Retki pohjoiseen oli matka oliivien ja hunajan maailmaan.
Ensimmäinen kohteemme oli bysantin aikainen oliiviöljypuristamo.
Tästä piirroksesta selviää jotenkuten miten oliiviöljyn puristus tuohon aikaan sujui.Tuo ylemmän kuvan oikealla näkyvä kivi on se,mikä näkyy piirroksessa numero 6 kohdalla.
Vanhasta oliiviöljypuristamosta suuntasimme paikkaan nimeltä Manot,jossa on suuri mehiläistarha.
Mehiläistarhaaja Noga piti meille tosi mielenkiintoisen luennon ,opimme paljon mehiläisten elinkaaresta sekä miten niitä kasvatetaan. Mielettömän mielenkiintoista!En tiennyt,että kun vastakuorineita toukkia syötetään tietyllä tavalla,syntyy joko kuningattaria (kuningatarhyytelöllä syötettynä) tai työläisiä (siitepölyrakeiden ja hunajan sekoituksella).
Noga on erikoistunut mehiläiskuningatarten kasvatukseen.
Mehiläiskuningattaret myydään toisille tarhoille tällaisissa pienissä muovikoteloissa,joissa on mehiläiskuningatar sekä pari häntä palvovaa työläistä,pitäähän kuningattarella olla hovikin! Ihan suoraan ei kuningatarta voi päästää uuteen pesään,vaan kuningatarta pidetään muutaman päivän ajan kotelossaan ,mutta pesässä,kunnes muut mehiläiset siellä tottuvat uuteen hajuun.
Tarhalla on 11 erilaista hunajaa,ja me saimme maistaa niistä 8 erilaista. Mehiläiset kasvatetaan tällä tarhalla luonnollisesti,niitä ei ruokita millään sokerilitkulla eikä hunajaa lämmitetä,sillä lämmittäessä hunajan antiseptiset tehot häviävät.
Arvatkaapa mitä nuo kolot tuossa kennossa ovat? Ne ovat meidän sormiemme jälkiä sen jälkeen kun iskimme ne tuonne kennoon josta niin tehdessä pursui hunajaa.Miten voikaan suoraan kennosta maistettu hunaja ollakin niin hyvää! Ja selväähän se,ettei tuolta selvinnyt ilman hunaja-ostoksia:ostin mukaani tummaa ja mineraalipitoista avokaadohunajaa sekä aivan tuoreita siitepölyrakeita.
Mehiläiset hommissa.... Nogan tarha tarjoaa myös pölytyspalveluita hedelmätarhoille,mikä tarkoitettaa sitä ,että esimerkiksi avokaadopelloille tuodaan mehiläispesiä. Tämä pölytys lisää hedelmien satoa kymmenillä prosenteilla ja avokaadoilla kuulemma melkein kaksinkertaistaa sadon. Mitä tekisimmekään ilman mehiläisiä.Albert Einstein sanoi,että jos mehiläiset katoavat maailmasta tarkoittaa se myös ihmiskunnan loppua..
Kibbutsissa syödyn lounaan jälkeen menimme oliivitarhoille;lähelle Clilin ekologista kylää.
Tapasimme oliiveja keräävän druusiperheen. Oliivipuun alle on laitettu muovikangasta,johon oliivit putoavat.
Oppaamme,joka on myös mango-ja litsihedelmänviljelijä,piti kokeilla oliivien keruuta,joka nykyään hoituu jonkinlaisella sähköisellä haravalla.
Druusiperheen 75-vuotias isoisä,Mazyad Abbas, on legendaarinen henkilö (linkki vain hepreaksi)
Perheen naiset erottelivat oliivit oksista.
Oliivitarhasta suuntasimme viereiseen Jattin druusikylään,josta myös tuo perhe on kotoisin. Siellä on oliiviöljypuristamo,johon suuntasimme ,ja jonka edessä oli suuri lava juuri poimittuja oliiveja. Kuvatessani tuota lavaa minuun luotiin kummallisia katseita ja minulle tultiin sanomaan,että ei saa kuvata,sillä se tuo heille huonoa onnea.Olin aika pettynyt,sillä halusin kuvata oliiviöljypuristusprosessin, vanhanaikaisin menetelmin,sillä he käyttävät yhä vanhaa mekaanista,kovatöistä menetelmää,kun taas monet ovat siirtyneet nykyaikaisiin laitteisiin. Näitä vanhan ajan oliiviöljypuristamoita on kuulemma jäljellä vain 5 tai 6 ja vähitellen nekin häviävät.Kaikkien oli tietenkin ostettava tuolta juuri puristettua öljyä,ja siihen menikin aikaa,sillä jo valmiit pullot eivät riittäneet,vaan siinä odotellassa noista lavalla olleista oliiveista puristettiin öljyä.Ostin litran pullon,mutta monet ostivat 4 litran kanisterin.