sunnuntai 25. elokuuta 2013

Papukaijoja ja puitten kasvua

Muutama päivä sitten kuulin kotiin päin kävellessä kamalaa räkätystä.Vastapäisen talon seinällä,viidennen kerroksen kohdalla näkyi vihreitä papukaijoja,jotka pitivät kamalaa meteliä. Otin kaukaa kuvan,mistä johtuen kuva on aika epäselvä ,ja vasta kuvaa kotona katsellessa huomasin,että ovat menneet perustamaan pesää tuohon koloon,johon menevät tuollaisen vanhanaikaisen ilmastointilaitteen putket.Näitä räksyttäjiä on lauma kodin viereisessä puistossa,mutta ne eivät koskaan tule maan tasolle ja muutenkin viettävät aikaa puiston korkeimmissa puissa,joissa niitä yleensä vain kuulee mutta ei näe.
Viime tammikuussa surin kun meidän talon edessä olevan puun kaikki oksat oli kynitty ja jäljelle jäi pelkkä onnettoman näköinen puunrunko.Minulle vakuutettiin kommenttilootassa että pian puu on taas vihreä ja tässähän sen näkee:vasemmalla puu tammikuussa ja oikealla sama puu nyt elokuussa.
Koirasitteri koirineen

17 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Oi, puut olisivat niin tärkeitä sekä ihmisille että eläimille.

Pidän kaikista linnuista papukaijoista haukkoihin ja myös kyyhkysistä! Meillä käy nyt kalliolla kylpemässä lintuja, joista tunnistamme vain murto-osan.

Mine kirjoitti...

Onpas puu taas kaunis. Tuo kyniminen on niille kai sitten vain hyväksi:).

Melissa kirjoitti...

Komea puu. Ja nuo papukaijat <3 vaikka metelöivätkin :D

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Kasvaisipa täälläkin tuota vauhtia puut...:)

Jael kirjoitti...

Leena;niin ne on.Olin vähän onneton kun tuo puu kynittiin,mutta nythän se jo kasvaa nopeasti kuin mikä! Minäkin pidän linnuista mutta kuten tiedät niin pulut ovat siinä poikkeus....

Mine:meillä puistossakin nyt kynittiin pari puuta,tosin ei noin rankasti kuten tuo puu. Mutta kasvavat ne sitten takaisin ja aika nopeaa vauhtiakin:)

Nelli:ihan vielä se ei ole yhtä komea kuin aiemmin mutta ehkä ensi vuonna...Ja papukaijat ovat kyllä nättejä,Harmi vaan kun niitä ei yleensä näe kun ovat siellä ylhäällä korkeitten puiden latvassa,ja kun värikin on sama kuin puitten lehtien...

Irmastiina:tosiaankin tuo kasvoi nopeasti,puolessa vuodessa!

arleena kirjoitti...

Nopeasti ne puut kasvavatkin.
Suloiset papukaijat.

Dzinni kirjoitti...

Tuollaisia vihreitä lintuja on Amsterdamin puistoissa todella paljon. Hämmästyin hiukan kun ensimmäistä kertaa ne hoksasin.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Meillä on joskus näkynyt joku eksoottisempi lintu, mutta epäilen sen olleen karkulainen. Sen sijaan kauniin punaisia ja sinisiä lintuja näkyy usein.

Puiden trimmaaminen auttaa kummasti. Olemme saaneet yhden vaahteran kasvuun, kun sitä on leikelty. Mutta kitukasvuinen oli sitä ennen monta vuotta.

Satu kirjoitti...

No jopa on puissa eroja! Hienolta näyttää nyt; ihan kuin joku viuhka.

Minusta papukaijat ovat suloisia. :-) Luulin kerran täällä Suomessa erästä lentävää lintua jonkun karanneeksi lemmikiksi, kun linnulla oli niin hieno pyrstö. Äiti kuitenkin valaisi minua, että ei tuo mikään lemmikkilintu ole, vaan harakka. :-D

Sateenkaari kirjoitti...

