Kävin tällä viikolla keräämässä carobia eli Johanneksen leipäpuun palkoja,ja ehkä hieman liioittelin,sillä kotiin tullessa niitä oli kokonainen sangollinen eli noin nelisen kiloa.Koska näitä oli niin paljon ,paneuduin aika perusteellisesti näihin ravintorikkaisiin palkoihin ja laitan nyt tänne tällaisen DIY-postauksen sen käytöstä.Ehkä tästä on hyötyä täällä ja muissa Välimeren maissa asuville lukijoille.Keräämäni carobin palot olivat vielä sellaisessa vaiheessa,että sisus oli jonkun verran pehmeähköä ja itse palot aika pulleita.
Näitä oli siis huikea määrä mutta ensin tein tein carob-siirappia.Se tehdään niin,että palot murskataan (vaikka monitoimikoneessa) ja niiden päälle kaadetaan vettä. Carob-murska saa liota yön yli,jonka jälkeen se siivilöidään ja liotusvesi laitetaan kattilaan. Sitä keitetään ensin jonkun aikaa korkealla lämmöllä ja sen jälkeen keskilämmöllä.
Edit: tein hieman lisää siirappia ja tulin siihen lopputulokseen,että pelkkä liotusvesi ei riitä. Tuon ohjeen näin netissä mutta siirappia tuli paremmin niin,että carobpalot liotetaan,jonka jälkeen ne avataan ja poistettaan siemenet,jonka jälkeen ne murskataan.Sen jälkeen murskaa ja liotusvettä keitetään jonkun aikaa,murska siivilöidään pois ja liotusvesi (nyt makeampi) keitetään kokoon siirapiksi.Samoin mehua tehdessä on parempi tehdä näin.Murskaa ei tarvitse heittää pois,sillä sen voi kuivata ja jauhaa jauheeksi.
Carob-siirappi on paitsi hyvää myös terveellistä.Carobissa on proteiinia,rautaa ja vitamiineja.Siirapissa ei ole mitään muuta paitsi carobin liotusvettä ja hiukkasen vaniljaa,mutta liotusvettä tulee keittää kokoon kunnes melkein kaikki on haihtunut pois,vasta silloin se muuttuu siirappimaiseksi.Liotusvesi täytti monen litran kattilan mutta lopulta itse siirappia tuli vain yksi lasipurkillinen.
Jos murskattujen carob-palkojen liotusvettä keitetään vain vähän aikaa ,ja siihen lisätään sitruunamehua,tuloksena on makean raikas juoma.Sitruuna taittaa carobin makeutta. Juu,,onhän tämä vähän kuraveden näköistä mutta tosi hyvää:)
Osan carobeista kuivasin carobjauhetta varten.Se tehdään niin,että carobista leikataan saksillä päät pois ja itse palko avataan veitsellä,jonka jälkeen siitä poistetaan siemenet.Hieman aikaa vievää puuhaa,mutta lopputulosta ajatellen kannattavaa. Kuivasin carobit kuivurissa,mutta ne olisi voinut kuivata myös uunissa kaikkein alhaisimmassa lämpötilassa tai antaa kuivua auringossa.Niitä voi myös paahtaa uunissa,joka vaikuttaa makuun.Tein tällä kertaa raakacarobjauhetta.
Carobit saivat kuivua kuivurissa yön yli ja sen jälkeen jauhoin ne.Maustemyllyllä se käy parhaiten. Sen jälkeen carob siivilöidään.Jauheesta ei tule ihan yhtä hienojakoista kuin kaupan carobjauheesta ,mutta aika hienojakoista kuitenkin.Siivilän tulee olla tosi pienireikäikäinen.
Tekemästäni satsista tuli hieman yli ½ suurta purkillista. Mutta carobeja on vielä jäljellä puoli sankoa joten eiköhän tuo täyty....Tosi hyvän tuoksuista ja makuista;tässä on vähemmän sivumakua kuin kaupan carobjauheessa.
Entäs se jäljelle jäänyt murska,jota jää siivilöinnin jälkeen? Sitäkään ei kannata heittää pois,vaan siitä saa tuota ylempänä olevaa juomaa niin että tuota murskaa keitetään veden kanssa kiehusmispisteeseen,lisätään sitruunamehua ja keitetään noin 10 minuuttia,ja kun seos on jäähtynyt;se siivilöidään.