Mausteita ja erilaisia sekoituksia Tel Avivin Karmel-torilla |
Olen aina ollut kiinnostunut elintarvikkeiden historiasta:mistä ne ovat tulleet,miten ne ovat kehittyneet niin,että niistä on tullut ihan tavanomaisia asioita keittiössämme.Tarkoitan tässä lähinnä sellaisia tuotteita kuten kahvi,kaakao,viljat,hedelmät,vihannekset ja mausteet. Jokaisella elintarvikkeella on oma kiinnostava historiansa ja esimerkiksi mausteiden vuoksi on käyty sotiakin.. Niinpä innostuin oikein kunnolla ,kun näin että BBC:llä oli kolmeosainen ohjelma mausteiden matkasta. Ohjelmasarjassa Kate Humble vie jokaisessa jaksossa kahden eri mausteen synnyinpaikalle tai sinnepäin,ja Otin ohjelmasta joitakin snapshotteja,jotka laitan tänne,(latasin muuten ohjelmat netistä,tuo BBC 2 ei mulla näy..)
Ensimmäisessä jaksossa matkustettiin Intiaan pippurifarmeille.Tässä pippuri vielä vihreänä puussa.Kuivuttuaan auringossa se on se meidän tuntemamme mustapippuri ,mutta valkopippuri taas on pippuri,josta kuoret on poistettu,ja jota on liotettu vedessä viikon verran ennen kuivausta.Ensimmäisen jakson toinen mauste oli kaneli,jota varten Kate Humble matkusti Sri Lankaan. En ottanut siitä snapshotteja,mutta opin,että kanelin tie meidän keittiöömme on pitkä ja työteliäs prosessi.
Sarjan toinen osa oli kaikkein mielenkiintoisin.Siinä Kate Humble matkusti Indonesiaan Bandasaarille muskottipähkinän perässä.Kiehtova tarina sekin.Muskottipähkinän hedelmä muistuttaa ulkonäöltään luumua tai nisperohedelmää. Hedelmäosasta tehdään hilloa,punaista siemenvaippaa eli muskotinkukkaa käytetään kosmetiikkateollisuudessa ja pähkinästäkin pitää vielä poistaa ulompi kuori ,ennenkuin se on muskottipähkinä.
Neilikkaa Kate lähti etsimään Molukkeihin kuuluvalle Ternaten saarelle.Kuvassa neilikka vielä puussa.Meidän tuntemamme neilikat ovat neilikkapuun kukan osia.
Kolmannessa osassa Kate matkusti ensin Marokkoon ja sitten Espanjaan maailman kalleimman mausteen eli sahramin perässä, Alunperin sahrami kuitenkin taitaa olla peräisin Iranin alueelta.
Vaniljakukka,pavut sekä papuja kuivumassa |
Vaniljaa Kate lensi etsimään Meksikosta,josta vanilja alunperin on kotoisin,vaikka sitä tänään viljellään enimmäkseen Indonesiassa ja Madagascarissa.Vanilja on myös maailman toisiksi kallein mauste sahramin jälkeen.
Vuonna 1509 Hernan Cortez saapui Meksikon niemimaalle,jossa hänelle tarjottiin kaakaolla ja vaniljalla maustettua juomaa,ja myöhemmin nämä kaksi meille niin tärkeää ainesta päätyivät Eurooppaan.Cortezin myöhemmät vaiheet Meksikossa olivat surullisenkuuluisia sillä atsteekkien rikas kulttuuri tuhoutui.
Totonac-kansa Meksikossa olivat vaniljan alkuperäisiä viljelijöitä ja ohjelman mukaan alueen vaniljanviljelyä yritetään kovasti elvytellä.