keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Retkellä pohjoisessa 2

Retki pohjoiseen oli matka oliivien ja hunajan maailmaan.
Ensimmäinen kohteemme oli bysantin aikainen oliiviöljypuristamo. 
Tästä piirroksesta selviää jotenkuten miten oliiviöljyn puristus tuohon aikaan sujui.Tuo ylemmän kuvan oikealla näkyvä kivi on se,mikä näkyy piirroksessa numero 6 kohdalla.
Vanhasta oliiviöljypuristamosta suuntasimme paikkaan nimeltä Manot,jossa on suuri mehiläistarha.
Mehiläistarhaaja Noga piti meille tosi mielenkiintoisen luennon ,opimme paljon mehiläisten elinkaaresta sekä miten niitä kasvatetaan. Mielettömän mielenkiintoista!En tiennyt,että kun vastakuorineita toukkia  syötetään tietyllä tavalla,syntyy joko kuningattaria (kuningatarhyytelöllä syötettynä) tai työläisiä (siitepölyrakeiden ja hunajan sekoituksella).

Noga on erikoistunut mehiläiskuningatarten kasvatukseen.
Mehiläiskuningattaret myydään toisille tarhoille tällaisissa pienissä muovikoteloissa,joissa on mehiläiskuningatar sekä pari häntä palvovaa työläistä,pitäähän kuningattarella olla hovikin! Ihan suoraan ei kuningatarta voi päästää uuteen pesään,vaan kuningatarta pidetään muutaman päivän ajan kotelossaan ,mutta pesässä,kunnes muut mehiläiset siellä tottuvat uuteen hajuun.
Tarhalla on 11 erilaista hunajaa,ja me saimme maistaa niistä 8 erilaista. Mehiläiset kasvatetaan tällä tarhalla luonnollisesti,niitä ei ruokita millään sokerilitkulla eikä hunajaa lämmitetä,sillä lämmittäessä hunajan antiseptiset tehot häviävät.
Arvatkaapa mitä nuo kolot tuossa kennossa ovat? Ne ovat meidän sormiemme jälkiä sen jälkeen kun iskimme ne tuonne kennoon josta niin tehdessä pursui hunajaa.Miten voikaan suoraan kennosta maistettu hunaja ollakin niin hyvää! Ja selväähän se,ettei tuolta selvinnyt ilman hunaja-ostoksia:ostin mukaani tummaa ja mineraalipitoista avokaadohunajaa sekä aivan tuoreita siitepölyrakeita.
Mehiläiset hommissa.... Nogan tarha tarjoaa myös pölytyspalveluita hedelmätarhoille,mikä tarkoitettaa sitä ,että esimerkiksi  avokaadopelloille tuodaan mehiläispesiä. Tämä pölytys lisää hedelmien satoa kymmenillä prosenteilla ja avokaadoilla kuulemma melkein kaksinkertaistaa sadon. Mitä tekisimmekään ilman mehiläisiä.Albert Einstein sanoi,että jos mehiläiset katoavat maailmasta tarkoittaa se myös ihmiskunnan loppua..
Kibbutsissa syödyn lounaan jälkeen menimme oliivitarhoille;lähelle Clilin ekologista kylää.
Tapasimme oliiveja keräävän druusiperheen. Oliivipuun alle on laitettu muovikangasta,johon oliivit putoavat.
Oppaamme,joka on myös mango-ja litsihedelmänviljelijä,piti kokeilla oliivien keruuta,joka nykyään hoituu jonkinlaisella sähköisellä haravalla.
Druusiperheen 75-vuotias isoisä,Mazyad Abbas, on legendaarinen henkilö (linkki vain hepreaksi)
Perheen naiset erottelivat oliivit oksista.
Oliivitarhasta suuntasimme viereiseen Jattin druusikylään,josta myös tuo perhe on kotoisin. Siellä on oliiviöljypuristamo,johon suuntasimme ,ja jonka edessä oli suuri lava juuri poimittuja oliiveja. Kuvatessani tuota lavaa minuun luotiin kummallisia katseita ja minulle tultiin sanomaan,että ei saa kuvata,sillä se tuo heille huonoa onnea.Olin aika pettynyt,sillä halusin kuvata oliiviöljypuristusprosessin, vanhanaikaisin menetelmin,sillä he käyttävät yhä vanhaa mekaanista,kovatöistä menetelmää,kun taas monet ovat siirtyneet nykyaikaisiin laitteisiin. Näitä vanhan ajan oliiviöljypuristamoita on kuulemma jäljellä vain 5 tai 6 ja vähitellen nekin häviävät.Kaikkien oli tietenkin ostettava tuolta juuri puristettua öljyä,ja siihen menikin aikaa,sillä jo valmiit pullot eivät riittäneet,vaan siinä odotellassa noista lavalla olleista oliiveista puristettiin öljyä.Ostin litran pullon,mutta monet ostivat 4 litran kanisterin. 

