tiistai 20. maaliskuuta 2012

Vierailu Volcani-keskuksessa

Volcani.-keskuksen erään instituutin pihalla olleita kukkia.Etenkin isot lilat iirikset olivat upeita!
Olin tänään vierailulla Volcani-keskuksessa(sivut englanniksi),mikä on Israelin maatalousministeriön alainen 7 instituutin keskittymä keskeisessä Israelissa.Jokainen kampuksen instituutti on keskittynyt tiettyyn maatalouteen liittyvään tutkimusalaan.Luulin pitkään,että paikan nimi on vulkaaninen instituutti,ja mietin,että liittyykö nimi ehkä vulkaaniseen maaperään.No tänään sitten selvisi,että nimi onkin Volcani eikä Vulcanic,ja nimi tulee keskuksen perustajalta,jonka sukunimi oli Volcani. Suurin osa tuolla tehdystä tutkimuksesta käytetään Israelin maatalouden hyväksi,mutta tietoa ovat tulleet oppimaan myös muunmaalaiset ja keskuksella onkin yhteisiä projekteja myös muiden maiden kanssa.
Vierailumme alkoi täältä,eli kasvitieteiden instituutista,jossa on Israelin kasvien geenipankki,eli siellä säilytetään kaikkien kasvien siemenet. Luonnollisen elintilan vähentyminen rakentamisen myötä hävittää myös luonnon kasveja,joten kaikista pitää olla siemenet tallella.
Instituutin kaunis logo
Meidän oli tarkoitus nähdä keskuksesta kertova 20-minuuttinen elokuva,mutta jostain syystä siellä ei saatu ääntä toimimaan.Niinpä sitten näimmekin vain kalvoesityksen,joka kyllä sekin oli mielenkiintoinen.Siinä käsiteltiin instituutissa tehtävää tutkimusta.Myös geneettisesti manipuloidut kasvit tulivat esille siinä,sillä monet ovat sitä mieltä ,että  kun maapallon väestö vain kasvaa ja ruuantarve kasvaa,ei ole muuta vaihtoehtoa. Yhdysvalloissahan sallittaan tietyt geneettisesti manipuloidut lajikkeet,mutta EU:ssa sitä ei hyväksytä. Koska suurin osa vientiin menevistä vihanneksista,hedelmistä ja kukista menee Euroopan alueelle,ei Israelissa kasvateta lainkaan geneettisesti manipuloituja kasveja.Siihen liittyvää tutkimusta tuolla kuitenkin tehdään.
Näitä ihania kirsikkatomaatteja torilla ei ole geenimanipuloitu...
Geneettisesti muunnelluilla elintarvikkeilla on paljon vastustajia,ja  syyt voivat olla monia:vaikutus ympäröivään kasvillisuuteen,allergeenit ja mahdolliset vaikutukset ihmisten terveyteen (tutkijat eivät usko geneettisesti muunnelluiden tuotteiden vaikuttavan terveyteyyn) Plussapuolia taas  esimerkiksi se,että saadaan nopeammin kehitettyä uusia lajikkeita,jotka kestävät paremmin,eivät altistu kasveja uhkaaville sairauksille tai kestävät tietynlaisia lämpötiloja. Oppaamme mukaan geenimanipuloiden lajikkeiden viljely on ok silloin,kun se tapahtuu tarkkojen sääntöjen mukaan,ja kun kaikki haitat ja hyödyt on otettu huomioon.Olin kuitenkin hieman helpottunut,kun kuulin,ettei täällä kasvateta geenimanipuloituja tuotteita.
