maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pääsiäisen loppujuhlallisuuksia

Kuva netistä
Tänään on juutalaisen pääsiäisen viimeinen päivä,joka tänä vuonna osui samaan aikaan kuin pääsiäismaanantai:täälläkin on tänään pyhäpäivä.
Kaunis lämmin pyhäpäivä on saanut ihmiset liikkeelle,ja niinpä myös olohuoneeni avoimen seinän(ikkunapaneelit) edessä olevaan puistoon on asettautunut paljon ihimisiä,piknikille,kuten kuvasta (ikkunan kautta otettu)näkyy.Tässä näkyy olevan kokonainen suuri perheellinen;iso ruokapöytäkin on katettu.

Jotkut ovat tuoneet telttansakin mukaan. En kauheasti ole innostunut näistä tapahtumista ikkunoitteni alla,ja toivon,että vievät ainakin suurimman osan roskistaan mukanaan. Itse menisin kyllä vähän kauemmaksi asutusalueista,mutta tänään taitavat kaikki paikat/puistot olla täynnä piknikeillä olevia ihmisiä. 


Pääsiäisen loputtua tänään auringonlaskun aikaan,alkaa täällä toinen juhla,marokonjuutalaisten mimouna-juhla. (linkin takana englannikieliset selitykset juhlasta kuvineen).Mimounassa juhlitaan kevään alkamista,ja sitä,että juutalaisen pääsiäisen vuoksi viikoksi pannassa ollutta leipää saa taas syödä. Mimouna on nykyään kansallinen juhlapäivä,ja monet marokonjuutalaiset avaavat silloin kotinsa,ja joissakin kodeissa voi vierailla satojakin henkilöitä juhlan aikana.Olen ollut parisen kertaa,ja kodit olivat niin täynnä,että ei ihan kauhean kauan siellä viitsinyt olla. Juhlaan kuuluu erittäin sokeripitoisten ruokien syönti;esim. ensimmäisessa kuvassa näkyvät marsipaaninamut ovat silloin yleisiä.Erilaisia makeita hilloja on myös tarjolla,kuten vaikka munakoisohilloa,joka on ihan hyvää,vaikkei sitä ehkä uskoisi.
Marokonjuutalaisten mimouna-hilloista suosikkini on porkkana-hillo,jossa porkkanat ovat paloina,ja jossa tuntuu kanelinen maku.

24 kommenttia:

hanne virtauksesta kirjoitti...

Mielenkiintoista..
Ruokakulttuurikin on niin erillaista..
Aiotko asua siellä elämäsi loppuun asti?

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Ihanaa, että olette saaneet viettää pääsiäistä samaan aikaan kuin täällä Suomessa! En ollut koskaan kuullut marokonjuutalaisista, joten oli taas kerran mielenkiintoista oppia uutta.
Kauniita keväisiä päiviä sinne!

BLOGitse kirjoitti...

Aurinkoiset terveiset uudesta kotikaupungista - Casablancasta!
Voimme taas kavella vapaasti, ilma ei ole saastunut, liikennetta on vahemman...
Kaikki hyvin!

BLOGitse

Susanne kirjoitti...

Minulle taas mielenkiintoista uutta tietoa postauksessasi!
Onpa siellä lämpimän ja aurinkoisen näköistä. Meillä on pilvistä mutta tänään ei ole satanut.

Jael kirjoitti...

Hanne:tuossa nimenomaisessa juhlassa marokonjuutalaiset syövät kovasti makeita juttuja.


Lumiomena.Harvemmin osuvatkin näin samanaikaisesti nämä pääsiäiset...Kiitos,samoin sinne pikaista kevättä toivottelen...

BLOGitse:Kiva kuulla,että olette asettuneet sinne hyvin:)

Susanne:Monesta eri ryhmästä täällä on mielenkiintoista asiaa.Täällä onkin ollut mukavasti lämmintä nyt,onneksi ei liikaa,ja illat ovat mukavan vilpoisia toistaiseksi.

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, olet takuulla valinnut maailmankaikkeuden kauneimmat 'reunat' uudistettuun blogiisi.

Minulle monet juutalaisuuteen liittyvät asiat ovat tuttuja, koska kiinnostus historiaan kasvoi ylisuureksi Romanoveissa, juutalaisuudessa ja Saksan kansallissosialismissa. Nuorempnana oli vain Egypti, Egypti, Egypti..., joka näkyy enää vain sattumoisin runoissa.

Silti!: Opin koko ajan jotain uutta, joten kiitos siitä!

Allu kirjoitti...

Mielenkiintoinen tietoisku taas.

arleena kirjoitti...

Siellä vietetään pääsiäistä ulkoilmajuhlana ja avoimien ovien juhlana.
Meillä hiljennytään hieman eri tavoin, tosin tyypillisiä pääsiäisruokia täälläkin, mutta aivan erilaiset.
Kiitos postauksesta, oli mukava tietää juutalaisten viettotavoista.

Unelma kirjoitti...

