keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Sydämet kuntoon

S.A.C.H:n uusi talo Holonissa
Joitakin kuukausia sitten luin postilaatikkooni jaettavasta paikallislehtisestä,että tänne asuinkaupunkiini oli juuri valmistunut uusi rakennus,joka liittyi  minua heti kiinnostaneeseen toimintaan.Kun luin siitä myöhemmin päivälehdessäni,otin yhteyttä järjestöön ja minulle järjestyi vapaaehtoispaikka siellä  kerran viikossa iltapäivällä.
Kyse oli täällä toimivasta järjestöstä nimellä "Save a Child's Heart" eli pelasta lapsen sydän.Järjestön perusti vuonna 1995 amerikkalaissyntyinen,tänne Israeliin muuttanut sydänkirurgi Ami Cohen.Hän oli aiemmin;ollessaan Yhdysvaltojen armeijan palveluksessa Koreassa,leikannut sikäläisten orpojen sydämiä. Vuonna 1995 eräs etiopialainen lääkäri otti häneen yhteyttä,ja pyysi häntä auttamaan 2 etiopialaista lasta,joille sydänleikkaus oli ainoa vaihtoehto.Siitä lähtien on järjestön kautta parannettu melkein 3000  useasta eri maasta tulleiden lasten sydämiä.Järjestön periaate  on se,että kaikki lapset;oli väri,rotu,uskonto tai taloudellinen tilanne  sitten mitä tahansa,saavat parhainta mahdollista hoitoa järjestön kautta. Leikkaukset hoidetaan asuinkaupunkini Holonin Wolfson-sairaalassa ,jossa myös tohtori Cohen työskenteli.
Uuden talon pihalla on hauskoja hahmoja
Lapset tulevat köyhistä maista,joilla ei ole resursseja hoitaa vaativia sydänleikkauksia. Lukijat täällä saattavat yllättyä siitä,että järjestön kautta hoidetaan  myös irakilaisia ja palestiinalaisia lapsia.Köyhissä maissa ei olisi niin paljon sydänsairaita lapsia,jos  prenataalinen hoito niissä olisi parempi.Tohtori Cohen kuoli traagisesti kiipeillessään Kilimanjarolla vuonna 2001,mutta onneksi hänen tärkeälle työlleen löytyi jatkajia.
Energinen ja villi Domingos Angolasta on leikkauksesta toipuva  poika,jolla riittää energiaa!  Kuva on puhelimella otettu,eikä kauhean selkeä.
Täällä olevat hoidettavat lapset ovat joko ennen leikkausta,leikkauksen jälkeen tai sairaalassa. Tällä hetkellä talossa on lapsia Tansaniasta,Angolasta,Etiopiasta ja Haitista.Myös Irakista ja Palestiinan alueelta,mutta he asuvat ennen leikkausta ja toipilasaikana Jerusalemissa.Tuo liittyi jotenkuten siihen ,että irakilaiset lapset ovat enimmäkseen tulleet isiensä kanssa,ja tuolla talossa,jossa itse käyn,on yleensä äitejä tai hoitajia. Pienet lapset tulevat yleensä äitiensä kanssa,ja isommat lapset tulevat ryhmissä,ja mukana on yleensä sitten samasta maasta oleva hoitaja.Äidit/hoitajat hoitavat itse lapsensa,sekä tekevät ruuan  heille toimitetuista elintarvikkeista.Minä tulen käymään tuolla vakituisesti,mutta tuolla on jatkuvasti vapaaehtoisia eri puolilta maailmaa,jotka ovat kuulleet projektista,ja haluavat olla mukana jonkun aikaa.Yhden lapsen hoito maksaa 10 000 dollaria,ja suurin osa järjestön budjetista tulee lahjoituksista,mutta pieni osa Israelin valtiolta ja joku osa myös EU:lta.
Tässä alempana kuvassa näkyvä etiopialainen Sorete on ihastuttava 14-vuotias,leikkausta odottava tyttö. Hän asuu Etiopiassa mudasta rakennetusta talossa.Muista talossa tällä hetkellä asuvista lapsista voi lukea täällä (englanniksi). Talosta ja sen asukkaista kerrotaan myös ulkomaisten vapaaehtoisten pitämässä blogissa.  
Seinillä on kuvia siellä aiemmin olleista lapsista
Minusta järjestön työ on todella mahtavaa,ja olen iloinen,että voin kerran viikossa antaa sille pienen panoksen(vaikka ensimmäisellä kerralla siellä pieni taapero kasteli vaatteeni,kun vaippaa oli näköjään unohdettu vaihtaa;D)  Kielivaikeudet ovat hieman hankalia,sillä lapset ja myös heidän vanhempansa yleensä puhuvat vain paikallista kieltään,mutta lapset oppivat nopeasti englanninkielistä sanastoa ja muitakin kommunikaatiokeinoja aina löytyy. Olenkin hieman harjoitellut swahilin kieltä netin kautta.Kiva kieli muuten!

