lauantai 2. syyskuuta 2023

Juna-ajelua ja Suomi-teemaa


Viimeisestä postauksesta onkin jo aikaa, ja sen jälkeen on ollut kaikkea mukavaa, etenkin kun minulla oli osittaista lomaa,eli aamut vapaita. Varoitan jo etukäteen että postauksessa on tosi paljon kuvia.
Muutama viikko sitten, aikaisin perjantai-aamuna,  teimme eksän kanssa pienen retken pohjoiseen .Matkan varrella pakotin eksän pysähtymään  kun näimme nämä.🐂
Eksä oli suunnitellut että.käymme katsastamassa 4 suurinpiirtein samalla alueella olevaa ruoka/kahvilavaunua.Lopulta kävimme vain kahdessa, josta kuvan vaunu oli ensimmäinen. Tämä vaunu oli erään kibbutsin reunalla. 
Tässä paikassa tilasin vain kahvin, ja eksä tämän annoksen,josta minäkin söin  osan. Kahvilavaunu ja sen herkut olivat hyviä, mutta itse istuma-alue oli vähemmän hyvä.
Seuraava kahvilavaunu oli kibutsi HaZorean sisäänkäynnin alueella,ja sen edessä  kahvilamainen alue vihreässä ympäristössä.  Molemmat kahvilavaunut sijaitsevat alueella, jossa paljon kibutseja.
Täällä söimme herkulliset voileivät, joista unohdin ottaa kuvia.
Sieltä ajoimme paikkaan, jonne pystytetty  muistopaikka kibbutsien kaatuneiden muistoksi. Sinne piti ajaa metsän reunalla olevaa tietä, joka ei millään tuntunut loppuvan, ja lisäksi piti varoa lukuisia maastopyöräilijöitä, mutta lopulta pääsimme perille. 230 kibbutsin yli 3000 kaatuneiden  nimet näkyvät noissa matalissa pylväissä ja edessä olevissa muurimaisissa osissa.
Tuolta oli hienot näkymät alas Jisreelin tasankoon. Muistopaikan jälkeen  oli aika palata kotiin.
Toissa viikolla  tapasin pitkästä aikaa kolumbialaisen  ystäväni  Glorian. Päätimne ajaa hieman aikaisemmin avatulla kevytraitiotiellä Jaffaan. Torin lähimmässä asemassa  oli ensimmäisinä päivinä tällaiset  punaiset  hahmot, jotta ihmiset löytäisivät helposti maanalaiset asemat.
Täällä puhuttiin jo yli 30 vuotta sitten että kohta ajellaan kaupunkijunalla, mutta kevytraitiotien  ensimmäinen ,eli punainen  linja, avattiin vasta elokuussa, 8 vuotta kestäneiden töiden jälkeen.
Kevytraitiotien  punaisen linjan piti avautua jo 2 vuotta sitten, ja sen jälkeen annettiin ainakin 4 uutta päivämäärää, mutta nyt se sitten vihdoinkin avattiin. Tel Avivin alueella ja parin viereisen kaupungin alueella kevytraitiotie kulkee metron tapaan maan alla,eli tosi nopeasti, mutta maan päällä sitten paljon hitaammin.
Olimme aikaisin liikkeellä, ja vaunu oli tyhjä, mutta takaisin tullessa tosi täynnä. Kevytraitiotie todella lyhentää matka-aikaa moneen paikkaan, etenkin niillä alueilla missä se toimii metron  lailla .
Jäimme pois Jaffan ensimmäisellä asemalla.
Sieltä oli lyhyt kävelymatka Jaffan kirpputorin alueelle.
Aamulla aikaisin oli vielä hiljaista Elokuussa, kuten aina, kosteaa ja kuumaa,mutta useat aikaiset aamut ovat olleet mukavia, klo 7 saakka ainakin.
Kurkistimme kujille, jossa ei vielä ollut aamulla toimintaa.
Ihanat kujat.
Mikäs heppa siinä on...🐴
Se varsinainen kirpputori...
Ohitimme Aboulafian  leipomon, mutta söimme vain silmillämme 
Muutenkin liian makeita minulle nuo herkut.
Ohitimme Jaffan kellotornin 
Lounaan jälkeen oli aika palata takaisin.Toissa viikolla ajelin useamman kerran kevytraitiotien metromaisen reitin varrella, ja etenkin yhteen kauppaan mikä maahantuo Fazerin makeisia ja hapankorppuja, matka lyheni reilusti  bussimatkaan verrattuna. Kotini vierestä pitäisi jossain vaiheessa löytyä kevytraitiotien vihreän linjan pysäkki. Sen on luvattu olla valmis vuonna 2027, mutta siihen ei taida kukaan uskoa ja toistaiseksi lähialueella tehdään infrastruktuuritöitä.
Viime viikolla vein lainakoira Shadowin takaisin kotiin.
Sain Shadowin isänniltä laventelille tuoksuvia tuliaisia Ranskasta. 
Suomen lippu heiluu Saronan kylän markkinapaikan alussa.
Eilen iltapäivällä/illalla olin kivassa tapahtumassa Saronan kylässä , ala-Galilean alueella. Saronan kylä on maatalousosuuskunta, ja kerran  vuodessa  siellä järjestetään  tapahtuma, jossa markkinat, elävää musiikkia sekä teemana joku maa. Tällä kertaa se oli  Suomi🇫🇮💙

