maanantai 23. marraskuuta 2009

Viikonloppu pohjoisessa

Bussiasemalta Perjantaina lähdettiin Bambi-koiran kanssa viikonloppumatkalle pohjoiseen:pikkukaupunkiin,jossa asuin jonkun aikaa vähän yli vuosi sitten.Sinne jäi paljon tuttuja,ja heitä mentiinkin nyt  taas tervehtimään puolen vuoden tauon jälkeen. Matka starttasi Tel Avivin pääbussiasemalta,jonka ylimmästä,seitsemännen kerroksen bussilaiturista, otin tämän kuvan.Majapaikkana oli taas  entinen vuokraisäntäni ja hänen ukrainalainen tuontivaimonsa.

Tatianan synttarit

Melko pian saapumiseni jälkeen starttasimme kohti Haifan kaupunkia,minne menimme viettämään emäntäni ystävättären Tatianan syntymäpäiviä. Kuvassa näkyvät tarjoilut. Runsaan majoneesin maustamat ruuat eivät ole minun makuuni,mutta onneksi oli herkullsia etikkakurkkuja ja sieniä;-)En muutenkaan ymmärrä venäläisten tai ehkä ukrainalaisten intoa tunkea kauheat vuoret majoneesia joka paikkaan.Kutsut olivat tosi mukavat, vaikkein oikein ymmärtänytkään kaikkea mitä tuolla sanottiin (venäjänkieleni on olematon…) ja sitä mukavempaa oli mitä enemmän laseja kilistettiin ..

IMG_0718 Lauantaiaamuna alkoi ilma lämmetä mukavasti ja päätimmekin lähteä retkelle Genetsaret(Kineret)-järven suuntaan.Tämä kuva on isäntäpariskunnan parvekkeelta aikaisin aamulla. Kaupunkia ympäröivät vuoret. Itse asuin täällä kaupungissa tosi korkealla kukkulalla ja näkymät olivat mahtavat!

IMG_0730 Isännän ylpeys on hänen terassipuutarhansa,jossa esim.kuvassa näkyvä kumkvattipuu.Pomelokin siellä on ,ja on jaksanut tehdä vain yhden painavan hedelmän.

IMG_0784Tässä vielä toinen näköala kaupungista. 

Kineret Järvelle laskeutuessa näky on aina upea.Genetsaret- järven pinta on laskeutunut ikävän paljon viime vuosien vähäsateisten talvien johdosta.

IMG_0737 Menimme kauppaan,joka tunnetaan etupäässä taateleista ja taatelituotteistaan,mutta oli siellä kaikkea muutakin kivaa.Maistaakin sai kaikenlaisia taatelisiirappeja ja levitteitä.

IMG_0747Menimme kaupan lähellä olevaan paikkaan Jordan-joen varrella,jossa Jeesuksen sanotaan saaneen kasteensa.Siellä oli monta tällaista seinätaulua eri kielillä…….. 

Jeesuksen kastepaikkaKlikkaa kuva suuremmaksi

Paikka sijaitsee alueella,jossa kesäisin on todella kuumaa,ja nytkin oli aika lämmintä.Paikalla oli paljon turisteja,jotka kävivät joella kastelemassa itseään. Ylimmässä kuvassa jonotetaan paikalle ja keskellä puolalainen pappi rukoili yhdessä ryhmänsä kanssa.Majapaikkani emäntä toivookin ,että hänen äitinsä Ukrainasta pääsisi juuri tälle paikalle. Tuolla joella uiskentelee muuten aika suurikokoisia monnikaloja,tosin ei siinä kastelupaikalla,onneksi;-)

IMG_0757 Ehdimme käydä vielä tervehtimässä struseja,komea tipu!

IMG_0766 Samassa paikassa oli vielä seurankipeitä aasejakin….

IMG_0769 Paluumatkalla ehdimme vielä käydä syömässä meze-salaatteja eräässä arabiravintolassa,jossa saimme kahvit aterian päätteeksi. Kahvi oli ihanaa,baklawat taas ovat niin makeita,että jäävät ihan suosiolla lautaselle…..

