perjantai 7. lokakuuta 2011

Vuoden pyhin päivä

Tänään kello 16.41 Israelin aikaan (siirryimme talviaikaan viime viikonloppuna,joten vasta kuun lopussa meillä on taas sama aika Suomen kanssa) koko maa pysähtyy,kun alkaa Yom Kippur,sovituspäivä,joka on myös vuoden pyhin päivä.Kun kaikki pysähtyy,tarkoittaa se myös sitä,että kaikki liikenne pysähtyy,julkinen samoin kuin yksityinenkin liikenne.Kaikki on kiinni,radio ja televisio(ei tosin mikään ongelma katsoa ulkomaisia kanavia..) ja suurin osa ihmisistä täällä paastoaa huomiseen iltaan saakka. Iso osa ihmisistä myös viettää suuren osan pyhästä synagoogassa rukousten parissa.Pyhän pääteemat ovat katumus ja sovitus.Yom Kipurina myös monet maallistuneet juutalaiset käyvät synagogassa,minkä vuoksi monet synagoogat ovatkin pullollaan ihmisiä.Pidän tästä pyhästä siksi,että on niin hiljaista ja rauhallista ja että kaupungin kaduilla ei ole lainkaan liikennettä,minkä vuoksi tätä pyhää voi myös kutsua ekologiseksi pyhäksi. Autojen sijaan polkupyöräilevät lapset täyttävät kadut,ja pyhää edeltävä aika onkin polkupyörakauppojen parasta aikaa...
Nämä kissat tapasin tunti sitten kun kävin Bambia ulkoiluttamassa. Joku oli tuonut niille raejuustoa (jonka hinta laski tällä viikolla pitkän protestin ja boikotoinnin seurauksena).Toinen selvästikin odotteli jo nälkäisenä vuoroaan,toivottavasti sillekin jäi jotain...
Puiston telttatilanteeseen on tullut positiivinen käännös,sillä teltoissa asuva nainen kertoi,että hänelle on vihdoinkin myönnetty kunnallinen asunto ja että siellä olevalla miehellekin on löytynyt asuinpaikka. Telttakylän nainen sanoi jättävänsä heti kun vuokrasopimus on tehty.Joten taidamme saada puistomme kokonaan takaisin..

31 kommenttia:

 1. Kiitos pyhä-infosta. Minusta juhlat ovat mielenkiintoisia ja kertovat paljon myös kansasta ja sen uskonnosta. Täällä odotetaan seuraavaksi Uhrijuhlaa. Eläinten myyntikojut ovat yleensä ihan kotimme lähellä, joten siihen juhlaan yhdistän vahvat tuoksut. Mitä se onkaan sitten, kun juhla on kesäkuumalla?

  Minulla takana kamala kiireviikko, meinasi stressi iskeä. Lapset ja koti on laiminlyöty siihen malliin, että olisi syytä täälläkin sovituspäivän viettoon:).

  Hyviä pyhiä!

  VastaaPoista
 2. Mine:Kiitos toivotuksista:)Minustakin on mielenkiintoista lukea eri maiden pyhistä.Uhrijuhlasta olen lukenut,tällaiselle kasvisyöjälle vähän kova juttu,mutta lihansyöjille kai ihan hyvä nähdä miten se liha lautaselle tulee.Toivottavasti saat viikonloppuna hieman taukoa tuosta kiireistäsi..

  VastaaPoista
 3. Hyvää, ihanaa ja ennen kaikkea nautinnollisen rauhallista pyhäaikaa sinne, Yaelian!

  VastaaPoista
 4. Hyvää pyhäpäivää sinulle!

  Täällä ei niin suurta juhlaa ole, että kaikki pysähtyisi.

  VastaaPoista
 5. Oi vàhàn kiva, kun kaikki tuolleen pysàhtyy. Varmasti aivan erilainen tunnelma kaupungissa, kun ei autotkaan liiku. Lapsillakin turvallista nyt pyòràillà, edes hetken :D

  VastaaPoista
 6. Oi vàhàn kiva, kun kaikki tuolleen pysàhtyy. Varmasti aivan erilainen tunnelma kaupungissa, kun ei autotkaan liiku. Lapsillakin turvallista nyt pyòràillà, edes hetken :D

  VastaaPoista
 7. Oi vàhàn kiva, kun kaikki tuolleen pysàhtyy. Varmasti aivan erilainen tunnelma kaupungissa, kun ei autotkaan liiku. Lapsillakin turvallista nyt pyòràillà, edes hetken :D

  VastaaPoista
 8. Oi vàhàn kiva, kun kaikki tuolleen pysàhtyy. Varmasti aivan erilainen tunnelma kaupungissa, kun ei autotkaan liiku. Lapsillakin turvallista nyt pyòràillà, edes hetken :D

  VastaaPoista
 9. Katja:kiitos:) Ennen kaikkea toivon itsekin rauhallista pyhää:)

  Irmastiina:Kiitos:) Minusta tuo kerran vuodessa pysähtyminen on ihana asia.Tuollaisia päiviä saisi olla enemmänkin,...