Suomi-osuudelle oli annettu 2 pöytää, joita suurlähetystön väki kävi järjestämässä. Oli pullaa, Finlandia-vodkaa(myös turkinpippureilla terästettyä) ,Fazerin suklaata ja minun omenakakkuni(näkyy tuossa kuvassa).
Suurlähetystöstä oli paljon Suomi-materiaalia, ja myöhemmin uteliasta väkeä kävi paljonkin Suomi-osuuden kohdalla .
Ymmärsin että kutsu suomalaisille oli tullut tältä kylän asukkaalta, eli Israelin entiseltä Suomen suurlähettiläältä. Tosi mukava mies😀
Suomi_pöytien jälkeen oli kylän pääraitilla pitkä rivi erilaisia kojuja.
Hunaja-koju, ajankohtaista koska tässä kuussa Rosh HaShana, eli juutalainen uusi vuosi, johon kuuluu myös hunaja.
Kfar Kaman kylästä tullut kondiittori . Kfar Kama on tserkessien asuttama kylä pohjoisessa Israelissa.  
Hatsapurit näyttivät tosi hyviltä, mutta olivat tosi hintavia 
Vähitellen alkoi hämärtyä 
Ennen poislähtöä ehdin vielä kuunnella tämän bändin esitystä, ja etenkin rumpalityttö oli taitava laulaja.
  Kaunista syyskuun 1.viikonloppua❤️

22 kommenttia:

 1. Mukavalta kuulostavat markkinat ja vieläpä Suomi-teema. Ilmeisesti salmiakkia tai ruisleipää ei ollut tarjolla, jotka yleensä yhdistetään Suomeen. On tosiaan maukkaan näköisiä hatsapureja. Minkä hintaisia ne sitten olivat? Näyttävät niin maukkailta, että olisin varmasti ostanut joka tapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikko;Oli kyllä kivat markkinat Tuolta oli pyydetty että tuotaisiin suomalaisia herkkuja,ja pullaa oli muutamassa muodossa,mutta vain muutama toi jotain, ,pääasiassa suurlähetystön väki ja muutama muu,ja minä ehdin tehdä vain omenakakun,joka ei nyt erityisen suomalainen juttu.Hatsapurit olivat kyllä todella herkullisen näköiset,mutta hieman vaille 10 euroa yhdestä oli kyllä tosi kova hinta.

   Poista
 2. Mukavia reissuja ja näkymiä kuvissasi. Silmänilon lisäksi ihan suussa sulavia herkkujakin!

  Kätevä tuo uusi pikaraitiotie, kun se nopeuttaa matkan tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal;Mukavia reissuja tosiaankin,ja herkkujakin välillä .Kauan piti tuota pikaraitiotietä odotella,ja lopputulos kyllä odotuksen arvoista

   Poista
 3. Ihanan pitkä ja polveileva postaus! <3 Tuli niin paljon kaikkea mieleen, että osa jo unohtui, mutta päällimmäisinä mieleen jäivät ihanat lehmät, jotka oikein poseerasivat teille, ja kaikki ihanat herkut! Mulle mikään ei olisi liian makeaa. ;-D

  Kivaa viikonloppua, Jael! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:Kiitos❤️Nuo lehmät,tai taisivat olla nuoria sonneja,jotka kiltisti poseerasivat kun olin tarpeeksi kaukana.Minä tykkään tehdä makeita juttuja eli leipoa, mutta suolainen maistuu paremmalta nykyään.

