keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Olisinpa tiennyt

Tuossa missä nyt näkyy romukasa oli vielä muutama päivä sitten talo.Ja sen vieressä muitakin taloja.Kävin siellä toukokuussa kun amerikkalainen ystäväni majaili siellä miesystävänsä luona,ja mietimme miten outoa on olla talossa jota kohta ei enään ole..Tältä alueelta räjäytettiin siis muutama päivä sitten 8 vanhaa röttelöä;aika huonokuntoisia vanhoja taloja,jotka oli rakennettu suurin piirtein 80 vuotta sitten. Ne olivat 3.kerroksisia hissittömiä taloja ja vaikka esimerkiksi ystävän miesystävän asunto oli viihtyisä,ei talo eikä rappukäytävä enään ollut mitenkään edustavan näköinen. 8 vuotta sitten kun etsin asuntoa,halusi asunnonvälittäjäni näyttää minulle asuntoa juuri näissä taloissa. Katselin taloa ulkoapäin enkä edes halunnut mennä katsomaan asuntoa...Olisi ehkä pitänyt...
Vastapäisellä kadulla oli eri rakennuttajan taloprojekti,jota myös rakennetaan entisen vanhan röttelön tilalle.
Kuva rakennuttajan sivuilta täältä
Räjäytettyjen talojen asukkaat muuttivat pois joitakin viikkoja sitten. Rakennuttaja maksoi muutot ja maksaa 2½ vuoden vuokrakulut,siihen asti kunnes uudet talot ovat valmistuneet.Eikä asukkaiden tarvitse maksaa itse mitään! Entisten röttelöiden sijaan he muuttavan kuvassa näkyviin taloihin,joissa on parvekkeet,autotallit talon alla, varastot ja hienot pihat.Ero on hurja! Olisinpa nähnyt silloin tulevaisuuteen...Asun itse 7-kerroksisessa,yli 40 vuotta vanhassa talossa,johon ei ikinä tehdä tällaista projektia, Vanhoissa röttelöissä oli yhteensä 140 asuntoa,ja kun uudet talot ovat valmiit on niissä 433 asuntoa,eli tällainen ratkaisu on win-win-tilanne sekä entisten talojen asukkaille että rakennuttajalle;tosin entisten talojen asukkaiden tulee varautua siihen että asumiskulut kasvavat uuteen taloon muuttaessa. 3½ vuotta kului lupien saantiin ja byrokratiaan,ennenkuin päästiin itse asiaan.Tällaisia  projekteja näkee Israelissa paljonkin,mutta tämä on niistä kaikista suurin.
Maanantaina juhlittiin Tel Avivin suomalaisen kirjaston entisen kirjastonhoitajan 80-vuotispäivää,ja ihana Sirpa oli leiponut kuvan herkullisen mansikkakakun.
Syntymäpäivät pidettiin illansuussa Tel Avivin pääpuistossa,Yarkon-puistossa.

Syntymäpäivät pidettiin puistossa  alueella,josta löytyy pitkät pöydät ja penkit;hyvä ratkaisu suurelle seurueelle. Päälle laitettiin liina ja jokainen oli valmistanut jotain syntymäpäiväjuhlia varten.
Korvapuustejakin oli joku leiponut.
Päivänsankari sai kauniit ruusut.
Oli mukavat kekkerit:) Pian alkoi jo hämärtää,ja puiston eloisaa menoa on niin mukava katsella.

17 kommenttia:

 1. Varmasti oli ihanat puistojuhlat! Kakku ja ruusut kertovat paljon, niin tavanomaisia kuin ovatkin syntymäpäiväjuhlien ollessa kyseessä. Suomen lipuin koristettu kakku on upea ja ruusut on 80 vuotta täyttävä ansainnut. Ympäristö on aivan mahtava!

  VastaaPoista
 2. Suomen lippuja, mansikkakakkua ja korvapuusteja; Finland away from Finland :)

  Ai miten IHANA tuo viimeinen kuva. Aah. Voi aistia kesäisen illan tunnelman.

  VastaaPoista
 3. Oi, mikä kakku!
  Oispa saanut olla mukana!

  VastaaPoista
 4. Kyllä se varmaan vähän harmittaa kun meni hieno tilaisuus uuteen kämppään sivu suun. No ehkä keksit jotain muuta? Onko siellä hankala asuntotilanne?
  Herkullisen näköinen kakku...

  VastaaPoista
 5. Ihana, kun voi pitää juhlat puistossa. Varmasti mukavan tunnelmallista.
  Me olemme tykästyneet viime vuosina pikniktapaamisiin ystävien kanssa, mutta täällä saa aina miettiä kelin osumista, kun ajoitusta suunnittelee.

  VastaaPoista
 6. Tuommoiset puistojuhlat kelpaisi minullekkin.
  Asuinalueesi muuttuu aikamoista tahtia. Hienoa seurata miten siellä muuttuu miljöö.

  VastaaPoista
 7. Uusista taloista tulee todella upeita.
  Ihanaa järjestää juhlat puistossa ja vielä Suomalaisten peruherkkujen kanssa.
  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Sellainen kristallipallo olisi kätevä, että tietäisi tuollaiset tulevat onnenpotkut etukäteen. Ja katastrofit, jotka voisi välttää. Mutta kun sellaista ei ole, niin täytyy vain elää ja toivoa parasta:).

  VastaaPoista
 9. Ei tehdä talojakaan enää kovin kestäviksi nykyään, uutta uutta vaan. Kävi kyllä todella hyvä tuuri noilla asukkailla, vaan eipä auta jossittelut jälkikäteen.
  Kivat kekkerit, ihka suomalaista herkkuakin saatavilla.