30 kommenttia:

 1. Enpä ymmärtänyt taaskaan, että oliiviöljyn puristaminen on näin vanhaa perua. Kaikkea sitä oppii.

  Minua kovasti huolestuttavat ennusteet, joiden mukaan mehiläiset katoaisivat maapallolta piankin. Ja en tiennyt sitäkään, että kuningattaria voi kasvattaa.

  Sinulla on ollut mielenkiintoinen retki!

  VastaaPoista
 2. Oletpa ollut taas mielenkiintoisella retkellä! Vanhoja perinteisiä oliivipuristamoja on täällä vielä vaikka kuinka paljon vuoristossa, mutta en ole koskaan päässyt käymään sellaisessa.
  Mielenkiintoista tietoa myös mehiläisistä, en tiennytkään että kuningattareksi tullaan ruokinnalla. Hunaja suoraan kennosta on tosi hyvää, me saadaan sitä maalta kerran vuodessa, laatuja ja makuja on monia hunajassakin.

  VastaaPoista
 3. Minä en kyllä ole mikään hunajan ystävä, mutta ois kyllä kiva maistaa sitä suoraan kennosta.

  VastaaPoista
 4. Oliivipuu on kaunis kun kypsät tummat oliivit koristavat sen oksia. Mutta kohta niistä puserretaan öljyt ja purkitetaan oliivit.
  Mielenkiintoinen mehiläistarhakäynti. Uutta tietoa oli minulle kaikki.

  VastaaPoista
 5. Mità tapahtuu jos kuningatar pààstetàànkin vapaasti lentelemààn uudessa pesàssà ilman totuttelua. Tapetaanko hànet kun hàn on periaatteessa tunkeilija vai?
  Tosi mielenkiintoinen reissu sulla ollut ja kiva kun sivistit meitàkin. Sanoit ostavasti siitepòlyrakeita...mità ne on? mihin niità kàytetààn?

  VastaaPoista
 6. Olipa kiinnostava reissu! Tuo mehiläiskuningattaren hajun totuttamisasia olikin mm ihan uutta minulle. Hunaja suoraan kennosta on noin tuoreena varmasti erityisen ihanaa! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos tasta erittain mielenkiintoisesta postauksesta ja opista mehilaisten maailmaan.
  Tuon olen kuullut ennenkin,miten tarkeita mehilaiset ovat talle maapallollemme ja sen elamalle.
  Mina usein ostan hunajaa,missa on kenno myös mukana.Se on kalliimpaa,mutta paljon parempaa.

  VastaaPoista
 8. Johanna;Oliiveista on tehty öljyä jo satoja vuosia sitten. Ja meille jäänyt jäljet siitä:) Olisikin kamalaa jos mehiläiset katoaisivat kokonaan,muttta toivottavasti niin ei käy,ne ovat niin tärkeitä,muussakin kuin hunajan tuotannossa.Retki olikin tosi mielenkiintoinen;olin pitkään sitä odotellut..

  Pia:)

  Sirokko:Oli tosi mielenkiintoista ja olin pitkään odotellut tuota retkeä,olin jonotuslistassa,sillä tulijoita oli paljon.Minulle tuo tieto mehiläisistä oli ihan uutta ja kiehtovaa.Ja tuo pölytyssysteemikin on aika jännä!Oi teitä onnekkaita ,kun saatte hunajakennoja suoraan tarhalta:)

  Amalia:Hunajia on niin monta ,eri makuvivahtein,ja jotkut hyviä ja jotkut vähemmän hyviä.Mutta suoraan kennosta oli kyllä erikoisen hyvää!

  Arleena:Kauniita ovatkin oliivit puissa,ja tänä vuonna oli erittäin runsas sato. Oli mielenkiintoista seurata oliivien kulkua puista puristamoon ja öljyksi,mutta harmi,etten saanut kuvata sitä loppuprosessia.Mehiläistarhalla käynti olikin tosi mielenkiintoinen.