Luennon jälkeen tulimme rakennuksen aulaan,jossa tuntui ihana mansikoiden tuoksu.Siellä joku leikkeli kauniita mansikoita lautasille,joiden edessä oli numeroita.Luulin ,että mansikat olivat meidän ryhmälle,mutta ne olikin tarkoitettu testiryhmälle,jotka kokeilivat uusia lajikkeita.Voi mikä pettymys;ne tuoksuivat niin hyvälle!!
Sitten saavuimmekin jo seuraavaan instituuttiin,jossa tutkitaan miten elintarvikkeiden elinkaarta voidaan pidentää sadonkorjuun jälkeen ja miten niissä säilytetään ravintoarvot myös sen jälkeen,kun niitä rahdataan muualle.
Oppaamme esittelemässä jotain pakkaussysteemiä.Kaikki oppaamme tuolla olivat  instituutin eläkkeellä olevia
entisiä työntekijöitä,jotka tekevät opastyötä vapaaehtoispohjalla.Eivät taida malttaa pysyä tuolta poissa edes eläkeiässä...
Aihe olikin mielenkiintoinen.Tuossa kuvassa näkyy Granny Smith-omenia,joita oli 3 riviä.Instituutissa yritetään koko ajan kehitellä mahdollisimman luonnollisia säilytysmenetelmiä,ja eräs instituutin naistutkija oli huomannut,että jos omenia säilytetään poimimisen jälkeen hapettomassa tilassa joitakin päiviä,ja sen jälkeen 3 C-lämpötilassa,niin ne säilyvät kauniina ja hyvinä pitkän aikaa.Seuraavan rivin omppuja oli käsitelty jollain säilöntäaineella (kaikki täällä käytetyt säilöntäaineet FDA:n hyväksymiä) ja ne näyttivät paljon laikukkaammilta kuin luonnollisella tavalla säilytetyt omenat.Viimeisen rivin omput eivät olleet saaneet minkäänlaista käsittelyä,ja siltä ne näyttivätkin...Kuulimme myös,että jos perunoita suihkutellaan minttuöljyllä,niin ne säilyvät paremmin....
Tämä on osa instituutin kehittelemää laitetta,jolla pestään ja sen jälkeen kuivataan tietyt kasvikset,kuten vaikka paprikat ja mangot. Tällaisen fysikaalisen hoidon jälkeen kasvikset säilyvät paremmin (ne siirretään pesun ja kuivauksen jälkeen 2 C-asteen kylmähuoneeseen) kuin jos niitä ei olisi käsitelty lainkaan. Ja tämä on tietenkin parempi vaihtoehto kuin jollain säilöntäaineella käsittely. Instituutissa on myös kehitelty erilaisia pakkausmenetelmiä,jolla saadaan kasvikset säilymään paremmin.Lopulta sitten näimme myös sen filmin,joka piti nähdä ihan alussa,ja ääni siinä toimi vihdoinkin. Instituutti järjestää myös kesäleirejä tieteellisesti lahjakkaille koululaisille,jotka työskentelevät muutaman viikon ajan tutkijoiden kanssa.Instituutti järjestää myös ongelmanuorille tilaisuuden osallistua luomuviljelyyn,mikä on saavuttanut hyviä tuloksia.

