maanantai 2. marraskuuta 2009

Kunnon sadepäivä ja hieman tietoa Tel Avivista

Tuulee

Tänään on ollut tosi sateinen ja tuulinen päivä,ja jopa hieman viileämpää.Olen oikein nauttinut tästä ilmasta, ja en voinut tajuta miten ympäristösuojeluryhmäni kokous tänä iltana peruutettiin vain ilman vuoksi!! Mutta huomenna ovat sateet jo häviämässä ja viikonlopuksi on luvattu täällä rannikon puolella peräti 31 astetta,joten taisi jäädä minitalveksi tämä…Tuosta kuvasta,jonka otin ikkunastani iltapäivällä, voi varmaankin nähdä että puut ovat hieman tuulen tuivertamia.

Talo Balfourissa

Kuvasin tänään taloa,jota olen jo kauan halunnut kuvata.Tässä on yhdistetty vanhaa ja uutta.Tuo valkoinen korkeampi rakennus on rakennettu kiinnin näihin vanhempiin,restauroituihin taloihin,ja tulos ei ole hullumpi.

voudriez vous habitez ici...biensur que je voudrais... Samalla kadulla on tällainen vanha aika rähjääntyneen näköinen talo,johon oli ilmestynyt tuollainen kyltti.Siinä kai haetaan sijoitusryhmää,jotka sijoittaisivat talon korjaamiseen.Viereinen talo oli vieläkin rähjäisemmässä kunnossa,mutta siihen ei vielä ollut tällaista kylttiä ilmestynyt.

Bauhaus 1 Tel Avivissa oli muuten yli 4000 niinsanottua Bauhaus-tyylistä rakennusta. Bauhaus oli Walter Gropiuksen Weimarissa vuonna 1919 perustama arkkitektuuri-ja taideteollisuuskoulu.Tel Avivin  Bauhaus-taloista on onneksi iso osa jäljellä.Bauhaus 2Tel Avivin Bauhaus-talot syntyivät kun saksanjuutalaiset arkkitehdit muuttivat tänne natsismin noustua valtaan. Tel Avivissa on maailman suurin kokoelma Bauhaus-tyylisiä taloja,minkä vuoksi kaupunki on Unescon maailmanperintöluettelossa.

Bauhaus 3 Tel Avivia kutsutaankin “valkoiseksi kaupungiksi”. Nämä kolme Bauhaus-talo kuvaa eivät ole minun ottamiani.Suunnitelmissa onkin joskus mennä niitä kuvaamaan…

30 kommenttia:

pilvikki kirjoitti...

Mielenkiintoinen toi yhdistelmä vanhaa ja uutta, kaikella lailla sitä rakennellaan. Mutta ei tosiaan hullumpi lopputulos.
Maailma se on kyllä pieni netissäkin, törmäsin sinuun volyymissa, jossa käyn lueskelemassa silloin tällöin musajuttuja = )

Hannele kirjoitti...

Funkis-talojen näköisiä.

SusuPetal kirjoitti...

Funkis minullekin tuli mieleen noista Bauhaus-taloista. On kyllä sulavia linjoja, silmän iloa.

Jael kirjoitti...

Taru;Kiva kun kävit kommentoimassa:-)Maailma on netissä todellakin pieni!

Hannele;niinpä onkin.

SusuPetal;Funkista tuo onkin;Bauhaus onkin ns.funktionaalista tyyliä,josta tuo funkiskäsitekin tulee.Monet näistä valkoisista Bauhaus-taloista ovat niin kauniin sulavalinjaisia...

Allu kirjoitti...

Vau, Bauhaus, olen sen ystävä. Ollaan käyty usein Weimarissa ja katseltu Bauhaus-taloja ja kummipoika opiskelee jopa Bauhaus-yliopistossa. Kotona meillä on bauhausia ainakin yksi pöytälamppu ja vessan (mielettömän kallis mutta iki-ihana) ovenkahva. Enpäs tiennytkään, että Tel Avivissa on niin paljon bauhausia.

Jael kirjoitti...

Allu:Niin Weimarissa tätä tyyliä varmaan onkin kun on sieltä lähtöisin.- Hih,nauratti tuo Bauhaus(funkis)vessan ovenkahva,on varmaan hyvän näköinen;-)

Heljä kirjoitti...

