torstai 17. syyskuuta 2009

Pieni kierros torin lähettyvillä.

Tänään herätessäni huomasin ensimmäiset kunnon harmaat pilvet pitkään aikaan. Ilma on ollut epämiellyttävän kostean nihkeää koko päivän,ainakin täällä rannikon läheisyydessä,ja pyhäksi(juutalaisen uuden vuoden aatto huomenna) on jopa luvattu pientä sadetta. Menin Tel Avivin Carmel-torille ostamaan hedelmiä ja tein pienen kierroksen sen lähiympäristössä.Siellä on paljon kauniita taloja,joita en väsy koskaan katsomaan;jotkut niistä on restauroitu ja jotkut uudisrakennuksia. Tässä ylhäällä näkyvä rakennus oli vielä parisen vuotta sitten tosi rähjäinen,ja restauroitiin totaalisesti.Tällainen restaurointi on tosi kallista,mutta tämä on suojeltu rakennus,joten sitä ei saanut purkaa pois. Tosi kaunis, mielestäni.
Tässä osa toista rakennusta,josta osa restauroitu ja osa uutta.Se on vielä tyhjä,mutta vastapäätä olevan kiinalaisen kaupan omistaja kertoi kauppansa muuttavan tähän taloon parin viikon kuluttua.
Tässä sama talo sekä viereinen alhaalta. Vaaleamman talon yläosa on täysin modernia;joskus on modernia ja vanhaa yhdistetty ihan kauniisti,tässä ne eivät mielestäni sovi mitenkään hyvin yhteen.Asuin torin lähettyvillä 80-luvulla,ja silloin koko alue oli aika rähjäisen kulunutta. Olisinpa silloin osannut katsoa tulevaisuuteen ja investoida silloin vielä halpaan röttelöön. Nyt asunnot,myös röttelöt, täällä maksavat maltaita. Aluetta restauroidaan koko ajan,ja torinkin pitäisi läpikäydä joku kasvojen kohotus tulevaisuudessa.
Tässä vähän modernimpi rakennus ihan torin vieressä.Mikä olisikaan mukavempaa kuin kävellä pari askelta suoraan värikkäälle torille....
Tämä rakennus ihan torin kaupungin keskustaa lähempänä olevan sisäänkäynnin kohdalla restauroitiin myös joitakin vuosia sitten. Sitä ennen se oli likaisen ruskea ja pahasti kulunut. Myös torin edessä oleva aukio sai nykyisen asunsa joitakin vuosia sitten.Tosin nuo tuoliryhmät olisi pitänyt laittaa katoksilla;kuumassa auringonpaisteessa niissä ei ole miellyttävää istua.
Joitakin päiviä sitten onnistuin taas ottamaan pari salakuvaa jättivihannes/hedelmämarketista. Tässä näkyy kaupan hyvä sienivalikoima. Metsän sijasta sienet löytyvät täältä. Talvella tosin täältäkin löytää sieniä,ainakin pohjoisessa.
Tässä keskellä olevat pakkaukset ovat luomua.

P.S.Kuvat suurentuvat klikkaamalla

20 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Ei sitä aina arvaa, missä päin kiinteistöjen arvo tulee nousemaan.

Tykkään sitten noista salakuvistasi, joissa on vihanneksia, hedelmiä, mausteita -ihanaa väri-iloittelua!

Unelma kirjoitti...

Kauniita taloja olet kuvannut, kiitos.
Tuolla kaupassa olisi kiva käydä.

ii kirjoitti...

Kivan näköisiä sieniä sun muita, harmittaa vaan aina tuo muoviin pakkaaminen.

Susadim kirjoitti...

Ihailin noita erikoisia ikkunoita, kaikissa taloissa erilaisia ja upeita ratkaisuaja.

Jael kirjoitti...

SusuPetal;Niinpä,sitä ei arvaa,pitäisi olla selvänäkijä.Voi kun saiskin siellä marketissa kuvata, niin tulisi paljon parempia kuvia eikä hätiköiden otettuja kuvia.

Unelma:Kauniita taloja onkin tuolla missä kävin niitä kuvaamassa.

Ii:Totta,mieluummin ostankin noita irtopainossa olevia sieniä.

Susadim:Nimenomaan ne ikkunat,tosi ihanan muotoisia!

Johki kirjoitti...

Kylläpä teillä on siellä niin kivannäköistä ja siistiä!

Tuula kirjoitti...

Ihastuttavia rakennuksia ja noita kaupan hyllyja ihastelin myos!

Leena Lumi kirjoitti...

Voisin asua tuossa pinkissä rakennuksessa. Kaunis entisöinti tehty ja viehättävät, pienet parvekkeet. Kaupunkiasumisen aatelia! Ja minusta torit ovat kaupungin sykkivä sydän, joten ei olisi pitkä matka hakemaan kaikkea tuoretta...

Arjaanneli kirjoitti...