Mina kanssa bongasin papukaijan kesakuussa meidan puistossamme. Aikaisemmin en ole niita taalla luonnossa nahnyt.
Meilla myös kaupunki kynii puut aina valilla. Hetken ovat kurjan naköisia, mutta muutaman kuukauden kuluttua entista kauniimpia.

Jael kirjoitti...

Arleena:yllättävän nopeasti tosiaankin kasvavat:)

Dzinni Dzinni:tännekin ovat joutuneet ihmisen huolimattomuuden vuoksi,eli päässseet karkuun ja lisääntyneet.Sama juttu kai Amsterdamissa...Ajavat alkuperäislintuja pois,ovat vähän röyhkeitä...mutta kauniita!

Johanna:takuulla karkulainen;nämä meidänkin papukaijat ovat alunperin karkulaisista lisääntyneet.Niinkuin surin tuota puuta tammikuussa niin kesän alussa se oli jo aika vihreä ja nyt vielä enemmän:)

Satu:aika ihme että noin lyhyessä ajassa.Tosin se ennen kynimistä oli todella leveä tuolta ylhäältä mutta viime vuoden myrskyssä putosi valtava oksa alas käytävälle joka johtaa taloihin ja onneksi kukaan ei ollut alla!
Papukaijat ovat tosi nättejä:) Venezuelassa näki ihan kaupungin puissakin sellaisia upeita,suuria papukaijoja.Nämä vihreät sen sijaan ovat karkulaisista alunperin lisääntyneet. Hih,onhan harakkakin hieno!

Sateenkaari:Selvästi sekin sitten karkulainen.Täällä nuo vihreät ovat levinneet ja lisääntyneet laajasti. Just tänään katselin kun täällä lähellä parturoitiin puita mutta onneksi kasvat takaisin pian:)

Nina kirjoitti...

Kuulostaa niin eksoottiselta nuo villit papukaijat! Upea vihreä väri niillä ... mutta saattaa olla Aika kaakatus korville :)

Jenni kirjoitti...

Minua aina ihmetyttää, kun tuollaiset kynityt puut puhkeavat takaisin viheröimään. En ymmärrä, millä energialla ne sen tekevät... mutta enpä muutenkaan ole mikään viherpeukalo.

Nimetön kirjoitti...

Olin heinäkuussa Rishon Letzionissa ja Jerusalemissa, joissa näin ensimmäistä kertaa elämässäni juuri noita vihreitä papukaijoja luonnossa. Hämmästys ja ihastus oli suurta, kauniita ne olivat:)

Jael kirjoitti...

Jenni:todellakin ihan uskomatonta.Ja tuon kuvan jälkeen on vieläkin kasvanut. Enpä olisi silloin tammikuussa uskonut että nyt kesällä on jo noin vihreää tuossa rungossa...

Anonyymi:Todella kauniita ovatkin,mutta hätyyttävät pois alkuperäislajit,ovat vähän röyhkeitä.

Tiskiharjafeministi kirjoitti...

Me istutettiin helmikuussa viikunapuu, ja se oli vain sellainen ohuehko hassu keppi, ilman yhtakaan lehta, vain keppi jonka alapuoli oli valkoiseksi maalattu jonkun madonsyonnin estoksi tai jotain (olen erittain asiantunteva puutarhuri, kuten kuvauksesta voi paatella).
Nyt puu on jo tapotaynna isoja lehtia, varsi on paksu ja oksia haarautunut vaikka kuinka monta. Uskomatonta mika kasvuvauhti taalla etelanlammossa :)
Mieheni kerran vahan karsi aitini pensaita, ei oikein ymmartanyt mika odotus on suomessa saada puska pitkaksi. Aitini ilme oli kylla nakemisen arvoinen...

Wanha kirjoitti...

Erilainen puu kuin meillä päin, mutta meillä kans kaupungin puisto-osasto kynii kaikki puut talveksi ja kesällä ne ovat täynnä vihreiden lehtien täyttämiä oksia! Monet käyttävät niitä puita tekemään terassille katoksen, suodattavat kivasti auringon valon. Oksat saa kasvamaan vaakatasassossa naruilla. Noita samoja papukaijoja on meilläkin.