sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Adjami

KUVAT 043 Auringonlasku Adjamissa

Viime torstaina,päivä sen jälkeen kun tein turistikierroksen Jaffassa, tein toisenkin kierroksen siellä,mutta illalla. Tähän kurssikeskukseni järjestämään iltakierrokseen olin ilmoittautunut jo aikoja sitten. Kierroksella näimme hieman erilaisia paikkoja kuin aiemmalla kierroksella,nimittäin Adjamin kaupunginosan.Adjami(Ajami) on Jaffassa oleva kaupunginosa,jossa asuu 60% muslimeja, 30% juutalaisia ja 10% kristittyjä.Osa kristityistä on aikoinaan Egyptistä tulleita kopteja ja osa Libanonista tulleita maroniitteja.Osa muslimeistakin on muualta tulleita, esim, Gazasta kotoisin olevia ihmisiä,jotka ovat olleet yhteistyössä israelilaisten kanssa ja eivät ole turvassa omalla alueellaan. Kristittyjä oli ennen suurempi prosentti,mutta iso osa heistä on muuttanut muualle,kuten ulkomaille tai Nasaretiin. Adjami on aina ollut ongelmallinen alue, murhia ,huumeita ja sosiaalisia ongelmia.Huumeet ja murhat ovat edelleenkin mukana kuvioissa. Koska alue on ongelmallinen, on Tel Avivin kaupunki sijoittanut paljon resursseja alueelle;siellä on esimerkiksi uudehko hieno kurssikeskus,,jossa naiset esimerkiksi  ja tanssivat yhdessä,uskonnosta riippumatta,Tuttavani on siellä kuorossa ,joka koostuu juutalaisista ja muslimeista (naisista).Alue on aivan meren äärellä,joten sinne on nyt tehty aivan uusi rantabulevardi ja puistoja,jotka on avattu aivan näinä päivinä.Alueella asutaan sekaisin,mutta esim,kristittyjen ja juutalaisten enemmän  asuttamilla  alueilla  talot ovat hienompia .Koska alue on kukkulalla meren äärellä,se houkuttelee ihmisiä,ja lähempänä vanhaa kaupunkia voi nähdä todellisia ökypalatseja. Ranskan suurelähetystö,Bauhaus-tyylinen talo,joka kuulemma on sisältä yksi maan upeimpia taloja,on tuon ylemmän kuvan maiseman takana,joka on alueella,jossa enemmän muslimeja. Adjamista on nyt tehty elokuvakin,joka valittiin täällä vuoden parhaaksi elokuvaksi.

3 is oneKun tulimme paikalle, alueen ns, pahemmalle seudulle,näin eräässä seinässä ylläolevan piirrustuksen. Meille sanottiin,että sen olivat tehneet yhteistyössä juutalaiset-kristityt- ja muslimipartiolaiset. Siinä näkyy oliivinoksat, Daavidin tähti,muslimien puolikuu ja kristittyjen risti.Ja niiden alla 1=1+1+1 eli three is one, yksi jumala ja kolme uskontoa, Ah,olispakin niin ettei olisi konflikteja…..

Adjami talot 1 Ennenkuin pimeni,ehdit ottaa muslimivoittoisella alueella kuvan parista talosta.Rakastan noita kaari-ikkunoita! Muut ottamani kuvat menivät pilalle,ja aionkin tulla joskus kuvaamaan sinne päivänvalossa,sillä siellä on paljon kuvattavaa.Itse kierros oli aika surkea; meitä oli lähes 30 ihmistä,eikä opas ollut edes ottanut jonkunlaista kovaäänistä mukaansa.Siinä sitten kaikki tunkivat itsensä oppaan lähelle jotta pystyisivät jotain kuulemaan,ja hankalaa se oli.Muutenkin huomasin,että on parempi jos tulen itse omalle kierrokselle kameran kanssa.

24 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Vaikka sata uskontoa ja yksi Jumala, mutta sodat ja tappaminen seis!

Voi, minä muuttaisin tuohon pinkkiin taloon vaikka heti!

Heljä kirjoitti...

Voi miten ihana iltarusko kuva! Luulen tuntevani tuon tuoksun. Meidän perheessä toteutuu uskontojen suhteen 1+1=1 ja jos Miriamin kasvaessa hän päätyy johonkin niin kolmaskin mahtuu. Valitsimme koulun, jossa jaetaan tasapuolisesti tietoa kaikista uskonnoista. Lain mukaan kun täällä annettava uskonnollista opetusta puoli tuntia päivässä.
Nyt alan haaveksia tuon kuvan kera suloisen lämpimistä illoista kun keittiöstä tulvii couscous höyryt.
Ihanaa iltaa myös sinne
Heljä

Sirokko kirjoitti...

Olisipa tosiaan mahdollista 3=1. Mutta hyvä, että on kuitenkin alueita, joissa eletään yhdessä ristiriidoista ja ongelmista huolimatta. Ehkä se joskus paremmaksi muuttuu. Se oli päivän positiivisin ajatus.
Kauniita taloja olet taas löytänyt! Ihan namia.

Sateenkaari kirjoitti...

Tuntuu silta,etta tuleeko koskaan rauha ja samoinajattelu eri uskontokuntien valilla. Ei ainakaan viela pitkaan aikaan.
Miksi,kun se ei olisi kuin "jarjestelykysymys",kuten tuo Heljan sanoma 1+1=1.
İhania taloja.Mina rakastan myös kaari-ikkunoita ja ovia.

