisena museopäivänä museot olivatkin sitten täynnä lapsia...  Suomessa  on torstaina 18.5 moneen museoon ilmainen pääsy, ja lista sellaisista museoista löytyy täällä.
Olin jo aikoja sitten merkinnyt museopäivän allakkaani, ja tarkoitus oli mennä 3 museoon.  Saavuin Beit Hatfutsot-museoon , joka sijaitsee Tel Avivin yliopiston kampusalueella , ja jossa halusin nähdä Bob Dylan-näyttelyn  , mutta sain kuulla että ilmainen sisäänpääsy oli vasta myöhemmin. Miksi ihmeessä sellaisesta ei ollut minkäänlaista tietoa..En millään olisi jaksanut odotella tuolla paria tuntia, joten otin bussin kohti seuraavaa museota.
Eretz Israel-museo kuuluu suosikkeihi täällä , sillä museon laajalla puistomaisella alueella löytyy monta erilaista taidepaviljonkia ja niiden välissä ihastuttavia vihreitä nurkkauksia. Olin etukäteen päättänyt meneväni  katsomaan vain yhtä näyttelyä, eli On the Edge-näyttelyä , jossa katsaus täkäläisten paperia materiaalina käyttävien taiteilijoiden töihin.  Museossa on aiempina vuosina ollut täkäläisten lasi-ja tekstiilitaiteilijoiden näyttelyt, ja mitäköhän materiaalia käytetään ensi vuoden näyttelyssä...Näyttely oli huikea; mitä kaikkea voikaan tehdä paperista.
En kuvannut tuolla kuin muutaman kuvan, minkä jälkeen kiertelin hieman museon puistoalueella. Oli kamalan kuuma päivä! En muista tällaisia päiviä toukokuussa, joka yleensä on  miellyttävä kuukausi mitä tulee säähän. Eli Suomessa kylmempi toukokuu ja täällä lämpímämpi toukokuu kuin yleensä...
Tämän jälkeen otin bussin Tel Avivin taidemuseoon, jossa oli se kaikkein kiinnostavin näyttely: "Regarding Africa: Contemporary Art and Afro-Futurism" , eli afrikkalaista nykytaidetta ja afrofuturismiin  liittyvää taidetta. Näyttelyssä oli kauniita valokuvia, taidetta  mutta ei mitään joka viittaisi tuon mantereen veriseen historiaan tai muihin epäkohtiin.
Osa näyttelyä liittyi  Tel Avivin Pikku Afrikkaan, joka on   kaupungin huonompien osien afrikkalaisten pakolaisten (suurin osa eritrealaisia, joita täällä ei virallisesti pidetä pakolaisina) asuttamaa aluetta. Seinällä oli vaihtuva kuvasarja täällä asuvista eritrealaisista miehistä,  joita on kuvannut myös eritrealainen Abiel Amanuel. Amanuel perusti vuosi tänne tulonsa jälkeen pienen valokuvausstudion, jossa hän kuvaa maamiehiään, ja käsittelee kuvia muokaten niitä hieman taiteellisemmaksi.  Hän kuvaa myös naisia, mutta eritrealaiset naiset eivät halunneet että heidän kuviansa näytetään julkisesti.
Eritrealaiset lähettävät kuviaan sukulaisilleen kotimaassa. Katselen kuvia ja mietin olenko mahdollisesti nähnyt jonkun heistä bussissa ,tai kenties jossain ravintolassa tiskaamassa...
Myös  Zoya Cherkassky-Nnadin maalaus liittyy Tel Avivin pikku Afrikkaan:  taulu esittää Levinsky-puistoa joka on pikku Afrikan alueella.  Nigerialaisen kanssa naimisissa oleva Cherkassy-Nnadi  kuuluu 5 entisen Neuvostoliiton alueella syntyneen taiteiljan ryhmään ,  joilla on jonkinlainen yhteys Afrikkaan.  Löysin linkin Cherkassky -Nnadin töihin missä hän kuvaa nigerialaista elämää.
Cheri Samba on yksi Afrikan tunnetuimpia nykytaiteilijoita  ja hänen töitään oli näyttelyssä 3 kappaletta. 
Samba yhdistelee tauluissaan kuvaa ja tekstiä, ja hänen tauluissaan näkyy monta tarinaa.
Tämä valokuva edustaa eteläafrikkalaisen kuvataiteilijan ja valokuvaajan Zwelethu Mthetwan kuvasarjaa. Näyttely  Tel Avivin taidemuseossa oli jo pystytetty kun maaliskuussa tuli tieto että Mthetwa oli tuomittu murhasta . Museolla oli  moraalinen dilemma:  voiko taideteoksen ja sen tekijää erotella toisistaan?   Jos kuvat jäävät seinälle, tarkoittaako se sitä että sillä kannustetaan murhaajataiteilijaa? 
 Tel Avivin taidemuseolle tämä oli yksi sen vaikeimmista päätöksistä , ja vaikka  museossa tunnettiin syvää inhoa taiteilijan teon johdosta,  päätettiin teokset kuitenkin jättää seinille . mutta samalla niiden eteen laitettiin isot kyltit, jotta jokaiselle tulisi selväksi mitä taiteilija oli tehnyt .

