maanantai 30. marraskuuta 2009

Jäin oven taakse:-( ja vähän muitakin juttuja…

IMG_0830

Tämä aamu ei alkanut ihan parhaiten….Nousen aikaisin ylös ja melkein heti sängystä noustuani vien Bambi-koiran ulos aaumutoimille.Niin tänäänkin,nousin,huuhtelin unet silmistä pois,puin päälle ja mentiin Bambin kanssa ulos. Mutta kun tulin takaisin, huomasin jo portaita ylös noustessa (käytän mieluummin portaita kuin hissiä) että avaimet olivat jääneet kotiin!! Apua! Kello oli vasta 6.30 aamulla ja en kehdannut niin aikaisin herättää naapureita,ja muutenkaan naapurini eivät ole maailman mukavimmat. Ovenpielessä oli lukkosepän tarralappu puhelinnumeroineen,mutta puhelinkin oli kotona! Vara-avaimeni on tuttavalla,mutta hän ei asu lähellä enkä hänenkään numeroaan muista ulkoa,kun se on kännykässä.Rahaakaan ei ollut bussimatkaan, ja olin juuri sängystä nousseena vähän muutenkin  vähemmän edustavan näköinen .Istuin siellä rappusilla jonkun aikaa vähän paniikissa,kunnes vastapäisen asunnon kukkakauppiasnaapuri oli lähdössä töihin. Pyysin häneltä kännykkää lainaksi,ja sain onneksi soitettua lukkosepälle,joka lupasi tulla puolen tunnin sisällä. Mitä olisinkaan tehnyt juuri silloin,ellei tuo naapuri olisi mennyt aikaisin töihin…….Lukkoseppä tuli puolen tunnin sisällä ja avasi oven;siihen meni tasan pari sekuntia,lasku vähän yli 40 euroa huh! Kun nyt oli lukkoseppä paikalla päätin samalla vaihtaa lukonkin,joka muutenkin oli vähän huonossa kunnossa, aina sai avaimella leikkiä lukon kanssa.Uudeksi lukoksi tuli tietenkin Abloyn lukko….Parasta olisi,jos talossa olisi joku mukava naapuri,jolle voisi avaimen jättää,mutta kun ei oikein…Oi mikä helpotus oli päästä takaisin sisälle!

Kissan ateria Eilisen päivän lehdessä oli mukava juttu siitä,miten eläinsuojeluyhdistys SOS on päättänyt jakaa ruoka-ja vesikuppeja talojen pihoilla eläville katukissoille. Tel Avivin yhden pääkadun varrella oleville halukkaille ravintoloille jaettiin myös näitä ruokakuppeja tänään.Yhteensä niitä jaettiin 2700 kappaletta.Eläinsuojeluyhdistys on tietoinen siitä,että kaikki eivät pidä näistä kissoista ja ovat tällaista vastaan,mutta projektin tarkoitus on antaa kaduilla jo muutenkin oleville kissoille siistimpi ruokailuympäristö.Ennen katukissat löysivät roskiksista ruokaa,mutta nykyiset roskikset ovat yleensä sellaisia,että kissat eivät niihin pääse, ja ellei niitä syötetä,kuolevat ne nälkään.Kun ne kerran ovat kaduilla tai pihoilla,parempi on syöttää niitä,jotta ne voisivat paremmin ja ehkä näin olisi helpompaa saada niitä kiinni sterilisointia varten,joka myös on yhdistyksen projekti.Alussa eläinsuojelyhdistyksen tarkoituksena on myös laittaa kuppeihin ruokaa ja vettä. Myös taloihin,joissa on kissoja syöttäviä ihmisiä,jaetaan näitä kuppeja.Kupit voi laittaa syrjään, niin etteivät häiritse ihmisiä,jotka eivät pidä kissoista.Sterilisoidut kissat muuten voi tunnistaa korvan perusteella;pieni nurkka korvasta on näpsitty pois. Näin voidaan tietää,mitkä kissat otetaan kiinni sterilisointia varten.Täällä kotitaloni nurkilla on neljä vakiokissaa,ja olisi mukavaa,jos heilläkin olisi tuollaiset kivat keltaiset astiat.Tuossa yhdistyksen sivuston linkin takana on hyvä graafinen kuvaus englanniksi miksi kaduille päätyy kissoja ja miksi niitä on niin paljon.

