perjantai 7. elokuuta 2009

Eukalyptuspuu kuoriutuu....

Kotini viereisessä puistossa on paljon erilaisia puita, joiden nimistä tunnen vain muutaman.Käyn puistossa päivittäin parisen kertaa Bambi-koiraa ulkoiluttamassa, ja viime aikoina olen uteliaana katsellut,miten eukalyptuspuu kuoriutuu,ja miten siitä irtoavat suuret kaarnapalat kerääntyvät puun ympärille. Eukalyptuspuita on maailmassa yli 700 lajia ja tämä puistossa oleva lajike on nimeltään Eucalyptus camaldulensis. Eukalyptus ei ole alunperin täältä kotoisin,vaan sitä alettiin viljellä täällä 1880-luvulla,asuinkaupungissani olevassa maatalouskoulussa. Kaarnapalat herättivät heti mielenkiintoni,ja etsin netistä, mihin niitä voisi käyttää.
Tässä kuvassa näkyy miten puun kaarna kuoriutuu.Eukalyptuspuu "uusii nahkansa" kerran vuodessa.

Etsiessäni tietoa puun kaarnan käytöstä huomasin,että Australian aborginaalit käyttävät sitä taiteessaan. He suoristavat ensin puusta pudonneet kaarnapätkät ja sitten maalaavat niiden päälle.Vasemmalla oleva kuva on esimerkki aborginaalien taiteesta ja kuten huomaa, käyttävät he töissään maanläheisiä värejä. Niinpä otin kassin mukaani tänään mennessäni ulkoiluttamaan koiraa.Keräsin niitä maahan pudonneita kaarnapaloja,mitkä näyttivät puhtailta. Toiset olivat kovempia kuin toiset, ja ne hauraammat hajosivat helposti, joten taitaa olla vähän eri lajiketta kuin mitä aborginaalit käyttävät.

Netistä luin myös, että aborginaalit ensin kastelevat kaarnapalaset, ja sitten polttavat niitä palavien hiilien päällä,jonka jälkeen kaarnapalojen suoristaminen onnistuu hyvin.Ne kun ovat kaikki rullalla alunperin. Niinpä minäkin kastelin ensin kotiin raahaamiani kaarnapaloja, ja sitten laitoin ne kaasuliekille, ja kas, kun laitoin painon päälle,niin ne suoristuivat.Tosin osa oli niin hauraita,että menivät rikki. Nyt vois hankkia uusia värejä kuivuneiden sijaan ja yrittää maalata jotain keräämieni kaarnapalojen päällä,jospa ne kestäisivät sen maalaamisen,vaikka aika hauraita ovatkin.

Puistossa oleva eukalyptuspuu.

29 kommenttia:

BLOGitse kirjoitti...

nonni, en tuollaista tiennytkaan! kiva postaus...
nyt vaan taidetta luomaan ja naytille! :)

MaaMaa kirjoitti...

Ihanaa, kun innostut tutkimaan ja kokeilemaan! Mielenkiinnolla jään odottamaan, saatko kaarnohin maalattua ja näkemään kättesi jälkiä! :)

Tuoksuuko ne eukalyptukselle?
Noista puistako niitä karkkejakin tehdään, jostain osasta, vai oonko ihan pahvi?! :D

Unelma kirjoitti...

Uutta mielenkiintoista tietoa taas minulle. Tuo puu kestää varmaankin hyvin kaupungeissa pakokaasuja, kun saa uuden kuoren vanhan liikaannuttua.

SusuPetal kirjoitti...

Mielenkiintoista katsoa miten projekti edistyy!

Jael kirjoitti...

BLOGitse:täytyy katsoa jos tolle pinnalle saa maalattua, aboriginaalit näyttävät käyttävän jotain pintamateriaalia ennen maalausta.

MaaMaa: Nuo puiston eri puut on täynnä aarteita.Mulla on iso pussi jänniä siemenkoteloita,ja en ole vielä tehnyt niistä mitään,vain puhdistanut (ötököistä) ja kuivannut.
Nuo kaarnat eivät tuoksu eukalyptukselle,mutta lehdet tuoksuvat, ja kun niitä hieroo käsissään,tuoksuu selvästi eukalyptukselle.Niistä kai se karkkien maku-uutekin tehdään.

