perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pesach-juhla

Minun happamaton leipäni on kokojyvää.Laatikon kuvassa näkyy miltä se näyttää. En kauheasti ole siitä innostunut,mutta ostin kuitenkin pienen paketin.
Tänään Pitkäperjantaina täällä alkaa Pesah,eli juutalainen pääsiäinen.En nyt kerro siitä enempää,sillä hyvä selitys löytyy tästä linkin takaa suomenkielisestä Wikipediasta.
Näitä ei sitten näe ensi viikolla.Kuvat Sugar Daddy-kahvilasta ja eräästä leipäkaupasta.Molemmat kiinni ensi viikolla.
Pääsiäistä edeltävän aikana on kodeissa tehty kunnon siivous,ja koti on puhdistettu kaikista jauhotuotteista. Pesah kestää viikon ja sinä aikana syödään vain happamatonta matsa-leipää tai oikeastaaan keksiä,sillä leipää se ei muistuta. Lapsilla on kouluista pitkä loma,ja monet virastot ovat kiinni ensi viikon aikana,joten monilla aikuisillakin on töistä vapaata.Monet leipomot myös sulkevat ovensa pesahin aikana,mutta jos tulee leivänhimo,ei sitä ole vaikeaa löytää...Pesah alkaa tänä iltana juhla-aterialla.
Tutun kukkakaupan ikkuna viime viikolla.
Pesah-viikko on varmaankin keliaatikkojen lempipyhä,sillä pesahina joka kaupasta saa pelkästään gluteenittomia tuotteita! Pastaa,pikkuleipiä, kakkuja,,kaikki gluteenittomia.Myös kahvilat tarjoavat gluteenittomia tuotteita:esim.gluteenitonta leipää.
Pesah osuu tänä vuonna samanaikaisesti kristityn pääsiäisen kanssa.Toivotan kaikille oikein hyvää Pääsiäistä!


Hieman musiikkia...

Alabama Shakes on vielä vähän tunnettu yhtye Alabamasta.Musiikki on bluesilla ja soulilla maustettua rokkia.Mahtavaa tässä yhtyeessä on sen solisti:laulaja-kitaristi Brittany Howard. Heidän ensimmäinen albuminsa "Boys and Girls" ilmestyy huhtikuun 10.päivä (Sen voi kuunnella kokonaisuudessaan täällä) Tästä yhtyeestä takuulla kuullaan vielä;Brittany on niin mahtava esiintyjä! Videolla melkein 20 minuuttinen esiintyminen radioasemalla.

25 kommenttia:

Susanne kirjoitti...

Hyvää Pesah-viikkoa ja Pääsiäistä sinulle blogiystäväin!

lepis kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä ja ruokahalua!

Tuula kirjoitti...

Chag sameach!

Mulla on paljon hyviä muistoja sedereistä. Suomessa sitä vietettiin aina isolla porukalla. Oli jokavuotisia vieraita ja "vierailevia tähtiä".

Yaelian kirjoitti...

Susanne:kiitos ja samoin sinulle oikein hyvää Pääsiäistä!

Lepis;D Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin:)

Tuula:sinulla onkin hyvät muistot seder-illallisesta:) Minä menen tänään ystävän luo,mutta meitä ei ihan kauhean monta siellä ole.Mukavaa pääsiäistä sinulle!

Mine kirjoitti...

Hyvää Pääisäistä, niin juutalaista, kun kristillistä:).

Hanneles paradis på Hisingen kirjoitti...

Tuon näköistä leipää syö mieheni joka aamu...

Eeviregina kirjoitti...

Minullakin on monta muistoa seder-illallisista siskojeni ja sukulaisten luota.
Molemmilla anopeillakin olen joskus ollut syömässä.
Siitä matza-leivästä en tykkää yhtään...
Mukavaa iltaa ja Iloista Pääsiäistä sekä Pesahia!

sirokko kirjoitti...

Olikin aika perusteellinen siivous, kun piti kaikki astiat puhdistaa niin tarkkaan (kurkkasin linkistä).
Noudatetaanko tätä siellä ihan yleisesti?
Oikein maukasta seder-illallista ja hyvää pääsiäisen aikaa!

Yaelian kirjoitti...

Mine:kiitos ja samoin sinulle oikein hyvää pääsiäistä!

Hannele:tarkoitat varmaan niitä pyöreitä keksejä.Ei ihan samaa vaikka siltä näyttääkin...

EeviRegina:Sinulla onkin sitten paljon kokemusta pesahista ja seder-illallisista:) En minäkään tuosta matsasta mitenkään tykkää,mutta esim. juuston kanssa ei hullumpaa silloin tällöin.Sellaisenaan se on kuin pahvia;D Kiitos ja sinulle hyvää pääsiäistä!

Sirokko:Yleensä ihmisillä on ihan erillinen pesah-astiasto,joten noin perusteellinen ei tarvitse olla;D Minäkin vain vaihdoin astiat;D Kaupoissa onkin astiastot aina tarjouksissa tähän aikaan vuodesta....Kiitos ja samoin sinulle hyvää pääsiäistä!

BLOGitse kirjoitti...

Täällä Suomessa tämä päivähän on tunnetusti hiljainen pyhäpäivä. Mutta poikkeus rikkoo säännön.
Meillä alkaa parvekeremontti ja kundit veti tänään vielä muoveja tuohon yhteen parvekepäätyriviin. Nyt on ollut hiljaista eli taisivat vaan tehdä pakollisen.
Tänään mekin syödään mutsin luona monen päivän edestä!
Mukavaa pääsiäisaikaa!