IMG_0828 Torin suurella bussiasemalla istuessani katse kiinnittyi lähellä oleviin uusiin taloihin,ja niissä oleviin aurinkopaneeleihin. En ole ihan varma, ovatko nämä vain lämmintä vettä vai myös muuta energiaa kerääviä paneeleja. Tässä asuintalossani,joka on hieman yli 30 vuotta vanha,ei ole minkäänlaisia aurinkoenergian keruusälilöitä tai paneeleja ,mikä on sääli.Sen sijaan vesi lämmitetään kaikille asukkaille,niin että sitä on aina saatavilla.Mutta ennenkuin lämmin vesi tulee kraanasta ulos,kuluu siihen aika monta minuuttia.Keräänkin sen kylmän veden talteen ja käytän muuhun tarkoitukseen.

IMG_0829 Vanhemmissa taloissa voi taas olla tällaisia nuolen osoittamia säiliöitä ,jotka aurinkoenergian avulla lämmittävät veden.

33 kommenttia:

Arjaanneli kirjoitti...

Ei ole mukavaa jäädä ulos,ei!
No mites se kukkakauppias??? Ei kös hälle vois aatella...?
Tuo mirrien kuppi-projekti on hyvä.
Teidänperällä ei sitten taida olla sitä "lotta"ongelmaa, kun on noita kissoja?

MaaMaa kirjoitti...

Hieno ajatus, että keräät kylmän veden talteen kun odottelet kuumaa. Meilläkin kestää joskus aika kauan, ennenkuin hanavesi lämpenee...

Hieno asia, että ruokkivat ja sterilisoivat katukissoja. :)

Ja voi että jätit avaimet aamuvarhaisella kotiin!! Tyypillistä, että noin käy juuri silloin kun ei ole puhelinta, rahaa eikä kunnolla vaatteetkaan päällä!

Mä joskus Suomessa lukitsin itseni oven ulkopuolelle kun kävin viemässä roskista tms. Onneksi taloyhtiön huollosta sai aina nopeasti avun; heillä oli yleisavaimet kaikkiin rapun kämppiin.
Sen episodin jälkeen laitoin oveni takalukkoon, jotta en päässyt kotoota pois ilman että oli avain kädessä ;) (piti sisäpuoleltakin avata avaimella)

Täällä meidän ovea ei saa lukkoon ilman avainta, eli ei oikeastaan pysty itseään ulkopuolelle lukitsemaan.

Rita A kirjoitti...

Pahuksenmoinen ongelma jäädä oven taakse! Onneksi selviydyit siitä kunnialla. Sun pitää ommella Bambin kaulahihnaan vara-avain :)

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Kiva, että siellä autetaan kissoja. Chilessä ei näe katukissoja juuri ollenkaan, mutta katukoiria senkin edestä! Täälläkin steriloidaan ja kastroidaan koiria ja kissojakin. Talvisin isommissa kaupungeissa järjestöt laittavat katukoirille mantteleita päälle ja antavat ruokaa.

Aurinkopaneeleita olemme suunnitelleet omaan käyttöömme. Voisi polttaa ulkovaloja yöllä jne. Tuulivoimnastakin olemme hankkineet tietoa.

