perjantai 22. huhtikuuta 2022

Pyhiä ja muutakin

Puumaisessa pensaassa oli erivärisiä kauniita kukkia.
 Tunnistaako kukaan tämän pensaan?

Kaunista tulevaa viikonloppua teille rakkaat lukijat. Täällä  meilläpäin on pitkä viikonloppu, eli torstai-illasta  lauantai -iltaan,  sillä pesahin, eli juutalaisen pääsiäisen  loppujuhla osuu juuri ennen sapattia,  ja tuloksena  2.5 päivää ilman julkista liikennettä. Kahden pesah-pyhän välissä oleva viikko on sellainen jolloin suurin osa leipomoista  ja useat kaupatkin ovat kiinni, lapsilla ja valtion työntekijöillä lomaa, joten paljon ihmisiä  joka puolella.  Hieman ennen pyhää  Tel Avivin keskustassa baariin tehty tappava terroristi-isku  karkoitti ihmiset keskustan  kaduilta muutamaksi päiväksi, mutta hyvin nopeasti täällä elämä palaa taas normaaliksi.
Pyhää edeltävänä viikkona kodin lähellä olevan toimisto&liikekeskuksen  avoimessa atrium-alueella oli suuret käsityöläismarkkinat,  jossa oli sekä tekijöiden omia tuotteita mutta myös  maahantuotuja tuotteita. Osuin tuonne  vahingossa,  sillä olin huomaamattani astunut väärään bussiin,  ja  nousin bussista toimistokeskuksen viereisellä pysäkillä.   Seuraan kyllä keskuksen  Face-sivuja, mutta tämä oli jäänyt huomaamatta.   Kojuja  oli valtava  määrä , monessa rivissä.
Samana  päivänä oli todella kuuma päivä ,  mutta tuolla oli paljon ihmisiä liikkeellä.  Täällä annetaan lahjoja pyhänä,  jos on kutsuttu jonnekin,  ja ihmiset etsivät markkinoilta lahjoja joko muille tai itselleen. Ja valinnanvaraa oli valtavasti.  Nämä  ankat ovat niin hauskoja:)
Suloiset kangashahmot.

