torstai 7. helmikuuta 2013

Bengalin fiikus

Asuinkaupunkini Holonin sisääntuloväylän varrella sijaitsee maan vanhin maatalouskoulu;Mikve Israel,joka perustettiin 1870.Monen monta kertaa olen mennyt ohi,mutta vain kerran olen pikaisesti tuolla käynyt,mutta se oli erääseen projektiin liittyvää joten en silloin nähnyt alueesta paljon mitään paitsi tämän vanhan päärakennuksen  1800-luvulta.
Vanhoja rakennuksia Mikven alueella
Mikve Israelin alue on valtava ja sen alueella on kouluja;mm.ranskalainen koulu,sisäoppilaitoksia,maatalous-ja muitakin kouluja ja lastentarhoja.Siellä on suuri maatila ja työntekijöiden asuntoja sekä botaaninen puutarha.
Vaikka Mikve Israelin pääsisäänkäynti sijaitsee kaupungin erään pääkadun varrella,sinne ei pääse bussilla,vaan bussilta joudun kävelemään vielä  noin 15 minuuttia eteenpäin.Muutama viikko sitten luin lehdestä Mikven alueella sijaitsevasta kuuluisasta Bengalin fiikuksesta eli banianpuusta,ja pakkohan sitä oli mentävä katsomaan paikan päälle. 
Mikve Israelin vanha synagooga ja vasemmalla osa eräästä alueen koulusta
Eräänä aikaisena aamuna kävelin sinnepäin ja pääsisäänkäynnin kohdalla vartija kysyi,minne olin menossa. En ollut netistä löytänyt aukioloaikoja (myöhemmin selvisi että olin katsonut ihan väärästä paikasta),mutta oletin että sinne pääsee jo heti aikaisin aamulla. Vartijalle selitin  että olin tulossa katsomaan Bengalin fiikusta ja kun olin kirjoittanut tietoni vartijan antamaan listaan,lähdin kävelemään kohti Mikve Israelin vierailukeskusta.Siellä sitten ihmeteltiin miten olin päässyt sisälle! Ilmeni että jos tuonne haluaa tulla,pitää siitä aina sopia etukäteen.Ihan ymmärrettävää kun alueella on kouluja ja lastentarhoja.Siinä sitten yritin selitellä miten olin tullut kaukaa (valkoinen vale..) katsomaan kuuluisaa Bengalin fiikusta ja vierailukeskuksen nainen sanoi,että no,kun kerran jo olet täällä,niin olkoon sitten;D Otin esitteen ja huomasin,että eri ikäisille koululaisille on räätälöity tuonne erilaisia teemaretkiä,mutta muutkin voivat tuonne tulla kunhan sopivat siitä etukäteen.
Bengalin fiikus eli banianpuu on kotoisin Intiasta ,jossa sitä pidetään pyhänä puuna.Kuvassa näkyy osa tästä puusta,kaikki nuo rungot kuuluvat samaan puuhun.
Bengalin fiikus tuli tänne Intiasta ja tämä kyseinen,maan vanhin fiikuspuu,istutettiin vuonna 1888. Israelissa on joitakin Bengalin fiikuksia ja tämä on kaikkien niiden fiikusten äiti.
Bengalin fiikus kehittää ilmajuuria,jotka vanhetessaan painautuvat maata kohti ja muodostuvat uudeksi rungoksi.Tuolla vanhalla puulla oli jo sen verran monta runkoa että oli mahdotonta sanoa,mikä oli se ensimmäinen.
Jänniä nuo ilmajuuret/uudet rungot.
Monilla rungoillaan fiikus on muodostanut tuonne jonkinlaisen huvimajan!
Eeviregina oli ottanut tosi hyvän kuvan tämän puun "tyttärestä" taannoisella Israelin matkallaan.
Tämän jälkeen näin tuolla paljon muutakin,mutta siitä sitten toisessa postauksessa.

20 kommenttia:

 1. Sinullapa oli sitten varsinainen seikkailu! Upea puu ja varmasti näkemäsi vaivan arvoinen vierailu.

  VastaaPoista
 2. Valtava puu! Tätä samaa oli siellä Ein Gedissä ( blogissani marraskuu 2012), kun kävin siskoni ja hänen miehensä kanssa siellä kibbutsilla. Onkohan se istutettu juuri tuosta puusta, jota olet kuvannut?
  Oli se Ein Gedin puukin hurjan iso.
  Nyt alkoi kiinnostaa, mitä muuta sinä siellä näit?

  VastaaPoista
 3. Se on aivan mahtava puu! Oliskin tommoinen huvimajana!:)

  VastaaPoista
 4. Onpas jännä puu monine juurineen ja runkoineen! Olispa hauska käydä tuollakin! :)

  VastaaPoista
 5. Johanna;onneksi käytin (tuossa tapauksessa ihan ok) hätävaletta ja sain jäädä tuonne,vaikka en ollutkaan etukäteen sopinut tuonne tulosta.Mutta haluan mennä tuonne uudestaan,on niin ihana paikka ja silloin kyllä soitan etukäteen;D

  Eeviregina:sen verran kun ymmärsin niin kaikki Bengalin fiikukset tässä maassa polveutuvat tuosta Mikven puusta.Laitan varmaan vielä tällä viikolla toisenkin postauksen tuosta paikasta,sillä siellä oli paljon nähtävää:) Tulen paremmalla ajalla katsomaan blogiisi sitä Ein Gedin puuta...