Minäkin jäin oven taakse viime viikolla. Olin juuri työntämässä avainta mökkimme lukkoon, kun koko pieni avainnippu luiskahti kädestäni ja suoraan kuistin lattianraosta kuistin alle. Kuistin alle ei pääse mitenkään paitsi irrottamalla muutaman lauda´n, mikä ei ole pieni toimenpide. Tietenkin minulla oli jätskejä pussillinen, jotka piti saada nopeasti pakastimeen! Onneksi löysin rautalankaa, jonka väänsin koukuksi ja sain sillä noukittua avainnipun ehkä 20 sekunnissa kuistin lautojen välistä ylös! Huh!

Tyynenmeren Aaltonen kirjoitti...

Tuo "lauda`n" on sitten lyöntivirhe! En kuvittele, että se kirjoitetaan noin ;)

mizyéna kirjoitti...

Mä onnistuin kerran jäämään meidän pihalle kolme metristen muurien sisäpuolelle ilman avainta ja kännykkää tuulen paiskatessa oven liian aikaisin kiinni. Onneksi meillä oli silloin ollut jotain työmiehiä pihahommissa ja olivat jättäneet autotallin molemmat ovet niin etteivät olleet takalukossa ja pääsin ulos. Hain lapsen esikoulusta ja sieltä opettajan papereista lunttaamalla sain miehen numeron (en mä muista kännykkäaikana kenenkään numeroita) mihin soittamalla tuli avaamaan ovet :D

Meillä on vara-avaimet anoppilassa.

Sateenkaari kirjoitti...

Meillakaan ei ole vara-avaimia kellaan,joten tarkkana pitaa olla.Kerran Fethiyessa jain oven ulkopuolelle .Alakerran opiskelijapojat avasivat oven henkkarilla.Helppo juttu ja varsinkin varkaille.Nyttaa teilla olevan samanlainen ovi,mita taalla paljon kaytetaan.Jos tuon vaantaa avaimella lukkoon,niin henkkarilla sita ei silloin saa auki.Meidan ovessa on kolme lukkoa.
Aika hinnakas oli oven avaaminen.Taalla se maksaa n. 25 liiraa = 17.50 euroa.

Susadim kirjoitti...

Hyvä tuo Ritan avain vinkki! Mullakin olisi yksi vinkki, mutten voi julkisesti kertoa, koska sitten olisi varkaita sekä sinun että minun oveni takana :) Kalliiksi on meinannut minullekin koiran kusetus tulla, siksi oli pakko keksiä pikku avainjippo.

Leena Lumi kirjoitti...

Hui!, olipa sinulla kauhea aamu. Yhdyn Ritaan: Bampilla on ehkä valjaat (Olgalla on), niiden sivussa on yleensä vapaa lenkki, kiinnitä avain siihen. Minäkin olen jäänyt ulos juuri koiran aamupissatuksen takia. Siinä ei tule mietittyä mitään, kun ei ole edes kunnolla hereillä.

Kerrankin kiva kissauutinen sieltäpäin. Tuo ruokakuppi-idea on minusta ihan hyvä, jos kissat kerran ovat irrallaan. Tiedän, että tähän on yhtä monta mieltä kuin on miestä/naista, mutta ruokaa heitetään kauheasti hukkaan ja jos eläin kerrran on ulkona, niin mielummin ruokittuna kuin nälkäisenä.

Miten minusta tuntuu, että saattaisit viihtyä vaikka jossain toisessa talossa paremmin...tämmönen mutu fiilis vain...

Allu kirjoitti...

Ai siellä myydään oikein Abloyta?
Meillä on onneksi vara-avain sekä vasemman- että oikeanpuoleisilla naapureilla ja meillä niiden ja lisäksi toinen naapureista on piilottanut yhden vara-avaimen ulos ja voin sillä mennä naapuriin ja hakea sieltä meidän vara-avaimen.

Pinkkis kirjoitti...

Bambin kaula-avain on oikein hyvä idea! Sitten voi myös tutkia, olisiko oven lähellä jotain koloa tms johon avain kiinnittää huomaamattomasti (jos se on tarpeeksi turvallista).

