keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Mielenkiintoinen museokierros

Pääsiäisviikolla täällä   maan suurin pankki tarjosi ilmaisia museo ym. käyntejä eri puolilla maata. Täällä pitää edelleenkin tilata liput , myös ilmaisiin tapahtumiin , vaikka  koronaluvut ihan minimaalisia   entiseen verrattuna,   ja kaikki muut rajoitukset peruttu.  Olin liian myöhään liikkeellä,  ja kun katselin keskisen Israelin alueella olevia museoita, niin kaikki liput oli jo "myyty",   ja jäljellä oli vain  Anu Museo,   eli juutalaisen historian museo,  johon sitten menin. Olin ollut vuosia sitten tuossa museossa,  mutta parin viimeisen vuoden aikana museo uusiutui  täysin  ja sai lisää tilaa, ja myös nimi muuttui. Tuo "Anu"  , tuttu suomalainen nimi, tarkoittaa heprean kielessä "me". Anu Museo on maailman suurin  juutalainen museo, ja kattaa juutalaisen historian, kulttuurin ym.   

Museo sijaitsee Tel Avivin yliopiston kampus-alueella, ja  vastassa oli museokäynnin tarjonneen pankin (entinen työnantajani ennen Suomeen paluuta...)  maskotti.   Minulla on kodin läheltä bussi joka tulee suoraan tuonne.
Ihan ensimmäiseksi menin katsomaan näyttelyä, jossa oli 21 synagoogan  pienoismallit  eri puolilta maailmaa.   Osa näistä synagoogista on edelleenkin olemassa, ja osa hävitetty.  Ennen näyttelyhallia  näin nämä seinämaalaukset,  jotka ovat  Dura-Europoksen  (Syyriassa) kaupungissa olleen  synagoogan seinämaalauksia. Isis tuhosi tuon synagoogan  sekä muutkin kaupungin jäänteet  vuosina  2011-2014.
Synagoogien pienoismallit  ovat tosi upeita. Tässä ehkä upein:  Firenzen suuri synagooga, Tempio Maggiore, joka valmistui vuonna 1882. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset sotilaat käyttivät synagoogaa tallina ja varastona, ja yrittivät räjäyttää sen ennen poistumistaan, mutta onneksi vastarintajoukot estivät sen. ja myöhemmin rakennus korjattiin. Tänään synagoogassa toimii myös juutalainen museo, joka on keskittynyt Firenzen  juutalaisten historiaan sekä  sereomoniallisiin esineisiin.
Pienoismailli Aleppon suuresta synagoogasta. (Syyria)  Yksi vanhimmista synagoogista, josta ensimmäinen merkintä vuodelta 834.  Kun mongolit hyökkäsivät   Aleppoon  1200-luvulla,  osa rakennuksista tuhoutui ja synagooga muutettiin  moskeijaksi. mutta palautettiin myöhemmin taas synagoogaksi. Väkijoukko tuhosi synagoogan vuonna 1947.
Eliyahu  Hanavi -synagooga Aleksandriassa, Egyptissä. Aikaisempi versio synagoogasta rakennettiin vuonna  1354,  mutta  rakennusta pommitettiin vuonna  1798 , kun ranskalaiset hyökkäsivät  Napoleonin johdolla  Egyptiin.  Vuonna 2017 Egyptin hallitus julisti  restauroivansa  synagoogan,  ja  se avattiin uudelleen vuonna 2020,  mutta koska Egyptissä tuskin on enää juutalaisia, synagooga ei taida olla käytössä.
Paradesi synagooga, Kochin kaupungissa, Intian Keralassa. Synagooga  valmistui vuonna 1568,  ja sitä käyttivät Malabarin juutalaiset ( Intian juutalaisten vanhin ryhmä) sekä  Espanjan ja Portugalin inkvisitiota paenneet  sefardi-juulaiset. Kochissa oli ennen monta synagoogaa , mutta koska kaupungin juutalainen väestö on tänään minimaalisen pieni, vain tämä on edelleen käytössä.
Turner Temple-synagooga  Wienissä valmistui vuonna  1871.  Kuten monet muut synagoogat   Itävallassa  ja  Saksassa,  tämäkin  synagooga poltettiin maan tasalle Kristalliyönä, ja tänään synagoogan paikalla on muistomerkki.
Touro synagooga Newport,  Rhode Island, Yhdysvallat, vuodelta 1763.  Touro synagooga on Yhdysvaltojen vanhin synagooga, ja  ja uskonvapauden symboli.  Synagoogan  rakennuttivat  Curacaosta ja Surinamista saapuneet sefardi-juutalaiset. Tämän synagoogan näin ,  mutta vain ulkoapäin,  asuessani Yhdysvalloissa.
Vuonna 1790 George Washington vieraili  Newportissa,  ja lähetti  Newportin seurakunnalle kirjeen, jossa takasi uskonvapauden  Yhdysvaltojen juutalaisille ja muillekin.  Washintonin kirje luetaan ääneen kerran vuodessa  synagoogassa. Museo on  hyvin interaktiivinen, ja tässäkin näyttelyssä oli videoita ja näyttöpäätteitä mistä sai lisää tietoa.
Synagoogien jälkeen  oli vuorossa hieman huumoria,  esim.  Seinfeld-sarjan olohuoneen muodossa.  Tuolla oli myös  pienoismallit sarjan kaikista hahmoista.
Tuo seinällä oleva lause: "Lenny Bruce is not afraid" on R.E.M. -yhtyeen laulusta "End of the World as we know it"    .Lenny Bruce oli nuorena kuollut , kiistelty amerikanjuutalainen stand up-koomikko, kirjailija, yhteiskuntakriitikko ja satiirikko.
Laila Mourad  (1918- 1995)  oli egyptiläinen  laulaja ja näyttelijä, oman aikansa superstar sekä Egyptissä että  muissa arabimaissa. Mourad oli syntynyt Lilian Zaki Murad Mordechai  nimisenä 
juutaiseen perheeseen Kairossa,  Myös  Mouradin isä oli laulaja.
Juutalaisnaisen juhlapuku  Mashhadissa, Iranissa. Vuonna  1839,  Mashadin juutalaiset pakotettiin kääntymään islamin uskoon, Ulkoisesti he olivat muslimeja, mutta pitivät salaa yllä  juutalaisia perinteitä ja tapoja.  Tätä kesti noin 120 vuotta.  Perjantaisin  he  kävivät  moskeijassa, mutta viettivät sapattia salaa kotona.
Tämä kattoi kokonaisen seinän.