32 kommenttia:

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Hienoa, en voi muuta sanoa. Olet ihana, kun autat ja annat aikaasi!

Yaelian kirjoitti...

Helmi-Maaria:minähän käyn vain leikkimässä lasten kanssa,ja siitä on pelkkää iloa:)

Vihreatniityt kirjoitti...

Noista käynneistä tulee varmasti hyvä mieli. Hienoa, että lähdit mukaan.

Allu kirjoitti...

Hieno juttu, että olet mukana!

Kati Nordman kirjoitti...

Aivan ihana juttu! Olen ylpeä sinusta, kun menit noin hienoon työhön mukaan!
Hyväntekeväisyystyö on erityisen tärkeää itselleni, siksi perustin kotikaupunkiini Unicefin paikallisryhmän edellisvuonna. Hyväntekeväisyystyössä ei ole kuin voittajia. Itselle tulee hyvä mieli ja avuntarvitsijat saavat apua. Hyvä tulee hyvän luokse!

sirokko kirjoitti...

Hieno juttu! Varmasti antoisaa itsellekin. Ja hyvä syy opetella taas uusi kieli.. kuinka mones jo mahtaakin olla :)

Tuuli kirjoitti...

Todella hieno juttu! Minun vauvani joutui sydänleikkaukseen viime marraskuussa. Tilanne oli kriittinen: vauva olisi kuollut, ellei leikkausta olisi tehty pikaisesti. Leikkaus tehtiin Lontoon Great Ormond Street Hospitalissa, joka on alalla yksi maailman parhaita, mutta tunnelma oli silti melkoisen intensiivinen... Sydänleikkaus on ehkä yksi niitä stressaavimpia juttuja, joita voi tulla eteen. Jos lapset ja vanhemmat kaipaavat tuossa tilanteessa jotakin, se on ystävällinen katse tai pienet teot, joilla saa normaaliuden tunnetta outoon tilanteeseen. Eli teet todella hienoa työtä! :-)

Kiirepakolainen kirjoitti...

Sinulla on sydän paikallaan!

Nostan kunnioittavasti hattua!

Tuula kirjoitti...

Hieno juttu, että tuollainen paikka on olemassa sairaille lapsille.

Ja todella hienoa, että haluat olla vapaaehtoistyöntekijänä siellä!

Sooloilija kirjoitti...

Kiva kun olet mukana. Tuollaisesta työstä saavat molemmat paljon, sekä sinä että muut.
Mukavaa kevään odotuksen jatkoa.

pirita kirjoitti...

Ihan herkistyin,kun kerroit lähteväsi
hyväntekeväisyystyöhön.Voimia sulle
siinä työssä.

Mine kirjoitti...

Jokainen joka apua saa sitä joskus tajuu myös antaa. Vapaaehtoistyö on todella elämää rikastuttavaa. Nykypäivän arvot tuntuu niin kamalan koville, että jokaiselle olisi hyväksi tehdä jotakin, josta ei voi olettaa saavansa itse mitään palkaksi. Ja sitten huomaa, että antaessan saa. Ainakin hyvän mielen (ja märät vaatteet:). Hienoa Yaelian!

Elegia kirjoitti...

Olet kyllä ihana, sydämellinen ihminen, mutta sen tiesin jo ennen tätä postaustakin <3

Sydänsairaalaidea on mahtava, se on auttamista yli rajojen. Ja vapaaehtoiset, kuten vaikkapa sinä, ovat varmasti tärkeä osa sen toimintaa! Hattua taas nostan sinulle.

Ja tosiaan, moneskohan kieli sinulle jo? ;D

Tanja kirjoitti...

Kyllä mä aina vaan hiljenen ton sun vapaaehtoisen auttamisenhalun edessä.

<3

Eeviregina kirjoitti...