  Ciacy:Lempipyhäni just tuon vuoksi.Voisin ottaa tuollaisia päiviä lisääkin.Lapsille tuo on ihanaa,kun pääsevät kaduille pyöräilemään eika tarvits autoja pelätä:)

  VastaaPoista
 10. Hyviä pyhiä. Täytyy sanoa, että tuo pyhä oli minun lempipyhiäni, juuri sen hiljaisuuden vuoksi.

  Mukavaa, että puisto on palautuu takaisin.:)

  VastaaPoista
 11. oikein nautittavaa vuoden Pyhinta Paivaa sinulle.
  On varmaan todella rauhoittavaa,kun kaikki pysahtyy.Jopa televisio.
  Myöskaan taalla meilla ei noin taydellista "pysahtymista" ole minaan juhlapaivina.
  Onpa hyva,etta saatte puistonne takaisn ja hyva,etta koti löytyy kodittomille.

  VastaaPoista
 12. Oi, oispa meilläkin edes yksi päivä vuodesta jolloin autot ei saisi liikkua mihinkään. Ostaisin polkupyörän ihan vain sitä päivää varten ja ajelisin koko päivän kaupunkia ympäri :) Meillä ei ole päivää jolloin mikään pysähtyisi..
  Kiva että telttakylän asukkaat saavat kodin ja te puistonne takaisin, joskus positiivinenkin loppu.

  VastaaPoista
 13. Pikkujutut:Kiitos:)Sen vuoksi minäkin siitä pidän,on niin rauhallisen hiljaista.Siitä tajuaa miten paljon ääniä liikenteestä tulee.
  Kiva saada puisto takaisin kokonaisuudessaan,toivottavasti pian.

  Sateenkaari:kiitos:) Minusta tuo kaiken sulkeutuminen on ihanaa,soisin lisää tällaisia päiviä.Mutta hyvä,että edes on yksi tällainen,silloin on mahdollista miettiä onko vuoden aikana tehnyt jotain,mitä olisi hyvä sovittaa.Minusta on hyvä,että noille kodittomille vihdoinkin löytyi ratkaisu:)

  Sirokko:Näky kaduilla on kyllä mieletön,kun auton sijaan näkyy pyöräilijöitä,enimmäkseen lapsia.Viime vuonna pyöräilinkin ystävän luokse toiselle puolelle kaupunkia ja piti väistellä vain muita pyöräilijöitä:D Onneksi nyt löytyi ratkaisu noiden kodittomien suhteen,toivottavasti pääsevät jo pian uusiin koteihin.Puhuin naisen kanssa tänään,hän oli niin onnellinen mutta ei tuolta lähde ennenkuin tosiaankin on se sopimus kädessä.Sitten voidaan tuo alue puistosta kunnostaa ,sillä nyt se on aika pilalla.

  VastaaPoista
 14. Hyviä pyhiä, Yaelian. (Onko tuo keltainen puu mimosa vai mikä?)

  VastaaPoista
 15. Allu:kiitos:)En ole täysin varma onko tuo mimosa,otin lähikuvan kukista kun haluan saada selville.

  VastaaPoista
 16. Voisi olla kiva, jos Suomessakin olisi yksi päivä vuodessa, että maa hiljenisi. Ihana kukka ensimmäisessä kuvassa.
  Hyvää pyhää sinulle!

  VastaaPoista
 17. mielenkiintoisen blogin löysin!
  terkkuja sinne kauas!!
  jaana amandan tuvan tunnelmista

  VastaaPoista
 18. Hyviä pyhiä!
  Rukouksin mukana juhlassanne.

  VastaaPoista
 19. Mukavaa juhlapäivää sinulle.
  meillä taitaa ainoastaan joulupäivä olla sellainen hieman rauhallisempi päivä, tai oli aikoinaan. Aamulla kuitenkin joulukirkkoon kiiruhdettiin.
  Hienoa, että telttojen väelle on löytynyt majapaikkoja.

  VastaaPoista
 20. Tuollainen hiljaisuus olisi kyllä mielenkiintoista kokea. Jopa radio ja televisio on kiinni! Voisihan tuollaista hiljaisuusretriittiä tietysti kokeilla ihan itsekseenkin pitämällä telkkarin kiinni ja pysymällä kotona. :-)

  Kiva kieli tuolla kisulla. :-) Toivottavasti sai sekin ruokaa, ainakin kovasti sitä näyttää vartoovan!

