torstai 4. lokakuuta 2018

Talo kuin iglu


On mukavaa kun eksäni vie minut välillä pienille retkille täällä.  Sama eksä,  jonka vuoksi oikeastaan palasin tänne Israeliin,  ja joka ei palannutkaan tänne kuten oli ollut tarkoitus ,  vaan   vasta vuoden 2017 alussa. En kuitenkaan ole katkera,  ja viime vuoden hämmentävistä tunnekuohuistakin (hänen paluunsa jälkeen)  olen päässyt eroon,  joten retket eksän kanssa ovat nyt pelkkää nautintoa. Tällä kertaa ajoimme Ashkelonin kaupunkiin eteläisessä Israelissa.  Minulle vierailu kaupungissa oli ensimmäinen,  ja matkalla ranta-alueelle huomasin että sielläkin on  paljon rakennettu viime vuosina.  Aamulla aikaisin oli pilvistä mutta kuumaa,  ja kävelimme ylinta rantakatua pitkin.
Rantakatua on kolmessa tasossa ennen itse rantaa.
Hieman kauempaa näin siniturkoosin sohvaryhmän,  ja kaukaa katsottuna  se näytti siltä että joku olisi roudannut vanhat sohvansa sinne,  mutta lähempi tarkastelu osoitti että nämä ovatkin pysyviä istuimia.
Hieman eteenpäin kävellessä ohitimme 2 valaanpyrstön näköistä rakennelmaa, joita luulin ensin näköalatasanteiksi, mutta ne olivatkin lasten liukuratoja.  Selvisi että nämä olivat Aarale Ben Arieh nimisen mielenkiintoisen ympäristötaidetta tekevän taiteilijan töitä.  Sivuillaan olevan listansa mukaan hän on ollut jossain projektissa mukana myös Suomessa. 
Jatkoimme matkaa ,  ja tässä oli aiemmin ollut näköalapaikka, mutta nyt se oli suljettu mahdollisten maavyöryjen vuoksi.  Nousu-ja laskuvedet aiheuttavat korroosiota    rannan reunan jyrkille kallioille.
Vähän matkan päässä näimme vanhan kivirakennuksen.  Selvisi että rakennuksessa on  Sheikh Awadiksi kutsutun mamelukin hauta, mutta itse Sheikh Awadista ei ole enemmän tietoa, mutta kaiketi hän oli joku tärkeä henkilö.  Mamelukit hallitsivat täällä  1260-1516,  ja pystyttivät sinä aikana useita monumentteja rannikkoalueelle.  Keskellä rakennusta on valkoinen kupoli,  joka restauroitiin joitakin vuosia sitten.
Hauta, joka oli kaltereiden takana,  olisi sen sijaan voinut olla hieman siistimpi.  Ovessa oli ruosteinen lukko,  joten sitä ei varmaan oltu avattu vuosiin. Muinaisen Ashkelonin rauniot löytyvät Ashkelonin  kansallispuistosta,(arkeologien unelmapaikka)  jossa emme käyneet, mutta tällä alueella on ehkä aarteita enemmän kuin muilla alueilla täällä , ja iso osa niistä merenpinnan alapuolella.  Ashkelonin muinainen satama oli Kanaaninmaan suurin satama,  mutta sitä ei ole vielä löydetty. Jossain meren alla se kai on.
Sitten se näkyi!  Rakennus joka toi mieleen iglun; sitä oli pakko päästä näkemään,
Hieman ennen iglutaloa oli valtava keskenjäänyt projekti. Tässä oli täysin valmis runko, mutta raha oli näköjään loppunut kesken...
Iglurakennusta ympäröivät  hieman ruosteiset aidat,  mutta rakennuksen ulkopuolella oli vihreää ,   ja siellä oli uima-allas. Päättelimme että rakennus on hotelli.
Eteenpäin kävellessä selvisi että iglumaisia  rakennuksia oli kaksi, ja niiden välissä yhdistävä ei pyöreä osa.
Hotellin sisääntulopuoli ei ollut yhtä mielenkiintoinen kuin rannalle päin oleva osa. Selvisi että tämä oli entinen Holiday Inn-hotelli,  ja nykyinen Harlington -hotelli.
Hotellin sivuilta lainattu ,  ylhäältä päin otettu kuva  näyttää miten mielenkiintoinen tuo rakennus on. Se oli tunnetun täkäläisen arkkitehdin viimeinen työ. "Iglujen" sisäpuolella näkyvät kerrokset, joista jokaisesta  on näköala alas,  sillä huoneet ovat vain yhdellä sivulla.
Hotellin alakerros taisi olla samannäköinen kuin silloin kun hotelli rakennettiin, ja tämän osan on tarkoitus jäljitellä  kävelykatua. Ikkunoista avautui kaunis puutarha-alue..  Emme kysyneet miksi hotellin rannan puoleista sivua ympäröivät aidat,  eikä niistä ollut pääsyä  rantabulevardille, vaan vieraiden on kierrettävä hotelli toista kautta, mikä on kummallista.
Kävelimme takaisin  ylimpää rantakatua kohti parkkipaikkaa ,  minne olimme parkkeeranneet auton.
Ajoimme  Ashkelonin Marina-alueelle , joka on todella upea,  täynnä kahviloita , ravintoloita  ja kauppoja.  Takana näkyvät rakennukset näyttävät siltä että kuuluisivat  rannan kauppakeskukseen,  mutta niiden ja Marinan välillä on katu.
Varmaankin yksi kauniimmista Marina-alueista täällä  tämä Ashkelonin Marina.
Marinan alueella on merikeskus-ja koulu,  ja siellä oli nuoria oppilaita juuri kun kävelimme ohi.
Kävimme vielä kahvilla Marinan alueella, minkä jälkeen oli aika palata kotiin. Olipa mielenkiintoinen retki!

