torstai 5. kesäkuuta 2014

Maaseutu tuli kaupunkiin visiitille

Tiistaina,shavuot-pyhän aattona, oli joka monessa paikassa erityisesti lapsiperheille tarkoitettuja tapahtumia,joissa korostui etenkin pyhän merkitys sadonkorjuujuhlana.
Lapsenmielinen minä päätti mennä katsomaan tapahtumaa  Tel Avivin eteläläisessä osassa olevaan uudehkoon puistoon,jossa sitä vietettiin myös viime vuonna. Puisto on ihan ortodoksisen St.Tabitha-kirkon vieressä ,ja vierailusta tuossa  kauniissa kirkossa  kirjoitin helmikuussa. Viime vuonna puisto oli vasta osittain valmis;nyt se on lähes valmis,vain ekologiselle lammikolle ei vielä pääse,vaikka se bussin ikkunasta katsottuna näyttääkin jo valmiilta. Olin alustavasti sopinut  ohjattavani E;kanssa että tapaamme tuolla,mutta en sitten löytänyt häntä ja taisimmekin olla tuolla eri aikoihin.
Sadonkorjuu kun oli kyseessä niin satoa oli tuotu tuonne.....Lapsille oli myös kivoja workshoppeja ,joissa sai valmistaa leipää ,tosin jo valmiista taikinasta;D
tai sai kuulla,miten syntyy juustoa
Juuri lypsetystä vuohenmaidosta
Pikkuiset 2 viikon ikäiset kilit olivat suosittuja .Tässä vaiheessa paikalle ilmestyi pari eläinsuojeluihmistä,jotka rupesivat väittelemään vuohitilan ihmisten kanssa siitä ,että lapsille kerrotaan valheita vuohenmaidon-ja juuston ihanuudesta.  Vuohen kun pitäisi käyttää kaikki maito kilejä varten. Ideaalisti se kai olisikin niin...
Lampaitakin oli
Sekä taputtelunurkka tipuineen ja kaneineen.
Ja oli näitä tällaisia ratsuja.....
Tähän pallojuttuun oli pitkä jono. Pallon sisälle päästyään piti pitää kiinni pidikkeistä ja palloa pyöriteltiin hiekkakentällä
Näyttämöllä oli kaikenlaista ohjelmaa
Shavuotiin kuuluvat vesileikit.En oikein tiedä mistä se juurtaa,paitsi että vettä pidetään elämän symbolina.Niinpä tuolla oli kaikenlaisia veteen liittyviä härveleitä kuten tuo sininen vesiliukumäki
Tai tämä,jossa pudottiin pieneen vesialtaaseen
Mutta tämää saippuavaahtotykki taisi olla kaikkein suosituin juttu tuolla...Ennen shavuot-juhlaa joka paikassa on myynnissä kaikenlaisia vesipyssyjä  ja lapset täyttävät ilmapalloja vedellä,joita he sitten paukuttelevat ,ja niitä on nyt paukuteltu täällä kodin viereisessä puistossa jo aika monta päivää;saisi riittää sillä Bambi parka on sen johdosta aivan hysteerinen.

P.S.Ja nyt täällä kukkivat vuoden kauneimmat kukkivat puut eli poincianat.Kuviani niistä voi nähdä täällä.

20 kommenttia:

Amalia kirjoitti...

On teillä hienot kekkerit. Upea puu!

Satu kirjoitti...

Voi hitsi miten ihana tapahtuma! Olisin viihtynyt tuolla. ;-)

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Tosi hienoa, kun tuollaisia järjästetään..:)

Jael kirjoitti...

Amalia:hienot kekkerit oli lapsille (ja lapsenmielisille;D) Poinciana on ihan hurjan kaunis kukkiessaan!

Satu.no varmaankin olisit;D Mä just ajattelin että harmi kun vaan lapset pääsi tuohon saippuavaahtoaltaaseen;D

Irmastiina:ja niitä oli muutamia samantapaisia,ei ehkä ihan yhtä isoa kuin tämä.Eli vähän oli vaikeaa valita;D

Melissa kirjoitti...

Näyttää ihanalle <3 Voi vitsit...

Kiiris kirjoitti...

Kuulostaa ja näyttää mukavalta tapahtumalta. Kukkaköynnkset ovat ihanan reheviä, värikkäitä!

anumorchy kirjoitti...

No juu, ne elainsuojeluihmiset taisivat olla niita samoja, jotka grillasivat kissan raatoja itsenaisyyspaivana Yarkon-puistossa.

Joku viela keksii etta porkkanaankin sattuu, kun sita syo.

Kylla vuohilla ja lampailla on sentaan suht hyvat olot esimerkiksi maitolehmiin verrattuna. Paasevat laitumelle ja imettavat itse kilejaan.

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, mikä ongelma eläinsuojeluihmisillä sitten oli?