  Hyvää pyhää!

  VastaaPoista
 21. Hyvää Yom Kippuria Sinulle sinne Pyhäänmaahan!

  VastaaPoista
 22. Hyvia pyhia! On todella upeaa, kuinka paljon opimmekaan eri maista ja kulttuureista taalla blogistaniassa!

  VastaaPoista
 23. Hyvää Pyhää! Nauti hiljaisuudesta ja rauhasta.

  VastaaPoista
 24. En usko, että täällä suomessa tuollainen seisahtuminen onnituisi.

  VastaaPoista
 25. On mukava aina lukea uusista kulttuureista ja tavoista, pyhistä jne. Tuot paikallista kulttuuria aina niin ihanasti esille.

  Mukavia Pyhäpäiviä!

  VastaaPoista
 26. Onpa valtavasti kukkia tuossa keltaisessa puussa. Kaunis on!

  Hyvää pyhäaikaa sinulle!

  VastaaPoista
 27. Tässä oli taas uutta tietoa, jota oli mielenkiintoista lukea. Vuoden pyhin päivä on siis samalla vuoden ekologisin päivä. Olisi ollut jännä olla tuolloin kaupungilla ja nähdä se ilman autoja.

  Hienoa myös, että telttajengin prostesti on tuottanut tulosta! On varmaan kiva saada vihdoin puisto takaisin omaan käyttöön. Ihania nuo kisut!

  VastaaPoista
 28. Tarutikki:kiitos.,Yksi tuollainen päivä tekee kyllä hyvää.Nyt se on jo sitten ohi.

  Jaana:kiva että tänne löysit ja täytyy tulla sinunkin blogiisi vastavierailulle:)

  Nurkkalintu:kiitos sinulle:)

  Unelma:Tämä hiljainen päivä on niin rauhoittava,olispa näitä lisääkin.Kiitos toivotuksista ja hyvää viikonloppua! Ja toivottavasti telttojen asukkaat pääsevät jo pian muuttamaan-

  Hippu:Tykkään tosi paljon tästä päivästä,Nyt on aurinko laskenut ja se on ohi,IHmiset kokoontuvat paaston jälkeiselle,kevyelle aterialle.Nettiyhteykseni oli jostain syystä poikki koko päivän! Joten oli todellista lepoa;D Kissa on kyllä mainion näköinen kieli ulkona,huomasin sen vasta kun otin kuvat kamerasta;D

  Marleena:kiitos:)

  Karoliina:kiitos:) Aivan,ihan mielettömän paljon oppii ja näkee muista maista:=)

  Heljä;kiitos:) Oli oikein nautinnollinen pyhä kaikessa hiljaisuudessaan.

  Amalia:Mutta monet varmaan tykkäisivät sellaisesta,ainakin kerran vuodesssa-

  Tanja:kiitos:)Minäkin olen oppinut paljon muitten blogien kautta:)

  Susanne:Tuollaisia puita on muutama tuolla puistossa ja juuri nyt ne kukkivat kauniisti.Kuin suuren kukkakimput! Kiitos,pyhänaika oli miellyttävää.

  Elegia:On kyllä aikamoinen näky nähdä kaikki kadut ilman autoja.Vain satunnainen ambulanssi tai sen tapainen voi kulkea ohi.Ja mahdottoman paljon pyöräilijäitä liikkeellä,etenkin lapsia,kun ei tarvitse varoa.En tiedä muista telttakylistä,mutta tässä oman alueen puiston teltoissa on asuttu heinäkuusta lähtien,joten oli jo korkea aika löytää heille ratkaisu.Tosin heille on sellaisia esitetty aiemminkin,mutta nyt taisi löytyä sopiva ratkaisu.Ja telttakylän alueelle pitää sitten tehdä suuri kunnostus.
  Nuo kisut ovat kyllä mainioita!

  VastaaPoista
 29. Olen niin kiinnostunut noista teidän juhlapyhistä! Vaellan nytkin niiden parissa kirjassa, jota parhaillaan luen.

  Hiljaisuus on aliarvostettua! Mikä on niin upeaa kuin kuunnella hiljaisuutta.

  Kaunis puu, jota en edes tunnista...

  VastaaPoista
 30. Leena:meillä on nyt syksyllä pitkä juhlakausi,joka on ehkä liiankin pitkä sillä en pääse ilman julkista liikennettä kuntosalille,joka on pyhinä auki (ei tosin eilen) mutta bussiliikennettä ei pyhinä ole.
  Hiljaisuus onkin ihanaa,täälläkin kuulee paljon liikennettä,kun on isot tiet lähellä.,Ja lentokenttä...
  En minäkään nyt ole ihan varma mikä puu tuo on,mutta niitä kukkii nyt joka puolella..

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...