Kiva että kissoja ruokitaan. Beirutissa kulkukissoja on tuhottomasti ja ne ovat tosi surkeita otuksia. Minua pidetään vähän hulluna kun niitä ruokin kun siellä olemme. Viimeksi vannotin miehen veljeä, että antaisi ruokaa niille, mutta tuskinpa tuo on sitä tehnyt käskystä huolimatta.

arleena kirjoitti...

Sama taksa siellä oven avauksesta kuin täällä. Tai meillä oven avaus oli kyllä illalla noin kymmenen aikaan. Meillä vartiointiliike hoitaa avaukset.

On hyvä idea antaa kissaressukoille puhdasta ruokaa. Kun niitä kuitenkin vapaana on.

Siellä, jossa aurinkoa riittää, on ekologista hyödyntää auringosta energiaa.

Jael kirjoitti...

ArjaAnneli:Juu oli tosi kurjaa jäädä sinne oven ulkopuolelle mutta onneksi kukkakauppiaan piti mennä aikaisin töihin.Mietinkin jos antaisin heille vara-avaimet,mutta kun ei ole maailman ystävällisin kukkakauppias...Niin,ja jyrsijät ovat pysyneet kissojen ansiosta kaukana:-)

MaaMaa;Viime vuonna en älynnyt kerätä sitä vettä talteen(kun on vesipula,niin tuo on tärkeää) vaan kylmiä suihkuja otin ja kuuma vesi alkoi just kun huuhtelin jo hiuksia...Mä olen aina pelännytkin ,että unenpöpperöisenä unohdan ne avaimet,mutta nyt kyllä katson ekstra tarkkaan jatkossa.Suomessa onkin hyvä,kun on taloissa ne huoltosysteemit,munkin piti kerran sellainen tilata avainten unohtuessa kotiin ja vara-avaimen haltija oli matkoilla.Täällä vain ihan kalliissa tornitaloissa on sellainen huoltosysteemi.Tuo lukkoseppä on kyllä tilattavissa 24h vuorokaudessa,mutta kalliiksi tulee sen oven avaaminen,joten pitää olla tarkkana.Ulkooven sisäpuolelle ei laiteta avainta,siinä on nuppi.Pitäisi ottaa vielä sellainen turvalukko,niin siihen voi jättää avaimen.

Mia;Kiva kuulla että Chilessäkin toimitaan katukoirien ja kissojenkin hyväksi:-)Tuo luonnon energian kerääminen on kyllä mahtava juttu,voi kun tässäkin talossa olisi niin.Olitpa taitava kun sait sen avainnipun noin noukittua! Ei varmaan ehtineet sitten jätskitkään sulaa:-)

Rita:pieni paniikki iski kyllä kun jäin oven taakse.Olis edes ollut laukku mukana,niin olisi ollut helpompaa,mutta onnekseni naapuri meni aikaisin töihin:-)Tosi hyvä idea sulla, täytyykin miettiä tuota vara-avaimen laittamista Bambin valjaisiin...

Mizyena:No sullakin oli aika tuuri ettet joutunut liian kauan siellä sisäpihalla tuulen armoilla olla:-) Vara-avaimet onkin hyvä olla lähellä.Tutut kun vaan asuu aika kaukana kodistani....

Sateenkaari:Ohoh,helposti saivat opiskelijapojat sen auki.Ovenihan ei ollut kunnolla lukittu niin lukkoseppä sai sen hetkessä auki.Olenkin miettinyt että laittaisin vielä yhden sellaisen turvalukon,mutta nyt saa odottaa kun laitoin tuon uuden paremman lukon.Todella kallis olikin tuo lukon avaaminen,perustelevat sillä kun on matkatkin. Teillä se on vielä ihan ok hinta.

Susadim: Hyvä onkin Ritan neuvo,pitänee miettiä. Ai sulla on joku hyvä kikka tuohon... koiran kusetuksessa aamulla on todellakin riski,että voi avaimet jäädä kotiin..

