Lähellä kotiani on samarialaisten asuinalue. Yläpuolella näkyvä rakennus on samarialaisten opintojen instituutti .Ylimpänä näkyvät kirjaimet ovat heidän omaa ikivanhaa kirjoitustaan,joka on variaatio varhaisesta hepreasta.Samarialaisia on tänään jäljellä enään hieman yli 700 ja osa heistä asuu täällä Holonissa Tel Avivin vieressä ,osa taas asuu palestiinalaisalueilla Nabluksessa. Samarialaiset ovat jakaantuneet 4 perheeseen, ja pienen lukumääränsä vuoksi heillä esiintyy perinnöllisiä sairauksia,koska eivät ole aiemmin hyväksyneet ulkopuolisia joukkoonsa. Viime vuosina samarialaiset ovat kuitenkin hyväksyneet seka-avioliitot,mutta vain siinä tapauksessa,että miehet ottavat ulkopuolisen vaimon(v. 2007 mennessä 60,joista suurin osa täkäläisiä juutalaisia,joitakin turkkilaisia muslimeja,kuten myös joitakin ukrainalaisia),jonka täytyy sopeutua samarialaisten tiukkojen sääntöjen täyttämään elämään.Naisille siis ei näytä sama olevan sallittua;tosin tämä johtui alunperin siitä,että tuntemattomasta syystä poikalapsia syntyi tyttölapsia enemmän.Samarialaisista voi lukea (suomeksi) enemmän täällä,tosin englanniksi siellä on paljon enemmän tietoa kuin suomeksi.
Samarialaisten asuinalue on pieni,vain pari katua,mutta talot ovat suuria ja upeita,johtuen siitä,että niissä yleensä asuu pari sukupolvea.
Edit:Pari päivää tämän postauksen jälkeen luin uudesta dokuelokuvasta,jossa seurataan entisen tunnetun,samarialaisiin kuuluvan ,televisiotähden perheen tarinaa.Tässä vähän taustaa.
Aika vähän enää jäljellä, vaikka luulin kyllä samarialaisten kokonaan jo kadonneen. Kiitos siis tiedoista.
VastaaPoistaYksi patriarkaalinen lahko ovat Amishit, joita on noin 200 000. He asuvat pääasiassa Pensylvaniassa, Ohiossa ja Indianassa. He ovat erittäin eristyneitä ja avioliitot ja kanssakäyminen ovat saliittuja vain lahkon sisällä.
VastaaPoistaKirjoitin muutakin, en tiedä minne sen hävitin...Anyway: tyttäreni ei ole uskonnollinen, mutta kiinnostunut kaikista maailman uskonnosita, joten tulen sitäkin kautta saamaan kiinnostvaa tietoa, kun hän aloittaa ensin teologian opinnot ja sitä kautta sitten uskontotieteen.
VastaaPoistaSamarialaiset...tuli mieleen ihan kansakoulun uskonnontunnit.
Jaksan ihmetellä, että valtiovalta ei puutu asiohin, jotka aiheuttavat fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia. Hitlerilläkin oli joku teoria veren säilymisestä puhtaana..., miten tämä seka-avioliittojen kieltäminen eroaa Hitelrin opeista...
SusuPetal:edelleenkin on olemassa,vaikkakin vain vähän ..
VastaaPoistaLeena:Amisheja olenkin käynyt Pennsylvaniassa katsomassa,siellä he hevosvankkureissaan ajoivat samat vaatteet päällä kuin ennenkin,ja eivät antaneet kuvata.Sitten kun näin heitä pikaruokapaikassa,näytti niin oudolta se vanhan ja uuden kohtaaminen... Mielenkiintoista sitten kun hän aloittaa ne opinnot;pojankin tyttöystävä opiskeli samaa mutta jätti kesken ja meni muuta opiskelemaan.
Leena,on olemassa paljon tällaisia ryhmiä ,eikä niillä ole mitään tekemistä Hitlerin rotuoppien kanssa.Ovat vain halunneet säilyttää kaiken kuin ennenkin. Ja sen ansiosta ovatkin säilyneet tähän päivään.Täällä Israelissa on myös druuseja,jotka myöskään eivät näe hyvällä seka-avioliittoja.Täällä oli yksi samarialaistyttö erittäin suosittu televisiossa, meni naimisiin tavallisen israelilaisen kanssa(josta sitten erosi).Hänen vanhempansa eivät olleet vuosiin häneen puheväleissä eikä hän ollut tervetullut tuonne samarialaisten kaupunginosaan.