Mietin jo tuossa eräässä aikaisemmassakin jutussasi sitä, että miksi siellä putiikissa ei saa kuvata?
Luulisi olevan tyytyväinen, että ihan kuvaksi asti...
Kauniita rakennuksia siellä!

Elegia kirjoitti...

Upeita nuo vanhat rakennukset yksityiskohtineen. Nykyarkkitehtuurin kai pitää olla niin kustannustehokasta, että kaikenlainen yksityiskohtaisuus ja persoonallisuus jätetään minimiin. Pidän myös noista pastellin sävyistä, hempeää :)

Aikamoinen sienihylly muuten. Itse olen vasta kunnolla tänä kesänä löytänyt sienet. Kanttarelleihin olen suorastaan rakastunut. Kovin monia eri lajeja en tosin ole kokeillut. Täällä ei niin kummoiset valikoimat ole, jos siis haluaa tuoretta ostaa eikä mitään säilykkeitä.

Jael kirjoitti...

Johki;Aika siistiä tuolla tosiaankin.Ei ihan kaikissa paikoissa tosin noin siistiä ole...

Tuula:-)

Leena:Minäkin haaveilen tuollaisessa asumisesta mutta on niin kallista sekä hinnat että vuokrat...Nuo talot on tosiaankin entisöity kauniisti.

ArjaAnneli: En tiedä syytä ja taidankin kysyä seuraavan kerran,koska muakin häiritsee,etten edes tiedä minkä takia.Niillä on sellainen käytäntö mutta olisi kiva edes tietää siihen syy.

Elegia:Tuo alue on täynnä ihastuttavia restauroituja vanhoja taloja,jotka silloin kun itse asuin lähettyvillä olivat kuluneita röttelöitä. Etenkin ikkunat ovat tosi kauniit noissa taloissa.
Sienihylly tuolla onkin aika runsas,mutta kantarelleja ei
ole:-( Rakastan kantarelleja!

Nimetön kirjoitti...

Mielellani asuisin tuossa ensimmaisen kuvan talossa - ylakerran kulmahuoneisto, kiitos :)

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Saksassa silmiini pisti esim. Wismarissa, jota kutsuttiin hansakaupunkien helmeksi, että talot ovat niin tehokkaasti saneeratun näköisiä! Siellä ne melkein näyttivät muovilta!

arleena kirjoitti...

Kiva kierros TelAvivia. Kauniita historiallisia taloja.
Kaupassa näyttää olevan mehevät valikoimat.

Allu kirjoitti...

Onpa komeasti restauroitu, kiitos kierroksesta. Milloin sä muuten sinne Israeliin olet muuttanut ja oletko asunut siellä koko ajan siitä lähtien? Etkös sä ollut jossain Etelä-Amerikassakin?

Nurkkalintu kirjoitti...

Mukavaa, että olet taas ottanut kuvia, salakuviakin :)
Kiitos!

Jael kirjoitti...

Karoliina:kiva kun kävit kommentoimassa.Minä pidän siitä uudesta,mihin kiinalainen kauppa muuttaa.

Tuure:Ohoh,muovisen näköisiä taloja! Nämä täällä ainakin näyttivät ihan hyviltä,on osattu restauroida.

Allu:Asuin täällä 80-luvulla ja sen päätteessä muutin takaisin Suomeen,josta tämän vuosisadan alussa eksän kanssa tänne vähän yli vuodeksi,sitten Etelä-Amerikkaan,sen jälkeen Yhdysvaltoihin,ja nyt olen täällä taas...

Arleena;Tel Avivin keskustassa on paljon kauniita taloja ja paljon (yli 4000)Bauhaus-tyylisiä taloja,joidenka vuoksi kaupunki on UNESCOn maailmanperintölistalla.Pitäisikin siitä postata joskus.

Nurkkalintu:-) Salakuvia aion ottaa lisääkin;-)

MaaMaa kirjoitti...

Voikun tosiaan olisi ollut kaukaa viisas ja investoinut tuleviin trendipaikkoihin! ...
Upeita taloja!
Asuuko Tel Avivissa ja Israelissa muutenkin paljon ulkomaalaisia? Ja millä maalla on suurin edustus ulkomaalaisista?

terkkuja!

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Oho Jael! Olet nähnyt melkein koko maapallon!

Jael kirjoitti...

MaaMaa:Kaukaa viisas olisi kannattanut olla,mutta kaikki eivät osaa kaukaa viisaita olla :-(
Talot ovat tosi hyvän näköisiä ja niitä on montakin. Tel Avivissa asuu varmaankin paljon ulkomaalaisia, ja tämähän on maa,jonne on paljon muualta muutettu. Nyt viimeksi on tullut afrikkalaisia pakolaisia..Suurin osa tänne tulleista on kyllä tänä päivänä venäläisiä.,mikä näkyy katukuvassakin,esim.venäläisiä ruokakauppoja josta saa hyvää leipää ja Viola-juustoa....

Tuure:Eksän siivella sain nähdä aika paljon maailmaa....