  VastaaPoista
 10. Ennustajan lahjat ois joskus paikallaan.

  VastaaPoista
 11. Kirsti:oli tosi kivat puistojuhlat,ja kiva kun on tuollainen paikka pitkine pöytineen ja penkkeineen:)Kakku oli tosi upea,ihana Sirpa oli sen tehnyt ja kyllä siitä nautittiinkin:)

  Rita:Tosiaankin Finland away from Finland noissa juhlissa:) Tykkään niin siitä ajankohdasta kun päivä vaihtuu iltaan,se maaginen hetki,ja se taisi olla tuossa:)

  Nurkkakakku:oli kyllä upea kakku ja muutenkin mahtavat juhlat:)

  Matkatar: Välillä hieman harmittaa etten silloin ajatellut,mutta kun tuollainen on niin epävarmaa ennen konkretisointia. Tel Avivissa on kamalan kalliit asunnot,miksi asunkin puolen tunnin matkan päässä viereisessä kaupungissa. Vanhoissa taloissa on puutteita,uudet talot ihan eri maailmaa. Asunnot etenkin suurissa kaupungeissa kalliita,minkä vuoksi aikuisetkin lapset voivat asua vielä kotona.

  Minna:Tällainen varmaan kuuluu etelään,olen ollut puistojuhlissa myös Miamissa ja Caracasissa:) Piknikkitapaamiset ovat tosi kivoja,mutta Suomen kesä voi olla arvaamaton sään suhteen.

  Nelli:on kyllä kiva kun voi pitää tuollaisia puistojuhlia,ja sääkin oli ihan ok tuona iltapäivänä&iltana:) Tuo uusi projekti ei ihan ole lähelläni,mutta ei kuitenkaan kaukana. Mutta oma asuinalueeni on todellakin muuttunut sinä aikana kun olen täällä asunut,on tullut toimistotaloja,kauppoja,ravintoloita,kahviloita...

  Outi:todellakin näyttävät upeilta nuo tulvat talot,ja kun niitä vertaa niihin,jotka räjäytettiin pois,kuin yö ja päivä!
  Oli kyllä tosi kivat puistojuhlat ihanine suomalaisine herkkuineen(oli raparperisoppaakin..) ihanaa viikonloppua sinulle Outi:)

  Paluumuuttajatar: oliskin kiva sellainen kristallipallo;D totta,pitää olla tyytyväinen että kaikki muuten kunnossa.(vaikka haluankin parvekkeen,varaston ja maalia talon päälle;D)

  Sirokko:Ne vanhat talot oli tehty nopeasti eikä materiaalitkaan olleet ihan parhaimpia. Rumiakin olivat,joten joutuivat hyvin pois. Ja todellakin onnekkaita ovat asukit;saavat asunnon jonka jälleenmyyntihinta on varmaan kaksinkertainen edelliseen.
  Kekkerit oli ihanat,ja oli kyllä niin nameja herkkuja tuolla että nam nam:)

  Amalia_no sellaiset olisivat hyvät;D

  VastaaPoista
 12. Tästä asuntopostauksesta tuli mieleen, että minkälaisia on siellä nykyisin asuntojen vuokrat? Ja onko suuria eroja esim Haifan ja muitten rannikkokaupunkien välillä?

  VastaaPoista
 13. Tuula:kaikkihan riippuu siitä missä asuu. Asun ihan Tel Avivin kupeessa,ihan kuin olisi samaa kaupunkia kun ovat kiinni kasvaneet,ja kun liikenne sujuu niin matka vain 20 minuuttia,mutta vuokrat...yli kaksinkertaiset Tel Aviviin verrattuna.
  Ja jos möisin asuntoni niin Tel Avivista saisin tuskin yksiön (asun pienessä kolmiossa)
  Periferiassa on tietenkin paljon halvempaa,ja esim. Haifassa niin esim. Bat Galimissa,joka on ihan rannassa kiinni,voi vielä löytyä edullisia vuokra-asuntoja.

  VastaaPoista
 14. Tuula:siis Tel Avivissa yli kaksinkertaiset Holoniin verrattuna...

  VastaaPoista
 15. Minuakin kiinnosti nuo vuokrat siellä. Ajattelit silloin asuntoasi valitessa ihan järkevästi. Otat siis sen parempikuntoisen. Mistäs olisit voinut tietää, että röttelöt puretaan. Moni asia olisi mieltäkin sujunut helpommin, jos osaisi ennustaa. Monesti on ihan vain silkkaa onnea, että joku asia menee täydellisesti.
  Tuota mansikkakakkua voisin ottaa palasen ja yksi pullakin menisi.

  VastaaPoista
 16. Saara; Niinpä,eihän silloin voinut tietää mitä tapahtuu 8 vuoden kuluttua,etenkin kun en ollut lainkaan tietoinen sellaisesta. Tosiasiassa kävin välittäjän kanssa yhdessä talossa,jossa myyjä sanoi että ihan pian tehdään sellainen juttu siinä talossa,mutta 8 vuoden jälkeen se talo on vielä ennallaan...Jotkut asiat oliskin kiva ennustaan etukäteen;D Ja noiden 8 talojen asukkailla oli todellakin onnea. Mansikkakakku oli todella herkullinen;korvapuusteja vain ihailin mutten maistanut.

  VastaaPoista
 17. Jael, Decenzanossa asuvan ystävämme tytär on opiskellut Veronassa taidekoulussa, jonka rakennus on noin 2000 vuotta vanha. 80 vuotta ei varmaankaan ollut mikään syy hävittää rakennusta, vaan joku muu....

  Niin, kunpa tietäisimme etukäteen. Ja oikein.

  <3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...