perjantai 11. joulukuuta 2009

Valojuhla, munkkeja ja muutakin...Ylläolevat herkulliset munkit liittyvät tänä iltana alkavaan hanukka-eli valon juhlaan. 8 päivää kestävän juhlan aikana lapsilla on kouluista vapaata,ja on tapana syödä kaikenlaisia öljyssä paistettuja herkkuja,kuten munkkeja,tai vaikka öljyssä paistettuja perunalättyjä.
Jotkut leipomot yrittävät joka vuosi keksiä uuden makuisia munkkeja, ja valikoima on suoraan sanottuna erittäin runsas. Nämä ylläolevat ovat erään konditoriakahvilaketjun tämän vuotisesta munkkikokoelmasta.Jopa kaloriarvot per munkki on annettu,voikohan niihin luottaa.....

Menin tänään aamupäivällä tuohon ketjuun kuuluvan konditoriakahvilan ohi. Kahvilaan oli lisätty joku ylimääräinen rakennelma jossa paistettiin munkkejä kuin viimeistä päivää ja ulkopuolella oli pitkä jono!Jotain maistiaisiakin siellä näytettiin välillä jaettavan mutta onneksi en erityisemmin välitä munkeista,mutten olisin ehkä itsekin  mennyt tuohon jonoon.Gourmet-munkit eivät kuitenkaan ole halvimmasta päästä,sillä ne maksavat noin 1½ euroa per kappale.

Torilla sen sijaan oli vain tavallisia hillomunkkeja muiden leivonnaisten joukossa....

Hanukka-juhlan aikana sytytetään joka päivä yksi kynttilä lisää,niin että kahdeksannen päivän iltana kynttelikkö palaa täysinäisenä.Tänä aikana vietetään myös paljon kynttilänsytyttämisjuhlia,joissa tietenkin yleensä tarjotaan munkkeja! Huomenna olen kutsuttu toisen kynttilän sytyttämis seremoniaan ja ensi viikolla olisi pari muutakin siihen liittyvää juhlatilaisuutta.

Eilen olin Israel-Suomi ystävyysseuran itsenäisyyspäivän tilaisuudessa.Parin lyhyen puheen jälkeen näimme elokuvan: Timo Koivusalon "Kalteva Torni" Pidin elokuvasta, vaikka se välillä oli hieman sekava ja ylisentimentaalinenkin. Mutta elokuvan  aihe oli tärkeä, ja Martti Suosalo oli mainio roolissaan!

Tänään oli ihmisoikeusjärjestöjen kulkue,joka alkoi kaupungintalon aukiolta.Kansainvälinen ihmisoikeuspäivähän oli eilen,mutta kulkue oli tänään,kun suurin osa ihmisistä ei ole töissä.Olen kahden järjestön postituslistalla,ja hieman aktiivinen toisessa,joten tulin mukaan.Kulkueen piti alkaa 11 maissa ,mutta kuten yleensä tässä maassa ,se ei alkanut silloin ja aukio oli vielä aika tyhjä siihen aikaan.ja itse kulkue lähti liikkeelle paljon myöhemmin.Olen kauhean jämpti ajan suhteen ja aina välillä ärsyttää,kun tapahtumat eivät voi alkaa juuri silloin kun niiden piti alkaa.Ilma oli tuohon aikaan aivan täydellinen;aurinko paistoi vaikka säätiedotus oli luvannut jotain talven tapaista. mutta oli mukavan vilpoisaa. Olin osan ajasta mukana,ja lähdin sitten kesken pois,koska aivan kamala jano yllätti enkä ollut ottanut juotavaa mukaan.

Olin paikalla tukemassa asiaa,josta kirjoitin tässä postauksessa ja yllä on järjestön tai asian  pusero,jonka ostin.

29 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta :-)

  Hyvää Hanukka-juhlaa!

  VastaaPoista
 2. Hyvää hanukkaa toivotan minäkin. Enpäs muistanutkaan, että hanukka on joulukuussa, vaikka pitäis tietää, kun olin opiskelijana babysitterinä juutalaisperheessä.

  VastaaPoista
 3. Nurkkalintu:kiitos:-)

  Allu:Kiitos:-) Hanukkah voi vaihdella;sehän menee juutalaisen ajanlaskun mukaan ja voi joskus osua myös marraskuulle.

  VastaaPoista
 4. Onpas siella munkkikokoelma kasvanut! Ei niita ennen ollut kuin yhta lajia, muistaakseni.

  En olekaan nahnyt suomalaisia elokuvia vuosiin! Tuo filmi naytti mielenkiintoiselta. Taytyy kai ryhtya hankkimaan dvd:na suomalaisia elokuvia.

  Hag sameach vaan sinne!

  VastaaPoista
 5. Tuntuu, että tässä blogissa lihoaa ihan kuvia katselemalla, herkullisen näköistä!

  Iloista Hanukkaa!

  VastaaPoista
 6. Hyvaa hannukka-juhlaa!