  Ciacy:lentääköhän se kuningatar ollenkaan ,taitaa vaan makaa ja syödä ja munia.Ei tullut puheeksi mitä tapahtuu jos tulee noin vaan sinne pesään;vaan kuningattaria pidetään aina ensin alussa tuossa kotelossa.Siitepölyrakeet eli pollen(googleta "pollen" on siis mehiläisten keräämään siitepölyä,ja ne muodostavat siitä sellaisia pallukoita.Tosi terveellistä,sisältää vitamiineja ,mineraaleja ja vaikka mitä.Käytän smoothieissa,jugurtissa...Ostan terveyskaupasta ja nyt siis tuolta tarhasta suoraan.

  Mustikkatyttö;Tuo olikin todella mielenkiintoinen reissu,jota olin pitkään odotellut.Ja niin paljon jännää tietoa oppi noista mehiläisistäkin:)Ja hunaja tuolla oli tosi hyvää.Maistelimme niin ahkerasti että taisi tulla pieni hunajahumala;D

  Sateenkaari:kiva kun pidit:)Mehiläiset ovat tosiaankin tärkeitä sillä he takaavat sen,että meillä on esimerkiksi hedelmiä.Täälläkin on myynnissä sellaisia kennohunajapurkkeja,mutta kerran ostin myös palan kennoa ja sitä oli kiva pureskella.

  VastaaPoista
 9. Aika ihmeellisiä asioita mehiläisistä, enpä ole ennen kuullut. Me ostetaan oliiviöljy viiden litran kanistereissa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tästä kiinnostavasta retkestä.

  VastaaPoista
 11. Siis aivan mielettömän hieno retki! Kylläpä olet kerennyt näkemään paljon lyhyessä ajassa.

  Avokadohunajaa! Enpä ole ennen kuullutkaan. :-O Kiitos taas hirveästi, kun olet ottanut näin paljon kivoja kuvia. :-)

  VastaaPoista
 12. Ihana retki, ja paljon tietoa.Tykkäsin kovasti kuvasta jossa naiset keräävät oliiveja.
  Suloista keskiviikkoa!

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen postaus, tässä pääsi taas muille maille kotikoneen äärellä. Kiitos Yaelian!

  Kreetan lomallamme kuulimme jälleen kerran asiaa oliivipuista ja niihin liittyvistä asioista. Kaikkea en muista, mutta sen, että vanhimmat oliivipuut saavuttavat jopa satojen vuosien iän.

  VastaaPoista
 14. Jael, järkyttävän kiinnostavaa. Kaikki. Nämä aiheet ovat ihania ja me olemme myös hunajaan ihastuneita...,mutta mehiläisten kasvatuskin kiinnostaa.

  Vielä osa 3, kiitos!

  VastaaPoista
 15. Allu:Mehiläiset ovat kiehtovia! 5 litran kanisterista riittääkin jo pitkään..

  Unelma:kiva kun pidit:)

  Hippu:Olikin tosi mielenkiintoinen retki,ja onneksi joku perui,niin pääsin mukaan:) Avokaadohunaja on aika tumma hunaja,ja varmaan tuon pölytyspalvelun tulos;tulee samalla monta erimakuista hunajaa;D Kuvia tuli tuolla aika paljon räpsittyäkin.

  Kirsikka:Retki oli tosi ihana! Minäkin pidän juuri tuosta kuvasta:)

  Marjatta:mukavaa kun pidit tästä postauksesta:) Totta,vanhimmmat oliivipuut ovat tosi vanhoja,täälläkin on sellaisia monta.

  Leena:koko retki oli järkyttävän kiinnostava,harmi vaan kun ei saanut kuvata sitä oliiviöljyprosessia,harmitti! Hunajatuotanto onkin tosi mielenkiintoinen aihe:)

  VastaaPoista
 16. Mielenkiintoista. Jos olisin tiennyt tuon kenno jutun aikaisemmin, olisin napannut pääkaupungista sellaista hunajaa mukaan. No, toisen kerran.

  Ymmärrään niin tuon tunteen, ettei saa kuvata, vaikka haluaisi.

  VastaaPoista
 17. Pikkujutut:Se kennohan on sellaista vahaa,ja se on vähän kuin makeaa purkkaa alussa,mutta sitten se alkaa tarttua hampaisiin;D Mutta tuo nimenomainen kenno pursui oikein hunajaa! Jeps,oli kyllä aika pettynyt olo kun ei voinut kuvata.

  VastaaPoista
 18. Kovalla työllä on noidenkin työläisten leipänsä ansaittava!

