sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Käpypalmu

Tein nyt iltapäivällä hieman tavanomaisesta poikkeavan reitin Bambi-koiran kanssa ja matkan varrella huomasin pari tällaista matalaa palmukasvia.
Muistin,että keväällä olin nähnyt Elegian kanssa kierrellessä tällaisen jännän keskiosan omaavan palmukasvin lähellä Tel Avivin Yarkon-puistoa ja mietin ,oliskohan sama kasvi kyseessä.
Menin hieman lähemmäksi tutkimaan tuota jännän näköistä pesää.Myöhempi googlettelu sopivilla hakusanoilla selvitti,että kyseessä oli Cycas Revoluta eli käpypalmu.Käpypalmu on suosittu huonekasvi mutta täällä niitä on ulkona puutarhoissa.
Pesän sisällä oli punaisia hedelmän tapaisia palleroita:kasvin siemeniä. Käpypalmu ei itse asiassa ole oikeastaan palmu,vaikka siltä näyttääkin.
Yhdessä neidonhiuspuiden kanssa käpypalmut ovat vanhin nykyään elävä siemenkasviryhmä.Niillä on sekä maskuliini että feminiini muoto, eli tuo jonka näimme keväällä Elegian kanssa on maskuliini käpy kun taas tämä tänään kuvaamani on feminiini "käpy" tai kukka.Nuo punaiset siemenet tuolla valkoisten lehtien joukossa ovat houkuttelevan näköisiä,mutta erittäin myrkyllisiä:jos koira haukkaa tuosta palasen kuolee se todennäköisesti muutaman tunnin kuluessa,joten seuraavan kerran tuolla kulkiessa pidän Bambin visusti tuosta kaukana.Kissoillekin kuulemma ovat vaarallisia.

26 kommenttia:

 1. Olin jo sanomassa, ettà ota siità siemen ja kasvata siità itsellesi kotikasvi, mutta sitten luin viimeiset lauseet ja perunkin sanani, eh.

  VastaaPoista
 2. Aika erikoinen palmu! En ole koskaan tuommoista nähnyt. Tuo pesän sisusta näyttää kyllä minusta aika pelottavalta, ihan joltain lihansyöjäkasvilta.

  VastaaPoista
 3. Ajatella, voi olla vaarallinen ihmisellekin! Ainakin lapsille!

  VastaaPoista
 4. Ciacy;tekiskin mieli ottaa tuolta siemen ja yrittää kasvatella,mutta Bambi voisi mennä pureskelemaan sitä,joten ei kannata ottaa riskiä.Siisti kuitenkin olisi huonakeasvina.

  Hippu:Aika jännittävältä tosiaankin näyttää tuo siemenpesä.Ja poikakäpypalmun käpy on tosi jännä!

  Marleena:niin jos suuhun pistää.Joten ei kannata jättää lasten eikä lemmikeiden lähistölle..

  VastaaPoista
 5. Näyttää ihan lihansyöjäkasvilta ;-D

  VastaaPoista
 6. Riitta:sellainen kieltämättä tulee mieleen;D

  VastaaPoista
 7. Aika tilaa vieva olisi kotikasvina. Meilla on tuollaisia muutama ihan tassa talon omassa pihassa.

  VastaaPoista
 8. Mahtavatko kaikki ihmiset edes tietää palmun myrkyllisyydestä?
  kaunis se on=)

  VastaaPoista
 9. Anu:Kun googletin,näin että myös Suomessa myydään huonekasvina,mutta paljon pienempikokoinen on silloin.

  Allu:joo pidän,silloin kun on tuo kukkavaihe..

  Hanne:Taitaa olla vaarallinen vain tuossa vaiheessa,nuo punaiset siemenet kuulemma houkuttelevat eläimiä.En usko ihmisten pistävän noista suuhunsa...Kaunis ja jännä se onkin.

  VastaaPoista
 10. Minulla oli pitkään olohuoneessa käpypalmu ja se kasvoi leveyttä ihan ok. Kyllästyin kuitenkin siihen ja hävitin sen.
  Luonnossa se on mielenkiintoisempi, kukintaa on mukava katsella. Kiitos infosta.

