tiistai 15. maaliskuuta 2011

Mausteiden lumoa

Mausteita ja erilaisia sekoituksia Tel Avivin Karmel-torilla
Olen aina ollut kiinnostunut elintarvikkeiden historiasta:mistä ne ovat tulleet,miten ne ovat kehittyneet niin,että niistä on tullut ihan tavanomaisia asioita keittiössämme.Tarkoitan tässä lähinnä sellaisia tuotteita kuten kahvi,kaakao,viljat,hedelmät,vihannekset ja mausteet. Jokaisella elintarvikkeella on oma kiinnostava  historiansa ja esimerkiksi mausteiden vuoksi on käyty sotiakin.. Niinpä innostuin oikein kunnolla ,kun näin että BBC:llä oli kolmeosainen ohjelma mausteiden matkasta. Ohjelmasarjassa Kate Humble vie jokaisessa jaksossa kahden eri mausteen synnyinpaikalle tai sinnepäin,ja  Otin ohjelmasta joitakin snapshotteja,jotka laitan tänne,(latasin muuten ohjelmat netistä,tuo BBC 2 ei mulla näy..)
Ensimmäisessä jaksossa matkustettiin Intiaan pippurifarmeille.Tässä pippuri vielä vihreänä puussa.Kuivuttuaan auringossa se on se meidän tuntemamme mustapippuri ,mutta valkopippuri taas on pippuri,josta kuoret on poistettu,ja jota on liotettu vedessä viikon verran ennen kuivausta.Ensimmäisen jakson toinen mauste oli kaneli,jota varten Kate Humble matkusti Sri Lankaan. En ottanut siitä snapshotteja,mutta opin,että kanelin tie meidän keittiöömme on pitkä ja työteliäs prosessi.
Sarjan toinen osa oli kaikkein mielenkiintoisin.Siinä Kate Humble matkusti Indonesiaan Bandasaarille muskottipähkinän perässä.Kiehtova tarina sekin.Muskottipähkinän hedelmä muistuttaa ulkonäöltään luumua tai nisperohedelmää. Hedelmäosasta tehdään hilloa,punaista siemenvaippaa eli muskotinkukkaa käytetään kosmetiikkateollisuudessa ja pähkinästäkin pitää vielä poistaa ulompi kuori ,ennenkuin se on muskottipähkinä.
Neilikkaa Kate lähti etsimään Molukkeihin kuuluvalle Ternaten saarelle.Kuvassa neilikka vielä puussa.Meidän tuntemamme neilikat ovat neilikkapuun kukan osia.
Kolmannessa osassa Kate matkusti ensin Marokkoon ja sitten Espanjaan maailman kalleimman mausteen eli sahramin perässä, Alunperin sahrami kuitenkin taitaa olla peräisin Iranin alueelta.
Vaniljakukka,pavut sekä papuja kuivumassa
Vaniljaa Kate lensi etsimään Meksikosta,josta vanilja alunperin on kotoisin,vaikka sitä tänään viljellään enimmäkseen Indonesiassa ja Madagascarissa.Vanilja on myös maailman toisiksi kallein mauste sahramin jälkeen. 

Vuonna 1509 Hernan Cortez  saapui Meksikon niemimaalle,jossa hänelle tarjottiin kaakaolla ja vaniljalla maustettua juomaa,ja myöhemmin nämä kaksi meille niin tärkeää ainesta päätyivät Eurooppaan.Cortezin myöhemmät vaiheet Meksikossa olivat surullisenkuuluisia sillä atsteekkien rikas kulttuuri tuhoutui.
Totonac-kansa Meksikossa olivat vaniljan alkuperäisiä viljelijöitä ja ohjelman mukaan alueen vaniljanviljelyä yritetään kovasti elvytellä.

25 kommenttia:

 1. Aika paljon helpommalla itse pääsee mausteiden hankkimisessa, kun ostaa ne kaupasta....!

  Maustekeoista saa kyllä hyviä kuvia. Kaikenlaisia sävyjä värikollaaseihin esimerkiksi.

  VastaaPoista
 2. Kuten Susu sanoi, onneksi niitä saa sentään kaupasta valmiinakin.. mutta mielenkiintoinen ohjelma varmaan.
  Mausteissa löytyy tosiaan kaikkia väarejä luonnon omissa sävyissä, kaunista katsella.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta! =)

  VastaaPoista
 4. SusuPetal:Onneksi pääseekin tänään ostamaan marketista (tai täällä torilla vaikka)mutta aikonaan maksoivat mausteet maltaita.Mausteissa on kyllä ihania värejä!

  Sirokko:Kaupasta saa kivasti:) Ja ohjelma oli tosi kiehtova.Täällä en sitä ohjelman nettisivuilla pääse katsomaan,mutta ehkä muualla pääsee.Mausteissa onkin aivan mielettömän upeita värisävyjä,

  Sara:kiva kun tykkäsit,minusta elintarvikkeiden historia on kiehtova aihe.