  Olipa hyvin kuvitettu ja monipuolinen selostus retkestänne.:)

  VastaaPoista
 19. Mahtava selostus retkestänne, kiitos tästä.
  Siitepöly on terveellistä ja vielä terveellisempää on mehiläisten maitokäyttämä siitepöly, perga (http://www.kolumbus.fi/kirkkonummen.mehilaistuote/siitepoly/perga.pdf)
  Päästäppä joskus vierailulle ulkomaille mehiläistarhaan...

  VastaaPoista
 20. Aili:Kovaa työtä onkin tuo oliivien matka öljyksi. Kiva että pidit!

  Satu:Tuo mehiläishoitaja Noga puhuikin jotain pergasta. Oliskohan sitäkin ollut siellä myynnissä...Oli tosiaankin mielenkiintoista oppia lisää mehiläisistä:)

  VastaaPoista
 21. Hienoja retkipostauksia ja kuvia, - paitsi tuo ööök, hämähäkkerö.

  Me toivomme, että mehiläiset eivät koskaan katoa maailmasta!

  Minussa on vikaavikaa, kun en tykkää oliiviöljystä vaikka kuinka yritän. Tyydyn rypsiöljyyn, kun siitä tykkään :)

  Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 22. Terve!! What a nice post!!! Terveisin!

  VastaaPoista
 23. Oonko mä koskaan kysyny, mitä sä teet Israelissa? Oon saattanu kysyäkki, mutta joskus kun kommentoin moneen paikkaan, unohtuu seurata vastausta, en muista, mihin kaikkialle olen kirjottanut. Nyt osaan tilata jatkokeskustelut :D. Hih.

  Mietin vaan, kun käyt kaikissa ihanissa paikoissa (suklaajuttu ja tämä hunajajuttu nyt heti tuli mieleen), teetkö ihan vapaa-aikana tällaisia tutustumisia, vai työn puolesta?

  Jos oon liian utelias, poista koko viesti ;-). Ei oo pakko kertoa mitään, oon vaan niin perusutelus :)

  VastaaPoista
 24. Mielenkiintoista ja aika ihanaa: hunajaa ja oliiviöljyjä. On myös huikea ajatella, kuinka vanhat perinteet joillakin tärkeillä luonnonantimien käytöllä on.

  VastaaPoista
 25. Nurkkalintu:hieno retki oli,ja tuo hämähäkki,no kamala se oli,mutta sekin oli mielenkiintoinen;D Toivottavasti mehiläiset eivät katoa maailmasta.Ja ehkä olet maistanut huonoa oliiviöljyä;niissäkin on paljon makueroja.

  Phivos:Thank you and kiitos:)

  Tanja:Et ole tainnut kysyä,Käännöksiä teen ja sen vuoksi aika vapaa on tuo ajankäyttö kun niitä voi tehdä yölläkin;D Ja nuo suklaa-ja oliivijutut ovat ihan vain oman kiinnostuksen pohjalta tulleet.Vähän yli viikon kuluttua on vuorossa taas ammattilaisten viinimessut josta varmaan sitten postaan.Mutta eihän näitä juttuja koko ajan tule,mutta aina silloin tällöin.

  Katja: Minusta tuo retken teema oli ihana! Ja todellakin;sekä hunajan tuotannolla että oliiviöljyllä on todella pitkät perinteet:)

  VastaaPoista
 26. :) mietinkin, että oot ehkä sellasessa työssä, että oot vapaa valitsemaan työsi ja työaikas.

  Ihania retkiä. Ihania juttuja. Tykkään siitä, että pääset toteuttamaan ihan selkeesti itteäs ja jaat ne asiat meillekin :). Sitten kun vielä sun jutut on mulle mieluisiakin vielä, eli voisin ite mennä just tollasiin paikkoihin ja osallistua noihin juttuihin.

  Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin tunkisin sun mukaan, jos oisin samassa maassa :D.

  VastaaPoista
 27. Tanja:Juu eihän sitä muuten niin ehtisi.Tosin ainahan on viikonloppukin,,,,Tuollaiselle retkelle tosin pääsen äärettömän harvoin ,mutta tällä kertaa oli sen verran kiinnostava,että oli pakko siirtää kaikki muut menot kun avautui paikka peruutuslistalla. Oliskin kiva opastaa sinua;D

  VastaaPoista
 28. wau, tosi maukas postaus!
  En ole koskaan avocadohunajasta kuullutkaan...ihania herkkuja maailma tulvillaan!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 29. BLOGitse:Oli maukas retki;D Avokaadohunaja syntyi kai kun tuo tarhaaja vei mehiläispesiä avokaadotarhaan:tuloksena oli tumma ja vahvanmakuinen hunaja! Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...