Tulin alueelle , jossa oli pitkä seinä täynnä piirrettyjä  muotokuvia eri henkilöistä ja selitykset heidän elämästään.   Tässä Benjamin Tudelalainen, joka oli 1130 syntynyt juutalainen matkailija, joka tunnetaan erityisesti hänen matkojaan kuvaavasta kirjastaan, joka on yksi keskiajan historioitsijoiden päälähteistä  ,  ja kuvaa sen ajan Välimeren alueen elämää.
Näyttöpäätteistä sai lisää tietoa ,
Valitsin seinältä Stella Haskilia esittävän piirroksen. Stella Haskil  syntyi Salonikissa vuonna 1918, ja oli rebetiko-laulaja.
Hienot lasimaalaukset, mutta en muista mistä nämä ovat alunperin.
Toora-kääröjä.  Aika hieno tuo eläinaiheinen toorakääröä suojaava kangas.
Ketubah, juutalainen avioliittosopimus.  Tämä on Calcutasta, Intiasta, ja vuodelta 1921.
Inkvisitio alkoi vuonna 1480. Sen  tarkoitus oli toimia harhaoppisuutta vastaan, eli niitä jotka eivät  noudattaneet katolista valtauskontoa.  Se kohdistui ensin  käännynnäisiin,  eli juutalaisiin jotka olivat kääntyneet katolilaisiksi. ja joita pidettiin  teeskentelijöinä, ja tuhansia  lähetettiin polttoroviolle. Yli puolet Espanjan juutalaisista oli kääntynyt  katolilaisiksi pogromien jälkeen,  jotta elämä olisi helpompaa-  Tomas de Torquemadalle, Espanjan inkvisition  suurinkvisiittorille, tämä ei riittänyt,  vaan hän vaati että kaikki juutalaiset on karkoitettava ,  koska  he toimivat huonona esimerkkinä käännynnäisille. Maaliskuussa  1492 suurin osa karkoitetuista pakeni  Portugaliin, mutta  vuonna 1497  Portugalin kuningas  Manuel päätti että  juutalaiset on karkoitettava myös Portugalista.  Julma Torquemada sai rangaistuksensa  vuonna 1498, jolloin hän kuoli kuppaan....