Takaisin piti tulla jo eilen, mutta isäntäpariskunta sai minut houkuteltua jäämään vielä päiväksi,ja sain onneksi menot ja hommat siirrettyä päivällä. Kävin sitten eilen kaupungilla kiertelemässä ja katsomassa tuttuja paikkoja.

38 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Baklava on juuri sopivan makeaa!
No, eipä tarvi ainakaan liian monta syödä kerralla.

Upeita, historiallisia maisemia.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Äiti toi Intiasta kerran (oli siellä viime syksynä kolme kuukautta työmatkalla, kävi välillä kotona) jotain tuon näköisiä leivoksia.

Äiti toi myös toisenlaisiakin, mutta ne maistuivat rotalta ja heitettiin pois.

Hauskaa, että sinulla on ollut mielenkiintoienn viikonloppu!

terveisin Tuure

Rita A kirjoitti...

Ja Bambi-koirakin pääsi matkustamaan, vuf :)

Pieni määrä majoneesia tekee kivan säväyksen, mutta iso alkaa ällöttää.

Hassua että olen lukenut tuon Jeesus-tekstin jostain historiaesityksestä, mutta siitä puuttuivat nuo "ihmeet", kirjattuna oli ainoastaan "faktat". Eräs luterilainen ystäväni osasi täydentää tekstin noilla muilla jutuilla.

Tuula kirjoitti...

Sulla on taas ollut ihana reissu! Kauniita maisemia.

Venalaiset ovat kovin vieraanvaraisia tuon tarjoilun suhteen. Niin syomisten kuin juomisten. Mutta siella on todella kaikenlaista tarjottavaa. Ei ole kaikki miun maun mukkaan.

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, minä pidän venäläisessä tarjoilussa juuri maustekurkusta ja sienistä. Enpä tiennyt heidän intoaan majoneesiin...

Minusta jopa taatelit ovat liian makeita, mutta Geisha-suklaa ei;-)

Et haluasi olla nyt Suomessa: pimeää, pimeää. Mutta siksipä ylenmäärin kynttilöitä joka päivä.

Jael kirjoitti...

SusuPetal:ennen olin ihan hulluna baklawaan,nyt tuntuu liian makealta.Paljon historiallisia maisemia onkin tuolla suunnalla.

Tuure:Hui,rotan makuisia leivonnaisia,kuulostaa aika kamalalta!Nämä ja muut samantapaiset ovat kyllä hyviä,mutta makeanhimoni on niin laskenut,etten enään välitä noin makeasta. Kiva oli viikonloppu,kiitos:-)

Rita;Bambi onkin jo kokenut matkustaja,vaikka aina iniseekin aika paljon linja-autossa...
Majoneesia tunkivat tuolla kyllä ihan hurjia määriä ruokiin...Aika paljon ihmeitä onkin tuossa tekstissä...

Tuula:HYvä oli reissu! Venäläiset ovat ihanan vieraanvaraisia,ja osaavat juhlia,mutta nuo syötävät tuolla,no ...Ei kauheasti mun makuun.

Leena:Ne kurkut olivat niin hyviä,että taisin syödä niitä aika ison määrän....Majoneesia käyttävät ahkerasti.Marina,vierailuemäntäni, tunkee sitä rutkasti joka paikkaan...Niin,ilmat ovat täällä kyllä aika lailla erilaiset kuin teillä,mutta pimeä tulee tännekin klo 4 jälkeen iltapäivällä.

arleena kirjoitti...

Kiitos mukavasta retkestä ja kuvista.
Oli todella pöytä koreana, majoneesia en minäkään käytä. Korvaan sen jogurtilla tai kevyellä ranskankermalla.

Sinisiä taivaita sielläkin ja vettä.

pikkujutut kirjoitti...

Oltiin miehen kanssa aikoinaan Genesaretin rannalla yota jossain kibbutsissa (olikohan se se, joka tapauksessa hiukan Tiberiaksesta pohjoiseen).

Sain pari viikkoa sitten luennon venalaisten ja ukrainalaisten erosta..Erehdyin mainitsemaan jotain venalaisyydesta ja rouvat ukrainalaiset antoivat tullataydella teolla...tyttaren taideopettajaon Ukrainasta lahtoisin. Tullut Libanoniin kun loysi elamnsa rakkauden libanonilaisesta miehesta.

pilvikki kirjoitti...