  Ostin meille muistoksi tuollaisen kynttilanjalan.Tosin taitaa olla kayttamattomana edelleenkin.

  Ymmarran taysin tuon turhautumisen aika-maareen kanssa. Joskus aikoinaan opin, etta myohastyminen on itseasiassa ajan varastamista toiselta. No, nyt taytyy vain opetella ajattelemaan toisin..

  VastaaPoista
 7. Onnellista Hanukkaa,ja ihania kynttilansytytystapaamisia.
  tuli Arnolds mieleen noista ihanista munkeista.NAM.
  İhanaa,etta löytyy aktiivisia ihmisia hyvien asioitten puolesta toimimaan.

  VastaaPoista
 8. Tuen Amnestya, munkeille kiitos ei!, ja Hanukka-juhla kaunis traditio. Tosin tämä sinun ihmisoiekusjuttu ei taitanut liittyä kansaiväliseen ihmisoikeusjärjestöön, jonka nimi Amnesty...

  VastaaPoista
 9. Paljon mielenkiintoista asiaa! Mieleen jäi nyt kyllä keikkumaan nuo megaherkullisen näköiset munkit. Ylin oikea tai keskivasen...nam!
  Mukavaa viikonloppua sinne päin maailmaa!

  VastaaPoista
 10. Tuula:kunpa voisitkin nähdä miten paljon on munkkikokoelmat siitä lähtien kasvaneet;-) Tuo elokuva oli hyvä,ja jos saat sen jostain käsiisi,katso ihmeessä.

  SusuPetal;Kiitos:-)Nuo munkkien päällysteet ovat kieltämättä houkuttelevan näköisiä;-)

  Pikkujutut:Kiitos:-) MUlla ei edes nyt ole tuollaista kynttelikköä,hävisi jonnekin.
  Kun on itse jämpti aikojen suhteen,niin on vaikeaa oppia että kaikki eivät ole.Pitää vaan asennoitua siihen että kaikki tapahtumat eivät ala siihen aikaan kuin pitäisi...

  Sateenkaari:Kiitos toivotuksista:-)Arnoldsilla onkin hyviä munkkeja,tai oikeastaan kuorrute;en välitä munkeista mutta se Arnoldsin vaaleanpunainen kuorrute on tosi hyvä!

  Leena:Ihmisoikeusjärjestöjä on monenlaisia...

  Taru:-) Nuo munkin kyllä ovatkin houkuttelevan näköisiä.Se ylin oikea onkin maultaan vodkameloni,hyvin valittu;-) Samoin sinne hyvää viikonloppua..

  VastaaPoista
 11. Voi, minulle kelpaisi ihan tavallinen hillomunkki, ylimääräisistä krumeluureista en välitä.
  Eikös tuossa kynttelikössä ole keskelläkin paikka, koska se sytytetään. Kynttilän sytyttämisjuhlat kuulostaa kivalta. Tykkään tuommoisista perinteistä.
  Sinä se olet aina aktiivinen, hienoa. Hyvää hanukka-juhlaa!

  VastaaPoista
 12. Sirokko:Kiitos:-)Minä taas en välitä pahemmin munkeista,en edes muista koska sellaista olen viimeksi syönyt,ja onneksi niin,muuten paisuisin vielä lisää....Mutta nuo toppingit....;-) Joo,tuossa kynttelikössä se keskellä oleva kynttiläpaikka on sille kynttilälle,jolla muut sytytetään. Minäkin pidän tuollaisista perinteistä:-)

  VastaaPoista
 13. Olipa nähty kovasti vaivaa yläkuvan munkkien koristelussa.
  Munkeissa taitaa olla kaloreita aika tavalla, mutta eihän se yksi vielä hallaa tee.

  Siellä vietetään valon juhlaa ja meillä joulua, joka sekin on tavallaan valon juhla, syntymäjuhla jne.. Lahjoja unohtamatta.

  VastaaPoista
 14. Mielenkiintoista aina lukea muiden tavoista. Munkit näyttävtä ainakin maittavilta! Hyvää hanukkaa!

  VastaaPoista
 15. Enpä ollut koskaan kuullut että Hanukkaan liittyy munkkivuori :D Kiva saada tietää lisää erilaisista tavoista. Mukava myös kuulla kaikesta mitä tehdään ihmisoikeuksien hyväksi.

  VastaaPoista
 16. Elämänkulkija:kiitos ja kiva kun kävit:-)Munkit näyttävätkin tosi houkuttelevilta...

  Rita:Hanukkaan kuuluvat kaikenlaiset öljyssä paistetut jutut,ja munkithan ovat sellaisia.Onneksi en pidä niistä,sillä ovat kauhean kaloripitoisia...Tuolla olikin monta järjestöä,jotka jotenkuten liittyvät ihmisoikeuksiin.