Kiitos kuvista, on ihana tutustua näin paikkoihin joissa ei itse ole käynyt. Olen ilokseni huomannut, että täälläkin rakennetaan (varsinkin kaupunkine keskustoissa) vanhaa kunnoittaen ja yhdistelleen tyylillä.
Tiistaita!
Heljä

Allu kirjoitti...

Blogissani oli aikanaan postaus siitä vessanovenkahvasta ja muustakin Bauhausista
http://allualasko.blogspot.com/search?q=Bauhaus

lepis kirjoitti...

Upeita muotoja! Olen joskus käynyt Saksassa ihailemassa Bauhausin yhteisön alkujuuria ja niin oli näitä muotoja sielläkin.

Sirokko kirjoitti...

Minusta tuo keltainen rakennus sopii hyvin piristämään modernia taustaa. Kivaa vaihtelua kun kaikki ei ole samalla muotilla rakennettu. Ränsistynyt talokin on aivan ihana, ainakin ulkoa katsella, tiedä sitten sisältä, ratkaisut ovat joskus aika ihmeellisiä.
Pitäisikin perehtyä vähän paremmin arkkitehtuuriin, tässäkin maassa olisi tyylejä tarjolla kaikilta aikakausilta.

Pinkkis kirjoitti...

Katselin täällä Suomessa ihan vähän aikaa sitten dokkarin Tel Avivin Bauhausista, en kyllä muista koska ja miltä kanavalta mutta ulkomailta ostettu oli. Kovasti kiinnostavaa. Kunnioitan kyllä Bauhausia ja ymmärrän sen vallankumouksellisuuden omana aikanaan, mutta se ei välttämättä ole minun ominta tyylini, minusta nuo kaksi ekaa taloa ovat ihania, varsinkin se ränsistynyt...

Jael kirjoitti...

Rouva H;eikös olekin kivaa,kun pääsee ihan netin kautta matkustelemaan virtuaalisesti eri paikkoihin:-)On hyvä,kun kaupungit yrittävät säilyttää vanhaa sen sijaan,että vain rakennettaisiin uusia laatikoita..

Allu:Kävinkin katsomassa;kiitos linkistä! Hieno vessanovenkahva!

Lepis: Vaikka en ole ihan kauhean hulluna tuohon funkistyyliin,ovat nuo rakennukset kuitenkin kauniin sulavalinjaisia.

Sirokko:Täällä on joitakin vanhoja taloja yhdistetty aika kivasti uusiin,mikä antaa niille aika mielenkiintoisen ilmeen. Tel Aviv on kaltaiselleni talojen ihailijalle oikea aarre-aitta!Teillä tosiaankin varmaan niitä tyylejä on paljon ,siirtomaa-ajalta ja muutenkin;olisi mielenkiintoista nähdä niistä kuvia.

Maiku:En tiennytkään että siitä on tehty dokumentti;täällä Tel Avivissa on Bauhauskeskus,jossa kaikenlaista materiaalia jne. asiaan liittyen ja täällä järjestetään myös Bauhaus-kävelyretkiä. Ei tuo Bauhaus ole minunkaan ihannetyyliä,mutta tuo tyyli oli aikanaan perusta modernille arkkitehtuurille ja tärkeä siksi.Ja monet näistä taloista ovat itse asiassa aika kauniita.

BLOGitse kirjoitti...

ihania muotoja taalla tanaan!
Mielummin katselen bauhauseja kuin elementtitaloja...

pikkujutut kirjoitti...

Muuttaisin ihan jokaiseen, ihan heti.

Meilla banaanipuita oli keskella tieta, kattopelteja lenteli, tie Damasiin melkein poikki tulvien takia. Vahampikin olisi riittanyt :). Mutta nyt on ok, kun sade loppui.

Leena Lumi kirjoitti...

Se vanha rähjäinen valkoinen talo toivottavasti saanee rahoitusta, sillä siinä oli muodot ja kurvit kohdallaan. Mikä vanha kaunotar!

Jael kirjoitti...

BLOGitse:Totta vie,kyllä nuo muodot laatikot tosiaankin voittaa;-)

Pikkujutut;niin minäkin,siihen vaan vaaditan iso tukku rahaa....Täälläkin monessa paikassa oli tuontapaista, Akossa yhdellä alueella kodit olivat melkein veden alla. Lähipäivinä kesä kuulemma tekee comebackin....