Suomessa ainakin vasikat erotetaan heti emostaan ja molemmat huutavat toisiaan ja kuulemma kauan. Se on julmaa! Emolehmän maito kuuluu vasikalle ja niiden pitää saada olla yhdessä. Meillä on tuo systeemi niin syvältä ja toinen juttu on se, että miksi meillä näkee enää tosi harvoin lehmiä laiduntamassa. Pidetäänkö ne raukat parsinavetoissa suvetkin! Keksi-Euroopassa näin kahden viikon matkalla enemmän lehmiä laitumella kuin kotimaassa vuosikymmeniin. Lapsuudessani maalla lehmät laidunsivat pitkän kauden ja silloin en myöskään ikinä kuullut, että vasikat olisi heti erotettu emostaan.

Jos jollain eläimillä on suht hyvät olot johonkin muuhun verrattuna, se ei tarkoita etteikö toisenkin ryhmän oloja voisi silti kohentaa. Nyt en pysty enää syömään edes sikaa, kun niitä pidetään niin ahtaasti, että eivät mahdu edes kääntymään...

Niin moni ostaisi eettisesti oikein/hyvin/vapaasti kasvaneen eläimen lihaa, mutta sitä on vielä vaikea saada. Meillä on ainakin huomenna merisiikaa.

Minusta alentuva suhtautuminen niihin, jotka yrittävät parantaa heikompien oloja, olivatpa ne eläimiä tai ihmisiä, ei ole kaunista eikä rakentavaa.

arleena kirjoitti...

Olipa mielenkiintoista katsottavaa. Hyvät kuvat. Lapset varmaan viihtyhivät.

Jael kirjoitti...

Nelli:oli kyllä kiva tilaisuus:)

Kiiris;tosi kiva tapahtuma,viimekin vuonna oli ja tänä vuonna enemmän ihmisiä.Kiva oli nähdä vähän maaseutua kaupungissa:)

Anu,enpä tiedä,mutta aika agressiivisia olivat suustaan...Totta,lampaat ja vuohet saavat olla laitumilla,mutta lehmillä on vähän huonommat oltavat...

Leena:ainakin nämä 2 eläinsuojeluihmistä olivat ärsyttävän agressiivisia ,ainakin suustaan.Kannatan eläinsuojelua,kuten tiedät,mutta tuossa tapahtumassa ja tavalla millä he esittivät asiaansa ei ollut kyllä mitään positiivista vaikutusta.Voihan sitä tehdä vähän ystävällisemmin.Sitäpaitsi niinkuin Anukin tuolla sanoo,on vuohilla ja lampailla ihan hyvät olot.Sen sijaan lehmillä on sama ikävä tilanne kuin mitä kuvailet Suomessa,ja onneksi en syökään lihaa,siinä yksi syy. Israelilaiset lehmät lypsävät enemmän kuin mitkään muut lehmät,mutta millä sekin on saatu aikaiseksi...
Mutta kalaa rakastan!

Arleena:kiva kun pidit.Lapsilla oli tuolla vaikka mitä kivaa.

anumorchy kirjoitti...

Lihakarja paasee kylla usein laitumellekin ja vasikat imevat emon maitoa. Maitolehmien olot ovat kurjemmat. Niita otetaan vasikat heti pois.Ehka taalla tuotanto on korkeaa, kun lehmat ainakin kibbutseissa lypsetaan kolme ketaa paivassa.Mutta muistan kibbutsiajoista, etta maidon laatu oli kylla aika heikko. Eli siis rasva- ja valkuaismaarat maidossa olivat niin alhaisia etta isani olisi semmoiset ammut lahettanyt heti makkaratehtaalle. Eli litroja paljon mutta vetista maitoa.

Matkatar kirjoitti...

Ai semmoset juhlat. Kiva kun on lapsille ihmeteltävää, ja aikuisille myös. Täällä oli juuri puhetta että Suomessa on kyllä aika vähän loppujen lopuksi mitään kunnollisia tapahtumia. Kai täällä on sitten aina se säävaraus otettava huomioon ja niin paljon lupia ym byrokraattisia juttuja hoidettavana että kenelläkään ei kertakaikkiaan riitä aikaa ja varoja asioiden järjestämiseen. Tyhmää.

Sky Mikaela kirjoitti...

Ihanalta näyttää :)

Minähän olen työskennellyt sekä tuotantoeläinten kanssa, että eläinsuojelun puolella. Hyvin ne voi sovittaa yhteen.

Kyllä vuohilta maitoa riittää molemmille ajan kanssa, pikkuisille ja tuotantoon.

Eläinsuojelunkin kanssa voi vetää monenlaista linjaa. Joku näkee pahaa kaikessa, toinen huolehtii siitä, että lain kirjaimet täyttyvät ja eläimistä huolehditaan hyvin. Kaikki eivät ajattele ihan loppuun asti, että heidän ajamansa suojelu itseasiassa ei ole sitä, vaan ainoastaan omia mielipiteitä ja agressiivista käytöstä, joka puretaan sillä erää eläinten "hyväksi".

