perjantai 15. maaliskuuta 2019

Olipa säikähdys!

Näkymä kun tulen kotitalon ulko-ovesta ulos
Saimme eilen kokea ihanan takatalven:  aamulla kylmää, runsasta sadetta  ja pilvistä.  Takatalvi kesti tasan yhden päivän,  ja tänään mittarissa oli jo yli 20 astetta. Mutta oli  kiva kokea "talvea" vielä hetken.  Tosin saan kokea kylmiä säitä  kun tulen Helsinkiin parin viikon kuluttua.
Kuva täältä
Eilinen päivä oli takatalven lisäksi  muutenkin erikoinen,  sillä illalla joskus klo 21 aikaan alkoi ilmahälytys.  Ilmahälytys on tosi voimakas, ja pelottavan kuuloinen,  ja koska tämä tuli niin yllättäen , ajattelin ensin että se oli ehkä harjoitus josta ei ole kerrottu, ja etsin netistä tietoa,  joka löytyi vasta  hälytyksen jälkeen.  Viimeksihän ilmahälytyksiä  tuli 4 vuotta sitten  aika paljonkin,  mutta tämä oli täysin odottamatonta.  Meidän talon pommisuoja on täysin käyttökelvoton,  ja koska tämä talo on rakennettu 70-luvun alussa,  ei talossa ole turvahuoneita.  Niinpä talon turvallisin paikka on kerrosten välinen portaikko,  jota ympäröivät  paksut betoniseinät.  En kuitenkaan mennyt portaikkoon,  vaan jäin kotiin.  Bambi oli täysin hysteerinen , eikä ihme sillä ilmahälytys todellakin kuuluu.    

Ilmahälytyksen jälkeen tuli voimakas räjähdys,  joka kuulosti siltä  että  se oli lähialueella.  Ja niin se olikin:  kuvassa näkyy   minkälaisen aukon ohjus  puhkaisi lähellä olevan maatalouskoulun alueella.  Mikä onni että se putosi tuollaiselle alueelle,  voi vain kuvitella mitä tuhoa se olisi tehnyt jos se olisi räjähtänyt vaikka talon yläpuolella.   Koska tämä oli niin odottamaton  juttu,  Rautakupoli, joka torjuu ohjukset,  ei ollut käytössä.  Huh!  Ja tuosta seurasi tietysti se että  täältä annettiin takaisin, mutta onneksi nyt näyttää siltä että tämä  episodi on ohi:)
Ensi viikon torstaina täällä vietetään vuoden hauskinta juhlaa eli Purimia,  ja näitä naamiaisasuja näkyy niin monessa pop-up-kaupassa.   Jo tänään  näkyi naamiaisasuihin pukeutuneita tarhalaisia ja koululaisia.
Tässä oli kissa löytänyt lepopaikan   sähköpotkupyörän   päällä:) 
Oikein hyvää viikonloppua:)

11 kommenttia:

 1. Katsoin klo 21 TV7 Israel News'it. Todella ikävä tapahtuma; oli hyvä, ettei sattunut mitään pahempaa. Bambi ressu, ei ihme, että pelkäsi.
  Rauhallista ja hyvää viikonloppua!


  VastaaPoista
 2. Huh, melko hurjaa. Vaikea edes kuvitella, miltä ilmahälytys kuulostaa saati miltä tuntuu hälytyksen tullessa. Voi Bambi-raukkaa <3 Melkoisen montun on ohjus saanut aikaiseksi, onneksi sentään tuollaiseen paikkaan. Rautakupolista en ollut ennen kuullut, vaan aina sitä oppii uutta.

  Tuo Purim-juhla vaikuttaa kiinnostavalta, siihen olisi kiintoisaa joskus osallistua itsekin!

  VastaaPoista
 3. Kamalaa...Ne sitten onnistuu iskemään sinne asti nyt. Selkää kylmää :(

  VastaaPoista
 4. No voi Hirvitys. Onneksi olet kunnossa ja Bambikin ainakin päällisin puolin. Varmasti tuollaisen jälkeen on jonkin aikaa vähän hutero olo.
  Toivottavasti Purim-juhlaan valmistautuminen tuo iloa ja kurjat asiat on helpompi painaa taka-alalle.
  Ajatuksia ja kaikkea hyvää sinne.

  VastaaPoista
 5. Varmaan ihan hirveä tunne, kun ilmahälytys pärähtää soimaan. Luojan kiitos ohjus putosi asumattomaan paikkaan. Huh! Varjelusta Teille sinne ihan joka päivä! <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Jael kun kerroit tapahtumasta täällä. Suomessa Ylen uutiset eivät maininneet mitään!! Kristilliseltä tv kanavalta mieheni sai tiedon.
  Olen ihmeissäni, miksi Yle vaikenee järjestelmällisesti tietyistä aiheista.

  VastaaPoista
 7. Nurkkalintu:Oli kyllä onni ettei sattunut pahempaa, ja onni ettei tilanne mennyt pahemmaksi:) Monet kyllä kuulemma saivat pahoja ahdistuksia, ja kuulin ambulanssin äänen montakin kertaa illan aikana (asun ihan ambulanssiaseman sekä paloaseman vieressä,,,,,)Bambi ressu oli tosiaankin hysteerinen,mutta samoin tänään hieman kun ukkosti...Kiitos sinulle ,ja hyvää viikonloppua:)

  Elegia: Se ilmahälytyksen ääni on kyllä ahdistava, ja kun ei tiedä mitä tapahtuu. Juu aikamoinen monttu tuli, ja Rautakupoli on onneksi olemassa jos sattuisi raketteja ja sellaisia tulla enemmänkin.Bambi ressu oli kyllä aika onneton hälytyksen aikana. PUrim on tosi kiva juhla, ja tässä ihan lähelläni taas torstaina alkaa ihana paraati:.

