maanantai 1. helmikuuta 2010

Design museo

Tänään vihittiin asuinkaupunkini Holonin uusi Design museo.(suunnittelumuseo kuulostaa jotenkuten väärältä). Rakennus tosin aukenee yleisölle vasta maaliskuun 4.päivänä,jolloin avautuu myös ensimmäinen,21. vuosisadan suunnittelua käsittelevä näyttely.Rakennus on jo ehtinyt herättää kansainvälistä huomiota,ja sen pienoismalli on ollut esillä Pariisin Pompidou-keskuksessa,New Yorkin modernin taiteen museossa ja tämän kuun puolivälistä myös Lontoon Barbican-keskuksessa. Rakennuksen on suunnitellut israelilaissyntyinen,Lontoossa asuva tunnettu suunnittelija ja arkkitehti,Ron Arad. Museo on tuo kuvassa näkyvä valaan  muotoinen punertava rakennus;viereinen osa oikealla kuuluu  cinemateekille.
Kävin tänään aamulla aikaisin kuvaamassa rakennusta. Rakennus on osa kulttuurikompleksia ,johon kuuluu elokuvakeskus cinemateekki sekä mediateekki.Uusi museorakennus on kyllä aika vaikuttava ,ja sitä ei voi olla huomaamatta.
Kuvassa näkyy auditoriomainen sisäänkäynti,mutten ole varma,onko se oikea sisäänkäynti. Kiersin rakennusta, ja yhdessä kohtaa oli ovet auki,jolloin astuin sisälle. Siellä  oli vielä vähän keskeneräisen näköistä,ja minut tultiinkin heti hätyyttämään sieltä pois.
Museo on kokonaan rahoitettu kaupungin kassasta (ei ihmekään että kaupugin verot nousivat tänä vuonna...)ja se maksoi 17 miljoonaa US dollaria. Toisaalta Tel Avivissa olevan Israel -museon uusi siipi maksaa 45 miljoonaa,joten tämän museon suhteen on kai hyvin pysytty budjetissa. 
Museon vastapäätä on kauppakeskus ,ja aivan lähellä on teknillinen korkeakoulu,jossa opiskellaan mm. teollista suunnittelua sekä muuta suunnittelua.Uuteen museoon tuleekin suunnittelulabarotorio,josta korkeakoulun opiskelijat varmaan voivat hyötyä.
Museossa melkein kiinni on ensimmäisessä kuvassa näkyvä cinemateekki,joka taas on jatke tässä näkyvälle mediateekille,jossa teatteri,ja kaupunginkirjasto. 
Holon oli vielä parikymmentä vuotta sitten tylsä kaupunki,jossa ei oikeastaan ollut mitään vetovoimaa. Nykyinen kaupunginjohtaja (joka on ollut jo aika monta kautta) päätti markkinoida kaupunkia lasten kaupunkina,joten täällä onkin esimerkiksi Lasten museo, maan suurin vesipuisto, sarjakuvamuseo,satupuistoja,ja paljon muutakin. Nyt tästä kaupungista on kovaa vauhtia tulossa myös kulttuuria ja taidetta tarjoava kaupunki, ja museon avaaminen varmaankin tuo tänne vielä paljon vierailijoita.Mutta koko kaupungissa(melken 200 000 asukasta) ei ole yhtäkään hotellia! Onneksi Tel Aviviin on vain lyhyt matka....Odotankin maaliskuuta,että pääsen näkemään rakennuksen myös sisältä...
Museoon on hankittu vakituiseksi taiteeksi suomalaisen Janne Kyttäsen valoteos "Riot Lights"
Kaikki kuvat suurentuvat klikkaamalla

29 kommenttia:

 1. Harvoin pidän kovin moderneista rakennuksista, mutta tämähän on upea. Todella jännittävä suorastaan.

  Jätän kommnetoimatta tuon suomalaisen suunnittelijan valaisimen;-)

  VastaaPoista
 2. Leena:Minusta tuo rakennus on hieno! Ja värit ovat upeat,nuo Corten-terässpiraalit on valmistettu Italiassa.
  Kai tuossa Kyttösen teoksessa on joku sanoma...