  Mia H;onkin ihan mahtava puu,.Jos mulla olisi tuollainen pihalla,sinne tulisi pöytä ja tuoli ja huvimaja olisi valmis;D

  M.Metrossa:tuo oli kyllä aivan erityisen kiehtova puu!

  Riitta:no melkein;D

  VastaaPoista
 6. Mahtava puu! Eipä ilman nettiä tuommoisia täällä Helsingissä näkisi! Kiitos on mielenkiintoista todellinen huvimaja. Kaisa

  VastaaPoista
 7. Oo! Kaikkia ihmeitä on maailmassa!
  Hienoa saada nähdä ja lukea tästä! Kiehtovaa, että vielä kasvava puu voi olla noin vanha!
  Nuo rakennukset ja pihapiirit ovat upeaa nähtävää.

  VastaaPoista
 8. Upea paikka!
  Puu on todella erikoinen ja myos nuo vanhat rakennukset...
  Minun haaveenani olisi joskus asua tuollaisessa vanhassa rakennuksessa.(siis sisalta hienosti kunnostetussa!)

  VastaaPoista
 9. Onpa se komea, iso ja erikoinen. Mielenkiintoinen kasvutapa, se ikäänkuin ottaa maasta kiinni kasvaessaan aivan mielettömän laajaksi.

  VastaaPoista
 10. Kylläpä on puu. Näen jo sieluni silmin miten sinne alle saisi ihanat oleilutilat. Tämä puutarha innostus alkaa nousemaan minussa, mutta nyt olivat onnettomat myyneet MINUN taloni Kotkassa ja yksi unelma kuoli sen siliän tien. Mutta optimisti uskoo, että jotakin parempaa on sitten tulossa... (Selvennys: Seuraan siis aktiivisesti taloja etuovi.comissa ja olin pitkään pitänyt silmällä yhtä taloa, joka sieltä nyt sitten katosi).

  VastaaPoista
 11. Uskomaton puu tuo Bengalinfiikus. Ilomajuurista kasvaa uusia runkoja, joilla se imee itselleen ravintoa. Tuollainen puu voi kasvaa hirveän suureksi..:O

  VastaaPoista
 12. Minua aina ilahduttaa tuommoiset onnistuneet puikahdukset kiellettyihin paikkoihin. ;-D

  Banianpuut voivat olla kyllä ihan uskomattoman isoja. En muuten tiennyt, että puuta sanotaan myös Bengalin fiikukseksi. :-)

  VastaaPoista
 13. Monesti kannattaa olla "kaukaa" nähdäkseen paremmin, kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
 14. Puut ovat ihania!
  Etenkin tuo iso, runsas, mahtava puu.
  varmaan sen alla on paljon energiaa, viisautta!

  VastaaPoista
 15. Kaisa;todella mahtava puu onkin,tuonne pitäisi päästä uudelleenkin tuota katsomaan ja vaikka lukea kirjaa sen varjossa;D

  Lisay:Mikve on upea;suosittelen käyntiä siellä ,jos olet lähellä joskus (ensin pitää tosin sopia siitä)Tuolla olisi ihana asua;kuin maalla mutta kuitenkin kaupungissa.

  Kirsti:tuo puu on kyllä vaikuttava,aivan mieletön! Ja rakennuksetkin tuolla kauniita.

  Arleena;en ole koskaan ennen nähnyt tuollaista,tosi erikoista!Täällä kyllä on muita fiikuslajeja,jolla on aika erikoiset rungot.

  Mine:voihin ihan yhtyä tuohon näkyysi;tuon alla olisi ihana istua ja juoda vaikka kahvia,ja kuumalla säällä tuo antaa niin hyvin varjoa.Voihan harmi että sun unelmatalosi meni kaupaksi;D Itsekin joskus käyn siellä etuovessa haaveilemassa;D

  Aili:tuo puu on tosiaankin uskomaton.Ja aika suuri puutarha pitäisi tuollaiselle olla;D

  Nelli:)

  Hippu:ajattelinkin että sulle nuo ova tuttuja.Onneksi valkoinen valhe auttoi;D
  Oikeastaan sitä kai pitäisi kutsua banianpuuksi,mutta hepreaksi se on Bengalin fiikus ja latinaksi,ja se jotenkuten kuulostaa kivemmalta;D

  Ari:juu erittäin kaukaa;D Kiva että pidit:)
  '
  Hanne:rakastan puita! Ja tuo vanha puu on niin erikoinen ,aivan ihana!

  VastaaPoista
 16. Ja täällähän vasta magee puu olikin!!!!!

  VastaaPoista
 17. Maailmassa - ja luonnossa - riittää niin paljon nähtävää. Olipa taas mielenkiintoista, kiitos!

  VastaaPoista
 18. Ciacy:aika makee se onkin:)

  Norppa:niinpä,luonto osaa yllättää aina uudestaan:)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...