  VastaaPoista
 5. Kiehtovaa! Mausteisiin liittyy niin paljon. Mietin itse (tietenkin ;)) kaunokirjallisuutta ja mausteilla on suuri rooli monessa kirjassa: mitä laitetaan ja mistäkin syystä, kaikki aistielämykset. BBC:n sarja vaikuttaa kiehtovalta.

  VastaaPoista
 6. Ohjelma on varmasti mielenkiintoinen. Hienosti ja mielenkiintoisesti kirjoitit aiheesta..:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos mielenkiintoisesta tiivistelmästä! Monimutkaiset prosessit mausteiden takana! Tuo valkopippurin teko oli mulle uutta..

  VastaaPoista
 8. Upeita maustekuvia, niin herkullisen näköisiä kasoja ja kasveja.
  Mukava, että kerroit meille perustietoa mausteista. Useinkaan ei tule ajatelleeksi esim pippurien kohdalla, miten ne on jalostettu alkuperäisestä.
  Aito vanilja on tosiaan kallista, mutta tuhdin hyvää.

  VastaaPoista
 9. Hurjan kiinnostavaa! Muistan itse historiasta sen, että mausteet tulivat kaukaa laivoilla, olivat hyvin kalliita ja kauna vain yläluokan herkkua.

  Minua kiinnosti tuo vanilja, sillä olen auttamattomasti koukussa kaikkeen, missä lukee vanilja ja rahka. No, niitä herkkuja kaupat pullottavat...Viikonloppuna herkuttelemme jogurtilla, jossa on vaniljankkan kuva päällä...ja sitten lakkaa.

  Huomenna en pysty saamaan uutta kirjaa - taas. En ehdi. Mitäs jos linkitän tämän kiintoisan postauksen, sillä tämä vähän sopisi nyt, kun viimeksi tein sen yrttejä käsittelevän kirjan? Siinä oli muuten yllättävän paljon myös niistä yrttien lääkinnällisistä vaikutuksista, sillä alunperinhän yrtit olivat rohdoslääkkeitä.

  VastaaPoista
 10. Katja Lumiomena:minustakin kiehtovaa! Kirjallisuudesta löytyy paljon viitteitä mausteisiin,ja minulla oli parikin kirjaa,jossa kerrottiin niiden historiasta,mutta ne ovat varmaan hävinneet muuttojen myötä,koska en löydä niitä.Esimerkiksi "Spice: The History of a Temptation" oli tosi hyvä.Tuo BBC:n sarja oli erinomainen:)

  Elisabeth:Harvemmin sitä tulee ajatelleeksi mitä mausteiden takana on.Esimerkiksi kanelipuun kuoren matka kanelitangoiksi ei olekaan niin yksinkertaista kuin luulin...

  Arleena:tuolla Karmel-torilla on ihanan värikkäitä maustekasoja:) Ja tuolla snapshot-ominaisuudella sain otettua ohjelmastakin kivasti kuvia.Pippureista ei tosiaankaan tule ajateltua,miten ne ovat maustehyllylle päätyneet.Ja aidon vaniljan maku on ihana!

  Leena:Hurjan kiinnostavaa onkin,Aikoinaan mausteet olivat niin kalliita,ettteivät ihan jokaisen pöydälle päätyneet.Minäkin rakastan vaniljaa! Minulla on nyt pienessä pullossa vodkaa ja vaniljatankoja,annan niiden olla parisen viikkoa,ja sitten minulla on aitoa vaniljauutetta:) Juu,voit linkittää....

  VastaaPoista
 11. Irmastiina:Kiitos,tosi mielenkiintoinen ohjelma oli.Etenkin kakkos-jakso oli äärettömän mielenkiintoinen...

  VastaaPoista
 12. No nyt päästiin sinne missä pippuri kasvaa! BBC tekee muuten hyviä sarjoja, monista asioista. Meilläkin katsotaan aika tavalla muuta kuin telkkarin tarjontaa. Itse olen ostanut sahramia elämäni toistaiseksi ainon kerran sieltä Israelista maustetorilta.

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen juttu mausteista. Minä käyn usein Jerusalemissa ollessani Mahane Yehudalla mausteostoksilla.
  Myös Marokon Marrakeshin mausteet ovat jääneet mieleen ja Keniassa ollessani kävimme usein maustetorilla.
  Odotan kovasti että pääsen katsomaan noita ihania vuokkoja Israelin luontoon!
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 14. Jälleen kerran tosi mielenkiintoinen postaus, mausteet on erityisen kiehtova aihe ja ovat myöskin niin kuvauksellisia.