Majoneesia, kumkvattipuu, pomelon hedelmä, Jordan-virtaa, Genetsaret-järvi, hyviä ystäviä, kauniit maisemat, aurinkoa, hauskoja aaseja ja vielä strutsi...kuulostaa hyvältä!!!

Unelma kirjoitti...

Oli mukava retkeillä kanssasi. Luin Hesarista, että Toiviomatkat järjestävät taas Israelin matkoja. Vieläköhän uskaltaisi lähteä mukaan.

Heljä kirjoitti...

Kiitos kun otit reissulle mukaan! Olipa mukava, että pystyit jäämään sitten vielä extrapäiväksi.
Itse olen menossa Dubliniin ensi lauantai-sunnuntaiksi (siis matkaa 50km) ja aion tutkailla vanhoja asuinkulmiani ehkä pienellä kaihollakin.
Iloa viikkoosi!
Heljä

Susadim kirjoitti...

Kiva reissupostaus ja kiva kun pääsit juhliin mukaan. Kauniita on maisematkin siellä.

Jael kirjoitti...

Arleena;Pidän kyllä majoneesista joissakin jutuissa,mutten ihan niin,että sitä laitetaan ihan kauheadsti sekaan ja päälle.Taivas oli tosi sininen koko reissun aikana:-)

Pikkujutut:Tuolla Genetsaretin varrellahan on niin monta kibutzia. Mikäköhän se ero oikein ukrainalaisten ja venäläisten välillä on....Kieli on hieman erilainen,mutta ulkoapuolelta katsottuna ei eroa mitenkään huomaa...

Taru:Hyvä viikonloppu oli ja monta mukavaa asiaa tuli nähtyä:-)

Unelma:Mikset jaksaisi....suorat lennot kun ovat niin paljon helpompia kuin sellaiset,missä pitää välillä vaihtaa konetta.

Rouva H;lisäpäivä oli tosi hyvä,sillä pystyin kiertämään kaupungissa ja katsomaan,mitä uutta sinne oli tullut (paljonkin..)En tiennytkään,että olitte niin lähellä Dublinia!Kivaa viikkoa sinnekin!

Susadim.Kaunista oli nytten vaikka pari sadetta eivät vielä ole oikein vihreää kasvillisuutta nostattaneet.Kunhan sataa vielä,niin sitten tuolla oikein kaunista onkin!

Sateenkaari kirjoitti...

Kiitos taaltakin,etta paasimme osallistumaan matkaasi,mika olikin hyvin mielenkiintoinen.Minullekkin uutta,etta venalaiset suosivat tuossa maarin majoneesia.
Baklavaa taallakin syödaan.Mies toi toissailtana meille iltapalaksi suuret baklavat.Niita syö silloin tallöin,mutta kun ovat aikamoisia kaloripommeja,niin olemme nykyaan jattaneet vahemmalle.

Jael kirjoitti...

Sateenkaari:Ainakin nämä minun tapaamani/tuntemani ukrainalaiset sitä käyttävät ihan hurjasti.
Baklawa se kai onkin ottomaanien peruja täälläpäin,eli teiltäpäin tullutta.Hyväähän se joskus harvoin on,mutta ihan pikku murunen vain....

anumorchy kirjoitti...

Monnikaloja juu, sanoisinko albiinomateita. Kerran olimme siella kastautumispaikalla, ja vahan sen jalkeen kun turistit lahti, nahtiin naita ISOJA otuksia vedessa. Olisivatkohan turistit menneet veteen, jos olisivat tietaneet.
Baklava on hyvaa jos se on tuoretta ja hyvintehtya. Kibbutsiaikoina navettaan tuli Nasaretista joskus tyontekijoita, ja silloin jai Anulta aamiainen ja lounas syomatta, oli niin ihania tuliaisia heilla!

juanita kirjoitti...

pitkästä aikaa ehdin minäkin kommentoimaan :) mielenkiintoisia juttuja olet kirjoittanut, piti kahlata kaikki lähes kerralla läpi, kun en ole ehtinyt blogeja juuri lueskelemaan.

viikonloppureissusi kuulostaa täydelliseltä, upeat maisemat, hyvä seura ja ruoka - eipä sitä muuta enää tarvitsekaan!!