Kyllä ihannemaailmassa moni asia olisi toisin, mutta jos sellaisessa ei asuta, pitää vain toimia niin ettei eläimillä ole tarpeetonta kärsimystä ja niiden hyvinvoinnista huolehditaan hyvin.
Normaali lypsäminen ei vahingoita eläimiä. On tuottajan etu huolehtia hyvin eläimestä ja välttää ahneutta, sillä tällainen näkyy palkkapussissa. Liian suuri tuontano ja huono hoito sairastuttaa eläimet ja lääkärit ja eläimen seisottaminen ja lääkitys ovat kallista tuottajalle. Luulen että suurin osa tuottajista tietää tämän.

Paineita tulee toki monesta suunnasta, mutta kyllä se on aina tuottaja, joka valitsee sen linjan, jota haluaa vetää. Onhan sekin totta, että törkeitäkin ylilyöntejä tapahtuu.

Meillä täällä on Natura-alueella nautoja, joilla on lääniä syödä ja mahdollisuus levätä puiden varjossa paahtavalta auringolta, hoitaa vasikkansa kesän ajan mukanaan ja ihmetellä laiskaa elämää. Jos oikein olen käsittänyt, talvisin nämä eläimet elävät pihatossa. Harvassa paikassa enää pidetään nautoja kytkettynä, jos navettoja on uudistettu.

Minun työaikanani lehmät pääsivät talvisinkin joka päivä jakoittelemaan. Ne kävelivät ulos, kääntyivät portille ja odottaa tapittivat siinä ja olivat onnellisia, kun pääsivät takaisin sisälle. Vaarallistakin huonoilla keleillä se voi olla lehmin jaloille (talvella ulkoiluttaminen siis), mutta me annoimme mahdollisuuden, kun toisaalta se voi olla sorkkaterveyden kannalta hyvä asia. Mutta eivät lehmät varsinaisesti lenkkeile, vaan makaavat ja syövät. Olivat ne sitten ulkona tai sisällä.

BLOGitse kirjoitti...

Tanja, kiitos avartavasta kommentistasi!
Hyvä kun lapset näkee ettei juusto kasva kaupan hyllyllä! :)

SusuPetal kirjoitti...

Ihanat juhlat, väriä ja värinää!

Tuohon palloon olisin minäkin halunnut mennä!!

Mine kirjoitti...

Aina kannattaa säilyttää lapsenmielisyys. Sillä lailla elämässä on enemmän ihmeteltävää. Kivan näköiset kekkerit.

Jael kirjoitti...

Matkatar;hyvät juhlat oli lapsille ja vähän lapsenmielisillekin.Tuo Suomen sää onkin sellainen että hieman vaikeaa suunnitella mitään etukäteen kun ei tiedä mikä on säätilanne. Etelässä kesällä on aina aurinkoa ja lämmintä,niin ei ole sellaista ongelmaa;D

Anu:minähän en juo maitoa mutta eikös sellaista rasvaista maitoa sitten saa täällä?

Tanja:kiitos hyvästä ja perusteellisesta kommentistasi,tuo selvitti minullekin paljon. Nuo kyseiset eläinsuojeluihmiset olivat sellaisia,etten pidä heidän toimintatavoistaan ja aika ja paikka tulla sinne riitelemään oli kyllä aivan väärä,ja kuten tuossa selvitit,vielä perusteetonkin.

BLOGitse:Tanjan kommentti tosiaankin selvensi hyvin tuota asiaa:) ja tuolla saavat kaupunkilaislapsetkin nähdä mistä tulee osa ruuasta.

SusuPetal:kivat juhlat,olisi ollut kiva olla lapsi tuolla...Minäkin ajattelin vähän samaa tuosta pallosta;D

Satu VW / Destination Unknown kirjoitti...

Upeita nuo kukka-asetelmat! Ja osaan vain kuvitella miten kävisi jos meidän pikkuinen pääsisi tuon saippuavaahtotykin läheisyyteen... :) Hauskan oloinen tapahtuma!!

Nimetön kirjoitti...

Juhla on teoriassa tuttu, mutta enpä ole koskaan sattunut näkemään sen viettoa oikeasti. Mielenkiintoista! Minua tuo väittely juhlapaikalla nauratti. Israelissa se on juuri parasta: joka asiasta saa aikaan kunnon väittelyn, ja ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä. Meille se on vaikeampaa.

Jael kirjoitti...

Satu;tosi kivasti olikin taas laitetu kaikki tuolla:) Ja juu,aika houkutteleva tapahtuma pikkuisille;D Olin vähän kade;D

Katveita: Tuo sadonkorjuujuhla on yksi tapa viettää juhlaa,ja monessa paikassa onkin samantapaisia tapahtumia.Ja koska maitotuotteet ovat tuon pyhän pääruokaa,on paljon juusto+viinitapahtumia juustoloissa ja viinitiloilla. Ja uskovaiset valvovat koko yön synagoogassa lukien tooraa lukien.
Tosiaankin,täällä helposti väitellään kun on monta mielipidettä;D