Hän möi valmistamiaan koruja.
Yhdessä kojussa oli  myynnissä muumiastioita,  jollaisia en ole aiemmin nähnyt.  Googlasin  ja  ne ovat peräisin Ranskasta  tällaisesta yrityksestä,   mutta onkohan näillä lisenssi?
Tuotteita oli vaikka minkälaisia.
Retrovaakoja!
Tapahtuman oli järjestänyt ennen tuolla toiminut valtava  valtava askartelukauppa , joka joutui sulkemaan ovensa koronan aikana,   ja toimii nyt vain verkossa.
Tämä koju oli laitettu niin nätiksi:) Tässä myytiin kuivatuista  kukista tehtyjä kimppuja sekä kuvassa näkyviä "ikkunoita". 
Tässä kojussa oli niin ihanat tuoksut, että oli vaikeaa lähteä  pois.  Myynnissä oli esim. kamelinmaidosta tehtyjä saippuoita sekä voiteita.
Kauniita puutöitä, joissa käytetty kierrätysmateriaaleja.
Puutöiden mukava tekijä.
Laukuntekijän koju.
Liikekeskuksen ravintoloiden lisäksi paikalla oli myös katuruokavaunuja. En ostanut markkinoilta mitään, mutta oli mukavaa kierrellä ja katsella.
Koska pesah-pyhän aikana  suurin  osa ruokakaupoista -ja marketeistä noudattaa kosher-säännöksiä,  kodin lähellä olevan suuren supermarketin käytävillä näytti tällaiselta eli monia tuotteita ei 8 päivän aikana voinut ostaa  , eikä leipää ollut myynnissä, vaan erityisiä  juuri pyhää varten valmistettuja gluteenittomia tuotteita.  Tämä onkin täällä  keliaakikkojen lempipyhä.  Mutta on kuitenkin myös ruokakauppoja joissa näitä säännöksiä ei noudata , ja minulla on puolen kilometrin päässä sellainen , 24/7 auki oleva  kauppa, jossa tuotteita ei ole piilotettu.
Bambi täytti 14 vuotta, ja otin kuvan nukkuvasta koirasta. Nyt kun on lämmintä ja ensi viikolla päiväsaikaan helteistä koko ajan, niin karvaa irtoaa paljon.... 
Jouduin ihan melkein vahingossa meidän 7-kerroksisen talon talokomiteaan. Kerrostaloissa yleensä valitaan asukkaiden joukosta  muutama henkilö,  jotka hoitavat  talon juoksevat  asiat, sekä keräävät  kuukausittaisen summan, jolla katetaan kuluja.  Toimi on vapaaehtoinen ja yleensä vaihtuu vuosittain tai muutaman vuoden sisällä, mutta meidän talossa  oli  9 vuoden ajan sama nainen joka hoiti talon asioita,minun mielestäni ihan hyvin. Ainoa ongelma  oli se ettei hän   halunnut ketään muuta tuohon komiteaan mikä on ongelmallista,  koska siihen kuuluu myös rakennuksen tilin käyttö,  ja aina pitäisi olla vähintään  2 ihmistä .  Muutama vuosi sitten taloon tullut äänekäs nuori  nainen "savusti" tämän naisen ulos, ja  hän ja yksi muu naapuri pyysivät minut mukaan,  ja suostuin.   Juuri ennen pyhää  N.  tämä äänekäs henkilö,  päätti että  talon edessä olevaa   , villiintynyttä   puutarha-aluetta pitää kunnostaa,  ja hän kävi ostamassa kukkataimia.  Talon kassa  on aika tyhjä,  joten meidän piti tehdä se itse, sillä ulos savustettu nainen  oli tehnyt suuria hankintoja taloon viimeisten kuukausien aikana,  ilman että oli kysynyt asukkaiden lupaa. Joissain taloissa ulkoistetaan hommat isännöintiyhtiöille, ja sitä halutaan tässäkin talossa, mutta ei ennenkuin talon kassa paremmassa kunnossa
Kitkimme kaikki kuivuneet rikkaruohot ja  juuret pois  vasemmalla olevan puun alueelta sekä sen vierestä,  ja N. n pojat kavereineen auttoivat hommissa.
Tässa kukat sen jälkeen kun ne oli istutettu. Vielä olisi ollut tilaa kukille, mutta  kunhan kasvavat niin pelargoniasta voi ottaa pistokkaita.
Eräänä aamuna kun istuin torin kahvikauppa&kahvipisteessä,  sinne tuli viereisen mehukioskin omistajan kanssa  nuori ukrainalainen poika, joka oli lomaviikkona töissä kioskissa. Kolya oli saanut tuon homman  kioskin omistajan tuttavan kautta, joka oli tutustunut Kolyan  äitiin. Kolya ja äitinsä pakenivat Ukrainasta ja saivat täällä toistaiseksi turvapaikan.  Mutta kun yritin jutella Kolyan kanssa,  selvisi ettei hän osaa mitään muuta  kieltä kuin  venäjää/ukrainaa?.  Aika outoa ettei hän  osannut  mitään muuta kieltä., mutta tuon ikäinen (13-14 v.) oppii varmaan kielen nopeasti.
Tällä viikolla  kävin ortopedin  luona, koska minulla on jonkinlainen muhkura vasemman polven sivulla.  Ortopedi lähetti minut sekä  röngten-että kaikukuvaukseen.  Tein molemmat samana päivänä  sairaskassani klinikalla,  ja kun avasin röngten-huoneen oven, siellä näytti tällaiselta.  Kaikki huoneen seinät oli vuorattu  samalla tapetilla ja  tunsin olevani veden alla;D Tämä on varmaan  lapsille tarkoitettu röngten-huone, mutta en ole koskaan ollut tällaisessa aiemmin. Muhkura muuten  ei ole vaarallinen, ja toivon sen häviävän jossain vaiheessa.

Edit:Ensimmäisen kuvan pensaskasvi onkin Brunfelsia pauciflora, ja kiitos tiedosta Allu💜

18 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia jälleen, voi noita ankkoja <3

  Onpa hieno röntgenhuone, tuntui varmaan erikoiselta mennä sisälle!

  Onnea Bambille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal: Kiitos, ja nuo ankat ovat kyllä ihania:)
   Röngtenhuone oli tosi kiva yllätys, ja teki koko toimituksen mukavemmaksi. Aika kiva tapetti tuo:)
   Kiitos paljon Bambin psta:)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Allu:Kiitos, sehän se onkin:) Tosi nätti kun siinä on erisävyisiä kukkia samassa pensaassa:)