-S- kirjoitti...

Minà en niin ukrainalaisesta ruoasta tiedà, mutta tààllàpàin oli ukrainalainen kauppa josta sain kermaviilià tai jotain hyvin samantapaista. Nyt valitettavasti kauppaa ei ole...eikà kermaviilià:(

Mikà ihmeen kumkvattipuu..ikinà kuullutkaan :-o

Kivan nàkòisellà paikalla olet asustellut. Tosi kauniita nuo maisemat.

Hui kuinka pelottavia ne monnit....mà en olisi varmasti uskaltautunut kastautumaan...voihan ne monnitkin eksyà reitiltà :)

lepis kirjoitti...

Täyteläinen viikonloppu, kuulosti herkulliselta erityisesti tuo visuaalinen puoli. Ja että vielä kumkvatteja!

Nurkkalintu kirjoitti...

Hienoa, että matkasi oli mukava! :)
Upeita kuvia. Kiitos postauksesta.

Sirokko kirjoitti...

Kiva päästä mukaan matkallesi upeisiin maisemiin. Koiratkin saavat onneksi kulkea busseilla.. Venäläisestä joka-paikan-majoneesista olen minäkin saanut näyttöä, tykkään kyllä, baklawatkin menettelee.

MaaMaa kirjoitti...

Tosi upeita maisemia ja paikkoja. Kyllä meidän pitää oikeesti päästä joskus Israeliinkin :)

Balkawaa taisin maistella myös Turkissa. On kyllä mielettömän makeeta, mutta mä tykkäsin. Ei montaa pystyis syömään, mutta kyllä aina pari meni alas :)

Majoneesi on POP myös Bulgariassa. En mäkään tykkää, jos sitä on ihan jokaiseen tarjoiltavaan sekoitettu...

Kiva, että Bambi pääsi viikonloppureissulle mukaan ja että saitte venytettyä vielä extrapäivälläkin! :)

Jael kirjoitti...

Anu:Aikamoisia vonkaleita ne monni/mateet olivatkin! Niitä näkyi olevan tummia ja vaaleita.Mutta sillä kastautumisalueella en niitä kaloja nähnyt,taitavat pelätä ihmisiä...Ennen olin ihan hulluna baklawaan,nykyään voin maistaa ihan pienen murusen.

Juanita:kiva "nähdä" sua taas täällä:-)Juu,kaikki elementit oli paikallaan reissulla!

-S-:Kumkvatit ovat sellaisia pieniä sitrushedelmiä,joita syödään kuorineen.Hyvää on! Ja niistä saa hyviä hillokkeitakin tehtyä.Ne monnit tais pelätä enemmän ihmisiä kuin ihmiset monneja....;-)

Lepis:olispa mullakin kumkvattipuu! Värikäs reissu olikin..

Nurkkalintu:Kiva jos pidit:-)

Sirokko:Koiran voi ottaa mukaan,mutta pieni koira tulee laittaa koirien kantokassiin.Bambi itkee siinä suurimman osan matkaa, vaikka se ikkunaluukku on siinä auki. Jos ei ole sitä laukkua,pitää laittaa kuonosuoja ja maksaa pienestäkin koirasta täysi lippuhinta, epäreilua...Majoneesin suhteen tuolla mentiin kyllä aika lailla överiksi...

MaaMaa:täällä on hurjasti erinäköisiä paikkoja:etelässä aina lämmintä ja erämaatakin, pohjoisessa vuorista ja kasvillisuutta paljon ja keskellä tyypillinen Välimeren ilmasto.Baklawasta tykkäsin ennen niin paljon että joskus niitä tein itsekin kotona. Nyt onneksi olen siitä riippuvaisuudesta päässyt eroon:-) Majoneesi on ok, ihan pienin määrin...Bambillakin oli kivaa ja oli ihan naatti eilen takaisin tullessa.....

Allu kirjoitti...

Toi tuontivaimo on kyllä niin hyvä nimitys, että jaksan sitä joka kertaa nauraa, olet aikaisemminkin sitä käyttänyt.