  VastaaPoista
 15. Minäkin olen mielettömän kiinnostunut mausteiden alkuperästä ja taustasta, joten tykkäsin kovasti postauksestasi. :-) Kiitos, että jaoit tämän meidän kanssa! Tuo neilikka oli mulle ihan yllätys, että se kasvaa tuolla tavalla puussa. En tiedä, miten olin sen sitten kuvitellut kasvavan. :-D

  VastaaPoista
 16. Johanna;Pippuri kasvaa pitkällä;D BBC:llä on tosiaankin laadukkaita dokumentteja,tämäkin oli niin upeasti kuvattu! Hmm,pitää mennä katsomaan jospa löytyisi torilta sahramai,Espanjasta tuomani on kai jo vanhentunut...

  Eeviregina:Sellaiset torit missä on niitä maustekekoja ovat kyllä upeaa silmänruokaa!Oletkin päässyt näkemään maustetoreja mielenkiintoisissa paikoissa!Toivottavasti ehdit nähdä kevään vuokot:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

  Itkupilli:kiitos,mausteista voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon.Nyt harmittaa kun ne mun 2 mausteista kertovaa kirjaa on hävinnyt;toinen on tuolla ylempänä mainitsemani ja toinen Nathaniel's Nutmeg,joka on sellainen historiallinen romaani muskotin historiasta.

  Hippu:Tosi mielenkiintoinen aihe onkin.Sinähän asutkin seudulla ,jossa mausteita kasvaa,muistan että kerran laitoit postauksen vierailusta jonnekin maustefarmille.Minäkään en ennen tätä ohjelmaa tiennyt ,että neilikka kasvaa noin,mutta yllättävintä oli se,miten monta työvaihetta kaneli tarvitsee ennenkúin se on se meidän tuntema kanelitanko.

  VastaaPoista
 17. Mielenkiintoinen postaus ! Ja niin ihanat kuvat : )

  VastaaPoista
 18. Nyt tuli nalka...jotain ihanasti maustettua... :)
  Viimeinen paiva Casassa. Matkalaukku pakattu - ylikiloja 10 - saa nahda joudunko ja kuinka paljon maksamaan...Huomenna stadissa jossa ainakin tanaan paistaa kun taalla Casassa on satanut yolla ja nyt paivalla on tullut jo monta kuuroa ja tuuli on kova...
  Ihan hyva fiilis lahtea! :)

  VastaaPoista
 19. Sariw:kiitos:)Kuvat otin snapshotteina tuosta ohjelmasta,joka oli ihanan värikäs.

  BLOGitse: Jännää,,,toivottavasti eivät kauheasti rokota ylikiloista...Ja mukavaa viimeistä päivää Casassa ja helppoa paluuta kotimaahan!

  VastaaPoista
 20. Tosi mielenkiintoinen postaus! Meilla myydaan mausteet samalla tavalla, toki isommat marketit ovat alkaneet niita myyda jo pikkupurkeissa ja pusseissa. Monet mausteet joutuu viela itse jauhamaan, esim. kardemumman ja tuon muskottipahkinan. Mutta se on ihan kivaa puuhaa, paasee kunnolla nuuhkuttelemaan aromeja :)

  VastaaPoista
 21. Eryah;kiitos:)Kaikissa kaupoissa on purkeissa ja pusseissa mausteita,monen eri yrityksen purkittamia. Mutta kiva,että edelleenkin on myös noita eksoottisia maustekasoja olemassa:) Täällä saan maustekaupastani kaikki mausteet jauhettuna jos haluan,mutta tykkään itse jotkut mausteet jauhaa,kuten just tuon kardemumman vaikka.On ne vaan niin ihanat ne tuoksut kun on just jauhettu:)

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoista, jahka saisin kuvatkin auki :)Palaan uudestaan.Meidän maustekauppa on souqkilla mutta autojen parkkipaikan vieressä- en juuri osta sieltä mitään. Täytyy yrittää etsiä parempaa paikkaa.
  terv, pikkujutut

  VastaaPoista
 23. Pikkujutut:Toivottavasti kuvat aukenee jossain vaiheessa..En minäkään ostaisi ihan autojen vierestä,Itse asiassa ostan omat mausteeni ihanasta pienestä maustekaupasta,jossa kaikki jauhetaan paikan päällä ja tehdään omia ,ihania sekoituksia.

  VastaaPoista
 24. Ihana maustekuva Karmel torilta!!
  Kun kävimme Eilatissa runsas vuosi sitten, kävimme hallissa(vähän Eilatin ulkopuolella), jossa oli todella paljon eri mausteita. Ostin tosi montaa lajia pusseihin. Niitä on ollut ihana käyttää. Aina tulee mieleen suloinen matkamme Israeliin.

  VastaaPoista
 25. Kirsti:Karmel-torilla on kyllä monta niin ihanan värikästä myyntipöytää.Eilatissa en ole käynyt sitten 2003.,enkä myös tunne tuota hallia.Mausteet ovat kyllä ihania ja tuovat hyviä aroimeita ruokaan;)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...