   Poista
 3. Varsin eksoottisia myyntiartikkeleita, kuten kamelinmaitosaippua :) Mietin, mikä täällä olisi vastaavaa. Ehkä en osaa katsoa tarjontaa ei-suomalaisen silmin :)
  Siellä on niin lämpimän näköistä ja värikästä.
  Toivottavasti polvesi tilanne kohenee merenalaisella hoidolla ja tutkimuksella ;)
  Onpa erikoinen tuo teidän talotilanne. Voi olla aika epäkiitollinen homma. Onneksi ei ole tarkoitettukaan pitkäaikaiseksi. Mikäli talkooporukkaa löytyy, on varmaan ihan ok.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Hih, kamelinmaitosaippua saattaa kuulostaa hyvinkin eksoottiselta, mutta se kuulemma tekee hyvää iholle. Suurin osa saippuoista kojussa oli kuitenkin ilman kamelinmaitoa..
   Lämmintä on riittänyt, oli pari yli 30 asteen päivää mutta niin kuivaa ettei kuumuus tuntunut,mutta sääaplikaation mukaan ensi viikon joka päivä on sitten helteinen.
   Kiitos, vähän pelästyin koska se muhkura on kovin tuntuva, mutta onneksi siitä ei löytynyt mitään huolestuttavaa.
   Hieman erikoinen tilanne nyt talossa. 9 vuotta talon asioita hoitanut nainen teki sitä tosi mielellään, mutta ei halunnut siihen ketään muuta, vaikka tilin vuoksi pitäisi olla vähintään 2 henkilöä. Nyt sitten 3 henkilön talkoohommilla toistaiseksi. 7-kerroksinen talomme on jo 50 vuotta vanha ja kulunut, ja talon hoidossa onkin paljon enemmän asioita mitä minäkin kuvittelin,mutta toistaiseksi nyt näin.,
   Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua.

   Poista
 4. Kiva oli käydä kuviesi välityksellä markkinoilla. Paljon oli siellä kaikenlaista myynnissä.
  Paljon onnea Bambille syntymäpäivän johdosta! Mukavaa viikonloppua teille molemmille!

  VastaaPoista
 5. Minähän söin silmilläni kuviasi... aivan ihanat käsityöläismarkkinat retroine tavaroineen!!
  Ja hyvä ettei polvessa mitään vakavaa - tosin tuollaiseen tutkimushuoneeseen tekisi mieli ottaa mukaan snorkkelit, hih... lasten kanssa taatusti helpottaisi erilaiset tutkimusympäristöt... tsemppiä taloyhtiön hommiin... me asumme 9 huoneiston rivitalossa ja minä olen juuri yksi niitä, joka välttelee pihahommia - nekun ei vaan millään maistu... onneksi isäntä tykkää!!
  On se niin jännää miten muotoutuu kunkin mielenkiinnon kohteet... joskus aina ihmettelen - varsinkin itseäni!

  VastaaPoista
 6. Onpa monenlaista ihanaa tuotetta myynnissä ja suloisesti teillä siellä jo kukkii.Ihmeesti myös meillä lumen alta alkaa työntyä vihreää. Lumet ovat huvenneet tällä viikolla melkein silmissä, mutta vielä on silti auringolla töitä.
  Hyvää ja onnellista kevään jatkoa Sinulle! Käyn aina mielenkiinnolla katsomassa päivityksiäsi. Kiitos niistä jokaisesta!Paranemista "muhkurasta"! <3

  VastaaPoista
 7. Mahtava toi retrovaaka, ja ikkuna verhoineen sopis vaikka mun parvekkeen seinälle!
  Kivaa lauantaita <3

  VastaaPoista
 8. Minttu retrovaaka olisi lähtenyt meidän kodin keittiöön mukaan.
  Hyvä, että se sinun pahkura on nyt tutkittu, eikä ollut mitään vakavaa. Mukavaa viikonloppua sinulle Jael ja rapsutuksia ihanalle Bambille <3

  VastaaPoista
 9. Ihania kuvia <3 Terrori-iskut on sairasta. Valtavasti voimia sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melissa:Kiitos:) Ikävää kun tapahtuu tuollaista terroria , ja täällä aina välillä, Kiitos:)

   Poista
 10. Käsityömarkkinat ovat aivan ihania! Tuoltakin löytyisi vaikka mitä ostettavaa!

  Bambia alkaa ikä jo painaa. Terkkuja ja rapsutuksia. <3 Hyvä jos polvesi muhkura ei ole vaarallinen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:Näin on , Bambi jo geriatrinen tapaus, mutta vielä ei ihan piikin aika. Kiitos Bambin psta. Onneksi ei ole mikään vaarallinen muhkura. Nuo markkinat olivat kyllä aika mahtavat! Hauskaa vappua Satu.

   Poista
 11. Tuollainen vaaka olisi hieno. Vois pitää vaikka kukkapöytänä. :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogitse:Tosi hieno onkin . Luulen että nuo ovatkin tarkoitettu jonkinlaiseksi sisustuselementiksi. Kiitos samoin ja hyvää v appua.

   Poista
 12. Ostaisin noita ankkoja koko rahalla!! Ankka päivässä pitää huolet loitolla ja mielen virkeänä!! Kwaakk!!
  T:Sus'

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...