9 kommenttia:

 1. Nuo seinällä olevat punotut taideteokset ovat kauniita.
  Aurinkoista viikkoa sinulle Jael ❤️

  VastaaPoista
 2. Voi vitsi, en tiennyt tuollaisestakaan museopäivästä! Harmi vaan kun on koko päiväksi ohjelmaa tiedossa, niin taitavat jäädä museot käymättä. :-(

  Mielenkiintoisia kuvia ja tauluja!

  VastaaPoista
 3. Ooh, ihanaa, kun pääsee näin virtuaalisesti katsomaan taidetta. Tunnet minut, nautin suunnattomasti tästä postauksestasi.

  VastaaPoista
 4. No himputti, onkohan meillä museopäivä? Sinun blogistasi aina oppii uutta.

  Tykkäsin erityisesti tuosta paperitaiteesta. Uskomatonta mitä taitavat kädet ja vilkas mieli saavat paperistakin aikaiseksi. Kiitos näistä kuvista. Ja yritä jaksaa siellä kuumuuden keskellä! Meillä on yli 30 C loppuviikkoon, perjantaina pitäisi tulla taas kylmempää ilmaa.

  VastaaPoista
 5. Outi:ne origamin tyyliset teokset seinällä olivatkin upeita,niitä piti tutkiskella pitkään. Aurinkoista viikkoa sinullekin Outi:)

  Satu:no voihan harmi että päiväsi on täynnä sillä tuo päivä on hyvä syy käydä museoissa,täällä aina käytän sitä hyödyksi. Mutta ehkä sitten ensi vuonna,tuohan on joka vuosi. Etenkin Afrikka-näyttely oli tosi mielenkiintoinen:)

  SusuPetal:arvasinkin että tykkäisit:) Nyt oli tosiaankin pari tosi mielenkiintoista näyttelyä:)

  Johanna :toivottavasti on; kansainvälisen museopäivän sivulla voi käydä katsomassa onko teidän alueella museoita joissa sitä vietetään. Paperitaidenäyttely olikin upea ja erittäin inspiroivakin:) En ottanut kuin muutaman kuvan mutta siellä oli kyllä aivan mahtavia paperitöitä:) Samoin sinulle kestämisiä kuumien säiden kanssa;tänään oli taas niin kuuma päivä ja yölämpötilatkin jo yli 20 asteen:(

  VastaaPoista
 6. On kyllä mielenkiintoisia juttuja.

  VastaaPoista
 7. Sinä Jael aina osaat yllättää. Tämäkin postaus kuvineen näyttää uusia asioita. Mitään tällaista ei täällä Hämeen sydämessä näe.

  Ei muuta kuin kamera taskussa kohti uusia seikkailuita.

  VastaaPoista
 8. Nelli:oli hurjan mielenkiintoiset näyttelyt:)

  Unelma:kiitos ihana,ja kiva kuulla että pidit tästä. Etenkin Afrikka-näyttely oli eksoottinen ja mielenkiintoinen:) Hih,toivottavasti löytyy uusia seikkailuja,sinulle ja minulle;D

  VastaaPoista
 9. Olipa hyvä, että vinkkasit minut tännekin afrikkalaisuuden pariin. Kauniita valokuvia ja nuo maalaukset ovat mielenkiintoisia ja väreistä pidän. Ja murhaajankin taidetta. Uskon, että oli vaikea päättää mitä tehdään.
  Kiitos Jael ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...