Unelma:Kiva jos kiinnosti.Aika jännä juttu tuo kuoriutuminen,en ollut ennen huomannut ja ollut siitä tietoinen,ennenkuin nyt,kun näkyi niin selvästi.

SusuPetal:katotaan, värit pitää ensin hankkia....

Nimetön kirjoitti...

Voi miten mukava postaus. Hyvä idea kokeilla käyttää niitä eukalyptyksen puun kuoria kanvaksina. Vähän kuin päreille piirtelis :) Mielenkiinnolla jään odottelemaan taiteen syntymistä.

Tuula kirjoitti...

Eiko eukalyptuspuita aikoinaan istutettu kuivattamaan soita malaria kadottamiseksi? Vai muistankohan aivan vaarin ja yhdistelen muita juttuja nyt tahan...

Jael kirjoitti...

Lepis:-) Ajattelinkin sitä,että päreille on piirretty myös.Tuolla luonnossa on kyllä kaikkea kivaa materiaalia!

Tuula;ihan oikein muistat, eli tosiaankin niitä istutettiin sinne Hulan alueelle,joka oli suo-aluetta ja malaria-itikat pääsivät sieltä tuhoa aiheuttamaan.Muutenkin ne kai tarvitsevat vettä vähemmän kuin muut puut.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Näytä sitten miten onnistuin! Kuulostaa nimittäin erityisen mielenkiintoiselta :) .

Tiskiharjafeministi kirjoitti...

Eukonlepytys-puiden lehdista voi tehda yskanlaaketta vodkassa liottamalla, en vain muista reseptia :)

arleena kirjoitti...

Minulle tuli heti myös mieleen, että noista voi tehdä esim kollaasin tai miksei käyttää taulun osanakin.

Marja-Leena kirjoitti...

Monesti eristysaineena käytetään liimaa, ennen kuin maalataan. Esim.kangas pohjustetaan ensin jänisliimalla tai liivatteella. Kankaalle tosin sivellään vielä gessoa.

Liima kuitenkin jonkin verran eristää jo sellaisenaan. Öljyvärit syövyttävät kankaan, jos kangasta ei pohjusteta.

Mietin, pohjustettiinko papyrys aikoinaan jotenkin, ennen kuin sille kirjoitettiin tai maalattiin...

Mielenkiintoista tosiaan. Kerro, miten jatkat niiden kaarnojen kanssa...

Elegia kirjoitti...

No jopas jotakin, en tiennytkään että eukalyptuspuu luo nahkansa. Tässä samalla nyt selvisi minulle eräs mysteerikin: Australiassa eräällä luonnonsuojelualueella patikoidessamme näin noita "riisuutuvia" puita. Luulin, että niillä on jokin hätänä, mutta ilmeisesti olikin vain nahanluonti kesken. Ja voi uskomaton sitä kaarnan määrää maassa, se oli ihan mieletöntä!

Mielenkiinnolla odotan, mitä luot kaarnasta!

Rita A kirjoitti...

Taiteellisuutesi ja luovuutesi ei näemmä rajoitu vain keittiöön :) Jotenkin nahkaisen näköinen runko, kuin sarvikuonon ihoa, eli kuvaavaa sanoa että luo nahkansa.

Pidän eukalyptuksen tuoksusta.

sarapirat kirjoitti...

du visar väl resultat på bloggen utav dina ekalyptus verk?

Jael kirjoitti...

TNiemi: Laitan sitten jos onnistun niistä jotain tekemään...

Tiskiharjafeministi:Mä olenkin etsinyt tietoa miten niitä lehtiä voi käyttää ja näinkin jossain tuon,että voi alkoholissa olla,ja sitten siivilöidä.

Arleena:kollaasi oliskin kiva juttu,jos sais nuo kunnolla suoristettua.