Iso osa pakeni Turkkiin, jossa  sulttaani  Bayezid II otti heidät avosylin vastaan.  "Espanjan kuningas Ferdinand ottaa aarteensa ja lähettää ne kaikki minulle "  sanoi Bayezid. Seuraavina vuosina monet käännynnäiset muuttivat muualle Eurooppaan (Hollanti,Englanti ym.) eteläiseen Amerikkaan,  Länsi-Intian  saaristoon, sekä New Amsterdamiin, josta myöhemmin tuli New York. Tärkeitä  juutalaisia keskuksia  Ottomaanien hallitsemilla alueilla  oli Istanbulissa, Izmirissä,  Salonikissa Kreikassa, Kairossa ja täällä Israelissa Safedin kaupungissa.

Keskiajalla oli 2 suurta juutalaista  ryhmää:  sefardi-juutalaiset   Iberian alueella  ja ashkenazi-juutalaiset  Saksassa ja Ranskassa. 
Dona Gracia Mendes Nasi oli Portugalissa syntynyt juutalainen intellektuelli ja yksi Renesanssiajan rikkaimmista juutalaisista naisista Euroopassa.  Dona Gracia (tunnettu myös  converso(käännynnäisnimellä) Beatriz de Luna,  jäi nuorena leskeksi , ja otti ohjat miehensä jättämässä  yrityksessä. Hän pelasti satoja  käännynnäisiä, jotka muuten olisivat joutuneet inkvisition uhreiksi.

Suurin osa Yhdysvaltoihin muuttaneista juutalaisista  muuttivat kaupunkeihin, ja tunnetuin niistä oli New Yorkin Lower East Side-kaupunginosa, josta tämä katukaupuskelijan kuva.   
Ultmanin perhe Connecticutissa, Yhdysvalloissa vuonna 1890. Museossa oli seinänkokoisia vanhoja valokuvia eri perheistä, eri maissa,  ja ihmettelin miten  valtavan kokoisiksi suurennetut vanhat kuvat olivat niin tarkkoja.
Emma Lazarus oli yhdysvaltalainen  runoilija,  joka muistetaan parhaiten New Yorkin Vapapaudenpatsaan pronssilevyyn kaivetusta sonetista.
Vanhoista   perhevalokuvista suurennetut seinänkokoiset  valokuvat olivat  vaikuttavia. Tässä  irakinjuutalainen  perhe Bagdadissa vuonna  1932.
Juutalaisperhe ehkä Turkista,
Ennen poislähtöä kävin katsomassa  valokuvanäyttelyä, joka kuuluu vaihtuviin näyttelyihin.  Upeat valokuvat on kuvannut valokuvaaja Dorit Lombroso,  ja näyttely kertoo  Bnei Menashe-heimosta,  Intian Mizoramin ja Manipurin osavaltioissa asuvasta ryhmästä (selitys suomeksi linkin takana)
Lombroson  valokuvat ovat mielettömän kauniita.
Katse yliopiston kampusalueelle ennen poislähtöä.