Robin kirjoitti...

What a beautiful sky in that first shot.

You know, I've lived here twenty years already and I don't think I've ever set foot in Adjami. Good for you for going.

Jael kirjoitti...

Leena;niin,olispa se mahdollista.Tuo pinkki talo onkin tosi nätti!

Heljä;minustakin tuo iltarusko oli tosi nätti,istuimme siinä juuri kun aurinko laski ja oli tosi nätin näköistä.Teillä onkin päädytty hyvään ratkaisuun Miriamin suhteen:-)Ja nam,cous cous on hyvää! Mukavaa loppuiltaa myös sinne!

Sirokko:Niin olispa mahdollista.Mutta tuollakin alueella on paljon hyviä projekteja,jotka antavat toivoa välillä.Tuolla alueella on niin mielenkiintoisia taloja että aion sinne mennä joku päivä kameran kanssa.

Sateenkaari:Niin,aika toivottomalta näyttää,mutta on hyvä ylläpitää toivoa.Heljän perheellä onkin tosi hyvä ratkaisu. Ja kaari-ikkunat ovat ihania!

Jael kirjoitti...

Robin: This was my first time.I pass there often with bus but never entered before.It is full of extremely interesting places for pictures...

pikkujutut kirjoitti...

Ja meilla revitaan kolukirjoista sivuja (joiden mukaan on jo opetettu 7 vuotta) kun joku hessuhopo-jarjestosta hoksasi ettei heita siella minaan vapauttajina mainostettu vaan painvastoin...ja nyt oli repaisty irti sivut myos Anne Frankista.

Etta nain, valilla se toivo ob kaivettava kaiken taman alta, vaikka tiukille ottaa.

anumorchy kirjoitti...

Enpa ole oikeastaan tuolla kaynytkaan. Liian lahella kai ;)?
Taytyypa tehda kierros siella. Mulla on tuo Adjami-elokuva koneella, mutta en ole ehtinyt katsoa. Se oli yhtakkia jollain "imurointisivuilla" ja katosi sielta akkia. Myohemmin luinkin lehdesta etta elokuvan CD oli varastetu jostain.

Jael kirjoitti...

Pikkujutut:Kurjaa kun ei olla suvaitsevaisia....Hyvä kuitenkin jos sitä toivoa jostain löytyy

Anu:Tekiskin mieli nähdä se leffa.Ai hävisi imurointisivuilta,harmi tai leffan kannalta hyvä tietenkin.Adjami itse asiassa näytti kiinnostavammalta kuin olin odottanutkaan mutta itse se kallis kierros oli ihan surkea.Mutta nyt tiedän ainakin miten mennä sielläpäin ja suosittelenkin käyntiä siellä joskus...

arleena kirjoitti...

Tuosta ylimmästä kuvasta saa hienon tunnelman ja käsityksen kuinka kaunista siellä on kaikista ongelmista huolimatta.

Mukavia kierroksia.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Mun kommentti oli kadonnut, enpä tainut painaa nappia tallenna.

Kiitos mielenkiintoisesta kiertokäynnistä!

Kumpa todellakaan ei olisi konflikteja.

Jael kirjoitti...

Arleena:;auringonlasku Välimerellä on vaan niin kaunista,,ja tuolla alueella,ongelmista huolimatta, on tosi hienoja paikkoja.

Jael kirjoitti...

Tuure:Kiva kun tykkäsit:-)

Lissu kirjoitti...

Mikàhàn saisi ihmiset uskomaan omalla tavallaan ja antamaan toisten uskoa omalla laillaan? Mikà sen oikeastaan estàà? Tààllà on nyt krisifiksikohu. Kiitos muuten useammasta postauksesta. Kun nyt sain koneeni kotiin, luin monta, monta postaustasi. Kuin olisi ollut matkaoppaan matkassa.

MaaMaa kirjoitti...

Upeita kuvia, tuo auringonlasku on valtavan kaunis!!

Niin ikävää kuin se onkin, varmaankaan ikinä eivät pääse maailmassa sopuun uskontojen ja poliittisten asioiden kanssa ... "aikuiset", nimittäin.
:(

Jael kirjoitti...

Lissu.Vaikeaa on uskoa mihinkään totaaliseen sopuun,jokaisen pitäessä kiinni omasta "jutustaan". Kiva kun pidit postauksistani:-)

MaaMaa:Sattuikin olemaan juuri upean auringonlaskun aika kun pysähdyimme tuolla.Niin, vaikeaa on uskoa sopuun, mutta sitä voi aina toivoa.

Marja-Leena kirjoitti...

Uskomattoman hieno auringonlasku!

Jael kirjoitti...

Marja-Leena:Se olikin upea:-)

Nurkkalintu kirjoitti...

Aivan samaa minäkin, että todella kaunis auringonlasku-kuva.

Jael kirjoitti...

Nurkkalintu:kiitos:-)

Hannele på Hisingen kirjoitti...

onko tuo se Judasträd, Cercis siliquastrum, näin Vatikaanin puutarhassa.

Jael kirjoitti...

Hannele:Voi kun mun puutentemukseni on ihan surkea! En osaa sanoa onko tuo se...

Unelma kirjoitti...

Minulla onkin ollut monta juttua rästissä, kun olen ährännyt noiden käsitöiden kanssa. Käyn kyllä kaikki lukemassa, vaikka aina en ehdi kommentoida. Blogisi on niin mielenkiintoinen.