lauantai 19. marraskuuta 2022

Ja kesä jatkuu

Taas oli niin vaikeaa löytää hyvå otsikko, mutta kun tällä hetkellä tuntuu niin kesäiseltä, niin tuli tuo. Täällä oli jo muutama hieman viileämpi päivä, mutta nyt on muutaman päivän aikana ollut aika lämmintä. Ei kuitenkaan niin vaikeaa tuo lämpö, sillä se on kuivaa eikä kosteaa, ja illat jja aikaiset aamut mukavan viileitä. Viime vuonna kirjoitin että marraskuun 19.  päivänä alkoi tuntua talvisemmalta, mutta tänä vuonna kylmempi sää alkaa selvästi myöhemmin. 
Viime maanantai-iltapäivänä matkustin 2 bussilla Kirjakaktukseen, eli meidän täällä asuvien suomalaisten kirjastoon. Viimeksi taisin käydä kerran kuussa tapahtuvaan kirjastoon joskus keväällä. 2 bussin matka ruuhka-aikaan, ja reitillä mikä täynnä kevytraitiotie-töitä, kestää niin kauan että samassa ajassa voisi lentää kauemmaksi. Muuten varmaan kävisin tuolla useammin. Kuvassa kirjaston emäntä Anu❤️
Kirjojen ja rupattelun lisäksi oli myös herkkuja, kuten aina💗
Olin varannut perjantai-aamulle kierroksen kulinaariseen instituuttiin, jonka kahvilaravintolassa söin edellisellä viikolla lounasta kolumbialaisen ystäväni kanssa. Keskus järjestää kierroksia perjantaisin, ja minua kiinnosti nähdä keskuksen  kattopuutarha. Tapani mukaan olin liikkeellä liian aikaisin, ja tapoin osan ajasta kiertämällä kauppakeskuksen viikonlopulle ajoittuvaa ruokatoria. 
Druusi-nainen taikinan teossa ruokakojussaan. 
Vieläkin oli liian aikaista, joten kiersin käsityöläistorin. 
Pysähdyin ihailemaan näitä kahta, juuri restauroituja taloja. Talot olivat ennen uudistusta aika rähjäisessä kunnossa, ja restauroinnin aikana 2 rakennusta yhdistettiin  niitä yhdistävällä lisäosalla. Nyt tuossa toimii uusi putiikkihotelli. 
Myös tämä restauroitu rakennus oli matkan varrella.
Kierros alkoi keittokirjakirjastossa, missä oppaamme Dafna esitteli meille kirjaston vanhimman kirjan, saksankielisen keittokirjan 1900=luvun ensimmäisiltä vuosilta. Tuo on sellainen kirjasto minne voi tulla lukemaan keittokirjoja, mutta niitä ei voi lainata mukaansa 
Kirjaston jälkeen oli leipänäyttelyn vuoro, josta jo laitoin  muutaman kuvan edellisessä postauksessa. Tämän kuvan etualalla tunnetun leipurin  näkemys 1700-luvun sapattileivistä (challah-leipä). Kaikki näyttelyn leivät leivottiin muutama kuukausi sitten, kuivattiin ja aseteltiin suolan päälle, ja hyvin ovat säilyneet. Takana vasemmalla Borek Bisaman, eli taikinakerroksista valmistettu täytetty leivonnainen. Borek levisi turkkilaisten kansojen mukana moneen maahan, esim. Balkanin maihin, ja täällä Israelissa paikallinen versio nimeltä bureka löytyy lähes joka leipomosta. Oikean puolen litteät leivät pyhiä kristillisiä leipiä, jonka pinnalla leipäleimasimella tehty kuvio. Layla ja Ibrahim Shibani leipoivat pyhiä leipiä Galileassa, Ramen kylässä, ja leipäleimasimen he olivat saaneet kylän papilta. 
1700-luvun Jerusalemissa vain harvoilla oli oma uuni. Perheet valmistivat taikinan kotonaan, ja veivät leivät yhteisuuniin, ja sitä varten jokaisella oli oma leimasin leipiä varten. Kuvan keraamiset leipäleimasimet eivät ole 1700=luvulta, vaan muotoiluinstituutin opiskelijoiden versiot leipäleimasimista. 
Sitten menimmekin sinne mikä itseäni kiinnosti eniten, eli keskuksen vertikaaliseen puutarhaan katolla. Juuri nyt viljelykset olivat vasta alkuvaiheessa, mutta silti tuolla oli paljon vihreää. 
Olispa tällainen vihreä seinäpuutarha💚🌱💚🌱Luulin että kattopuutarhan sato päätyy keskuksen kahvilaravintolan keittiöön, mutta kaikki tuolla kasvavat lukuisat yrtit sekä vihannekset käytetään  testikeittiössä. 
Kattopuutarhassa oli hienot näkymät. 
Puutarhan jälkeen menimme testikeittön alueelle, missä.maistoimme herkullista leipää, kahta erilaista taatelisiirappia, oliiviöljyä sekä jugurttikiviraastetta. Labane kishk, eli jugurttikivi, valmistuu vuohenmaidosta. 
Koekeittiöön oli jäänyt edellisen illan tapahtuman leivonnaisia, jotka saimme jakaa, eli pieni maistiainen jokaiselle😋
Lopuksi vielä tämä ihanuus, eli tällä viikolla satoi, ja se ja edellisen viikon sade herättivät kuivuneen maan puolen vuoden kuivuuden jälkeen, ja nämä vihreät suolaheinän alut nousivat kuivahtaneella tontilla talon vieressä ihan muutamassa päivässä💚Luonto on ihmeellinen💚

15 kommenttia:

  1. Ulrika50v.blogspot.com19. marraskuuta 2022 klo 14.51

    Trevlig helg! tänään minä hain kellarista jouluvalot ikkunaan, ajoissa asialla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulrika:Tack det samma💙Joulu jo pian lähenee..