  VastaaPoista
 3. Jippii,kommentointi toimii taas! Oli varmaankin joku Chromen bugi tai jotain sellaista.Aamulla ei vielä toiminut mutta nyt toimii:-)

  VastaaPoista
 4. Tosi upea rakennus, ja hienon varinen!

  VastaaPoista
 5. Minäkin kiinnitin rakennuksen väriin ensimmäisenä huomiota! Kerrassaan kaunis rakennus. Tuonne olisi kiva päästä sisälle tutkailmeaan.

  Nykyään tehdään tällaisia mahtavia komplekseja, joissa saa menemään vaikka koko päivän, jos haluaa. On kirjastoa, elokuvateatteria, museon sisällä museoita, museokauppoja jne.

  VastaaPoista
 6. Ps. Kyllähän nyt jokaisessa kaupungissa pitäisi edes yksi hotelli olla! Miksei ole teillä?

  Suomessa kun on joka ikisessä kyläpahasessakin nykyään hotellit, ja useampikin.

  VastaaPoista
 7. Ebrufin:Tuo väri on tosi upea ! Siinä on vähän erilaisia terrakottapunaisen sävyjä,kerrassaan kaunista!

  Sooloilija:Tuohon väriin ei voikaan olla kiinnittämättä huomiota. Tuollaisessa paikassa saakin koko päivän helposti vietettyä,ja vastapäätä on vielä kauppakeskus;-) Olinkin aivan yllättynyt siitä,ettei tämän kokoisessa kaupungissa ole hotellia,ei edes yhtä! Ja täällä kun on nykyään niin paljon nähtävääkin. Kai on ajateltu,että menevät viereiseen Tel Aviviin tai yhteen toiseen rantakaupunkiin nukkumaan,kun ei ole pitkä matka.Jopa pienessä kaupungissa,jossa asuin pohjoisessa, oli hotelli....

  VastaaPoista
 8. Jännä rakennus. Minä kyllä pidän modernista arkkitehtuurista ja pidän tuosta Kyttäsen teoksestakin, nimenomaan sen(kin) takia, että siinä on sanomaa.

  VastaaPoista
 9. Minä oikeastaan pidän sekä että..vanhoista ja uusista, riippuen...

  Onhan tuo aika upea rakennus...
  näin kuvissa, täytyisi tietty nähdä livenä ja sisältäkin...
  Tuo kauppakeskuskin on kauppakeskukseksi mielenkiintoisen näköinen...

  VastaaPoista
 10. Janna rakennus, en ole siita kuullutkaan. En kaikista modesneita innostu, mutta tuohan nayttaa hienolta.

  VastaaPoista
 11. Allu;Monet modernitkin rakennukset ovat kauniita.Tässä on sekä muoto että väri kaunista. Kyttäsen teoksessa on tosiaankin tärkeä sanoma.

  Annie:Niin onkin!

  Hanne:Sama täällä ,molempien joukossa voi olla sekä että, vaikka yleensä vanhemmat rakennukset ovat kauniimpia.Tuo rakennus on jännä,siinä on jonkinlainen sisäpiha ikäänkuin rakennuksen alla,se selviää sitten ensi kuussa. Jeps,kaupppakeskus on aika hyvän näköinen ulkoa päin..

  Anu: Tästä lähtien tästä varmaan kuuleekin!Se on tosi vaikuttava, kannattaa mennä katsomaan sitten ensi kuussa...

  VastaaPoista
 12. Hieno arkkitehtuuriltaan on valmistuva Designmuseo.
  Ron Arad on designeri, jonka suunnittelemia tuotteita on esim Kartelilla, kalusteita myös muilla valmistajilla.

  Janne Kyttänen on maailmalla valaisimistaan tunnettu suomalainen.
  Hienoa, että on saanut uuteen museoon suomalaista designia.

  VastaaPoista
 13. Vau, onpas linjakas ja moderni,tiedä sitten miten sopii ympäröivään kaupunkimaisemaan, mutta kai sitäkin on ajateltu. Kauniit värit, vähän toista kuin Kiasma, ainakin sinne löytää helposti.
  Siitä sitten vaan hotellia perustamaan...

