keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Lehtimajajuhla-sukkot

Tänään illalla täällä kokoonnutaan viettämään Sukkot- eli lehtimajajuhlan alkua. Tästä juhlasta voi lukea enemmän suomeksi täällä.  Juhla kestää viikon ja päättyy 8 päivän  kuluttua Shemini Atzeret-juhlaan,joka itse asiassa on erillinen juhlapäivä vaikka monet pitävätkin sitä Sukkot-juhlaan kuuluvana.Tänään kaupat ovat auki puoleen päivään,huomenna on taas pyhäpäivä. Sukkot-juhlan välipäivinä lapsilla on koulusta lomaa,monet aikuisetkin ovat lomalla,ja monet tekevät puolta päivää. Juhlaviikon ajaksi on ympäri maata järjestetty erilaisia festivaaleja ja tapahtumia.Kuvassa näkyy Tel Avivin Rabin-aukiolla oleva lehtimajatori,jossa myydään tarvikkeita ja koristeita majoja varten. Nuo kaikenlaiset kiiltävät koristeet ovat kyllä kamalia;itse tehdyt ovat parempia...Siellä myydään myös 4 Sukkot-juhlaan kuuluvaa symbolia. Sää on ,kuten kuvastakin huomaa,tänään ihanan pilvinen ja aurinkoa ei näy.Ihanaa muutaman tosi kuuman päivän jälkeen!
Aukion yhteen kohtaan oli laitettu palmun oksia,josta niitä sai vapaasti ottaa.Palmun oksia käytetään lehtimajojen kattoihin. Vaikka kaupunki on järjestänyt useita tällaisia palmunoksien jakelupaikkoja,ei se näköjään mene kaikille perille. Lähipuistossanikin on parista palmuressukasta yritetty repiä oksia irti,jolloin ne ovat laskeutuneet alaspäin,mutteivät kuitenkaan irronneet,sillä palmunoksat pitää irroittaa kunnon laitteilla. Tuolla kuvan vasemmassa yläreunassa näkyy parturoituja palmuja;ovat vähän punkkareiden näköisiä;D
Edellisessä postauksessa jo mainitsin,että nykyään monet pystyttävät lehtimajan tällaisista valmispaketeista,joita oli tuolla torilla myynnissä.
Haluaisin mennä katsomaan lähellä asuvien samarialaisten lehtimajoja,jotka ovat hyvin erikoisia.Ne tehdään talojen sisälle ja katto on tehty hedelmistä! Kuva on täältä
Ennen kotiin menoa kävin vielä aukion lähellä olevassa kauppakeskuksessa,jossa oli näitä myyntipöytiä..Perjantaisin ja pyhien aattona moneen kauppakeskukseen pystytetään myyntipöytiä,joista voi ostaa valmista ruokaa kotiin. Ei mitään tehdasruokaa,vaan myyjien itse valmistamaa ruokaa.Olin liikkeellä aikaisin,eikä ihmisiä vielä paljon näkynyt.

27 kommenttia:

 1. Hieno juhla...lehtimajajuhla.
  Tullaisen voisi täälläkin kesällä viettää...ilman palmunlehtiä...☺

  VastaaPoista
 2. Onpa vaikuttava tuo hedelmistä tehty katto, upea!

  Hyvää juhla-aikaa sinne! :)

  VastaaPoista
 3. Meilläkin lomaa Suomessa kouluista, torstai ja perjantai. En mene vapaaehtoistyöhöni koululle joten nyt ehdin pikkuisen blogeissakin pyörähtää.

  Hassu tuo hedelmäkatto. Eri hassu :)

  Kiva että saat hengähtää pilvisessä säässä!

  VastaaPoista
 4. Herkkuja, herkkuja! Ja varsinkin ne, jotka eivàt ole tehdastuotteita.

  VastaaPoista
 5. Tuollaisen hedelmäkaton alla kelpaisi makoilla ja odottaa, että tippuisi rypäleitä suuhun. Ainakaan vesimelonia ei siis kannattaisi kiinnittää, että ei tule vahinkoja:).