Yaelian kirjoitti...

BLOGitse:olette sitten pressujen alla,toivottavasti ette liian kauan...mutta lopputulos on kai sen arvoinen.Mukavaa pääsiäistä!

Nurkkalintu kirjoitti...

Hyvää juhlaviikkoa!
Ja mukavaa iltaa ystävien kanssa.


(PS. Viikonpäivät olen ollut "gluteenittomalla ja hiivattomalla" levottoman vatsani takia, kun tuntuu, ettei pelkkä laktoositon dieetti riitä. Kaurapuuroa mustikkasopan kera!)

SusuPetal kirjoitti...

Mielenkiintoinen bändi, laulajalla muhkea ääni, vähän vielä elämänkokemusta ja rosoa, niin that's it! Huippua.

Herkullista pääsiäistä!

Anonyymi kirjoitti...

Aika mielenkiintoista - gluteiniton.... en ole tuohon pesahiin koskaan aiemmin tutustunutkaan....

Yaelian kirjoitti...

Nurkkalintu:kiitos ja sinulle hyvää Pääsiäisen aikaa! Täällä saa muutenkin hyvin gluteenittomia tuotteita mutta nyt pyhän aikana moninkerroin enemmän!

SusuPetal:aika mahtava tuo Brittany tosiaankin ja hänestä varmaan vielä kuullaan ,samoin kuin bändistään.HYvää pääsiäistä sinullekin!

Marke:Sen takia noita gluteenittomia tuotteita niin paljon kun mitään hiivalla kohotettua tai tavallisilla jauhoilla tehtyä ei tuon pyhän aikana syödä,niin on sitten kehitetty noita vaihtoehtoja ja niistä nauttivat etenkin just keliaatikot.Marketissakin oli just gluteenittomat pastat tarjouksessa pyhän alla;D Hyvää pääsiäistä sinulle!

Sateenkaari kirjoitti...

Oikein hyvaa Pesah-viikkoa sinulle ja mukavaa Paasiaisen aikaa.
Mielenkiintoisia asioita, kuten tuo happamaton leipa ja ,etta kodit siivotaan jauhotuotteista.

Unelma kirjoitti...

Hyvää ja rauhaisaa Pesah-viikkoa sinulle.
Tuo viikko sopisi nyt minulle, ruokien suhteen. :-)

arleena kirjoitti...

Hyvää viikkoa ja pääsiäisen aikaa sinulle.

Maria kirjoitti...

Hyvää Pääsiäistä!

Leena Lumi kirjoitti...

Näen kuvassa kuin Boston -kakkua...nam!

Kaunista pääsiäistä sinulle!

Yaelian kirjoitti...

Sateenkaari:Kiitos! Ja tuolla kaikella jauhottomuudella(tosin onhan matsakin jauhoista tehty,mutta tietyllä tavalla) muistellaan Israelin kansan matkaa Egyptistä.

Unelma:kiitos:) Minun viikkoni jatkuu kuitenkin aika normaalisti(tosin en pääse kahville lempikahvilaani kun se on kiinni)
Tämä on tosiaankin viljattomille ihmisille hyvää aikaa;D

Maria:kiitos samoin!

Leena:jotain sellaista se on,en maistanut.Gideon on mahtavan taitava leipuri!Ja tuossa alanurkan kuvassa on juuri ne pienet sitruunamarenkineliöt,mistä kerroin;D Kaunista pääsiäistä sinullekin ja perheellesi!

Ciacy kirjoitti...

Siellà on kyllà erikoisia juhlanviettotapoja, mutta toisaalta onhan se pààsiàisen màmmikin aika outoa sellaiselle joka siihen ei ole pienestà asti tottunut. Hyvàà pààsiàisaikaa :)

Yaelian kirjoitti...

Ciacy:Tuo leivättömyys symbolisoi sitä,että israelilaiset joutuivat lähtemään Egyptistä niin pikaisesti,joten leipä happani eikä se ehtinyt nousta. Mämmistä en kyllä mitenkään ole koskaan tykännyt...Kaunista pääsiäistä sinullekin!

Kati kirjoitti...

Olin joskus pienenä tyttönä pesahin aikaan Israelissa ja muistan kyllä ettei matsa kovinkaan mieleistä minulle ollut. (Siinä ei taida olla edes suolaa, vai mitä?)

Huomasin toissakesaänä että sardinialainen ohut leipä pane carasau muistuttaa hieman matsaa. Sekään ei maistu kovin voimakkaasti millekään...

Yaelian kirjoitti...

Kati:nykyään saa tuota matsea vaikka minkä makuisena.On with eggs,täysjyvää,spelttinen versio,täysjyvä.Kyllä siinä jonkun verran suolaa pitäisi olla tai en ole täysin varma.Keltaisen juuston kanssa tuo vielä menettelee.Siitä tosin saa tehtyä ihan hyviäkin juttuja;D Googlasin tuon pane carasaun ja hieman samalta näyttää,mutta tuossa panessa on hiivaa kun taas matsassa ei sitä ole.Täällä nykyään monet tekevät matsejauheesta sämpylöitä eivätkä ne ole hullumpia,ja lisäksi vielä gluteenittomia;D