lauantai 17. maaliskuuta 2018

Olispa vielä talvi....

Pari viikkoa sitten tein aamulenkin Tel Avivin Jarkon-puistossa. Jo silloin alkoi olla lämpiämisen merkkejä , ja koska  talvella ja alkukeväällä  sateen määrä oli niin pieni  tiesin että piti kiirehtiä jos haluan nähdä puiston parhaimmillaan.  Viimeksi täällä satoi juuri ennen Purim-juhlaa,  eli helmikuun lopussa, eikä uutta sadetta ole lainkaan näkyvissä. Halusin myös loytää puistossa villisinappia, jota ei kasva tässä kodin lähellä.
Aamuisin puisto on täynnä kuntoilijoita:  pyöräilijöitä ,  juoksijoita ja muita.
Menen yleensä aina ensin katsomaan puiston eläinnurkkausta.  Lintutalossa on kanoja, kalkkunoita, kaikenlaisia  ankkoja ja riikinkukkoja.
Halusin nähdä kauriit, mutta niitä on yleensä niin vaikeaa kuvata tämän niitä vartioivan emun vuoksi. Sehän tulee aina eteen kun yrittää ottaa kuvan...
Sitäpaitsi kauriit olivat kauempana omassa "mökissään" , ja vaikuttivat väsyneiltä.
Niiden vastapäätä oleva strutsi oli hieman rauhaton aamulla. Emua voi taputella päälaelle, mutta strutseja ei kannata taputella...
Jatkan matkaani puiston keskiosaan, missä kasvaa paljon villivihanneksia.
Pyöräilijöitä näkee sen verran paljon aamuisin että kannattaa kävellä jalankulkijoiden puolella.
Olispa puisto aina näin vihreä.
Kävelen pitkin polkua , ja huomaan että kiiltomalvat (herkullisia paistettuna)   ovat jo tässä kohtaa reikäisiä.  Pitää siis mennä varjoisella puolelle poimimaan niitä.
Kaikista kuntoilijoista huolimatta   täällä on hiljaista.
Saavun kohtaan , jota kutsutaan 7 aseman paikaksi.  Sen toiselta puolelta pääsen alueelle josta poimin villivihanneksia.
Ihanan vihreää oli pari viikkoa sitten. Ja löytyi paljon syötäviä villikasveja. 
Poimin paljon villisinappia; sekä kukkia että lehtiä.   Mieto sinappinen maku maistuu salaatissa:)
Pari viikkoa eteenpäin, ja kiiltomalva näyttää tältä.  Nyt odottelen että siemenkodat kuivuvat, jonka jälkeen kasvattelen kiiltomalvaa pienimuotoisesti kukkaruukuissani:D  Tel Avivin vanhempien talojen varjoisissa pihoissa villiyrtit ovat vielä hyväkuntoisia, mutta siellä missä aurinko paistaa on kyllä niiden aika jo ohi.  Katselin viime vuoden postauksiani, ja huomasin että villiyrttien aika loppui myöhemmin kuin tänä vuonna: viime vuonna luonto alkoi kuivua vasta kuun lopussa, eikä alkupuolella kuten tänä vuonna. Ja kuivuminen jatkuu , sillä ei ole sadetta ja pari seuraavaa päivää lähes 30 astetta päiväsaikaan!


13 kommenttia:

MaaMaa kirjoitti...

Kävin pitkästä aikaa lukemassa kasan postauksiasi :) ...en osaa selittää miksi bloggailu on multa jäänyt niin taka-alalle viimeaikoina, mutta onneksi täällä olette kaikki edelleen <3
Hurjaa, että siellä on ollut niin kuivaa ja jo nyt noin lämmintä!
Haliterkut :*

Hannele på Hisingen kirjoitti...

minä pelkään nopeita pyöräilijöitä.

Satu kirjoitti...

Ihana eläinnurkkaus! Minä olisin varmaan tuolla joka päivä. Vaikka en kyllä yhtään tykkää noista isoista linnuista, kun ne ovat jotenkin pelottavia.

En muista, olenko koskaan kysynyt, vaikka aina on pitänyt, että saako noita villivihanneksia poimia siellä ihan mistä vain?

Rita A kirjoitti...

Tulee niin mieleen lapsuuteni Sorsapuisto tuosta eläinnurkkauksesta ♥ Ja myös muistui mieleen se kun kanssasi käyskentelin Seurasaaressa. Veden läsnäolo tuntuu aina hyvältä oli se sitten lampi, järvi tai joki. Kuivuus ei ole kivaa. Yritetään tanssia sadetanssi 🙂

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Kyllä minä jo olen valmis luopumaan talvesta, vaikka samalla myös iloinen siitä, että se oli niin kaunis.

Susanne kirjoitti...

Aamulenkkisi varrella oli paljon kivaa ja kaunista nähtävää!
Teillä on niin kesäistä siellä. Meillä on vielä hurjan paljon lunta:)

SusuPetal kirjoitti...

Heh, nauratti tuo juttusi otsikko näin suomalaisin silmin :D

Ihania, lämpimiä kuvia <3

Leena kirjoitti...

