Volcani.-keskuksen erään instituutin pihalla olleita kukkia.Etenkin isot lilat iirikset olivat upeita! |
Olin tänään vierailulla Volcani-keskuksessa(sivut englanniksi),mikä on Israelin maatalousministeriön alainen 7 instituutin keskittymä keskeisessä Israelissa.Jokainen kampuksen instituutti on keskittynyt tiettyyn maatalouteen liittyvään tutkimusalaan.Luulin pitkään,että paikan nimi on vulkaaninen instituutti,ja mietin,että liittyykö nimi ehkä vulkaaniseen maaperään.No tänään sitten selvisi,että nimi onkin Volcani eikä Vulcanic,ja nimi tulee keskuksen perustajalta,jonka sukunimi oli Volcani. Suurin osa tuolla tehdystä tutkimuksesta käytetään Israelin maatalouden hyväksi,mutta tietoa ovat tulleet oppimaan myös muunmaalaiset ja keskuksella onkin yhteisiä projekteja myös muiden maiden kanssa.
Vierailumme alkoi täältä,eli kasvitieteiden instituutista,jossa on Israelin kasvien geenipankki,eli siellä säilytetään kaikkien kasvien siemenet. Luonnollisen elintilan vähentyminen rakentamisen myötä hävittää myös luonnon kasveja,joten kaikista pitää olla siemenet tallella.
Instituutin kaunis logo |
Meidän oli tarkoitus nähdä keskuksesta kertova 20-minuuttinen elokuva,mutta jostain syystä siellä ei saatu ääntä toimimaan.Niinpä sitten näimmekin vain kalvoesityksen,joka kyllä sekin oli mielenkiintoinen.Siinä käsiteltiin instituutissa tehtävää tutkimusta.Myös geneettisesti manipuloidut kasvit tulivat esille siinä,sillä monet ovat sitä mieltä ,että kun maapallon väestö vain kasvaa ja ruuantarve kasvaa,ei ole muuta vaihtoehtoa. Yhdysvalloissahan sallittaan tietyt geneettisesti manipuloidut lajikkeet,mutta EU:ssa sitä ei hyväksytä. Koska suurin osa vientiin menevistä vihanneksista,hedelmistä ja kukista menee Euroopan alueelle,ei Israelissa kasvateta lainkaan geneettisesti manipuloituja kasveja.Siihen liittyvää tutkimusta tuolla kuitenkin tehdään.
Näitä ihania kirsikkatomaatteja torilla ei ole geenimanipuloitu... |
Geneettisesti muunnelluilla elintarvikkeilla on paljon vastustajia,ja syyt voivat olla monia:vaikutus ympäröivään kasvillisuuteen,allergeenit ja mahdolliset vaikutukset ihmisten terveyteen (tutkijat eivät usko geneettisesti muunnelluiden tuotteiden vaikuttavan terveyteyyn) Plussapuolia taas esimerkiksi se,että saadaan nopeammin kehitettyä uusia lajikkeita,jotka kestävät paremmin,eivät altistu kasveja uhkaaville sairauksille tai kestävät tietynlaisia lämpötiloja. Oppaamme mukaan geenimanipuloiden lajikkeiden viljely on ok silloin,kun se tapahtuu tarkkojen sääntöjen mukaan,ja kun kaikki haitat ja hyödyt on otettu huomioon.Olin kuitenkin hieman helpottunut,kun kuulin,ettei täällä kasvateta geenimanipuloituja tuotteita.
Luennon jälkeen tulimme rakennuksen aulaan,jossa tuntui ihana mansikoiden tuoksu.Siellä joku leikkeli kauniita mansikoita lautasille,joiden edessä oli numeroita.Luulin ,että mansikat olivat meidän ryhmälle,mutta ne olikin tarkoitettu testiryhmälle,jotka kokeilivat uusia lajikkeita.Voi mikä pettymys;ne tuoksuivat niin hyvälle!!
Sitten saavuimmekin jo seuraavaan instituuttiin,jossa tutkitaan miten elintarvikkeiden elinkaarta voidaan pidentää sadonkorjuun jälkeen ja miten niissä säilytetään ravintoarvot myös sen jälkeen,kun niitä rahdataan muualle.
Aihe olikin mielenkiintoinen.Tuossa kuvassa näkyy Granny Smith-omenia,joita oli 3 riviä.Instituutissa yritetään koko ajan kehitellä mahdollisimman luonnollisia säilytysmenetelmiä,ja eräs instituutin naistutkija oli huomannut,että jos omenia säilytetään poimimisen jälkeen hapettomassa tilassa joitakin päiviä,ja sen jälkeen 3 C-lämpötilassa,niin ne säilyvät kauniina ja hyvinä pitkän aikaa.Seuraavan rivin omppuja oli käsitelty jollain säilöntäaineella (kaikki täällä käytetyt säilöntäaineet FDA:n hyväksymiä) ja ne näyttivät paljon laikukkaammilta kuin luonnollisella tavalla säilytetyt omenat.Viimeisen rivin omput eivät olleet saaneet minkäänlaista käsittelyä,ja siltä ne näyttivätkin...Kuulimme myös,että jos perunoita suihkutellaan minttuöljyllä,niin ne säilyvät paremmin....
Tämä on osa instituutin kehittelemää laitetta,jolla pestään ja sen jälkeen kuivataan tietyt kasvikset,kuten vaikka paprikat ja mangot. Tällaisen fysikaalisen hoidon jälkeen kasvikset säilyvät paremmin (ne siirretään pesun ja kuivauksen jälkeen 2 C-asteen kylmähuoneeseen) kuin jos niitä ei olisi käsitelty lainkaan. Ja tämä on tietenkin parempi vaihtoehto kuin jollain säilöntäaineella käsittely. Instituutissa on myös kehitelty erilaisia pakkausmenetelmiä,jolla saadaan kasvikset säilymään paremmin.Lopulta sitten näimme myös sen filmin,joka piti nähdä ihan alussa,ja ääni siinä toimi vihdoinkin. Instituutti järjestää myös kesäleirejä tieteellisesti lahjakkaille koululaisille,jotka työskentelevät muutaman viikon ajan tutkijoiden kanssa.Instituutti järjestää myös ongelmanuorille tilaisuuden osallistua luomuviljelyyn,mikä on saavuttanut hyviä tuloksia.