pieni autiotalo Shapirassa mahtavine vihreine kattoineen |
Tein tänään tunnin kävelylenkin ystäväni Maryn kanssa Tel Avivin eteläisessä Shapira-kaupunginosassa. Shapiraa on kauan pidetty ongelma-alueena;väestö siellä on köyhää ja useat vierastyöläiset sekä pakolaiset asuvat myös siellä ,ja iltaisin alueella ei ehkä ole ihan miellyttävintä kulkea. Minusta alue on ihastuttava:kuin pieni kylä mataline rakennuksineen ja pienine puutarhoineen ja puiden varjostamine katuineen ,mutta jo parin vuoden ajan on tännekin muuttanut paljon taiteilijoita ja uusia taloja rakennetaan,joten jopa tästä kaupungin takapihasta on tullut erittäin kallis,kuten koko muukin Tel Aviv.
Saiskohan tästä hyvän kämpän... |
Tarkoituksemme oli löytää buharalainen leipomo,josta olin joskus jossain lukenut.Alueella asuu paljon buharanjuutalaisia.
Olin unohtanut leipomon osoitteen,joten menimme kaupunginosan viereiselle isolle kadulle,jossa on buharalainen ravintola,tarkoituksena kysyä heiltä missä leipomo on. Ravintolalla on komeat ovet,mutta näytti siltä kuin paikka olisi vielä ollut kiinni.Viereisestä kioskista sanottiin,että meidän pitäisi mennä takaisin Shapiraan.
Löytyihän se lopulta.Vitriinissä oli buharalaisia piirakoita. Kaalilla,kikherneillä ,perunalla tai kurpitsalla täytettyjä ja sitten lihalla täytettyjä.Kasvistäytteiset maksoivat euron ja lihatäytteiset noin puolitoista euroa. Jaoimme kurpitsalla täytetyn piirakan ja se oli todella hyvää.
Litteä keksimäinen leipä,jota käytetään myös lautasena |
Omistaja oli todella ystävällinen ja antoi luvan kuvata sisällä,jossa oli muutamia tandoorityyppisiä pyöreitä uuneja,joidenka sisäseinille apuri lätki valtavaa vauhtia leipiä paistumaan.Yritin kuvata,mutta leipomoapurin vauhti oli valtavan nopea enkä viitsinyt pyytää häntä keskeyttämään työtään,jotta olisin voinut kuvata uunia kunnolla.Omistaja kertoi tuoneensa uunit Samarkandista,josta hän oli alunperin kotoisin. Hän selitti,että piirakoiden taikinassa ei ole hiivaa,ja että leipomossa tehdään kaikki,täytteitä myöten , itse alusta asti.Samarkand...minusta tuo sana on ihana,ja se on aina kiehtonut minua.Olisi mielenkiintoista mennä sinne joskus.
Tandooriuunissa paistuvat leivät ovat nimeltään lepeshka,ja niissä on mustia seesaminsiemeniä.Keskellä on kolo,ja taikinaan painetaan koristekuvioita ennen uuniin menoa.Leivät paistuvat uunin seinämillä 20 minuutttia.Leipomon omistaja sanoi ,että meidän on ehdottomasti nähtävä ravintola,jonka ovet ovat kuvattuna tuolla ylempänä. Menimme uudestaan sinne ja paikka olikin juuri avattu.
Astuimme sisään Kaunis Buhara-nimiseen ravintolaan,ja vau! Oli kuin olisimme tosiaankin tulleet Samarkandiin;koristelu oli aikamoista tuossa ravintolassa.Ruokalista oli kuitenkin sen verran lihavoittoinen,että me kasvissyöjät lähdimme sieltä suosiolla pois.