28 kommenttia:

  1. Hauska nimisekaannus! Ja tavattoman kaunis logo. Kyllähän ruuan säilyminen on tärkeä ja kehittämisen arvoinen asia. Sinä käyt aina niin mielenkiintoisissa paikoissa :)

    VastaaPoista
  2. Sama tuli minullakin mieleen eli sinä Yaelian se sitten aina löydät kiinnostavia vierailukohteita. Olen sillä kannalla, että hienoa vaan, kun geenimuunneltuja tuotteita ei vielä sentään joka paikassa maailmaa sallita. Luomu on valttia!

    Tuo uusien säilymisen edistämiskeinojen kehittely kuulostaa tosiaan fiksulta. Säilöntäaineet, kun usein ovat mitä ovat.

    Tuli vielä mieleen, että Juho-poikani unelmoisi varmaan päästä tutkimaan jotain tuollaiseen paikkaan!Jo Heureka-tiedekeskus Vantaalla saa hänet ihan täpinöihinsä. :)

    VastaaPoista
  3. Kasvien geenipankki. Jotenkin mukava ajatus, että siellä sitä säilötään luonnon aarteita mahdollista tulevaa käyttöä varten. Olipa sinulla mielenkiintoinen päivä:).

    VastaaPoista
  4. Johanna;onneksi selvisi se mistä nimi tulee,,,Ruuan säilyttäminen on todellakin tärkeä tutkimusaihe,ennenhän kasvisten elinkaari oli kovin lyhyt ja nyt niiden elinkaarta voidaan pidentää,ja myös luonnollisin menetelmin:)

    Mustikkatyttö;Kurssikeskukseni järjesti tuollaisen vierailun jo tammikuussa ja olin jo lokakuusta odotuslistalla,mutten saanut peruutuspaikkaa.Suuren suosion vuoksi sitten tehtiin toinen vierailu,jonne mahduin mukaan.Oli mielenkiintoista! Olen ihan iloinen että täällä ei ole geenimanipuloituja kasviksia,mutta aihe ei ole niin mustavalkoinen..
    Ja sinun Juhosi on selvästi tuleva tiedemies:)

    Mine:Onhan se mukavaa tietää,että jos jotkut villikasvit häviävät luonnosta niin niitä voidaan sitten joskus sinne palauttaakin. Oli todella mielenkiintoinen vierailu!

    VastaaPoista
  5. Postauksesi herätti minut opiskeluhorroksesta tähän päivään, kiitos sinulle! Yllätyin kun alun kukkasten ja vulkaanisten mielikuvien jälkeen aiheet alkoivatkin vastata täysin omaa kiinnostusalaani ja myös opintoalani asioita. GM-ruoat ovat olleet paljon esillä opinnoissani ja ne herättävät itsessäni sekä periaatteellista vastustusta että ajoittaista myötämielisyyttä.

    Kannatan geenimuuntelua silloin, kun tarkoituksena on kehittää esimerkiksi köyhempien maiden asukkaiden ravitsemustasoa, kuten tehtiin A-vitaminoidun riisin kohdalla. Mutta mielestäni meillä länsimaissa GM on silkkaa rahanahnetta bisnestä ja älytöntä ruokien muokkausta, koska ruokaa on yltäkylläisesti, eikä kukaan itsestään huolehtiva ihminen jää paitsi mistään ravintoaineista. GM pitäisi siirtää sinne, missä on tarvetta, mutta valitettavasti tällaiset hinnakkaat ja suuret bisnesmallit tuppaavat hyrräämään rikkaissa maissa köyhempien maiden kustannuksella. Suurin osa Afrikan maiden hallituksista on myös kieltänyt em. A-vitaminoidun riisin viljelyn, koska vastustavat GM-ruokia. Sinänsä ymmärrettävää, koska he haluavat vaalia aitoa ruokaa. Mutta sinänsä surullista, koska nyt ko.riisiä myydään rikkaissa maissa ihmisille, joilla on mahdollisuus koostaa ruokavalionsa niin fiinisti ja oikeaoppisesti kuin mahdollista ilman mitään moderneja GM-ruokia. Tein itsekin yhden postauksen aiheesta, mutta tästä tosiaan riittäisi kirjoitettavaa.

    Olen myös miettinyt paljon tuota väestönkasvuasiaa(viimeksi tänään): Onko järkevää kasvattaa yhä enemmän viljelyksiä ja lisätä ruoan määrää GM-menetelmien avulla jotta saadaan ruokittua lisääntyvä väestö, vaikka GM:n riskeistä ei voida mennä takuuseen? Väestönkasvu on maapallon suurin ongelma, joten eikö olisi kuitenkin järkevämpää pyrkiä rajoittamaan väestönkasvua ja yrittää taata terveellistä ja aitoa ravintoa nykyiselle väestölle.. ? (retorinen kysymys myös itselleni :))

    Geenipankki on kiehtova ilmiö ja tuonkaltainen keskus on ehdottomasti paikka, jossa haluaisin vierailla opintojeni puitteissa. Olin myös hyvilläni, kun toit esille sen seikan, että ko. keskuksen työntekijät yrittävät kehittää uusia keinoja ruokien säilyvyyden takaamiseksi lisäainekuormituksen sijaan. Erinomaista!

    Suurkiitos postauksestasi! Otsikko ei antanut lainkaan odottaa näin positiivista yllätystä ;) (mutta lisähuomio jatkoa varten: sen takia meinasi jäädä koko teksti lukematta! :O) Mukavaa maaliskuun loppua sinulle sinne lämpimään!

