keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Selvästi kesä

Lämmöstä väsähtänyt koira.... Bambi tykkää olla tuossa kohtaa sohvalla, minkä takia tuo kohta onkin painunut alas.  Ja ei ihme että Bambi väsähti:  täällä on ollut viimeiset päivät todella kuumaa,   ja laitoin jo pois  ohuen peittoni,  eli lakana nyt peittona kun yölläkin on jo lämmintä.   Oli ihan pakko katsella postauksia taaksepäin,  ja menin vuoteen   2011,  jolloin kirjoitin vasta  toukokuun lopussa  siitä että oli kuumia päiviä. Selvää ilmaston kuumenemista siis.
Viime viikolla kävimme iltapäivällä lyhyellä retkellä Shohamin kaupungin vieressä olevassa metsäpuistossa. Puistossa on  Bysantin aikakaudelta olevia mosaiikkeja , mutta ihmettelin miksi niiden ympärillä ei ollut aitoja tai esteitä. Ylimmässä kuvassa näkyy  pintareliefi,  joka esittää  Tykheä, joka on Kreikan mytologiassa   onnen ja sattuman jumalatar.  Kohokuva eli reliefi  on vuodelta  582 tai 583,  ja oli hyvin säilynyt kun kaivauksia tehtiin tällä alueella.  Tuo puistossa oleva Tykhe on tarkka kopio tuossa paikassa löydetystä  kohokuvasta,  joka on Jerusalemin Israel-museossa. Arkeologisten  kaivausten jälkeen alueesta tehtiin puisto, ja  tuolla oli  paljon vanhempia puita , ja suuri määrä aivan nuoria , istutettuja puita.  
Puiston korkeimmalta paikalta näkyy Shohamin nuorta kaupunkia (perustettu 90-luvulla).   Metsäpuiston luonto on kuulemma todella upeaa talvella ja alkukeväällä, mutta nyt kaikki oli jo kuivunut pois.
Metsäpuistossa oli myös Johanneksen leipäpuita eli carob-puita. Carob-palot olivat vielä aivan vihreitä, poimimisvalmiita ne ovat joskus kesän lopussa ja syksyn alkupuolella.
Maanantaina vietimme vappua Kirjakaktuksessa, eli suomalaisessa kirjastossa täällä.   Oli munkkeja, simaa, korvapuusteja ja muita herkkuja.  Kirjastohan ei voinut toimia rajoitusten aikana,  ja  viimeksi olin tuolla ennen koronaa. 
Kirjasto on seuraavan kerran vasta syksyllä,  sillä kirjastohoitajamme Anu (kuvassa miehensä kanssa) lentää pian Suomeen  moneksi kuukaudeksi.  Kirjastohan on nykyään heidän kodissaan,  ja vietimme myös kirjaston 4-vuotispäivää tässä osoitteessa.
Tällä viikolla istuin bussissa ensimmäistä kertaa sitten yli vuoteen   kuljettajan takana olevalla penkillä , mistä on hyvät näkymät.  Rajoitusten aikanahan ei noissa  penkeissä saanut istua,  ja myös nyt se riippuu kuljettajasta. Vaikka rajoitukset  poistettiin,  luvut ovat laskeneet koko ajan , ja nyt on päivittäin reilusti alle sata tartuntaa koko maassa.  Koko maa on vihreä,  lukuunottamatta   Pardes Hannan pikkukaupunkia, missä suuri määrä  alternatiivistä elämäntyyliä harjoittavia ihmisiä,  jotka ikävä kyllä ovat rokotevastaisia.
Tässä bussi on saapunut asuinkaupunkini Holonin  keskustan alueelle.

Viimeisen kuvan  bussin ikkunan kautta otin aika lähellä kotia, kun näin nämä kukkivat  jakarandapuut. 

Kaunista keskiviikkoiltaa teille:)

19 kommenttia:

 1. Kesän lämpöä täälläkin odotellaan. Nyt on täällä Keski-Suomen paikkeilla ollut aika kolea tuuli, mutta eiköhän se tästä. En minäkään paljon peitteitä tarvitse yöaikaan. Lakana alkaa riittää. Upeita kuvia jälleen kerran ja kiehtovaa tarinaa maasta. Tuo suomalainen kirjasto herättää uteliaisuutta, kirjahyllyt ovat aina kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino:Toivottavasti saatte pian kesän lömpöä, luin että Suomeen nyt tulosaa kylmä aalto. Kiitos paljonAibo, tämä inkin kiehtova maa, jossa aina tapahtuu.
   Kirjakaktus, suomalainen kirjasto tääällä, on toiminut jo pitkälti yli 30 vuotta, aiemmin toisessa paikasssa mutta nyt Anun luona, normaalina aikana kuun ensimmäisenä maanantaina yleensä. On aina silloin kiva tavata muita täällä asuvia suomalaisia💙

   Poista
 2. Ihanaiset jakarandat 💜

  Bambi on söpöliini. Kampaajalla käydessä tapasin eilen toisen loikoilijan, valkoisen kultaisen noutajan nimeltä Blanco.

  Mukava katsella noita arkeologisia juttuja 🍎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:Jakarandat ovat kyllä tosi nättejä kukkiessaan, ja etenkin kun niitä on peräkkäin, kuten tuossa kuvassa💟Bambi on tosiaankin ihana, ja kultaiset noutajat ovat niin sympaattisia koiria 🦮❤️Oli kyllä mielenkiintoista nähdä tuolla noita arkeologisia kaivauksia, mutta vöhän ihmetettelin kun ei ollut aitoja ympärillä, ja joku lapsi käveli mosaiikin päällä.