Marja-Leena:Luinkin että käyttävät Australiassa liimaa alustana ja sitten jotain muita aineita.Gessoa olenkin käyttänyt joskus kanvaaseille.Papyrus tosiaankin,kai sitä piti jotenkuten päällystää,että on kestänyt niin hyvin.

Elegia:Ai sä olet nähnyt tuon ilmiön ihan alkuperäismaassa! Siellä ne kaarnat on varmaankin vahvempaa laatua kuin nämä keräämäni.Katotaan nyt, mitä näillä voisi tehdä..

Rita:kiitos:-)Jännän näköistä tosiaankin tuo puun kuori!Eukalyptuksen tuoksu onkin hyvä.

Sara:Så klart om jag lyckas laga någonting av dem....

Allu kirjoitti...

Olen Australiassa nähnyt tuota taidetta. Hauskaa viikonloppua sulle.

Satu kirjoitti...

Hurjan mielenkiintoinen postaus, kiitos! :-) En ole minäkään tiennyt, että eukalyptuspuu - tai yleensä mikään muukaan puu - kuoriutuu. Jänskä juttu.

Nurkkalintu kirjoitti...

Yaelian, kiitos tästä postauksesta! Todella mielenkiintoista. Odottelen jatko-osaa tälle postaukselle :)

Hyvää viikonvaihdetta!

Jael kirjoitti...

Allu: Olivatko ne isoja ne eukalyptustaulut siellä?Samoin hauskaa viikonloppua sinulle!

Hippu:En minäkään tiennyt, ennenkuin huomasin tuon puun kuoriutuvan,ja otin netistä selville.

Nurkkalintu:-) Hyvää viikonloppua sinullekin!

kyllimarjaana kirjoitti...

Onpa tosi mielenkiintoista . En ole ennen tiennyt että puutkin uusivat kuorensa .
Minä " jahtaan " täysikuuta taas tänä iltana . Sitä luulee aina saavansa jotakin erikoista kameran linssiin .

Jael kirjoitti...

Kyllimarjaana:Minullekin oli ihan uusi juttu tuo kuoren uusiutuminen. Sulla olikin upea kuva täysikuusta!

BLOGitse kirjoitti...

Tulin sanomaan bye, bye Cairosta ja
moi, moi kohta Helsingista! :)

Lahden huomenna enka tieda milloin ehdin blogia paivittamaan mutta
jatin sinne viihdyketta susupetalin malliin...

Mukavaa viikon jatkoa!

Jael kirjoitti...

Hyvää Suomen matkaa ja tsemppiä!

Hannele kirjoitti...

Noita kauniita puita olen nähnyt,
mutta en ole ajatellut kuoriutumista.

Leena Lumi kirjoitti...

Todella etnistä taidetta! Minusta tuollainen taidekuva toisi sisustukeen primitiivisyyttä ja pehmeyttä. Oletko koskaan ajatellut tehdä itse värejä? Olen kuullut huhuja luonnonkasveista tehdyistä väreistä, mutta en ole itse kuvataiteilija, joten tarkempaa tietoa ei ole.

Primitiivisyys on nykyään sitten sellainen positiivinen sana;-) Esimerkiksi primitiiviset koirarodut ovat terveitä, kun muuten sekä sekaroutiset kuin myös jalot rodut sairastavat ties mitä, kiitos hirveän ja ahneen jalostuksen. Sorry, että taas toin tähän koirat, mutta kun Dinakin saa pöntön päästä poi vasta torstaina. Nyt lasken jo tunteja.

Lissu kirjoitti...

Jopas oli mielenkiintoinen postaus! Minäkin jään odottelemaan jatkohommiasi.

Jael kirjoitti...

Leena>Omia värejä oliskin kiva tehdä jos tietäisi miten.Kerran yritin värjätä punajuurimehulla mutta suurin osa haihtui pois....Olen minäkin kuullut luonnonkasviväreistä,ja nehän tuohon puunjuureen sopisivatkin hyvin..

Lissu:Saapas nähdä saanko jotain aikaiseksi....

Sateenkaari kirjoitti...

Mielenkiintoista kuulla,etta eukalyptyspuu kuoriutuu tolla tavoin.Uutta tietoa minulle.