  VastaaPoista
 14. Arleena:Hieno on tosiaankin,odotan innokkaana,että pääsen sitten tutkimaan rakennusta vähän tarkemmin.Ron Arad on tosiaankin tunnettu muotoilijana,ja hienoa,että suomalaisenkin suunnittelema valoteos on tuonne otettu;-)

  Sirokko;Väri onkin tosi hyvä tuossa museossa! Lehden artikkelissa vähän kritisoitiin ympärillä olevaa aluetta,koska kolmannessa kuvassa näkyy,vastapäätä on asuinrakennuksia ja myös toiselle puolelle tyhjälle tontille tulee sitten korkeita asuinrakennuksia joskus.Minusta taas koko kokonaisuus tuolla museoineen ja muinen mediajuttuineen on hyvä.

  VastaaPoista
 15. Aivan mahtava rakennus.Ja kuulostaa hienolta,etta kulttuuria vaalitaan kaupungissanne.Mutta outoa oli kertomasi,ettei yhtakaan hotellia koko kaupungissa.Jos kulttuuritarjonta lisaantyy,niin varmaan pitaa alkaa rakentamaan yösijojakin,jotta turistien markat jaavat kaupunkiin.

  VastaaPoista
 16. Jännittävän värinen! Teidän kaupunginjohtaja on oikein laittanut tuulemaan : )
  Hieno siis joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 17. Wau! Kuvien perusteella Design museo on hieno ja näyttävä.

  VastaaPoista
 18. Olipas siellà hiljaista kun ei kuvissa này ihmisià. Taisit olla todella aikasin liikenteessà.
  Vai ei ole hotellia, no ohhoh...Meidàn 3000 asukkaan kylàssàkin on hotelleja jo ainakin 3, hehe...ehkà enemmànkin.

  VastaaPoista
 19. Sateenkaari:Kyllä tänne ainakin yksi hotelli pitäisi saada...Onhan se vähän outoa,että kaupunki ,jossa aika paljon tarjottavaa, ei sitten tarjoa yösijaa..

  Taru:Juu,väri on tosi kaunis ja kaupunginjohtaja onkin muuttanut kaupungin hyvään suuntaan:-)eikä ihmekään,jos on suosittu.

  Nurkkalintu:Hieno ja näyttävä tosiaankin,ja sitten kun on se ensimmäinen näyttely,pääsen näkemään lisääkin!

  -S-:Jeps, olin aikaisin liikkeellä...Tuo hotellihomma on tosi ihmeellinen juttu,tosin täällä ihan lähikaupungissa meren äärellä on sellaisia montakin ja sitten Tel Avivissa lukuisia, mutta ne rahat saisi mieluummin jäädä tämän kaupungin kassaan.....

  VastaaPoista
 20. Todella hieno ja upea rakennus, siinä on tyyliä.
  Tuo taideteos sen sijaan...

  VastaaPoista
 21. Aika erikoisen näköinen museo siitä tuli. On se huomattavasti komeampi ja miellyttävämpi kuin Kiasma, mutta hmm... En oikein osaa päättää miellyttääkö se minun silmääni vai ei ;)

  VastaaPoista
 22. Kirlah;onhan se aika hieno. Tuo lamppu,se pitää nähdä ja sitten miettiä mitä ajatuksia siitä tulee...

  Elegia.Musta tuossa on hyvä muoto ja värit. Kauheasti odottelen jo sisälle pääsemistä...

  VastaaPoista
 23. Itselleni tuli ensimmäiseksi mieleen Alvar Aaltoa punaisena, sitten Helsingin olympia stadion ja sitten Lahnajärvellä Turun ja Helsingin välillä lapsena ollut oranssi ufokahvila...
  tiedän - lähti vähän mielikuvitus laukkaamaan

  VastaaPoista
 24. Heljä;oranssi ufokahvila,aika mahtavan näköinen varmaan,eikö sitä enään ole?

  VastaaPoista
 25. I can't wait to go to the Design Museum, it looks great!

  VastaaPoista
 26. Robin:The building is awsome!!

  VastaaPoista
 27. Hotelleista puheenollen, tuskin Suomessakaan esim Vantaalla olisi hotelleja, jos ei lentokenttaa olisi. Holon on kuitenkin niin lahella Tel Avivia, ja hotellit tayttyvat etupaassa meren laheisyydesta nauttivista turisteista ja liikemiehista joiden asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi myos Tel Avivissa.

  VastaaPoista
 28. "Käväisin" täälläkin katsomassa! Hieno rakennus!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...