    VastaaPoista
  6. Meillä käydään kovasti keskustelua elintarvikkeiden poisheittämisestä. Jokainen saksalainen heittää roskiin 82kg (!) elintarvikkeita vuodessa, osittain sen takia, että best before-päivämäärä on mennyt umpeen, vaikka monet elintarvikkeet säilyy paljon pitempäänkin hyvänä. Ihmisiä kehotetaan katsomaan, haistamaan ja maistamaan eikä heittämään suoraan roskikseen.

    VastaaPoista
  7. Maria;onpa kiva kuulla että tämä postaus herätti sinut horroksesta;D Toitkin tuolla paljon mielenkiintoisia pointteja ja voinkin kuvitella,että olet opiskeluissa myös käsitellyt paljon tuota aihetta.Väestönkasvu on todellakin suuri ongelma,ja mitenköhän tulevaisuudessa sitten järjestyy kaikkien ruokkiminen.Väestönkasvun rajoittaminen olisikin parempi vaihtoehto;siellä missä sen rajoittaminen on tarpeellista ja missä ruuasta on pulaa.Pitääkin miettiä enemmän näitä mainitsemiasi juttuja. Geenipankki onkin mielenkiintoine ja hyvä juttu,ja jossain tuolla paikan englanninkielisellä sivustolla jopa näin,että siemeniä voisi tilatakin(tietyin rajoituksin) Ja minustakin tosi hieno juttu,että tuolla halutaan kehitellä luonnollisia säilöntämenetelmiä:)
    Ja kiva kun pidit tästä postauksesta:) Otsikoiden keksiminen on minulle tosi vaikeaa......Kiiitos samoin sinulle mukavaa maaliskuun loppua!

    Allu:Kamalaa tuhlausta kun ajattelee tuota kilomäärää! Ja todellakin monet elintarvikkeet ovat ihan ok myös sen viimeisen päivämäärän jälkeenkin,olen usein käyttänyt.

    VastaaPoista
  8. Yhdessä kuvassa näkyy hyvin kauniita keltaisia paprikoita. Usein ostin juuri niitä täällä Suomessa salaattiini. Ne olivat tosi hyviä ja meheviä! Sittemmin israelilaisia paprikoita ei ole näkynyt. Ne on korvattu hollantilaisilla ja vissiin myös muunmaalaisilla. Olen laittanut kommenttia Keskolle, mutta ei ole ollut vaikutusta.

    VastaaPoista
  9. Tulivuorikeskukseen olin varautunut, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa tämäkin :)
    Upea logo instituutilla.

    Aah, tahtoo kirsikkatomaatteja; oon heikkona niihin.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoista.
    Täällä syödään tähän aikaan appelsiineja, monista valikoimista päädyn useimmin israelilaisiin, ovat mehukkaita. Muistan aina sinut, kun valikoin appelsiineja.

    VastaaPoista
  11. Sina tosiaan loydat mita mielenkiintoisimpia paikkoja, missa vierailla! Houkuttelevan nakoisia tomaatteja!

    VastaaPoista
  12. Kirsikkatomaatit veivät ihan jalat alta! Rakastan niitä!!!

    VastaaPoista
  13. Varmasti mielenkiintoinen retki, mutta mansikoita olisi kyllä pitänyt antaa maistaa :-)
    Vaikeita kysymyksiä, onneksi ei tarvitse itse päättää. Kesäksi saan ensi kertaa kasvihuoneen, ja sitten omia tomaatteja, kurkkuja ja salaatteja. Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  14. Minäkin olin menossa tulivuorelle, mutta enpä sitten mennytkään ;)

    Mielenkiintoinen postaus (sinä kyllä aina löydät mielenkiintoisia paikkoja, joihin tutustua ja joissa käydä). Minulla on hieman ennakkoluuloja geenimanipuloitua ruokaa kohtaan. Lopullista mielipidettä ei ole, mutta tulin iloiseksi lukiessani, että sitä ei Euroopassa sallita.

    Säilyvyyden lisääminen mahdollisimman luonnonmukaisesti ja puhtaasti on ehdottomasti minustakin tutkimisen ja kehittämisen arvoinen asia.