Marja-Leena kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista. Täältä Suomesta katsottuna kuin satua ikään... Voihan tosin Suomen marraskuussakin tapahtua jonkun mielestä kaikkea eksoottista.

Jael kirjoitti...

Allu: Kun se tulee aina mieleen....itse asiassa tuontivaimo onkin,järjestetty asia netin kautta, ja sitten tuotu tänne;-)

Marja-Leena;ilmasto on tähän aikaan vuodesta niin erilainen kuin Suomessa, vaikka teilläkin taisi erikoisen lauhaa olla nyt.

Arjaanneli kirjoitti...

Tänksis taas hyvästä jutusta!
Minä söisin majoneesia vaikka suoraan purkista...

En voi olla kysymättä, jotta toimiiko tuo heidän suhteensa ihan oikeasti?
Että onko siinnä myös sitä rakkautta?
Sinänsähän asia ei mulle kuulu, mutta kuhan utelen.

Jael kirjoitti...

ArjaAnneli: Hui,majoneesia suoraan purkista,en minä ainakaan.,...mutta suklaakreemiä,sitä mitä saa Lidlistä,voisin kerralla syödä purkillisen...
Siis tuo suhde,,,siitä vois kirjoittaa oikein kirjan,.,olen nyt tuntenut heidät vajaa 3 vuotta, vaimo oli silloin juuri tullut taloon.Mies oli eronnut ja yhden pitkän epäonnistuneen suhteen jälkeen kuullut,että Ukrainasta voisi löytää kelpo vaimon. Netin kautta löytyi ja puhelin pirisi,miten he puhuivat kielen melkein puuttuessa,enpä tiedä. Vaimo oli kuitenkin ollut täällä aiemmin 8 kk,sillä hänen ex-miehensä vaimoíneen,samoin kuin 13v poikansa ja entinen anoppinsa olivat tulleet tänne. Hän etsi tietä tulla takaisin ,ja ainoa keino oli naimisiinmeno. Eli tämä oli sellainen sopimusjuttu.Mies tuli Ukrainaan,heti tapaamisen jälkeen mentiin maistraatissa naimisiin,mies lähti parin päivän jälkeen takaisin ja tuore vaimo jäi hoitamaan asioita ja tuli itse 4 kk kuluessa.Poika muutti heille aluksi,mutta muutti sitten takaisin mumminsa luo. M oppi kielen aika hyvin tosi nopsaa ja on töissä osa-aikaisesti lankakaupassa. Onko tässä rakkautta.....he nukkuvat (ihan melkein alusta)eri huoneissa, vaimo usein nurisee miehelle ja on aikamoinen primadonna:tullut erittäin köyhistä oloista mutta vain tietyn lajinen lähdevesi tai kaikkein kallein pesukone kelpaa...En kyllä näe mitään hellyydenosoituksia ja molemmat maksavat tästä suhteesta tietyn hinnan. Dee ihan selvästi rakastaa vaimoaan,mutta saa vain murusia.M on mukana jutussa,,koska hänellä on tosi hyvät oltavat eikä halua palata Ukrainan köyhiin oloihin.Itse en kyllä tuollaiseen pystyisi......

Mari kirjoitti...

Ihanaa tarinaa ja kuvia! Tykkään todella kovasti lukea tarinaa johon on liitetty monia erilaisia valokuvia :)

En ole koskaan kuullut Baklaweista, mutta näyttävät ihan omenapiirakalta kuvia katsomalla. Eri maissa on aina omat erikoisuutensa :)

Jael kirjoitti...

Marika.Minustakin on mukavaa sellaista lukea:-) Baklawat ovat tosi makeita leivonnaisia, filotaikinalevyjen välissä rasvaa ja pähkinöitä,ja sitten lopuksi kaadetaan sokeriliemi päälle,joten super kaloripitoisia ovat....

Elegia kirjoitti...

Kiitos, yaelian, taas eksoottisesta retkestä! Kyllä siellä maisemat ovat kuin postikortista. Jotenkin satumaisen epätodellista suomalaiseen silmään.

tuo tuontivaimo minuakin nauratti ja huomasinkin kommenteista, että sitä asiaa tässä valotat. Menen kohta lukemaan koko tarinan, kunhan saan tämän kommentin laitettua ennen kuin unohdan, mitä piti kirjoittaa :)

En tiedä vastasitko jo tähän, mutta oliko bussimatka pitkä? aika hulppeat maisemat seitsemännen kerroksen laiturilta!