  VastaaPoista
 17. Olipas hintavia munkkeja! Vaikka munkeista tykkààkin niin ehkà sità jonoa ei kuitenkaan jaksaisi jonottaa. Ehkàpà he jonottavat siinà enemmàn tavasta, kun halusta munkkeihin, tiedà sitten.

  VastaaPoista
 18. voi hyvat munkit sentaan!
  Mukavia Hanukka-istujaisia!

  VastaaPoista
 19. Hanukka-juhlia näyttää olevan siellä samaan tahtiin kuin täällä pikkujouluja. Ohjelma saattaa vain olla hieman erilaista :D

  VastaaPoista
 20. Hannele:En kauheasti välitä,mutta Fazerin munkkipossut omenahillolla ovat hyviä....

  -S-;nuo erikoismunkit ovat aika tyyriitä,mutta on aina tarjouksia,siis jos ottaa monta,niin tulee halvemmaksi. Olin tänään Hanukka-juhlissa,jonne oli ostettu 18 munkkia...Ja illalla menin saman paikan ohi ja taas siellä jonotettiin....Tavasta kai,kuuluu asiaan täällä syödä munkkeja tähän aikaan vuodesta.Tämän pyhän jälkeen lehdissä on paljon laihdutus-artikkeleita...

  BLOGitse;-) Kiitos...

  Kirlah:Pyhä kestää 8 päivää ja sinä aikana on paljon juhlia:-) Kiitos toivotuksista...

  VastaaPoista
 21. This is a quite sweet post!! Terveisin.

  VastaaPoista
 22. Jael, on vain hyvä, että ihmisoikeusjärjestöjä on useita, sillä voisi kysyä: Voiko niitä koskaan olla liikaa?

  VastaaPoista
 23. No on siinä munkki poikineen! Minä en ole donitsien enkä munkkien ystävä, joten tämä postaus ei lihottanut minua ;) Sen sijaan, jos minulle vilauttaa porkkana- tai juustokakkua, menen sekaisin :D

  Olen muuten jo pitkään (silloin kun se Suomessa jo ilmestyi) halunnut nähdä tuon Kaltevan tornin! Aihe kiinnostaa (yllättäen) ja olen lukenut tuosta elokuvasta paljon. En vain ole onnistunut sitä vielä(kään) näkemään.

  VastaaPoista
 24. Phivos.Kiitos ja terveisiä
  sinnekin:-)

  Leena;ei niitä koskaan olekaan liikaa;-)

  Elegia:No onneksi en ole minäkään,vaikka jos se Fazerin munkkipossu tulis vastaan,voisin ottaa palasen mutta vain palasen....
  Toivottavasti löydät tuon leffan;itse pidin siitä paljon ja ihan yllätyin,että se ylläpiti kiinnostusta koko leffan ajan.

  VastaaPoista
 25. Mukavia Hanukkah juhlaa ja -kynttilän sytyttäjäisjuhlia. Alkoi kiinnostaa, että onkohan joskus jokaista adventtisunnuntaitakin erikseen juhlistettu, tai kutsuttu ihmisiä sytyttämään kynttilä? Ja olisiko adventtikynttilöiden sytyttäminen itseasiassa "kopio" Hanukkah traditiosta? Jaksaisinkohan tutkia.
  En ole (onneksi) munkkien ystävä, mutta sellaisen pikkudonitsin voisin välillä ottaa - ja kerran kahdessa vuodessa berliininmunkin...
  Sunnuntainen tervehdys!
  Heljä

  VastaaPoista
 26. Iloista ja namia Hanukkaa! :) Kaunis kynttelikkö!

  Mä rakastan ihan tavallisia munkkipossuja ja erityisen paljon Berliinin Munkkeja!! NAMNAMNAM! Täältä saa vain tylsiä donitseja, jotka on ilmaa täynnä ja maistuu öljylle... Kerran olen itse tehnyt munkkeja, ehkä teen toisenkin kerran joskus - niistä tuli ihan hyviä :)

  VastaaPoista
 27. Happy Hannukah my friend. Those sufganiyot look so rich, too rich for me. I'll stick to the simpler ones, and even that just one or two a year.

  I'm sorry I missed the human rights event. I'd have liked to have attended but I didn't hear about it until the day after.

  VastaaPoista
 28. Rouva H:Kiitos:-)Mielenkiintoinen pointti tuo minkä kirjoitit,googletin pikaisesti enkä ainakaan mitään sellaista löytänyt.
  Ai niin Berliininmunkki,siinäkin on ihana kuorrutus...Oikein hyvää viikkoa Heljä!

  MaaMaa:Kiitos:-) Kynttelikkö on ihan netistä kaivettu..Mulle se ainoa oikea munkki on kyllä vaan se Fasun munkkipossu..jota sitten taas ehkä kesällä....

  Robin:Thanks and same to you:-) I really don't care for sufganiot,and haven't even had one! But I sure fancy those toppings....;-) I only stayed part time in the human rights event;they started much later that they were supposed to and had to be elsewhere so...

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...