Mielenkiintoista, kiitos tästä postauksesta! Noita perinnöllisiä sairauksia ja kehitysvammaisuutta on Suomessakin esim. joissakin Lapin pienissä kunnissa johtuen juuri siitä, että piirit on pienet.
VastaaPoistaTuosta "laupias samarialainen" on täällä Suomessa tullut melkein käsite. Tuota sanontaa käytetään vieläkin eri yhteyksissä, kun puhutaan jostakin hyväntekemisestä lähimmäistä kohtaan.
VastaaPoistaOli mukava lukea oikeaa tietoa ja historiaa samarialaisista. Kiitos.
Mielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistaEn paljon mitään samarialaisista tiennytkään aikaisemmin.
Minäkin olen luullut, että samarialaiset ovat raamatunhistoriaan unohduksiin jäänyt
VastaaPoistakansanryhmä.
Hienot eettiset periaatteet heillä on, jos on uskominen raamatun kertomuksia ja miksei olisi.
Kiitoksia tiedoista, minullekin oli entuudestaan tuttu vain 'laupias samarialainen'. Ranskankielisessä wikissä olikin paljon juttua.
VastaaPoistaAika pieni ryhmittymä tosiaan enää jäljellä. Kyllähän tällaisia sisäsiittoisia ryhmiä löytyy paljonkin,romaneista lähtien. Täällä serkusavioliitot ovat edelleenkin voimassa monen heimon keskuudessa ja geneettiset ongelmat ovat arkipäivää. Uskonnollisestikin esim Ghardaian mozabiitit ovat ihan oma muslimiryhmänsä eivätkä sekaannu muihin heimoihin, elävät vielä ihan omaa kulttuuriaan.
Susadim:Tuollaisia perinnöllisiä sairauksia löytyykin paljon juuri tuollaisissa pieniväkisillä seuduilla.
VastaaPoistaUnelma:totta, tuttu lause onkin tuo. Samarialaisista eivät monet tiedä.
Susanne:Aika vähän heistä tiedetään tänä päivänä.
Arleena:Näin on koska he eivät ole paljon esillä,pieni ryhmä kun ovat.En tunne heidän tapojaan,mutta ainakin joitakin oli tuolla wikissä,kuten se että naiset esim,kuukautisten aikoihin joutuvat olemaan muualla ja sen tapaista.
Sirokko:Varmaankin on paljon tällaisia ryhmiä. Niin kuin tuossa ylempänäkin mainitsemani druusit täällä, mutta heitä ei ole niin vähän. Noista Ghardaian mozaiiteista en olekaan kuullut,pitää mennä googlaamaan....
The Samaritans are a fascinating people. They have some really wonderful traditions for Sukkot, building (indoor, I think) sukkot out of fruit and vegetables.
VastaaPoistaRobin:I didn't know that, indoor sukkas! Maybe I will get a peek at that when I pass there with my dog, I live just next to them..
VastaaPoistaKiitos tiedosta, mielenkiintoista. Eipa ollut ennen tullut vastaan koko asia.
VastaaPoistaKiitos postauksesta, tämä oli tosi mielenkiintoista! En ole minäkään aiemmin tiennyt samarialaisista yhtään mitään. Luulin että "laupias samarialainenkin" oli vain joku irrallinen sanonta.
VastaaPoistaJael, ei mínulla ole sinänsä mitään vastaan säilyttää vanhaa, mutta kuten itsekin totésit, niin pieni populaatio aiheuttaa sairauksia! Ja toinen asia, mikä minua feministinä kalvaa, on se, että MIEHET saavat valita nyt jo yhteisön ulkopuolelta naisen, mutta naisilla ei ole samaa oikeutta. Olen tasa-arvon kannattaja.
VastaaPoistaSuomen Kuvalehti kirjoitti Amisheista jo aikaa sitten ja sen jälkeen näin heistä myös TV-dokumentin. Ajavat todellakin tänä päivänäkin vielä varsin alkeellisilla hevoskärryillä ja ovat valtio valtiossa eli mm. oma postilaitos etc. Heissä on kauhistuttavaa lapsiavioliitot: nuoret tytöt pakotetaan vanhoille ukoille! USA:ssa toimii monia henkilöitä, jotka yrittävät auttaa tyttöjä sieltä muiasudesta pakoon ja minusta se on vain hyvä juttu.
Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!
VastaaPoistaMitenkähän ovatkin säilyneet niin tiiviinä yhteisönä?
Kaikessa on puolensa ja puolensa.Tuo lapsiavioliitto-homma ei tietystikkään ole hyväksyttävä asia, mutta eiköhän siellä ole kuitenkin jotain niin hyvääkin, etteivät ole "hajonneet" maailmalle.
Luulisin...?
Sisäsiittoisuutta ei tarvitse kotomaata pitemmälle lähtä etsimään.
Kolin seutuvilla törmäsin viimeksi tähän ilmiöön.
Terve, terve!!
VastaaPoistaKiitos mielenkiintoisesta postauksesta.
VastaaPoistaSisasiittoisuutta on Suomessakin. Tiukkaan on vaiettu...
Milenkiintoista . Ihan uutta minulle .
VastaaPoistaPikkujutut: Mielenkiintoista on,olisi kiva päästä tutustumaan lähemminkin,mutta kuulemma ei ihan helppoa.
VastaaPoistaHippu:Tästä pienestä yhteisöstä tiedetään niin vähän,jonka takia monet luulevatkin tuon "laupias samarialainen" olevankin vain joku sanonta.
Leena:Missä tahansa on pieniä populaatioita,tällaista tapahtuu,ja kuten on mainittu parissa kommentissa,näin on Suomessakin jossain paikoissa.Tuossa samarialaisten tapauksessa, luin että heille syntyi enemmän poikalapsia kuin tyttöjä,ja sen takia oli ihan pakko ottaa vaimot ulkopuolelta.Mutta en luule kuitenkaan heikäläisten naisten voivan valita ulkopuolista aviomiestä.
Amisheja tosiaankin näin siellä Pensylvaniassa,ja näin kylänkin,tosin ulkopuolelta. Ja sitten näin heitä pikaruokapaikassa ja ihmettelin. Mutta heillähän nuoret saavat olla vapaana joitakin kuukausia ja itse päättää ,jäävätkö tuohon yhteisöön vai eivät.
ArjaAnneli:Joskus aikoinaan heitä oli aika suurikin määrä,mutta historian saatossa hävisivät ja nyt ovat vain nämä vähän yli 700.Oikeassa olet:asialla on kaksi puolta.Ovat säilyneet ilmeisesti juuri tuon vuoksi.
Phivos:Terve ja kiitos:-)
BLOGItse:-) Huomasinkin mainintoja siitä joissakin kommenteissa ja olen myös lääkäriystävältäni Suomessa kuullut siitä.
Kyllimarjaana:-)
Minnekäs se mun kommentti katosi? No sanon uudelleen, että mielenkiintoinen postaus, en tiennyt noista mitään paitsi tietenkin laupiaan samarialaisen.
VastaaPoistaUutta tietoa minulle.
VastaaPoistaAllu:Bloggeri on minullekin käyttäytynyt oikukkaasti viime aikoina....
VastaaPoistaHannele: Näkyi olevan monellekin....
Kiitos hyvin mielenkiintoisesta postauksesta.Minulle myös vieras aihe.
VastaaPoistaPerinnöllisisa sairauksia on myös taalla Turkissa,johtuen siita,etta liian lahisukulaiset menevat keskenaan naimisiin.Nyt jo alkaa kansa sekoittumaan onneksi.
Sateenkaari:Tuollaista esiintyy joka paikassa, missä pieniä asutuksia ja lähisukulaiset menevät naimisiin keskenään.Täällä voi olla sellaista myös arabikylissä ja superortodoksipiireissä.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMielenkiintoinen postaus minustakin. Olivat siis ilmeisen hyljeksitty ryhmä Jeesuksen aikoihin ja ovat sitä edelleenkin.
VastaaPoistaGlad to see this building of the Samaritans. I know nothing about the ones in Holon.
VastaaPoistaMirja: Eivät he ole tänäpäivänä mikään hyljeksitty ryhmä,ja pieni ryhmä onkin (730 henkeä) .Itse ovat valinneet tuon eristäytymisen tai sen ,että esim, sen,että se on superpatriarkaalinen yhteisö.
VastaaPoistaDina:They live just next to me...