Elegia kirjoitti...

Jotenkin aika traaginen tuo tuontivaimon tarina. Joskus köyhistä oloista ponnahtaminen ns. parempaan elämään voi saada ihmisessä aikaan aika ikäviäkin piirteitä esim. juuri tuollaista "nirsoutta". Miten sinä tulet toimeen "primadonnan" kanssa? Onko hän sinulle hyvä ystävä?

Sori, kun utelen. Ei ole pakko vastata!

Jael kirjoitti...

Elegia:Varmaankin kovin erilaista,etenkin nuo vuoriset maisemat.Bussiaseman viimeisestä kerroksesta,josta bussini lähti,on tosiaankin hienot näkymät! Bussimatka ei ole kauhean pitkä, jos liikenne sujuu hyvin,vähän yli 2½ tuntia. Loppumatka menee vuoristoisella alueella,ja juuri ennen kaupunkiin tuloa on aivan mykistäviä vuoristomaisemia.Ei vaan saa bussin ikkunasta sitä kuvattua.
Niin, ei Marina varmaan edellisessä elämässään Ukrainassa noin nirso ollut,joskus vain todella kummastuttaa tuo piirre hänessä. Onhan se surullista,että hän joutui solmimaan tuollaisen sopimusavioliiton taloudellisin perustein,mutta mies on tosi hyvä hänelle,ja hänellä on tosi hyvä elämä nyt,entiseen verrattuna. Tosin olisihan se kiva,jos olisi rakkauttakin.Kai hän omalla tavallaan miehestä pitääkin,tähän mennessä ainakin.Ikäerokin on 20 vuotta.Tulemme ihan hyvin toimeen,emme mitään kauhean hyviä ystäviä ole,mutta pidän hänestä yleensä ja sama kai hänenkin suunnaltaan.Minähän siellä asuessani vuokrasin hänen miehensä omistaman asunnon,ja olin molemmille jonkinlainen olkapää;kun he riitelivät ,tuli aina jompikumpi luokseni itkemään siitä....

Nimetön kirjoitti...

Tiedän myös vähän samanlaisen tuontivaimotapauksen jota aina vaan ihmettelen. Ajatellaanpas toisin päin: ei taida olla tuontiMIEStapauksia? HEH! Nämä on niitä miestenongelmia.
Kiva reissu sinulla Kinneretille. Itse olin viime viikolla muutaman päivän Bet Sheanin alueella, tarkemmin sanottuna Kfar Ruppinissa.Siellä on International Bird Watching Site. Valtavasti lintuja näin mutta liian etäältä. Kamerani ei juuri riittänyt kuviin.

Dina kirjoitti...

Shalom Yaelian, I enjoy your tiyul pictures here.

Thanks for your comments. Ha, maybe the airport cat did want to stow away on a plane.
City rabbits in Helsinki?? Oi veh!

Shavua tov.

Jael kirjoitti...

S;niin,aina ihmettelen kun heitä tapaan,Joskushan tuollaiset jutut voivat toimiakin,mutta aika harvinaistahan se on.Niinpä,tuontimiehiä ei taidakkaan olla,enpä ole tullutkaan ajatelleeksi...Kfar Ruppinissa olen minäkin käynyt,mutta siitä on kauheasti aikaa...

Dina:yes maybe he really did want to travel...;-) Yeah, city rabbits in Helsinki,now I have heard that they feed them to the animals in the zoo.....

1ritva kirjoitti...

Jael

Siunaantunut sopivasti aikaa, joten päätin lukea blogisi kannesta kanteen. Paljon tietoa, kauniita kuvia ja pongasin Bambin nuorena. Hyvää Pääsiäistä 2020 myös tätä kautta.

Jael kirjoitti...

Ritva:vau, kiva kuulla, olikin aika paljon lukemista näin vuosien aikana;D Hyvää pääsiäisen aikaa sinullekin ystäväiseni:)