maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pääsiäisen loppujuhlallisuuksia

Kuva netistä
Tänään on juutalaisen pääsiäisen viimeinen päivä,joka tänä vuonna osui samaan aikaan kuin pääsiäismaanantai:täälläkin on tänään pyhäpäivä.
Kaunis lämmin pyhäpäivä on saanut ihmiset liikkeelle,ja niinpä myös olohuoneeni avoimen seinän(ikkunapaneelit) edessä olevaan puistoon on asettautunut paljon ihimisiä,piknikille,kuten kuvasta (ikkunan kautta otettu)näkyy.Tässä näkyy olevan kokonainen suuri perheellinen;iso ruokapöytäkin on katettu.

Jotkut ovat tuoneet telttansakin mukaan. En kauheasti ole innostunut näistä tapahtumista ikkunoitteni alla,ja toivon,että vievät ainakin suurimman osan roskistaan mukanaan. Itse menisin kyllä vähän kauemmaksi asutusalueista,mutta tänään taitavat kaikki paikat/puistot olla täynnä piknikeillä olevia ihmisiä. 


Pääsiäisen loputtua tänään auringonlaskun aikaan,alkaa täällä toinen juhla,marokonjuutalaisten mimouna-juhla. (linkin takana englannikieliset selitykset juhlasta kuvineen).Mimounassa juhlitaan kevään alkamista,ja sitä,että juutalaisen pääsiäisen vuoksi viikoksi pannassa ollutta leipää saa taas syödä. Mimouna on nykyään kansallinen juhlapäivä,ja monet marokonjuutalaiset avaavat silloin kotinsa,ja joissakin kodeissa voi vierailla satojakin henkilöitä juhlan aikana.Olen ollut parisen kertaa,ja kodit olivat niin täynnä,että ei ihan kauhean kauan siellä viitsinyt olla. Juhlaan kuuluu erittäin sokeripitoisten ruokien syönti;esim. ensimmäisessa kuvassa näkyvät marsipaaninamut ovat silloin yleisiä.Erilaisia makeita hilloja on myös tarjolla,kuten vaikka munakoisohilloa,joka on ihan hyvää,vaikkei sitä ehkä uskoisi.
Marokonjuutalaisten mimouna-hilloista suosikkini on porkkana-hillo,jossa porkkanat ovat paloina,ja jossa tuntuu kanelinen maku.

24 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista..
  Ruokakulttuurikin on niin erillaista..
  Aiotko asua siellä elämäsi loppuun asti?

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että olette saaneet viettää pääsiäistä samaan aikaan kuin täällä Suomessa! En ollut koskaan kuullut marokonjuutalaisista, joten oli taas kerran mielenkiintoista oppia uutta.
  Kauniita keväisiä päiviä sinne!

  VastaaPoista
 3. Aurinkoiset terveiset uudesta kotikaupungista - Casablancasta!
  Voimme taas kavella vapaasti, ilma ei ole saastunut, liikennetta on vahemman...
  Kaikki hyvin!

  BLOGitse

  VastaaPoista
 4. Minulle taas mielenkiintoista uutta tietoa postauksessasi!
  Onpa siellä lämpimän ja aurinkoisen näköistä. Meillä on pilvistä mutta tänään ei ole satanut.

  VastaaPoista
 5. Hanne:tuossa nimenomaisessa juhlassa marokonjuutalaiset syövät kovasti makeita juttuja.


  Lumiomena.Harvemmin osuvatkin näin samanaikaisesti nämä pääsiäiset...Kiitos,samoin sinne pikaista kevättä toivottelen...

  BLOGitse:Kiva kuulla,että olette asettuneet sinne hyvin:)

  Susanne:Monesta eri ryhmästä täällä on mielenkiintoista asiaa.Täällä onkin ollut mukavasti lämmintä nyt,onneksi ei liikaa,ja illat ovat mukavan vilpoisia toistaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Jael, olet takuulla valinnut maailmankaikkeuden kauneimmat 'reunat' uudistettuun blogiisi.

  Minulle monet juutalaisuuteen liittyvät asiat ovat tuttuja, koska kiinnostus historiaan kasvoi ylisuureksi Romanoveissa, juutalaisuudessa ja Saksan kansallissosialismissa. Nuorempnana oli vain Egypti, Egypti, Egypti..., joka näkyy enää vain sattumoisin runoissa.

  Silti!: Opin koko ajan jotain uutta, joten kiitos siitä!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen tietoisku taas.

  VastaaPoista
 8. Siellä vietetään pääsiäistä ulkoilmajuhlana ja avoimien ovien juhlana.
  Meillä hiljennytään hieman eri tavoin, tosin tyypillisiä pääsiäisruokia täälläkin, mutta aivan erilaiset.
  Kiitos postauksesta, oli mukava tietää juutalaisten viettotavoista.

  VastaaPoista
 9. Olen niin iloinen, että olen löytänyt blogisi. Olen oppinut niin paljon uusia asioita ja todella kiinnostavia.
  Tietoahan nykyään saa netistäkin, mutta tämä on jotenkin ihanampi tapa. Tuntuu kuin keskustelisi vanhan tutun kanssa. Munakoisohillo :), ei ole monta vuotta siitä, kun tutustuin munakoisoon. Tuo porkkanahillo näyttää herkulliselta.