   Poista
 4. Nyt iski hatsapurin himo 😬
  Sinä se aina huomaat lehmät ja hevoset ja muut eläimet. 🥰
  Hyvä että eksä ei äksyile kun pakotetaan pysähtymään.
  Pitäähän bloggarin ottaa kuvia.
  Jaffa on sitten hykerryttävän kiva nimi ❤️
  Yhden naapurin (oranssin) koiran nimi oli Jaffa,
  seuraavan koiransa nimeksi tuli Fanta (sekin oranssi).

  VastaaPoista
 5. Eihän entinen suurlähettiläs ole Shemi Tsur? En ainakaan tunnista?

  VastaaPoista
 6. Rakastan postauksia joissa on paljon kuvia. Aivan ihana retki teillä ollut ja niin upeita kuvia kaikki. Jee Suomi 🩵
  Ihanaa syyskuuta sinulle Jael!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi;Voi kiitos ihanainen❤️Kiva retki oli ja nyt tuo tapahtuma suomalaisella twistillä💙🇫🇮Oikein ihanaa syyskuuta sinullekin

   Poista
 7. Tosi ihana postaus <3.
  Mielikuvani sieltä ovat kyllä muuttuneet ja monipuolistuneet näiden juttujesi myötä. Tykkään erityisesti siitä, että kuvissasi näkyy oikeita asioita eikä liian asetelmallisia tai keinotekoisia kuvakulmia. Jos mahdollista, etsiydyn aina mieluiten isomman ruudun ääreen näitä katsellessa.
  Niin, ja tykkään myös eksästäsi, kun hän ottaa sinut mukaansa noille kiinnostaville retkille ;)
  Mukavaa syyskuuta Jael!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Kiitos❤️Leena ihanasta kommentistasi.Joo eksä kanssa ki a retkeillä.Kaunista iikonloppua sinulle

   Poista
 8. Olipa mielenkiintoinen kuvakatsaus, kiva kun uskallat kuvata ihmisiä niin rohkeasti, tuo enemmän eloa kuviin. 😊 Mä aina varon muita ihmisiä ja siksi kuvissa "esiinnytään" vain me. Hienoa, että olette eksän kanssa vielä noin hyvissä väleissä, että voitte matkustella yhdessä. Mä jotenkin rakastan tuota Lähi-Idän / Pohjois-Afrikan kulttuuria, sen autenttisuutta, kojuja ja kuvia, värejä ja koristeellisuutta. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annielander:Kiitos,kiva kuulla❤️Jos otan jostain läheltä kuvis niin tietysti kysyn aina.Kiva olla eksän kanssa väleissä,ollaan kuitenkin tunnettu niin kauan että on läheinen vaikkei enää ollakaan pari.Tuo Jaffan kirpputorialue,josta oikeastaan kirpputori on vain pieni osuys,on kyllä ihanan värikäs ja eksoottinenkin alue.

   Poista
 9. Ai että sinun kanssasi on ihanaa "matkustaa" - aidot kuvat rikastaa kokemuksia näin ruudun takanakin. Shadowin silmät - jestas, niihin upposin pitkäksi aikaa.... ja hän on oikeasti katsonut sinua NOIN!!!
  Hih - mämmiä, salmiakkia, lakua ja ruisleipää... viinaspuoli paremmin esillä Suomi-pöydässä, hymyilyttää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repolainen:Kiitos,onpa kiva kuulla❤️Koiravanhus Shadowilla on vihrrkaihi,joka muuttanut silmien väriä.,mutta taidan nykyään olla se henkilö jolta Shadow saa eniten huomiota,joten hän haluaa olla lähellä aina kun olen samassa paikassa.Oli kyllä kivasti Suomi-juttuja tuolla🇫🇮💙

   Poista
 10. Ei ollut yhtään liikaa kuvia! Shana tova! 5784, Aatamin ja Eeva ajoista on jo kauan. jatkukoon siitä eteenpäin saman verran. Miss you <3 (Yritän energisoitua...)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...