  VastaaPoista
 6. Irmastiina:on mukava juhla,etenkin jos on töistä vapaata tuona aikana:) Paljon ihmisiä liikkeellä kun on kouluitakin vapaata.

  Katja:Haluaisin nähdä sen ihan luonnossa,Minulla on yksi tuttu joka tuntee jonkun samarealaisperheen,ja kirjoitin hänelle,mutten vielä saanut vastausta.Olen kuullut niin paljon noista hedelmäkatoista!Kiitos,juhlia riittää näin syksynä täällä..

  Rita :syysloma? Kiva kun ehdit tännekin pyörähtää:)

  Lissu:just niin! Itse tosin ostin vain suuresti rakastamiani auringonkukan versoja...

  Mine;Jeps,painavia hedelmiä ei varmaan tuonne kannatakaan laittaa.Tuota kuvaa katsellessa sitä miettii mikä valtava työmäärä tuon tekemisessä onkaan ollut!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiitoista..;)

  Mitenkä lienee nuo hedelmät sinne kattoon kiinnitetty???

  Kiitos postauksesta, Yaelian<3

  VastaaPoista
 8. Aili:minustakin olisi mielenkiintoista tietää miten nuo hedelmät on noin kiinnitetty.Samarialaiset asuvat tässä ihan lähellä enkä tunne sieltä ketään.Tosin kuulin,että niitä voi mennä kuka tahansa utelias katsomaan.
  Kiva että pidit:)

  VastaaPoista
 9. Wow, what an incredible display of fruit- That's truly a work of art!

  VastaaPoista
 10. Tuo samarialaisten lehtimajan katto niin kaunis. Ihanaa, että jaksat laittaa näitä kuvia blogiin, muutoin en koskaan tuollaisia näkisi. Kiitos.

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtava hedelmäkatto! Onko keskelle kuitenkin uskallettu laittaa suippo meloni? Ja mitä kotiruokamarkkinoihin tulee - olen vilpittömän kade! Itse en varmaan viitsisi paljon kotona kokkailla, kun olisin niin utelias maistelemaan, mitä muilla on tarjota! Kiitos hienoista kuvista! Suometar

  VastaaPoista
 12. He he, ajattelin tuosta ekasta kuvasta heti, että ei taida olla ilmat oikein juhlalle suosiolliset, mutta kaikki on niin suhteellista. ;-)

  Hyvä että järjestävät noita palmunlehtien jakeluja, ettei palmuissa käy ihan kauhea kato! Rakentaako kuinka monikin muuten tuommoisen majan? Sinä et varmaan sentään? ;-)

  VastaaPoista
 13. Kateellisena aina katselen noita teidän vihanneksia, myymälöitä!!

  Varmaan ihania omatekoisia, maullaita israelilaisia ruokia!

  VastaaPoista
 14. Hannah;the fruit filled ceilings in the Samaritan homes during the Succoth holiday are stunning.

  Unelma:minä en tuota kuvaa ole ottanut,mutta mielelläni kuvaisin noita kattoja,ovat niin upeat!

  Suometar:Upea onkin,ja luulen,että siinä keskellä taitaa olla papaija.Minä taas en osta koskaan noita ruokia tuolla,mutta monet ostavat ,etenkin viikonlopuksi.Kiva että pidit:)

  Hippu:Juu kaikki on suhteellista;D Olin oikein iloinen kun aurinkoa ei näkynyt,se on harvinainen näky;D
  Vaikka noita palmunoksia jaetaan ,niin jotkut kuitenkin rikkoo noita oksia puista,vaikkei saisi.Monet laittavat noita majoja;tässä meidän pihalla on yksi,nyt illalla oli kauniisti valoja ja täynnä ihmisiä-Noista valmispaketeista on helppo rakentaa maja;mutta jotkut tekevät sellaisen ihan alusta saakka,ei valmispaketista.Minä en sentään tuollaista rakenna;ei olisi tilaakaan;D

  Hanne:täällä on kyllä tosi hyvää ruokaa:)

  Arleena:on se.Pääsispä paikan päälle katsomaan ja kuvaamaan.