13 kommenttia:

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Kiva eksä, kun noin kauniisiin paikkoihin sinua vie...saa noiden reissujen takia paljon anteeksi..D

Jael kirjoitti...

Hannele:En varmaan muuten pääsisi kivoille retkille, joten pitäähän sitä antaa anteeksi😏Mukavaa viikonloppua sinulle💗

Leena kirjoitti...

Eksä tai nyksä, mitäs sillä väliä. Varmasti kuitenkin hauskaa seuraa.

Retkeily yhdessä on hauskempaa kuin yksin, sillä kokemuksia on kiva jakaa ihan reaaliajassa. Matkakumppani voi sitäpaitsi huomioida ihan erilaisia asioita kuin itse on tottunut katselemaan ja siten paikoista saa vielä enemmän irti.

Kiva kun otit meidätkin mukaan iglu-retkellenne!
Iloista viikonloppua sinne Jael

Jael kirjoitti...

Leena:Ei ole nyksä, mutta ystävä nykyään. Kesti jonkun aikaa ennen kuin tajusin etten haluakaan enempää. Retkeily kaksin ehdottomasti parempi kuin yksin. Olen myös autoton, joten vaikeampi päästä sinne tai tänne, sen vuoksi mukavaa että voimme välillä tehdä näitä retkiä💚 Mahtava retkikohde tällä kertaa, ja tuo rakennus oli kyllä tosi mielenkiintoinen! Mukavaa viikonloppua Leena 🏵💮🌹🌻

PiipeA kirjoitti...

No todella mielenkiintoinen reissu! Hauskannäköinen tuo igluhotelli.
Ashkelonissa olen minäkin käynyt tasan kolmekymmentä vuotta sitten. Pitäisikin kaivaa esiin tuosta matkasta otetut diat ja pitää diailta puolison kanssa. 30 v.sitten olimme kihlapari ja oikeastaan etukäteishäämatkalla Israelissa.
Hyvää viikonvaihdetta, Jael!

Jael kirjoitti...

Piipe:oli tosi mielenkiintoinen reissu, ja upea tuo igluhotelli. Ai sinäkin olet ollut Ashkelonissa:) Se on kyllä hurjasti muuttunut siitä kun sinä siellä olit; sinne ei silloin oltu investoitu mitään,nyt on ja se näkyy:) Oikein hyvää viikonloppua sinullekin Piipe:)

Melissa kirjoitti...

Miten hauskoja ja mielikuvituksellisia juttuja siellä onkaan :)

Jael kirjoitti...

Melissa> tuo rakennus on tosiaankin mielikuvituksellinen! Ja Ashkelonin kaupunki oli kiva tutustumiskohde, täynnä historiaa, sen parhaimmat puolet kuulemma ovat rannat ja rauniot;D

Satu kirjoitti...

Mitenkäs minulta on jäänyt tämä postaus lukematta...

Ihana eksä, kun vie sinua retkille. <3 Tuo iglutalo on kyllä ihan huippumielenkiintoinen. Minua kiinnostavat aina valtavasti tuollaiset arkkitehtien erikoiset luomukset. :-)

Marianna kirjoitti...

Mielenkiintoinen iglu!

Siellä riittää mukavia retkikohteita ja näkemistä! Arkkitehtuuria on aina kiva tutkiskella ja varsinkin, kun saa samalla ihailla merimaisemia.

Mukavaa viikkoa :)

Hannele på Hisingen kirjoitti...

jänniä retkiä, mikä hotelli!

Rita A kirjoitti...

Oi miten jänniä kehitelmiä. Aloin tänä aamuna lukea yhtä kirjaa jossa ollaan jäiden ja hylkeiden maisemissa joten kiva jatkaa samoissa tunnelmissa kun katselen kuviasi.

Jael kirjoitti...

Satu;) Aika kivaa kun pääsen eksän kanssa retkille:) Tuo talo on tosi mielenkiintoinen rakennus , ja minuakin kiinnostavat erikoiset arkkitektuuriluomukset, ja rakennukset yleensäkin:)

Marianna: ON kyllä aika erikoinen hotellirakennus. Täällä tosiaankin riittää näkemistä vaikka onkin pieni maa kooltaan. Tuosta hotellista on tosiaankin hyvät näkymät merelle:) Oikein mukavaa loppuviikkoa sinulle Marianna:)

Hannele:Kiva retki, ja tosi mielenkiintoinen hotellirakennus:)

RIta: Hih, täällä on edelleenkin helteitä, mutta talo tosiaankin tuo mieleen kylmempien säiden iglun;D