    Kiitos tästä opettavaisesta tutustumiskierroksesta!

    VastaaPoista
  15. Bloggeri taas hävitti pitkän vastaukseni kommentteihin...uusi yritys...

    Kirsti:Harmi jos täkäläisiä paprikoita ei ole näkynyt.Ne ovat nimittäin erittäin mehukkaita,ja Bambi-koiranikin herkkua! Toivottavasti taas löydät niitä jatkossa...

    Nurkkalintu:Ei sitten ollutkaan tulivuorista kyse,vaikka ensin niin luulin;D Ja logo todella kaunis! Kirsikkatomaatit ovat minunkin herkkua:)

    Arleena:Sitrushedelmät ovatkin nyt todella mehukkaita:) Täkäläiset erinomaisia.Tuolla kerrottiin instituutista kehitetystä mandariinilajikkeesta,joka on todella mehukas ja ilman siemeniä. Uusille lajikkeille otetaan patentti,mutta jotenkuten espanjalaiset onnistuivat pihistämään uuden lajikkeen,jotain sen tapaista...Kiva ajatella,että appelsiineja valikoidessa blogini tulee mieleen;D

    Susa:Kasvitiede on kiehtova aihe,ja olin pitkään odotellut tuonna pääsyä..Ja kirsikkatomaatit ihania!

    Kiirepakolainen:Minäkin tykkään niistä paljon.Ja tuo valikoima erilaisia kirsikkatomaatteja on paitsi hyvää niin myös herkkua silmille;D

    Uuna:Olisivat meillekin saaneet antaa niitä mansikoita mutta olivatkin vain testiryhmälle tarkoitettuja.Oi onnekas kun saat kesällä omaa satoa!

    Elegia:ei sitten ollutkaan tulivuorista kyse...;D
    Maria tuolla aiemmin antoi hyviä pointteja vastaaan ja puolesta tuossa GMO-asiassa.Siinähän on paljon hyviäkin puolia,esim. uusia lajikkeita on paljon nopeampi kehitellä geenimanipuloimalla kuin perinteisin menetelmin,mutta toivottavasti kuitenkin GMO-ruuasta ei tule normi.
    Oli mukavaa kuulla,että tuolla kehitetään säilytysmenetelmiä luonnollisin menetelmin ,ja että se on heillä päämääränä:)

    VastaaPoista
  16. Oho, onpa mielenkiintoinen paikka.

    Minä en hirveästi tiedä GM-ruoista, mutta rupesin miettimään niitä ihan maun kannalta. Mahtavatkohan GM-kasvit maistua yhtä hyviltä kuin luonnolliset...?

    Voi hitsi, sinun olisi kyllä pitänyt yrittää pihistää muutama mansikka. ;-) Mutta ehkä kierros olisi saanut sen takia osaltasi vähän nolon lopun. :-)

    VastaaPoista
  17. Jotenkin koen, että aina kun luontoa manipuloidaan, jossain menee pieleen. Toisaalta, en kamalan vahvaa kantaa uskalla tuohon geenimanipulointiin ottaakaan. Sillalailla olen ajatellut, että vältän jos voin.

    Moni ihan normiasiakin on sellanen, mikä vaatis keskustelua, mutta vaan tälläset jutut tulevat ihmisten tietoisuuteen. Esimerkiksi vois ottaa hunajan, jota ite en syö mielellään ku luomuna. Aikani mietin tota, että mistä ne tietävät, missä se mehiläinen käy, mutta kai niillä sitten on tarkat reviirit.
    Raskasmetallien kerääntyminen elimistöön ei kuulosta kivalta... toisaalta, paikallista luomuhunajaa on vaikea löytää ja siinä olis se oikea koostumus täällä asuville.
    Moni myös lämmittää hunajan (laittaa teehen), jolloin vaikuttavat aineet menettävät tehonsa (yli 37 astetta).