Leena:Bambilla onkin valjaat,sellaiset pehmustetut.Ja uuden lukon mukana tuli 5 avainta,joten eiköhän yhden voisi jotenkuten Bambin valjaisiin kiinnittää.Olen monta kertaa vienyt sen aamulla pissille niin unenpöpperöisenä,että ihme,ettei aiemmin ole avain kotiin unohtunut...Minustakin tuo ruokakuppi idea on hyvä,parempi,että niillä on siisti ruokailuympäristö roskisten sijaan.Tarkoitus olisi syöttää niitä kuivaruualla.Joo,toinen talo olisi mukavempi...

Allu;Abloyta saa täälläkin.No teillä vasta tuo vara-avain systeemi on järkätty hyvin,ei ole pelkoa jos jää oven taakse,,,,

Maiku:Tuo avaimen piilottaminen Bambin valjaisiin kuulostaa hyvältä idealta,ihan ovenpieliin en viitsisi sitä piilottaa.Kurjaa jos Beirutissa kissat ovat niin nälkiintyneitä.Täällä ne ovat aika hyvin syötetyn näköisiä yleensä.

Jael kirjoitti...

Arleena;suhteessä kuitenkin tuo ovenavaus täällä kalliimpaa.
Aurinkoenergian käyttäminen on tosi hyvä juttu,koska paneeleja voi laittaa talojen päälle (uudempien,kuulemma tähän taloon ei voi,vaikka en sitä usko...)
Kissojen syöttäminen on hyvä juttu,niitä kuitenkin on ulkona ja sille ei oikein voi mitään,niin ainakin voi tehdä jotain ,jotta voisivat paremmin,ja sterilisointi on myös hyvä projekti,niin ei tulee liikaa ruokittavia kissoja.Nytkin tullessani kotiin ulko-oven edessä oli kisuli,joka olisi melkein tullut sisälle,paleli kai ,,,,

Unelma kirjoitti...

OLipa sinulla harmillinen kokemus aamulla. Meillä oli vanhassa kodissa vara-avain ulkona tietopaikassa kiven alla. Sattui sitten niin, että jäin ulos talvella sisävaatteissa, kävin vain postilaatikolla. Avainpiilo oli jäänyt lumen alle, jouduin ensin kollaamaan lumet pois ja vielä jäätäkin hakkaamaan. Kokemus virkisti kovasti muistiani, seuraavilla postinhakuureissuilla oli avain taatusti mukana.

SusuPetal kirjoitti...

Huh, ei kivaa. Onneksi sait apua aika pian.

Jael kirjoitti...

Unelma:Voin kuvitellakin ,että tuo kokemus pistää aina miettimään,missä avain on...Nyt yritän olla ekstra tarkkana että avain varmasti on mukana...

SusuPetal;juu ei ollut kivaa,mutta onneksi tosiaankin ei tarvinnut kauan odotella.

Robin kirjoitti...

Oh no, locking your keys in the house is no fun at all. I'm glad you were able to reach a locksmith and get back in.

PS Are you planning on attending the next blogger meet up? It will be in Nes Ziona on 26/12.

Jael kirjoitti...

Robin:I almost had a panic attack;D Luckily the locksmith arrived quite soon:-)
I am still thinking about the blog meet up.As a carless person I always have the problem of how to get somewhere....the public transport being what it is here in Israel...

Nurkkalintu kirjoitti...

Ei taatusti ole kiva kokemus jäädä aamutuimaan oven taakse :(

BLOGitse kirjoitti...

voi ei. toi on tosi inho tilanne. paniikin tunne hiipii hetkeksi koko kroppaan. ja kun jarki vihdoin pelaa ajattelee miten selvita tilanteesta.
ja hyvin selvisit!

Ei sulla olis kukkaruukkua jonka alle voit laittaa vara-avaimen? (tai joku vastaava piilo)

Sirokko kirjoitti...