Olen niin iloinen, että olen löytänyt blogisi. Olen oppinut niin paljon uusia asioita ja todella kiinnostavia.
Tietoahan nykyään saa netistäkin, mutta tämä on jotenkin ihanampi tapa. Tuntuu kuin keskustelisi vanhan tutun kanssa. Munakoisohillo :), ei ole monta vuotta siitä, kun tutustuin munakoisoon. Tuo porkkanahillo näyttää herkulliselta.

Jael kirjoitti...

Leena:Minäkin tykkään tuosta sitruunapohjasta,mutta olisi vielä kivempi jos olisi myös appelsiininen sellainen.Minäkin olen aina ollut historiafriikki;nuorena kaikki mikä liittyi Napoleoniin ja Ranskan vallankumoukseen...

Allu:-)

Arleena:tänään oli viimeinen vapaapäivä esim. lapsille ja monille aikuisillekin,ja monet viettivät sen luonnossa.Eilen oli juhla-aterian vuoro illalla.Tuo avoimien ovien juhla taas on marokonjuutalaisten oma juhla,ei kaikkien.

Unelma:Kiitos kauniista sanoistasi:.)Joidenkin blogiystävien kanssa tuntuu kuin tuntisi oikeasti.Tuo porkkanahillo on tosi herkullista,vaikkakin aika makeaa...

Susanna kirjoitti...

Kiva postaus ja ihania kuvia!

sirokko kirjoitti...

Sinullahan riittää katseltavaa ikkunoistasi! Telttojen pystyttäminen puistoon ei siis ole kielletty, aika hassua. Ymmärrettävää että siinä on huonotkin puolensa.
Outoja ruokia, eksoottiselta kuulostaa munakoisohillo...

*Rivqa* kirjoitti...

Oltais varmaan itsekin lähdetty piknikille, jos täällä Suomessa säät vaan sallisivat.
Israelissa syksyllä vieraillessani olen nähnyt sitä piknik-touhua, ja minusta se näytti hauskalta ja värikkäältä eukalyptuspuiden seassa. ;-)

Jael kirjoitti...

Susa:-)

Sirokko:Telttojen pystyttäminen tuohon puistoon ei varmaankaan ole sallittua,mutta kuka sitä tuolla tulee tarkistamaan....olivat parin tunnin jälkeen kuitenkin menneet sieltä pois.Se munakoisohillo on tehty vauvamunakoisoista,ja on itse asiassa hyvää.

Israel-kaipuu:tuollaiset piknikit ovat ihan mukavia,kunhan vaan eivät ole ikkunoitteni alla.Itsekin on kivaa lähteä sellaiselle,mutta puistoon,joka ei ole asutusten vieressä.

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Anoppini teki hienoa porkkanamarmelaatia, kivan näköistä touhua.

Rita A kirjoitti...

Pitkään jatkuneen kiireen jälkeen ehdin istahtaa rullailemaan sivujasi ylös ja alas. Bambin kuvaa taisin eniten tuijottaa :) Kaikki kuvat ja raportit kiinnostavia.

Sateenkaari kirjoitti...

İhanat kuvat.Kylla ei ole mukavaa,kun piknik on ikkunan alla,mutta minkas voit.
Rakastan marsipaania,ja tuli vesi kielelle kuvaa katsoessa.
Taalla on myös munakoisohilloa.Pitaapa ostaa,ja maistaa.
Makeita juhlapaivia sinulle,ystavain.

Jael kirjoitti...

Hannele:porkkanahillo on hyvää!

Rita:kiva kun ehdit käväistä,kiireistä huolimatta:-)


Sateenkaari:Ihan just ikkunan alla eivät olleet,mutta viistossa ikkunaan.Onneksi tuuli oli eilen sellainen,etteivät grillatun lihan käryt tulleet tänne kotiini.Joskus tulevat.Soitin kaupungille ja kysyin onko sallittua tuollainen ihmisasusten vieressä,Sanottiin,että jos IHAN ikkunan alla,niin asia kuuluu poliisille.Mutta eihän poliisilla olisi sellaiseen edes aikaa......Munakoisohillo oli hyvää,maiston edellisen kerran täällä asuessani,kun olin noissa juhlallisuuksissa.
Kiitos,pyhät jo loppuivat,ja arki alkaa taas huomenna,kun lapset palaavat kouluun pitkän loman jälkeen.

pilvikki kirjoitti...

Elämä on nyt ollut yhtä suurta juhlaa = )

Jael kirjoitti...

Taru:Juu,ja nyt ne loppui,toistaiseksi...

Elämänkulkija kirjoitti...

Ovatpa nuo ilmeisesti marmeladi (?)hedelmät hyvännäköisiä.

Jael kirjoitti...

Elämänkulkija:Nuo ovat marsipaania,mutteivät minun tekemiäni....

pikkujutut kirjoitti...

Ihania herkkuja yläkuvassa.

Siellä ollessa mekin harrastimme piknikkejä mutta kyllä yleensä rannalla tai metsässä. Tilaa oli.Tuntuisi vallan oudolta olla jonkun takapihalla mutta ehkäpä heillä oli varsin hyvä syy siihen..mikä se sitten olisikaan..

Jael kirjoitti...

Pikkujutut:Marsipaaninamut ovat hyviä!
Itse asiassa nuo piknikit ovat puistossa,mutta puisto on ihan ikkunoiden edessä....