29 kommenttia:

  1. Juutalaisten historia on kyllä vastoinkäymisten, vainojen ja kaikenlaisen syrjimisen ym historiaa. Aivan käsittämätöntä kuinka säännöllisin väliajoin kaikki mikä on maailmassa vialla, on juutalaisten syy ja sit tulee antisemitismiä tuutin täydeltä.
    Tätä asiaa olen ihmetellyt siitä asti kun asia on joskus parikymppisenä avautunut, ensin toisen maailmansodan kautta ja siten myöhemmin muista tapahtumista. Ei vain pieni hukka ymmärrä, yhä uudestaan ja uudestaan.
    Sitten on sellaisia älyttömyyksiä että kun juutalainen ei saanut omistaa maata niin oli pakko alkaa kauppiaaksi. Ja kun kunnon kristitty ei voinut lainata rahaa kun koronottaminen oli kiellettyä niin juutalaisille annettiin rahanvaihtajan homma. Ja sitten kun he menestyivät alallaan niin valitettiin kuinka ovat rikkaita ja jollain keinolla omaisuus takavarikkoon. Siis huoh!
    Vaan maailma on ja siihen mahtuu, tositarinat on niin rankkoja että on pitänyt keksiä draama kun ei kukaan usko että toiselle on voinut tapahtua niin älyttömiä. Juutalaisille on.
    Vaan kiitos yhdestä pienoismallikuvasta, nääpistin.
    JA jos ei Monty Python ole tuttu niin tsekkaa tämä sketsi espanjalaisesta inkvisitiosta...jota kukaan ei odota.. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sus pitkästä ja mielenkiintoisesta kommentistasi❤️Noinhan se on, vuosisatojen aikana ollut pahoja kolauksia, ja sen vuoksi myös tämä maa niin tärkeä. Koronastakin jotkut taisivat löytää syyn syyttää, vaikka se viirus tuli Kiinasta. Tuo museo on kyllä tosi kiehtova, kutrn myös juutalainen historia. Kiitos, mulla hämärä muistikuva siitä että olisin nähnyt tuon Monty Python pätkän, mutta en muista mitä sionä oli, joten kiitos linkistä😁

      Poista
  2. https://i.ytimg.com/an_webp/Cj8n4MfhjUc/mqdefault_6s.webp?du=3000&sqp=CIr6lpQG&rs=AOn4CLBqxH8xIZ6vE8RScmu9jL_pBbybpw Unohdin tuon linkin, onpas se pitkä, you tubeen siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi hii kävin katsomassa, tosin en tuon linkin kautta päässyt, mutta löytyi helposti.

      Poista
  3. Museokierroksesi oli antoisa ja silmiä avaava.
    Vaikka kerroit siellä joskus aiemminkin käyneesi, ei varmaan haitannut, koska museot ja näyttelyt aina välillä uudistuvat. Ja sitä paitsi uudella vierailukerralla huomaa aina jotain uutta. Ainakin minulle yhdellä kerralla on vaikea edes omaksua kaikkea, mitä haluaisin.
    Tuli muuten mieleeni, että ennen tuollaista museokierrosta (vähän noloa) minun on aina syötävä hyvin ja kierroksen välillä on päästävä hetkeksi istahtamaan (ja mielellään vielä kupillinen kahviakin kiitos), että taas jaksan eteenpäin. Nuorena oli kyse pelkästään aivojen rajallisuudesta, mutta nykyisin lisäksi jalatkin väsyvät museovauhtikävelyssä enemmän kuin lenkillä.
    Tämä virtuaalikierros sen sijaan ei väsyttänyt yhtään! Kiitos!

    Kivaa torstaita sinne<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena: Kiitos, kiva kuulla:) Oikeastaan tuntui kuin olisin tuolla ensimmäistä kertaa, sen verran oli nyt erilainen ja suurempi museo kyseessä. Ja totta, ainahan museoissa on jotain uutta muutenkin. Minustakin tuntui että näin tuolla vain osan, joten jossain vaiheessa teen kyllä uusintavierailun tuonne. Museossa on kyllä kahvila, mutta en mennyt sinne mutta museoissa, ja varsinkin suurissa, tulee käveltyä aika reilusti, ja tuleehan siinä nälkä. Kiva kuulla että virtuaalikierros ei sen sijaan väsyttänyt;D Oikein hyvää torstai-iltaa sinulle Leena.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen näyttely näin ruudunkin välityksellä, kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sartsa: Kiva että tykkäsit, tuo onkin tosi mielenkiintoinen museo, etenkin jos pitää historiasta niinkuin minä. Mukavaa torstai-iltaa sinulle.

