Ei ole viiniä vaan kaktushedelmän mehua... |
Edellisessä postauksessa kerroin miten aion mennä uudestaan viereiseen kaktuspuistoon patakintaan (piikkien vuoksi) ja muovisäkin kanssa,kaktushedelmiä kerätäkseni. Meninkin sinne äsken ja kysyin puiston työntekijältä saanko poimia muutaman,ja hän sanoi että voin poimia niin monta kuin tahdon.Googlailun kautta ei tullut täysin selväksi mikä lajike tämä kaktusheldemälajike on(puistossa ehkä lukee ) mutta se on näköjään joko kaktusviikunan ei -viljelty muoto tai sitten Opuntia robusta. tai sitten ei kumpikaan niistä....Kaktusviikunat leviävät helposti ja ovat alun perin kotoisin Meksikosta tai Californian alueelta. Ne ovat levinneet myös Euroopan kuivemmilla ja lämpimillä alueilla joten niissä matkaavat voivatkin helposti törmätä näihin,
Hedelmät saikin helposti ja piikittömästi irrotettua itse kaktuksesta patakintaan avulla:) Kotiin tulin 10 hedelmän kanssa ja laitoin hedelmät veteen. Liikuttelin astiaa;ja piikit irtoavat silloin helposti.Veitsellä raaputtelin hieman pintaa mutta huomasin että vesikäsittelyssä piikit irtosivat aika hyvin,Varmuuden vuoksi käsittelin hedelmiä lateksikäsineiden kanssa...
Nämä ei -jalostetut hedelmät koostuvat suurimmaksi osaksi kovista siemenistä,joita ei kannata syödä mutta ehkä kerätä talteen jos haluaa yrittää vaikka kasvattaa kaktuksia kotona. Väri on huikean upea,syvä tummanpunainen. Leikkasin halkion hedelmiin ja kuori lähti helposti ,mutta sen mukana oli myös hedelmää.Itse syötävää hedelmää ei näissä pahemmin ollut joten tulin siihen johtopäätökseen että tämä menee mehuksi. Kaktushedelmien neste oli myös hieman limamaista joten lisäsin jonkun verran vettä ja laitoin blenderiin hetkeksi,jonka jälkeen siivilöin mehun. Maku oli hieman hapahko,joten lisäsin myös steviaa. Ihan hyvän makuinen mehu, jossa paljon C-vitamiinia ja muita hyviä aineksia. Tulipahan kokeiltua mutta en usko että teen tätä toiste,oli vähän sotkuinen homma...Suomenkin kaupoissa välillä näkyvä kaktusviikuna on taas viikunaopuntian jalostettu muoto ja siitä voikin syödä kaiken paitsi kuoret. Täällä kaktusviikuna on suosittu kesän hedelmä ja sitä sanotaan hepreaksi sabra-hedelmäksi.Sabra tulee arabian sanasta sabr. Täällä syntyneitä kutsutaan sabroiksi, eli sellaisiksi jotka ovat sisältäpäin pehmeitä mutta kovempia ulkoapäin.....