Eipä ollut mukava kokemus noin varhain aamulla. Meillä ei ole vara-avainta ulkona ja pari kertaa isäntä on joutunut kiipeämään toiseen kerrokseen alakerran ikkunakaltereita pitkin ja rikkonut sitten parvekkeen ovilasin. Itseltäni ei onnistuisi, joutuisin istuskelemaan ulkona.

Kiva idea jakaa kissankuppeja, mutta mahtaako ne säilyä, meillä ainakin häviäisivät alta aikayksikön.

Jael kirjoitti...

Nurkkalintu;Tosiaankaan ei ollut....

BLOGitse;joo aika paniikki iski hetkeksi mutta onneksi ei kauan;-) Tämä talo on sellainen 7 kerroksinen kerrostalo,4 asuntoa per kerros ja ulko-oven takana ei oikein sopivaa paikkaa.Tosin oveni ulkopuolella on kaappi,jossa sähkösulakkeet,mutta siinä on myös kerroksen muiden asukkaiden sulakkeet,joten ei oikein varma paikka....

Sirokko:Ohoh,teilläpä vasta on isäntä joutunut ihan kiipeämään huh! Aika tukala tilanne! Varmaankin osa noista kissan syöttökupeista häviää mutta toivottaasti ei liian monta.Täällä on hurjasti eläinrakkaita ihmisiä.

pikkujutut kirjoitti...

Olipa siina heratys :). Loisto idea tuo avain valjaisiin. Meilla ei ovesta paase ulos ilman ettasen avaimella suljemme perassa, loisto keino etta avaimet pysyy mukana.

Jael kirjoitti...

Pikkujutut:Jeps,nyt yritän olla niiin tarkkana avainten kanssa,etenkin kun ei ole tuota samaa systeemiä kuin teillä...

Heljä kirjoitti...

No huh! Taitaa olla joku kansainvälinen avaimen-kotiin-jättö-päivä kun kaverini Suomesta myös meilasi, että oli lukkoseppään joutunut turvautumaan.
Meillä ei myöskään vara-avainta missään. Jos jäisin oven taakse niin kellon ympäri voisi joutua odottelemaan Koon kotiin tuloa. Olen asiaa useasti miettinytkin.
Mukavaa viikon jatkoa toivottelee
Heljä

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Karmeeta, onneks täällä ei saa ovea lukkoon olman avainta..

Jael kirjoitti...

Rouva H:Sen verran kurja homma tuo oven ulkopuolelle joutuminen on ,että oliskin hyvä,että olisi vara-avain jossain. Omani on tosin aika kaukana....Mukavaa viikonjatkoa teillekin!

Hannele;Joo,ikävä kyllä oma oveni ei ole sellainen:-(

sarapirat kirjoitti...

aj...jobbigt att bli utelåst. har du inget bra gömställe där du kan lämna en nyckel, ala kibbutz stil?
just nu värms allt vårt vatten med hjälp av solenergi. det är ju tur att det är så pass soligt, trots att det är kyligare. jag hoppas på regn idag!

Jael kirjoitti...

Sara:Det var jätte tråkigt att bli utelöst,men turvis fick jag fort hjälp.Tyvärr ingen plats där jag kan lämna nyckeln.. Jag skulle så vilja ha solenergivärmt vatten i vårt hus också,men tyvärr:-( Regn? Det är ju sommar igen;-)

sarapirat kirjoitti...

ja, det är verkligen som sommar igen. emellanåt. för inatt regnade det här uppe i libanon. ;) och nyss när jag var ute och plockade svamp så droppade det lite.

Jael kirjoitti...

Sara:Idag är det soligt och skönt igen:-)Fast jag väntar på kallare väder..

sarapirat kirjoitti...

jag med! verkar som att vi har det programmerat i våra gener, att vi längtar efter och behöver kallare väder, vi skandinavier...