      Poista
  5. Kiitos, oli perusteellinen ja mielenkiintoinen kuvaus tuosta museosta. Todella paljon nähtävää!
    Nuo pienoismallit ovat kyllä huikeita!
    Nauratti tuo Seinfeldin huone, mukava yksityiskohta näyttelyssä.
    Luin aikanaan Lenny Brucen elämänkerran, hyvinkin erikoinen, omalaatuinen ja kiistanalainen hahmo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SusuPetal:Kiva kuulla etä viihtyit virtuaalikierroksella, En edes ehtinyt tuolla nähdä kaikkea joten pitää mennä uudestaan tuonne, niin paljon nähtävää siellä. Pienoismallit olivat tosiaankin huikeita, eivätkä ne edes olleet erityisen pieniä vaan ison nukkekodin kokoisia. Huumoriosasto oli tosi hauska, ja valitsin Seinfeldin kun se taitaa olla monelle aika tuttu. Lenny Brucen elämänkerta kuulostaa mielenkiintoiselta, ja minulle oli ihan uutta että R.E.M:in laulussa oli viitattu häneen.

      Poista
  6. Ulrika50v.blogspot.com19. toukokuuta 2022 klo 12.22

    Seinfeld oli hauska!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seinfeld oli kyllä tosi mainio sarja, ja siinä sai nauraa usein:;)

      Poista
  7. Huippuhieno postaus, onnittelut ja kiitos. Masentavaa miten maailmassa toiset rakentavat ja toiset tuhoavat. Onneksi meillä on kamerat ja mahdollisuus tallentaa kaikkea katseltavaksi. Mukavaa lähestyvää viikonloppua Jael 💜🌿🌷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita:Kiitos paljon Rita:) Todellakin masentavaa miten toiset rakentavat ja toiset tuhoavat, ja nyt näemme sen lähes reaaliajassa Ukrainassa:( Oikein mukavaa uutta viikkoa sinulle Rita

      Poista
  8. Mielenkiintoinen ja kattava museokierros. Ihan mahtavia nuo pienoismallit. Kaunista loppuviikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos, olikin tosi mielenkiintoinen enkä edes ehtinyt nähdä kaikkea joten uusintakierros jossain vaiheessa. Pienoismallit todella upeita tuolla:) Oikein ihanaa uutta viikkoa Outi.

      Poista
  9. Olipa tosi mielenkiintoinen museokierros, kiitos tästä! Jännä myös, miten monenlaisia asioita on saman museon katon alla, mutta sen toki ymmärtää, kun kyseessä on juutalaisen historian museo. Synagogat kiinnostivat erityisesti, syystä että kävin männäviikolla elämäni ensimmäisen kerran synagogassa, Budapestissä. :-) Kyseinen synagoga ainakin mainostaa itseään yhtenä maailman suurimmista synagogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu:Kiitos ja mukavaa kuulla että pidit "kierroksesta". Tuo museo on todellakin erikoinen koska niin paljon asiaa saman katon alla, enkä edes ehtinyt nähdä ihan kaikkea. Historia on kyllä tosi mielenkiintoinen aihe, ja sitä tuli tuolla kunnon annos. Kysyin eksältä, joka on ollut Budapestin synagoogassa, ja hän sanoi että todellakin suurin mutta ei kaunein. Kaunista uutta viikkoa sinulle.

      Poista
  10. Vau, kiitos tästä kierroksesta. Minun on kyllä päästävä tuonne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melissa: Kiva kuulla että tykkäsit, ja toivottavasti pääset joskus tänne ja tuohon museoonkin.