  VastaaPoista
 10. Leena:Minäkin tykkään tuosta sitruunapohjasta,mutta olisi vielä kivempi jos olisi myös appelsiininen sellainen.Minäkin olen aina ollut historiafriikki;nuorena kaikki mikä liittyi Napoleoniin ja Ranskan vallankumoukseen...

  Allu:-)

  Arleena:tänään oli viimeinen vapaapäivä esim. lapsille ja monille aikuisillekin,ja monet viettivät sen luonnossa.Eilen oli juhla-aterian vuoro illalla.Tuo avoimien ovien juhla taas on marokonjuutalaisten oma juhla,ei kaikkien.

  Unelma:Kiitos kauniista sanoistasi:.)Joidenkin blogiystävien kanssa tuntuu kuin tuntisi oikeasti.Tuo porkkanahillo on tosi herkullista,vaikkakin aika makeaa...

  VastaaPoista
 11. Sinullahan riittää katseltavaa ikkunoistasi! Telttojen pystyttäminen puistoon ei siis ole kielletty, aika hassua. Ymmärrettävää että siinä on huonotkin puolensa.
  Outoja ruokia, eksoottiselta kuulostaa munakoisohillo...

  VastaaPoista
 12. Oltais varmaan itsekin lähdetty piknikille, jos täällä Suomessa säät vaan sallisivat.
  Israelissa syksyllä vieraillessani olen nähnyt sitä piknik-touhua, ja minusta se näytti hauskalta ja värikkäältä eukalyptuspuiden seassa. ;-)

  VastaaPoista
 13. Susa:-)

  Sirokko:Telttojen pystyttäminen tuohon puistoon ei varmaankaan ole sallittua,mutta kuka sitä tuolla tulee tarkistamaan....olivat parin tunnin jälkeen kuitenkin menneet sieltä pois.Se munakoisohillo on tehty vauvamunakoisoista,ja on itse asiassa hyvää.

  Israel-kaipuu:tuollaiset piknikit ovat ihan mukavia,kunhan vaan eivät ole ikkunoitteni alla.Itsekin on kivaa lähteä sellaiselle,mutta puistoon,joka ei ole asutusten vieressä.

  VastaaPoista
 14. Anoppini teki hienoa porkkanamarmelaatia, kivan näköistä touhua.

  VastaaPoista
 15. Pitkään jatkuneen kiireen jälkeen ehdin istahtaa rullailemaan sivujasi ylös ja alas. Bambin kuvaa taisin eniten tuijottaa :) Kaikki kuvat ja raportit kiinnostavia.

  VastaaPoista
 16. İhanat kuvat.Kylla ei ole mukavaa,kun piknik on ikkunan alla,mutta minkas voit.
  Rakastan marsipaania,ja tuli vesi kielelle kuvaa katsoessa.
  Taalla on myös munakoisohilloa.Pitaapa ostaa,ja maistaa.
  Makeita juhlapaivia sinulle,ystavain.

  VastaaPoista
 17. Hannele:porkkanahillo on hyvää!

  Rita:kiva kun ehdit käväistä,kiireistä huolimatta:-)


  Sateenkaari:Ihan just ikkunan alla eivät olleet,mutta viistossa ikkunaan.Onneksi tuuli oli eilen sellainen,etteivät grillatun lihan käryt tulleet tänne kotiini.Joskus tulevat.Soitin kaupungille ja kysyin onko sallittua tuollainen ihmisasusten vieressä,Sanottiin,että jos IHAN ikkunan alla,niin asia kuuluu poliisille.Mutta eihän poliisilla olisi sellaiseen edes aikaa......Munakoisohillo oli hyvää,maiston edellisen kerran täällä asuessani,kun olin noissa juhlallisuuksissa.
  Kiitos,pyhät jo loppuivat,ja arki alkaa taas huomenna,kun lapset palaavat kouluun pitkän loman jälkeen.

  VastaaPoista
 18. Elämä on nyt ollut yhtä suurta juhlaa = )

  VastaaPoista
 19. Taru:Juu,ja nyt ne loppui,toistaiseksi...

  VastaaPoista
 20. Ovatpa nuo ilmeisesti marmeladi (?)hedelmät hyvännäköisiä.

  VastaaPoista
 21. Elämänkulkija:Nuo ovat marsipaania,mutteivät minun tekemiäni....

  VastaaPoista
 22. Ihania herkkuja yläkuvassa.

  Siellä ollessa mekin harrastimme piknikkejä mutta kyllä yleensä rannalla tai metsässä. Tilaa oli.Tuntuisi vallan oudolta olla jonkun takapihalla mutta ehkäpä heillä oli varsin hyvä syy siihen..mikä se sitten olisikaan..

  VastaaPoista
 23. Pikkujutut:Marsipaaninamut ovat hyviä!
  Itse asiassa nuo piknikit ovat puistossa,mutta puisto on ihan ikkunoiden edessä....

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...