Hienoa työtä teet!
Siskojeni lapset ovat sen verran usein olleet sairaalahoidossa, että tiedän jonkin verran Israelin sairaaloiden toimivuudesta.
Siellä on paljon erilaista hyväntekeväisyyttä, esim. joku järjestö tuo sairaalaan omaisille syötävää, sämpylöitä ja muuta.Minäkin olen saanut osani siitä avustuksesta.
Ja tiedän että sairaalassa arabit ja juutalaiset ovat sovussa vierekkäin potilaana, mutta sellaisesta ei paljoa kerrota. Pommit ja ampumiset pääsee otsikoihin.
Mukavaa kevättä sinulle!

Eeviregina kirjoitti...

Niin ja se swahili, on varmaan helppo kieli kun mullekin on tarttunut päähän jonkin verran!

Marianna kirjoitti...

Todella hienoa, että olet mukana ! Miten paljon köyhille vanhemmille merkitseekään saada apua lapsilleen ja miten upeaa, että maailmassa on auttamishalua ja hyviä sydämiä, yli kaikkien rajojen!

PW kirjoitti...

Hienoa Yael!

Yaelian kirjoitti...

VihreätNiityt:Kiitos! Ei tarvitse kuin katsoa noiden lasten kasvoja kun tulee jo hyvä mieli:)

Allu;olen mukana 3 vapaaehtoishommassa,3 iltaa viikossa,ja kaikki liittyvät tavallaan kolmanteen maailmaan,mutta kaikista tulee hyvä olo:)

Kati:kiitos paljon sanoistasi ja todella upeaa,että olet kotikaupunkiisi perustanut tuon Unicef-ryhmän.Tuollaisesta vapaaehtoisesta auttamisesta saa vaan hyvää mieltä,kun tietää auttavansa.Win-win-juttu:)

Sirokko:Antoisaa tosiaankin.Minusta tuo on upea projekti! Ja kunpa nyt oppisi sitä swahilia hieman sitenkin,ettei tartte paperilappujen kanssa siellä kulkea;D

Tuuli:onpa hyvä kuulla,että vauvasi pääsi heti hoitoon,ja tiedän että tuo sairaala on huippulaitos!Voin ihan kuvitella,miten vaikeaa oli kun pieni vauva joutui noin suureen leikkaukseen,mutta hienoa että hän nyt voi hyvin ja pelastui.Tuolla on tällä hetkellä muutama vauvaikäinen,mutta muilla on huomattu sydänvika vasta kun on huomattu,ettei lapsi jaksa fyysisesti paljon mitään.Kiitos,tätä on todella mukavaa tehdä:)

Kiirepakolainen:kiitos:) Vaikka teenkin paria muuta vapaaehtoistyötä,niin tuo projekti on niin upea,että halusin mukaan.Ja siitä saa niin paljon:)

Tuula:Tosi upeaa,että kolmannen maailman lapsia,joilla ei olisi mahdollisuutta muuten saada hoitoa,pääsevät tänne hoitoon.Ja unohdin tuolla mainita,että järjestö myös kouluttaa täällä tuossa Wolfsonin sairaalassa noista maista tulleita lääkäreitä,jotta he sitten pystyvät paikan päällä antamaan parempaa hoitoa.

Sooloilija:Nimenomaan ,siitä saavat mielihyvää molemmat puolet.Ja siitä oppii niin paljon! Mukavaa kevättä sinullekin!

Pirita:voi kiitos ihana sanoistasi.Ja kiitos toivotuksistasi,mutta tuolla vain leikin ja keksin lapsille tekemistä.

Mine;näin se on:) Olin Suomessakin jo mukana parissa toiminnassa ja nyt sitten täällä muutamassa.Auttamisesta tulee hyvä mieli ja samalla oppii paljon. Se on todellakin win-win situation:) Hih,märät vaatteet hieman naurattivat;D Onneksi tämä paikka on sen verran lähellä,ettei tarvinnut bussissa pissaisilla vaatteilla kulkea;D Täällä muuten on kerran vuodessa hyvän teon päivä,jolloin kehoitetaan kaikkia tekemään jotain muiden puolesta.