  VastaaPoista
 11. Jännittäviä nuo eri sukupuolta olevat kasvit! En tiennyt tuota myrkyllisyysasiaa. Kiitos infosta.

  VastaaPoista
 12. Oho, aika erikoinen kasvi sitten tosiaan! Muistan hyvin tuon "uroskasvin", se jäi mieleen. Eipä tullut mieleeni, että sitä on olemassa eri "sukupuolellakin", wow!

  Komea rehu se on, mutta ei tosiaan kannata kotiin hommata, jos on lemmikkejä!

  VastaaPoista
 13. Arleena;Tuo on varmasti ihan kiva huonekasvina kunhan ei kasva liian suureksi;D Tuo kukka on tosiaankin mielenkiintoinen,sitä olisi voinut katsella pitempääkin.

  Lepis:Kasvimaailma on kyllä mielenkiintoinen! Silloin keväällä mietin mikä ihme juttu tuon palmun keskellä on ja nythän se sitten selvisi.Ihan ok kai on huonekasvina jos ei ole lemmikkejä.

  Elegia;joo muistan miten sitä ihmettelimme,ja se oli kyllä aika komea!Aika jännää tosiaankin tuo,että siitä on uros ja naarasversio.Juu lemmikkejä jos on niin ei kannata kotiin tuoda...

  VastaaPoista
 14. Meillä Annabassa en ole noita nähnyt (ainakaan vielä), pääkaupungissa niitä on istutettu puistoihin. Koko kasvikin on myrkyllinen, mutta eritoten siemenet. On se aika jännä.

  VastaaPoista
 15. Upean näkönen, mutta hyvä tietää, ettei kannata ainakaan maistella. ;)

  VastaaPoista
 16. Upea on kasvi ja värillään siemen houkuttelee. Muuten se keskiosa on sangen mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 17. Hauskan näköinen se on myrkyllisyydestä huolimatta.

  VastaaPoista
 18. Toivottavasti nuo siemenet pysyvät palmun keskiössä, jotta vapaana kulkevat eläimet eivät pääse niitä maistelemaan.

  VastaaPoista
 19. Sirokko:Aika näyttäviä ovat ,mutta oli yllättävää että ovatkin noin myrkyllisiä..

  Itkupilli:Joo ja ei kannata omalle pihalle tuollaista istuttaa...

  Mummeli:upea on tosiaankin,ja sekä maskuliini ja feminiini kasvi viehättävät tuolla keskiosallaan.Ja siemenet todellakin houkuttelevia,kuin se myrkytetty omena Lumikissa...

  Amalia:Aika mielenkiintoisen näköinen tosiaankin!

  Marjatta:tosiaankin niin.En ole kyllä kuullut että eläimiä olisi täällä kuollut siihen,mutta vähän aikaa sitten oli Suomessa uutisissa juttu miten Ruotsissa oli ollut kissakuolemia käpypalmun vuoksi...

  VastaaPoista
 20. Kiinnostavia tarinoita sinulla on kerrottavanasi. Tuollaisesta palmustakaan en ole aiemmin mitään kuullut.

  VastaaPoista
 21. I've never seen anything like this plant before- And considering how toxic the fruit sounds, I'm kind of grateful of that...!

  VastaaPoista
 22. Onpa se myrkyllinen, hui!
  Hyvä kun tiedät niin osaat pitää Bambin kaukana siitä!

  VastaaPoista
 23. Unelma:Näin netissä,että Suomessa myydään käpypalmuja,paljon pienempiä kuin nämä tietenkin ja ilman noita jänniä keskiosia.

  Hannah:This plant is really interesting and beautiful,and it is a pity it so toxic,otherwise I would take a seed and plant it in a pot.

  Susanne:Myrkyllinen mutta kaunis.Eilen ainakaan ei Bambi ollut siitä kauhean kiinnostunut,vaikka netissä luki että kasvi houkuttelee eläimiä.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...