maanantai 21. tammikuuta 2019

Puitten juhlaa

Eilen kuvasin tämän puun lehtiä eräässä kibbutsissa, mutta en vaan muista  puun nimeä. Tuleeko jollekin mieleen
mikä tämä voisi olla?
Puiden uutta vuotta vietetään täällä taas tänään.   Tämähän ei mitenkään näy katukuvassa,  vaan ainoastaan jos on lapsia,  jotka tuovat kotiin istuttamansa kasvin.  Poikani asui täällä ensimmäiset 5 vuottaan,  ja oli päiväkodissa  jo  8 kuukauden ikäisestä lähtien,  joten muistan ne pikku kasvit jotka tulivat tarhasta kotiin. Tähän päivään kuuluu  myös uusien puiden istuttaminen.
Minä en istuttanut mitään puita, mutta minulla on yhdessä ruukussa jo aika iso kirsikkatomaatin taimi (ruukkuun heitetyistä siemenistä kasvanut) ,  ja toisessa ruukussa  medjoultaatelin taimi  (taatelinkivestä kasvanut),  jossa jo aika monta lehteä.  Sen haluaisin  istuttaa ulos,  sillä kotona se tuskin onnistuisi hyvin kasvamaan.
Puiden uutena vuotena kuuluu syödä kuivahedelmiä ,   ja pähkinöitäkin.  Se näkyy erityisesti supermarketeissa  ja muissa kaupoissa.   Lähiseutuni jättimarketissa oli lisätty myyntipöytiä kuivahedelmiä varten.
Taateleita ja pähkinöitä.
Eilen näin vesimelonipellon,  mutta vielä ei ole niiden aika.
Eksä osti minulle kuivahedelmärasian,  mutta en oikeastaan syö näistä sellaisenaan kuin  taateleita ja luumuja.  Karpaloihin,  ananakseen ja  aprikoosiin on lisätty sokeria  joten käytän näitä kai leivonnaisissa  mutta en  sellaisenaan.  Minulle mieluummin  tuoreita hedelmiä,  entä teille?

Kiitos fiikus-selvennyksestä:) Mnä kyllä tiesin että se on fiikus, mutta kun eilen otin tuon kuvan, niin  sinne hieman aikaisemmin tullut mies joka toi tavaraa  siellä olevaan telttaompelimoon, kysyi olenko kiinnostunut kasvitieteestä,. Sanoin että olen , ja että onpa komea fiikuspuu. No mies väitti ettei tuo ole fiikus,  ja ajattelin että ehkä sittenkin olen väärässä.... Mutta nyt selvisi että ihan oikeassa olinkin:)

15 kommenttia:

 1. Hei, uusi profiilikuva! Ihana! <3

  Minäkin syön hedelmät mieluummin tuoreena, mutta saatan pistää poskeen joskus yhden taatelin. Ne ovat niin hyviä makeannälkään. :-)

  VastaaPoista
 2. Satu:Kiitos:)
  Taatelit onkin niitä harvoja kuivahedelmiä mitkä kelpaa, tosin pidän vielä enemmän kosteista ,tuoreista taateleista, mutta sellaisia kai saa vain maissa jossa kasvaa taateleita,kuten täällä. Taatelit ovat muutenkin niin monipuolisia:)

  VastaaPoista
 3. Minulle tuli mieleen agaawe,mutta niissä taitaa aina olla hammaslaitaiset lehdet. Hieno ja upean näköinen viherkasvi tuo ainakin on ja olisi kiva huonekasvina. Kuivahdelmät maistuisivat kyllä minulle, nam nam!

  VastaaPoista
 4. Aino:Täälläpäin ei taida kasvaa agavea. Minulla on sellainen mielikuva että olisin nähnyt tuollaisen kasvin huonekasvinakin,mutta nuo lehdet olivat osa suurta ja rehevää puuta. Kuivahedelmät ovat kyllä ihan hyviä,mutta ei sellaiset missä lisätty sokeria.

  VastaaPoista
 5. Minusta näyttää, että tuo puu olisi Ficus elastica eli fiikus, kumipuu. Lämpimissä maissa se kasvaa luonnossa 20 - 40 m korkeaksi puuksi, meillä huonekasvina.

  VastaaPoista
 6. Kiva uusi profiilikuva!!

  Myös minusta tuntuu, että olen nähnyt tuollaisen isolehtisen kasvin ruukussa. Taisi olla äidilläni, mutta siis sellaisena yksirunkoisena ja ehkä noin seitsemänkymmentä senttisenä. Ja jos oikein muistan, siitä taisi valua joskus sellaista valkoista paksua nestettä. Vaan voi hyvin olla, että sekoitan johonkin toiseen kasviin...
  Pehmeät taatelit ovat minunkin herkkuani, mutta yleensä tuoreet hedelmät ovat kyllä raikkaampia ja terveellisempiä kuin kuivatut.

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva profiilikuva♥

  Arvaa mitä, tuo kasvi näyttää ihan tutultu, mutta ei vain tule nimi mieleen. Ah, Katriina sanoo 'fiikus', itse veikkaan samaa.

  Syön joka päivä kirsikkatarhaterttutomaatteja (sic!), koska ne ovat aina hyviä ympäri talven ja niin makeita, että niistä voi napsia kun tekee mieli hyvää. Rypäleitä myös joka ilta, sillä ne vaan ovat niin hyviä.

  ♥♥

  VastaaPoista
 8. Tuoreena mielummin syön hedelmät, mutta aprikooseista, taateleista ja omenista tykkään myös kuivattuina.
  Siellä on ihanan paljon erilaisia "juhlapäiviä".
  Mukavaa viikkoa sinulle Jael ja kiva tuo sinun uusi kuva <3

  VastaaPoista
 9. Juu! Kyllä se on Fiikus eli huonekumipuu, kuten kaima tuossa edellä ehdotti :-)

  VastaaPoista
 10. Minulla on noita fiikuksia seka sisalla etta parvekkeella.

  Toimistossa oli kuivahedelmia ja pahkinoita niin montaa sorttia etta soin itseni ihan ahkyyn.

  VastaaPoista
 11. Kyllä tuo on kumiviikuna (Ficus elastica) niin kuin tuossa edellä oli jo mainittukin.
  Ihania kuivahedelmiä saa nyt ja toripöydät notkuvat herkkuja täälläkin!
  Juuri kuivattuja viikunoita napostelen iltateen kanssa.
  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 12. Huomaa että sielläkin talvi :),kaulaliinastasi. No meillä -10 tuntuu jo talvelle. Kevättä odottelen. Itse syön hedelmät tuoreena,liian makeita noi kuivatut joissa sokeria. Ja olen kasvattnut nyt kolme fiikusta,leikkelen alkuperäistä kun kasvaa liikaa. Mukavaa viikkoa sulle!

  VastaaPoista
 13. Minulla on kaksi noita ns Fönsterfikuksia ruukussa sisällä. Molemmat ovat kasvaneet hyvin, nyt noin 60-70 cm korkeita joissa on jopa useampi oksakin.

  VastaaPoista
 14. Kuva vesimelonipellosta on jännittävä. Eka koskaan näkemäni !
  En ole edes ajatellut missä ja miten vesimelonit kasvavat :)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...