Elegia ihanainen:kiitos:) Tuo paikka toimii aika lailla vapaaehtoivoimin ja siellä samalla tapaa myös nuoria vapaahtoisia muista maista(nyt on Kanadasta ja Australiasta). Eli todella antoisaa:) Ja koko ajatus tuon projektin takana on niin upea! Sääli,että järjestön perustanut lääkäri kuoli ennen aikojaan,mutta hänen ajatuksensa elää hyvin tuolla:) No swahilia tuskin opin ihan kunnolla,mutta jos pystyy pikkuisen kommunikoimaan tuolla sitä puhuvien kanssa niin tosi kiva juttu:) BYkin kautta oppii kivasti:)

Tanja:Mua opetettiin jo kotona,että muiden auttaminen on hyvä juttu,.Ja mikä nuorena on iskostettu niin se on sitten pysynyt tuolla:)

Eeviregina:Olen täällä synnyttänyt aikojan sitten mutta sen jälkeen ollut vain kerran sairaalahoidossa ja ihan hyvä kokemus siitä jäi.Tuo,että on järjestöjä ,jotka ilahduttavat sairaita sairaaloissa on ihana juttu! Tiedän,että lapsipotilaille on aina järjestetty kaikenlaista kivaa.Ja todellakin ,tuosta mainitsemastasi asiasta ei koskaan kerrota,uutisointi niin yksipuolista:( Ainakin alussa näkyy tuo swahili tarttuvan kivasti;D Ja mukavaa kevättä sinullekin!

Marianna:Tuo on todella upea projekti ja kiitos kuuluu myös kaikille ihmisille,jotka lahjoittavat sinne varoja ja aikaa,sillä suurin osa budjetistahan tulee lahjoituksista. Itse potilaat eivät maksa mitään ,eivät he edes siihen pystykään.Minusta oli ihan liikuttavaa esimerkiksi tavata haitilainen Kensia,joka näyttää paljon ikäistään,17v. nuoremmalta,Hän on joutunut käymään läpi sen kamalan maajäristyksen Haitissa,menettänyt kotinsa,ja sitten vielä kärsinyt sydänsairaudesta.Mutta on sitten ihanaa tietää,että hänet nyt hoidetaan terveeksi:)

Pilvi:kiitos:)

Leena Lumi kirjoitti...

Auttajia aina tarvitaan ja pienistä puroista syntyy virtoja...

tarutikki kirjoitti...

Tämä maailma tarvitsee sinun kaltaisia ihmisiä, jotka ovat valmiit auttamaan ilman taloudellista hyötyä. Hienoa, että jaksat tehdä vapaaehtoistyötä.

Nurkkalintu kirjoitti...

Onpa mielenkiintoinen ja sydäntä lämmittävä postaus. Olet ihana ja kultainen ihminen, Yaelian. Sinulla on sydän paikallaan <3
Siunausta ja voimia!

Riitta kirjoitti...

Voi miten mahtava paikka ja hienoa että olet siellä mukana auttamassa!

pikkujutut kirjoitti...

Onneksi on pesukone.

Ihana lääkäri, ihana sinä. Maailmassa on toivoa.

Kirsti kirjoitti...

Hienoa todella! Siinä joutuu luopumaan omasta ajasta mutta jotain tulee varmasti tilalle.
Lämmittää ja liikuttaa sydäntä sinun työsi ja että tuollaista toimintaa on olemassa!

♥ Hannele på Hisingen kirjoitti...

Mukava järjestö, täällä osaavat sydäntä paikkailla ja vaihtaakin ja läppiä korjata.

arleena kirjoitti...

Hienoa työtä teet, auttaminen antaa myös auttajalle paljon.
Maailmassa on niin paljon hätää, puutetta ja ongelmia, joten on arvokasta, kun on ihmisiä jotka osaavat ja haluavat auttaa.

Hyvää jatkoa sinulle tässä työssäsi.

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Vasta täällä maailmalla on nähnyt sen, mitä hyväntekeväisyys on ja mitä sillä voidaan saada aikaan. Ihan oikeita tekoja, ei pelkkää puhetta. Olet mukana arvokkaassa työssä. Siitä tulee varmasti monella tavoin hyvä mieli.

Marleena kirjoitti...

Todella hienoa, kun saat olla mukana tuollaisessa toiminnassa.

Yaelian kirjoitti...

Kiitos kommenteista.Tein pari kertaa jo pitkän vastauskommentin,mutta bloggeripahus reistaili molemmilla kerroilla:( Mutta nyt näkyy taas toimivan,,,,

Ciacy kirjoitti...

Ihanaa ettà haluat ja voit auttaa :)

Yaelian kirjoitti...

Ciacy:)