    Liittyks tää nyt mitenkään tohon sun juttuun :D? No, maatalouteen ainaskin.
    Anteeksi että rönsyilen <3

    VastaaPoista
  18. Hippu:en ole koskaan tainnut maistaa mitään GMO-muokattua kasvista,joten vaikeaa sanoa,maistuvatko paremmalta.Mutta toisaalta on sellainen mahdollisuus,että jonkun paremman makuisen kasvin DNA:ta siirretään ehkä vähemmän paremman makuisen mutta kestävämmän kasvin DNA:han...Paikka oli tosi mielenkiintoinen ja vierailu aivan liian lyhyt! Olisi ollut kiva nähdä myös kasvihuoneita...Ja ihan noiden mansikoiden vuoksi ostinkin tänään rasian mansikoita....

    Tanja:et suinkaan rönsyillyt;D Luontoahan on manipuloitu jotenkuten vaikka kuinka kauan,sillä tämän päivän kasvikset ovat usein kaukana alkuperäisistä.Hunajaa minäkin ostan vain kuumentamattomana ja mieluiten suoraan tarhaajalta.Ostan yleensä luomukaupasta ja yhden tietyn tarhaajan hunajaa,mutta joku aika sitten sain ystävältä purkin hunajaa,joka tuli hänen tuttavansa pikku mehiläistilalta:)

    Hannele:Tosi hieno se onkin:)

    VastaaPoista
  19. Mielenkiintoinen postaus sekä saamasi kommentit.
    Olen Marian kanssa samaa mieltä, että maailman väestökasvu pitäisi saada kohdalleen ensimmäisenä.
    Se aina välillä nousee pinnalle mutta unohtuu kun iskee kriisi. Ja sitten toinen.
    Jos perusongelmaa ei saada korjattua tulee taistelu puhtaasta juomavedestä olemaan järkyttävä ongelma...

    VastaaPoista
  20. Jael, tosi hurmaavia iiriksiä. Ja mikä torikuva noista tomaateista! Löysit vielä erinomaisen kuvakulman.

    En teidä paljoakaan geenimuunnelluista kasveista, mutta syöpälääkäri Khayat ei geenimuuntelua tuominnut. Tästä ollaan niin montaa mieltä eli riippuu siitä keneltä kysyy.

    VastaaPoista
  21. BLOGitse:Kiitos:) Maria onkin ihan oikeassa ja vesi on sitten todellakin myös ongelma,tai sen puute,etenkin täällä.Siitäkin joskus voi syttyä vielä sota...

    Leena:Oli todellakin upeat iirikset;olisit tykännyt:) Ja tummat tomaatit on just niitä lykopeenitomaatteja,jotka olen maininnut.GMO-viljelty ruoka tosiaankin herättää mielipiteitä puolin ja toisin...

    VastaaPoista
  22. Voi mitä vihanneksia! Muistuu mieleen -ja kielelle- ne tomaatit, joita saa Italiassa.Niillä ei ole muuta yhteistä täällä talvella myynnissä olevien kanssa kuin väri ja muoto.

    VastaaPoista
  23. May Kay:täällä etenkin keväällä vihannekset ovat ihania! Pidänkin eniten kevään tarjonnasta.Ja eri kirsikkatomaatit,nami! Aika kalpeita ja mauttomia ovat usein Suomessa talvella myytävät tomaatit,sen muistankin hyvin...

    VastaaPoista
  24. Vinha miten mielenkiintoisiin paikkoihin pääset! Minäkin ensin yhdistin tuon vulkaaniseen, mutta yhtä jännä tämäkin.
    Tuommoisia fysikaalisia pintahoitoja olis kiva keksiä ihmisillekin, säilyis ehkä paremmin :)

    VastaaPoista
  25. Sirokko:hih,fysikaalinen pintahoito;joo sellainen olisikin kiva,etenkin iholle;D Paikka oli tosiaankin mielenkiintoinen ja olisin halunnut nähdä siellä enemmänkin juttuja..

    Marleena.Oli se:)

    VastaaPoista
  26. Olet taas löytänyt kiinnostavia vierailukohteita.

    Tuo hedelmien käsittelylaite on varmaankin hyvä. Erityisesti meille sillä on merkitystä, kun Suomeen joudutaan niin paljon tuontihedelmiä rahtaamaan. Säilyvyys on tärkeää.

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...