Osaisinpa käyttää villiyrttejä!!

Täällä Amsterdamissa keräily voisi olla vähän kyseenalaista, mutta onhan tuolla syrjemmällä luontoakin. Homma vaatii kuitenkin varmasti paneutumista.
Kiitos vehreistä kuvista.

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Siellä tulee kesä niin nopeasti ja täällä Suomessa talvi ei tänä vuonna lopu _koskaan_. Voi kun molemmissa vuodenajat tulisivat jotenkin vastaan ja olisi ihana kevät.

Jael kirjoitti...

MaaMaa:kiva että kävit lukemassa, mutta voin kuvitella että kun sulla on niin paljon kiireitä niin harvoin ehtii käydä täällä blogimaailmassa.Jeps, lämmin tuli tänä vuonna liian aikaisin... Ja talvi oli aika olematon tällä kertaa.Haliterkut sinnekin:)

Hannele:onneksi sen vuoksi on sekä pyöräilijöille että jalankulkijoille omat kaistat:)

Satu:Tuo eläinnurkkaus on ihana, pakko aina mennä sinne kun menen tuohon puistoon. Tuonne minulla on aika pitkä bussimatka,joten en niin usein sinne mene, vaikka puisto on aivan ihana ,valtava keidas kaupungissa. Kesällä en mene kun luonto on kuivaa, vaikka puisto on kiva silloinkin.Mutta jos asuisin lähellä varmaankin menisin usein aamulenkille. Villivihanneksia saa vapaasti poimia, ja tuossa puistossa on jätetty sitä varten osa luonnonmukaisena jossa hyvä valikoima villikasveja, Kerran löysin villiparsaakin,mutta en enään sen jälkeen.

Rita: Tuo eläinnurkkaus on kyllä niin kiva, hassusta emusta huolimatta;D Muistankin kun kävimme Seurasaaressa, lapsuuteni lempipaikkoja kun asuin ihan lähellä:) Vesi elementtinä on minullekin hyvin tärkeä, onneksi Välimeri suht koht lähellä,mutta harmillisen kuiva on tämä talvi ollut:( Mukavaa viikkoa Rita:)

Paluumuuttajatar: Teillä on kyllä ollut ihana talvi,mutta toisaalta niin pitkäkin, että ymmärrän että kevät saisi jo tulla teille. Mukavaa alkavaa viikkoa:)

Susanne: tuo puisto on mitä parhain paikka aamulenkeille, ja niin paljon erilaisia juttuja isossa puistossa:) Teillä on ihana talvi siellä ,ja meidän talvi täällä vähän kuin SUomen kesä, mutta nyt alkaa kuiva kausi.

SusuPetal:hih, vähän pelkäsin että otsikko saattaisi ärsyttää;D Mutta talvi tosiaankin on täällä parasta aikaa , viileää ja vihreää:) Nyt jo tosi lämmin ilta sillä huomenna kuuma päivä...Kiitos:)

Leena: olen kahdesti käynyt villiyrttien keräilyretkellä asiantuntijan kanssa, joten tunnistan ehkä vähän yli 10 sellaista, mutta täällä on satoja syötäviä kasveja joita en tunnista. Mutta löytyyhän Helsinginkin keskuspuiston alueelta syötäviä juttuja, niin miksei sitten Amsterdamissakin. Mutta ne pitää tosiaankin tuntea ennenkuin poimii. Kiva että tykkäsit, silmäni niin lepää tässä vihreässä joka pian on jo muisto vain.

Katja:Yhdyn tuohon täysin:) En pidä liian lämpimästä enkä liian kylmästäkään,joten Välimeren talvi on kuin minulle tehty, se on vain liian lyhyt. Kuiva ja kuuma kausi ei ole suosikkejani,mutta kunnolla kuumaa on vasta kesällä kun kosteusprosentit nousevat,sitä ennen kuumuutta vielä kestää jotenkuten. Mukavaa viikkoa sinullekin:)

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Hui noita isoja lintuja! Ovat jotenkin melkein häijynoloisia. Ei kai pitäisi olla ennakkoluuloinen.

On ihanan vehreää ja vihreää. Meillä on nyt niin vaihtelevaa keliä, että ei oikein tiedä mitä laittaa päälle. Tänään lenkillä oli huppari ja farkut, mutta moni oli liikkeellä shortseissa ja hihattomassa topissa. Keskiviikkona saattaisi tulla lunta. Vettä sataa, eilen jyrisi ukkonen ja yöllä menee vielä pakkasen puolelle.

Ihanaa viikkoa! Nämä sinun kuvat ja esittelyt kertovat aina niin perinpohjaisesti käymistäsi kohteista. On ilo seurata.

Matkatar kirjoitti...

Vau mikä puisto, tuolla varmasti viihtyisin minäkin. Kiitti tiedosta tuosta villisinapista, luulen että juuri tuota kasvaa nyt täällä Barcelonan kukkuloilla. Ihanaa jos se on syötävää!

Melissa kirjoitti...

Jestas, että on upean näköistä :)