  VastaaPoista
 15. Upea tuo hedelmäkatto. Sähän voisit mennä myymään ihania ruokiasi, varmaan kävisi kauppa.

  VastaaPoista
 16. Taalla Haifassa ainakin on komeita majoja :) Saavuin eilen tanne :))

  VastaaPoista
 17. Kiitos taas hienosta postauksestasi!
  Hyvää juhla-aikaa!

  VastaaPoista
 18. Allu:On se upea katto! Ajattelin kerran sellaista,kun asuin pikkukaupungissa jonkun aikaa.Ongelma oli autottomuus...

  Everfree:No sitten ne on itse rakennettu eikä valmispaketeista.Mukavaa aikaa sinulle täällä Israelissa:)

  Hannele:On se:)

  Nurkkalintu:Kiitos:)

  VastaaPoista
 19. Hedelmakatto olisi kiva!

  Taidat olla tietoinen buumista mika taalla on menossa - (lahi)ruokabuumi.
  Tehtaankadulla loytyy uusi aitokauppa ja Kluuvissa on avajaiset perjantaina.
  Hinnat hirvittavat mutta laatu on tietty hyva...

  On se janna miten luomuruoka on luomua kun sen pitaisi olla oikeaa ruokaa ja jalostetut/muuten ei luomut pitaisi olla erityista, kasiteltya, ei luomua. Paalaellaan koko touhu.
  Mutta nyt tapahtuu. Saa nahda mita syomme 10 v kuluttua! :)

  VastaaPoista
 20. BLOGitse: Juu tietoinen olen,kiitos netin ja Areenakin joskus sallii joittenkin ohjelmien näkemisen ulkomaillakin,monethan näkyvät vaan jos asuu Suomessa. Tehtaankadun kaupasta luin muutama päivä sitten ja tuosta Kluuvin kaupasta en tiennytkään;kysyntää selvästi on kún tuosta ruuasta on niin paljon puhuttu viime aikoina mediassa. Luomuruuassahan on tietyt kriteerit.Itse ainakin vihanneksissa ja hedelmissä yritän ostaa luomua jos vaan mahdolilista.Kasvanut kysyntä täällä on pudotellut hintoja niin,että kauhean suuria eroja ei esim,yrteissä ole enään.

  VastaaPoista
 21. Haluaisin kovasti mielelläni lähteä Jerusalemiin lehtimajajuhlille joskus, mutta yksi tuttavani kertoi, että sinne järjestetty matka maksaa 2500 euroa! Täytyy tehdä omin päin matkoja vain, muuten ei voi koskaan lähteä. On se niin hirveän kallista!

  VastaaPoista
 22. Kiva että kuvasit ja kerroit lehtimajajuhlista! Ne on käsittääkseni todella tärkeät juhlat.
  Moni suomalaisista haluaa juuri lehtimajajuhlille ja monet käyvätkin niissä.

  VastaaPoista
 23. Kirsti:Ovat todella tärkeät ja kivatkin juhlat täällä,koska monilla on vapaata ja on paljon tapahtumia ympäri maata.Totta,Suomesta tullaan tänne juuri tähän aikaan,ja Toiviomatkatkin aloittivat syksyn lennot juuri vähän aikaa sitten.,

  VastaaPoista
 24. Marleena;:kamala hinta,miten se voi olla niin kallista! Ihan uteliaisuudesta kävin katsomassa Toiviomatkojen sivuja ja näin,että halvempiakin vaihtoehtoja on
  http://www.toiviomatkat.fi/index.html?n=19492

  VastaaPoista
 25. Jaksan täällä vain ihmetellä sitä, että siellä juhlinnan taito ja kauneus on hallussa! Yhteiset juhlat yhdistävät parhaimmillaan kokonaista kansaa.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...