Leena;siinä vanhassa kaunottaressa onkin hurjasti potentiaalia.Täällä on hurjasti sellaisia taloja joita katselen ja kuvittelen ne maalattuina,korjattuina...

Sateenkaari kirjoitti...

Kauniita rakennuksia.
Milloinkahan Suomi luopuu siita varittömasta ja muodottomasta rakennustyylista.Sen huomaa nyt tosi selvasti,kun menee Suomeen kaymaan.
Minunkin mielestani tuo uusi ja vanha sopivat hyvin yhteen.Ja vanhaa ei kannatakkaan havittaa,jos sille vain on "uusiokayttöa".

Sateenkaari kirjoitti...

Ja edellisessa postauksessasi oli myös todella kauniita taloja.

Arjaanneli kirjoitti...

Tuo ylin Bauhaus on kuin KSS1 eli Tilkan sotilassairaala!

Tuo kyltti, jotta "Haluaisitko asua täällä?" ei ehkä ole ihan loppuunasti aateltu :)

MaaMaa kirjoitti...

Tosi hienosti yhdistetty uutta vanhaan. Jotkut yritykset tuntuu menneen pahasti pieleen jossain paikoissa....

Nuo Bauhausit on hienoja!
Tommosessa voisin asua mielellani :)

Jael kirjoitti...

Sateenkaari:Aika kauniita ovatkin tosiaan.Minusta on hyvä,jos vanhaa säilytetään ja yhdistetään uuteen,jos se vain on hyvin suunniteltu. Kyllä Helsingissäkin on värikästä rakentamista,oletko koskaan käynyt Pikku Huopalahdessa(entinen asuinpaikkani)

ArjaAnneli:Kieltämättä tulee mieleen nyt kun sanot ja Tilkan tunnenkin hyvin,koska asuin ihan vieressä ja poika oli siellä inttiaikana yhden haaverin takia joitakin päiviä.Tuohon kylttiin vastaisin heti kyllä jos ´
voisin..;-)

MaaMaa:Totta,kun osataan suunnitella se yhdistely hyvin,se voikin toimia tosi hyvin. 80-luvulla asuinkin Bauhaus-tyylisessä talossa,mutta se on hieman maalauksen tarpeessa näinä päivinä.

Inkivääri kirjoitti...

Nuo funkistalot ovatkin funkkista minun makuuni - pyöreät muodot sen tekevät, niitä on noissa kylliksi:) Juuri viikonloppuna tuli joltain kanavalta Tel Avivin bauhausseista ohjelma, tosi mielenkiintoisia:)

Jael kirjoitti...

Inkivääri:Ne pyöreät muodot nimenomaan ovatkin hyvän näköisiä.Olisi ollut kiva nähdä tuo dokumentti!

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Minä pidän varhaisen Bauhauksen edustamasta linjakkuudesta. Ne ovat hauskoja ja elegantteja muotoja, kuitenkin tiukan rajallisia.

Tel Aviv vaikuttaa olevan todella jännittävä kaupunki.

Muuten, Aleksanterinkadulla on eräs vanha, todella kaunis talo, jonka päälle on rakennettu täysin sopimaton, seiskytluvun tötsä... Se on kaamea.

Jael kirjoitti...

Tuure:Linjakkaita ovat,ja tyylikkäitäkin.Helsingissä sen tyylin hyvä edustaja on entinen Tilkan sairaala,jonka ArjaAnneli tuolla mainitsi ja jonka lähellä asuin. Täytyykin ensi kerralla Aleksilla katsoa ylöspäin jotta näkee sen ruman tötsän...

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Mutta tilkka on ruskea! Valkoinen on minusta loistava väri rakennusten seinissä, muttei sellainen viiskytluvunruskea. Mummin isä oli siellä hoidossa kun haavoittui Viron vapaussodassa.

Arjaanneli kirjoitti...

Tuurelle tiedoksi:
Tilkka on aina ollut valkoinen.
Olin siellä töissä 25vuotta...
Kuuklettamalla löytyy vanha filminpätkä...

Jael kirjoitti...

Tuure;Valkoinen se on, asuin ihan vieressä ja näin sen joka päivä....

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Ohhoh! Sitten olen aivan erehtynyt. Muuten tajusinkin, sekoitin sen siihen sairaalarakennukseen Lastenlinnan vieressä. Hups!

Kaunis on se talo siis :)

Jael kirjoitti...

Tuure:-)