  Melissa: Silloin 4 vuotta sittenhän oli aika usein niitä ilmahälytyksiä,pari kertaa keskellä yötäkin, ja kyllä ne ohjukset ja raketit lentävät tosi pitkällekin, etenkin jos on Iranista saatu....Mutta onneksi on se Rautakupoli,joka tosin nyt ei toiminut.

  Leena:Kiitos:) Se onneksi jäi yhteen päivään, ja Bambikin ihan ok nyt, paitsi että äsken oli hieman ukkosta ja eikös se taas saanut Bambin vähän sekoamaan;D Tosiaankin meni ihan yöunet kun piti tarkistella uutisista että mitä tapahtuu jatkossa, enkä nukkunut lainkaan sinä yönä. Onneksi se meni pian ohitse, ja nyt voidaan keskittyä tulevaan Purim-juhlaan, joka onkin tosi metka juhla:) Kiitos Leena, ja oikein hyvää viikonloppua sinulle:)

  Piipe: Aika epämiellyttävää ja pelottavaa on tosiaankin kun ilmahälytys tulee noin odottamatta mutta onneksi tilanne meni ohi nopeasti, ja toivottavasti ei nyt pahene jatkossa,Onneksi ei käynyt pahemmin. OIkein hyvää viikonloppua Piipe:)

  Kirsti:) YLe sekä Helsingin sanomathan ovat aika yksipuolisia kun on kyse tästä maasta ....se on ikävä kyllä tunnettu seikka. Mukavaa viikonloppua sinulle Kirsti:)

  VastaaPoista
 8. Hui kamala. Varmaan todella pelottava kokemus. :-(

  Ihana tuo potkupyörän päällä istuskeleva kissa. Kun ei vaan lähtisi ajelemaan. ;-)

  Pusuja Bambille! Toivottavasti on jo toipunut järkytyksestä. <3

  VastaaPoista
 9. No huhhuh...onneksi kaikki selvisi vain säikähdyksellä. Karmeaa ajatella aseiden määrää tässä maailmassa ja miten paljon pahaa niillä saadaan aikaan.
  Valoa alkavaan viikkoon!

  VastaaPoista

 10. Ikävä tapahtuma todellkain. Onneksi ei sattunut mitään sen vakavanpaa.

  Meillä on tässä talossa neljä rappukäytävää ja kussakin on oma pommisuojansa,joiden välillä kulkee käytävä. Rakennus seisoo syvällä kalliossa muutenkin. Meille on annettu ohjeet jo 70-luvulla miten pitää varautua jo etukäteen kokoamaan tarvittavat tavarat, jotka sitten siepaataan mukaan. Lapsille lähetettiin postissa kaulaketjut, joissa roikkuu laatta, johon on kaiverrettu kunkin lapsen henkilötunnus.
  Hälytyksiä kokeillaan joka kolmannen kuukauden välein (maalis-, kesä-, syys- ja joulukuu) ensimmäisenä maanantaina kello 15, joten me ollaan totuttu kuulemaan hälytyksiä. Muutamia kertoja on vahingossa hälytetty,kerran jouluaattona kun oltiin syömässä päivällistä.
  Tukholmassa on kuitenkin suurempi vaara terrori-iskusta. Tuo Uuden-Seelannin iskuhan oli kosto Tukholman terrori-iskulle, vaikka se terroristi ei edes ollut islamisti, eikä edes muslimi, vaan sekopää, joka halusi päästä vankilaan,jottei häntä karkoitettaisi Ruotsista.

  VastaaPoista
 11. Satu>Tosi pelottava kokemus, toi mieleen mitä tapahtui 4 vuotta sitten.. Juu eikös olekin hauska tuo potkupyörän päällä lepäävä kisu;D Kiitos, Bambi on varmaan jo unohtanut koko jutun.

  BLOGitse: Totta, pelkäsin koko illan ja yön mitä tapahtuu mutta onneksi tuo episodi jäi lyhyeksi:) Aseet , niin, ihan kamalaa että niitä pitää olla. Ei tarvitse kuin ajatella miten usein sellaiset ova syynä esim. USAssa kaikenlaisiin joukkoampumisiin, ja sitä ihmettelee aselobbyn voimaa siellä, Trump:( Kiitos, ja sinulle oikein hyvää viikkoa:)

  Donna Roomassa:Kiitos, ja hyvä tosiaankin ettei pahempaa tapahtunut:) Teillähän on siellä hyvin järjestetty asiat jos jotain tapahtuisi,mutta toivottavasti ei tapahdu. Täällä kaikissa 80-luvun jälkeen rakennetuissa asunnoissa on turvahuone, mutta kun tätä kerrostaloa rakennettiin ei sellaista ollut. Täällä on alakerrassa pommisuoja, mutta en tiedä koska sitä on viimeksi käytetty, jos lainkaan. Se on täynnä romua ja pölyä, eikä sinne edes ehdi ajoissa jos esim. asuu 7.kerroksessa, kun aikaa on vain joku minuutti eikä sen enempää.
  Järkyttävää mitä tapahtui Uudessa Seelannissa, ja tänään sitten vielä Hollannissa. Rauhallista viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...