      Poista
  2. Oi, miten ihana seinäpuutarha!
    Lämmintä siellä näyttää olevan, kun pelkällä teepaidalla pärjää! Hkiin on tullut ohuen ohuet kerros lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SusuPetal:Minustakin aivan ihana, vaikka kasvit vielä alkuvaiheessa, sen jälkeen kun edellinen sato oli kerätty💚🌱💚Täällä on nyt lähes koko viikon helteitä, mutta onneksi ilmam kesän kamalaa kosteutta. Oi lunta, katselinkin että jo aika kylmää Helsingissä. Hyvää tulevaa viikkoa

      Poista
  3. Niin ihania, herkullisia, kiehtovia kuvia. Kiitos taas tarinasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino:Kiitos paljon mukavasta kommentista, ja hyvää tulevaa viikkoa

      Poista
  4. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta.
    Sää on nykyään oikullinen!
    Restauroiduista taloista tuli tosi upeita.
    Muuten tuossa valokuvassa näyttää olevan seinällä kasvamassa mangoldia. Mangodl on minun suuri herkkuni. Kuumennettuna se mistuu ihanalta, mutta se kutistuu kuumuudesta, joten heitän mangoldit ruuan päälle viime hetkellä.
    Minä tässä kehittelen aasialaista keittiötä meille. Tykkään aasialaisista ruuista, varsinkin japanilaisesta Ramensopasta, mutta en ole uskaltanut alkaa opettelemaan vielä, joten nyt on aika. Kananmunanuudeleita me ollaan syöty jo kauan, ihan omissa resepteissämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna Roomassa:Kiva kuulla että pidit postauksesta 😍Sää on tosiaankin oikullinen ja täällä koko tuleva viikko epätavallisen helteinen. Minäkin rakastan mangoldia💚Tuollaiset pienet mikrolehdet huviä salaatissa, mutta isommmista voi tehdä vaikka mitä💚🌱Minäkin tykkään tosi paljon aasialaisesta keittiöstä, ja ruokanlogini onkin täynnä aasialaisia ohjeita. Mukavia kokkaushetkiä aasialaisen keittiön parissa🍜🍱

      Poista
  5. Upea tuo vihannesseinä! Olisipa parvekkeella kiva tuollainen :) No, toistaiseksi kasvattelen vaakatasossa. Ihanan kesäiset ilmat.

    VastaaPoista
  6. Olipa taas paljon kaikkea mielenkiintoista! <3 Mä olen aina miettinyt noita yhteisuuneja, että miten ihmiset tietävät, mikä on kenenkin leipä. En ole tullut ajatelleeksikaan tuommoisia leimasimia!

    Onpa harmillista, että vileys antaa odottaa itseään. Onkohan ilmastonmuutoksen vaikutusta tämäkin?

    Ihan huikeaa tuo suomalainen kirjastotoiminta siellä! Onko siellä muuten miten suuri suomalaisyhteisö?

    Kivaa – ja toivottavasti viileämpää – viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  7. Hauska idea tuo leipäleimasin.

    VastaaPoista
  8. Olipa kiva tapahtuma, kun pääsitte moneen paikkaan tutustumaan. Tuo leipäleimasin on kiva idea.
    Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
  9. Taas niin kiinnostavia juttuja! Restauroidut talot, jugurttikivi (!), mangoldit seinässä, leipäleimasin... Ihana piipahdus blogiisi maanantai-aamuna. Kiitos Jael ja mukavaa alkanutta viikkoa sinne <3

    VastaaPoista
  10. Eka kuvan nääpistin, ihanan näköinen kasvi!! Niin kaunis!! Oih!
    Olen käyttänyt joskus runoillessa sellaista tekniikkaa että runon viimeinen sana siirtyy runon nimeksi. Otsikot voiolla joskus vaikeita, varsinkin jos haluaa saada klikkauksia eli sen pitää olla tarpeeksi innostava että selailija klikkaa juuri sinun tekstin auki.. . Kokeiles että kun olet kirjoitanut postauksen, laitat silmät kiinni, lasket viiteen ja sanot jotain...ihan mitä tahansa...siitä sit otsikko?
    Jep, Miehen tie on siis Sus', sähläsin tuossa yksi yö blogistanian asetuksia ja vaihtui vahingossa tuollaiseksi, en jaksa enää palauttaa, tai en siis osaa, en tiedä miten se edes tapahtui;DDD

    VastaaPoista
  11. Olipa taas jännä postaus .Tuo leimasin juttu on ollut hyvä keksintö aikoinaan. Samoin tuo kirjaston toiminta siellä tapaa sitten suomalaisia ja voi vaihtaa kuulumisia välillä omalla kielelllä .Seinäkasvatus on nyt ollut esillä monessa paikassa uutuus juttuna ja se sopii varmasti moneen pieneenkin paikkaan . Tuo viimeinen kuva on kuin jostain helikopterista ylhäältä otettu ja puut on alhaalla .Jännä. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta .

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...