   Poista
 3. Historia on aina mielenkiintoista ja herättää mielikuvituksen. Mietin jo, kuinka sen aikaiset käsityöläiset ja rakennusmiehet (ehkä naisetkin?) olivat noita tekemässä. Hätkähdyttävän lähellä on nykyään jo aivan modernit näkymät. Tuntuu jotenkin kummalliselta uuden ja ikivanhan kohtaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa: Historia onkin tosi mielenkiintoista, ja täällä on sitä niin paljon, Historia oli lempioppiaineitani lukiossa. Täällä tosiaankin voi helposti nähdä uuden ja vanhan kohtaamista, ja välillä ihan hätkähtää kun näkee jotain sellaista. Ja tosiaankin , ei silloin ollut mitään koneita vaan kaikki tehtiin käsin, ja varmaankin sellaiseen meni paljon aikaa.

   Poista
 4. Onpa siellä jo tosiaan lämpöiset säät ja maisematkin ihan kuin kesällä. Täällä lämmöt antavat vielä odottaa. Tänäänkin oli sen verran viileää, että töiden jälkeen piti käydä suihkussa lämmittelemässä.
  Ihana Bambi, hän osaa ottaa rennosti! Kaunista iltaa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:täällä ollut nyt viikko tosi lämmintä ja tänään jopa 39 astetta, ihan hurjaa. Muistan että kun asuin täällä aiemmin niin touko-ja kesäkuu olivat vielä tosi mukavia säiltään, mutta nyt ovat jo muutamia vuosia olleet lämpimiä. Teille taitaa pian tulla lämmintä, mulla on puhelimessa sääaplikaatiossa myös Helsinki, ja teillä taitaa lämmetä.
   Bambi osaa tosiaankin ottaa rennosti:) Kaunista uutta viikkoa sinulle Outi:)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ulrika:Kiitos, tuosta paikasta oli hyvät näkymät:)

   Poista
 6. Voi tuota Bambia <3

  Elämä alkaa palautua uomilleeen siellä, ihanaa, kun pääset jo liikkumaan eri puolille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:täällä tosiaankin alkaa elämä palautua melkein normaaliksi... eilen uutisissa oli siitä miten Tel Avivin yöelämä on herännyt yli vuoden horroksesta , ja nuoret ottavat kaiken irti uudesta vapaudesta, ehkä vähän liiankin , sillä vielä pitää varoa.

   Poista
 7. Carob-suklaa oli aikoinaan lempparini, ihania nuo teidän kasvit. <3 Itse en ole rokotevastainen, mutta en aio koronarokotetta ottaa ellei ole pakko, koska Pfizer/Moderna kokeiluasteella ja olen aiemmin saanut vakavia sivuvaikutuksia rokotteista. Vanhemmat sukulaiseni ovat ottaneet, mutta tiedän paljon myös terveydenhoitoalan ammattilaisia, jotka eivät ota rokotetta. Suurin osa toivottavasti selviää ilman haittoja! :-)
  On kyllä vakava ongelma tuo lämpeneminen... Mieheni haluaisi muuttaa etelän lämpöön, mutta kyllä täällä Suomessakin alkaa kesät olla aika kuumia. Minulle Välimeren alueen kesät olisivat jo liian tukalia. Mies kaipaa lähinnä valoa, minua ei kaamos haittaa kuumuuden vastapainona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annielander:Itse olen käyttänyt carobia lähinnä leivonnassa ja tehnyt jotain raakasuklaata joskus.Tein kerran täällä blogissa tosi kattavan postauksen carobista, ja mitä siitä voi tehdä. Hyvä on varoa rokotuksen suhteen jos on saanut pahoja sivuvaikutuksia rokotuksista, vaikka nehän vaihtelevat eri rokotteiden välillä.,Itse olen sitä mieltä että koska korona voi olla niin arvaamattoman vaarallinen, rokote, vaikka tulisi sivuvaikutuksia, on kuitenkin se parempi vaihtoehto.
   Ilmaston lämpeneminen on kyllä tosi huolestuttava asia. Kuuma kesä täällä on pidentynyt ja talvi lyhentynyt ja kun kärsin extreme-kuumuudesta niin sei ei tosiaankin ole hyvä juttu. En oikein tiedä miten nyt suhtautuisin talveen SUomessa jos palaisin. Muistan kun tein sen aiemmin ja oli vaikeaa kun oli tottunut lämpimään talveen. Se pimeys ja harmaus on pahinta, mutta toisaalta, niin on täällä , ainakin rannikkoalueilla, kostea kuumuus aivan kamalaa. Sitä ei kuitenkaan ole tääällä joka paikassa, esim, Eilatissa kuumuus on kuivaa, ja paremmin kestettävää.

   Poista
 8. Kauniit kuvat!💜

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 9. Oli taas paljon kaikkea mielenkiintoista. Ihan huippujuttu, että Anu on pitänyt kirjastoa. <3

  Tosi hienoja nuo mosaiikit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu: Kiitos, :) Tosi mahtavaa onkin että Anu pitää kirjastoa meille, kun menetimme sen edellisen paikan emännän poismenon johdosta.Anuhan bloggaili aiemmin mutta ei nyt pariin vuoteen ole Juudean Jupinoissa ollut mitään .
   Mosaiikit olivat hienoja mutta tuolla oli lapsia, eikä aitoja mosaiikkien ympärillä, ja muutama lapsukainen käveli niiden päällä, sanoinkin siitä yhden lapsen äidille, olisi luullut että sellainen on itsestä selvää....

   Poista
 10. Paljon on taas ehtinyt tapahtua! Ja maailma aukeaa pikkuhiljaa. Laatat ovat minusta ihania, en voi uskoa että olen käynyt Masadassa ja Israelissa yleensäkin, matkailusta tuntuu olevan niin kauan aikaa...

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...