      Poista
  11. Mielenkiintoinen postaus. Itse en ole käynyt pitkään aikaan museossa joten mukava oli käydä, kiitos. Me saimme yllätys vieraita Tanskasta perjantaina ja lähtivät sunnuntaina. Ei ole kerkinyt tänne blogin pariin ollenkaan. Mutta nyt taas on normaali viikonloppu edessä edellisellä viikolla oli lapsenlapset yökylässä viikonlopun. Kaksi viikonloppua hulinaa niin kaipaa taas normaali juttuja. Kivaa viikonjatketta 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Tämä oli tosi mielenkiintoinen museokäynti. Kiva kun teillä oli vieraita Tanskata:) Oikein hyvää viikonloppua sinulle.

      Poista
  12. Nuo pienoismallit ovat mielettömän upeita. Olisi mahtavaa päästä katsomaan livenä niitä. Samoin muutenkin kokonaisuudessaan kiinnostava museo, jossa selkeä teema. Tuolla varmaan kuluisi aika monta tuntia tutkiessa!

    Elegia (Blogger temppuilee, ei pääse taaskaan kirjautumaan)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia: Nuo pienoismallit ovat ihan mahtavan upeita. Todellakin kiinnostava museo, ja kun en nähnyt ihan kaikkea , niin pitää mennä tuonne uudestaan. Huomasin että tuonne pääseekin ilmaiseksi perjantaisin,mikä on mukavaa.

      Poista
  13. Hienoja käden taitoja, wau! Kiitos kattavasta museoemännyydestä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BLOGITSe. todella hienoja kädentaitoja , ja kiitos ja kiva että olit virtuaalisesti mukana.

      Poista
  14. Mikä postaus - kiitos... voisin kirjoittaa pakinan, mutta koska palasin jo neljännen kerran zoomailemaan toorakäärettä, niin mainitsen sen! Kiitos tästä museomatkasta, kuin myös uudemmasta "roskistaiteesta"
    - minäkin pienimuotoisesti yritän loihtia aina vanhasta uutta ja nähdä uusin silmin, mutta että noin upeasti - niin wau!! Sopisi nuo "koltut" varsin mainiosti mun pukeutumistyyliin... ja hih... olisi aikas ihanaa tuollainen peili- pitkäsäärisen saisi tästäkin loikkijasta. Blogisi antaa paljon - kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Repolainen, ja kiitos mukavasta kommentistasi:) Kiva myös kuulla että tämä kiinnosti. Myös roskistaide oli tosi hienoa, ja niin hienosti toteutettu:) Minäkin tykkään luoda vanhasta uutta,mutta en ole kovin taitava sellaisessa. Lapsena kyllä tein paljon vaatteita Barbielleni, mutta nykyään se on lähinnä vaatteiden värjäystä, ja siemenkotien maalausta. Kiitos vielä kerran, ilahduin tästä kommentistasi:)

      Poista
    2. HIh... nyt kyllä veit sellaiseen muistoon, että pakko jakaa...
      Minäkin ompelin ja "liimasinkin" paljon barbeille muotiluomuksia... (taidoista ei ole kyse kyllä munkaan luovuudessa - kekseliäisyydessä ja nopeudesta ehkä enemmänkin)
      sillä... usko tai älä, mun barbiella oli ihan oikea minkkiturkkikin. Siis oikeesti... vaatekomeron perukoilla oli lojunut yli pitkä turkki ikuisuuden, en koskaan ollut nähnyt sitä äidin päällä, joten ihan barbien verran vain, sieltä takakappaleesta leikkasin... hitsin vaikea oli muuten kursia, joten siitä tuli ennemminkin viitta kuin turkki, mutta ihanan pehmeä ja barbie käytti sitä kaikkiin juhliin lähtiessään... Lie ollut vasta ihan tokat-kolmannet juhlat, kun äiti sattui tämän upean viitan näkemään.... ja loppu oli aika karua tämän muotisuunnittelijan osalta - ei tod. tullut hyvää palautetta!! Mutta loppujen lopuksi kävi niin, että äiti lyhennytti turkkinsa ja se ei enää ollutkaan komeron perukoilla, vaan jopa käytössä...ikuisesti tuosta luovuuteni hedelmästä kyllä kerrottiin milloin missäkin yhteydessä, joten arvatenkin se tuli mieleeni itsellenikin kun sanan barbie luin!! Elämä on!!

      Poista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...