maanantai 19. huhtikuuta 2010

Syökääpä taateleita niin pysytte terveinä.....

Rakastan taateleita,ja nykyään ne ovatkin lempikarkkejani;etenkin isot mehukkaat ja pehmeät Medjool-taatelit(kuvassa) joiden maku tuo mieleen toffeen. 

Joku aika sitten luin lehdestä,että täkäläiset tutkijat olivat havainneet,että päivittäisellä taateleiden syönnillä voidaan suojautua ateroskleroosia,sydänkohtauksia ja aivohalvauksia vastaan.

Lisäämällä kourallinen taateleita päivittäiseen ruokavalioon voi laskea veren triglyseriinipitoisuutta ilman,että se korottaa veren sokeriarvoja.

Haifassa olevan Technion-Instituutin biokemisti, professori Michael Aviram sai tutkimuksessa selville,että syömällä 4 viikkoa päivittäisen Halawi-taateliannoksen voidaan sillä parantaa veren lipidiarvoja nostamatta verensokeriarvoja.Samainen professori Amiram  oli vuonna 1995 ensimmäinen joka todisti,että punaviinin juonti voi vähentää kolestrolin hapettumista sekä sepelvaltimotaudin kehitystä.

Subtrooppisilla ja autiomaa-alueilla kasvavat taatelit(Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä,Kaliforniassa ja Australiassa) sisältävät runsaasti luonnon sokereita sekä A-ja B-vitamiineja.Taatelipalmu on yksi maailman vanhimmista viljellyistä hedelmäpuista ja taatelipalmua usein kutsutaankin nimellä "Elämän puu",koska taatelipalmun jokainen osa voidaan hyödyntää.

Aviram ja hänen tutkimusryhmänsä testasivat 10 tervettä henkilöä,jotka söivät päivittäin 106(3,75 oz) gramman annoksen Halawi-taateleita 4 viikon ajan.Koetulokset osoittivat 15 % laskun triglyseriinien (rasva)tasoissa .Veren rasvojen hapettuminen oli vähentynyt 33%.

Taatelit sisältävät runsaasti sokeria,joten tutkijat hämmästyivät huomatessaan,että jopa runsaasti niitä sisältävä ruokavalio ei korottanut verensokerin määrää,

Eli,syökääpä taateleita,niin pysytte terveinä! Itse olen tuon tutkimustuloksen johdosta alkanyt syömään taateleita joka päivä(Ennenkin söin,mutta en niin usein..).Muutenkin olisi suotavaa korvata makeiset luonnon omilla karkeilla.

49 kommenttia:

 1. Mina tykkaan taateleista. Taytyykin kayda ostamassa niita, jos taalla sitten jostain loytyy tahan aikaan vuodesta. Ne kun ovat sellaisia joulujuttuja taalla.

  VastaaPoista
 2. 50-luvun vanhemmat olivat täysin vakuuttuneita, että lapsi psyy terveenä, kunhan hän saa joka päivä taateleita ja kalanmaksaöljyä. Sen jälkeen ei ole kumpikaan maistunut. Mieheni kuuluu suuriin ikäluokkiin ja sanoi, että tuota terveysoppia harrastettiin jo 40-luvulla. Hänellekään ei laske kumpikaan alas. Mutta ei me kyllä syödä karkkejakaan.

  VastaaPoista
 3. Tuula:pohjoisen maissa niitä monesti syödäänkin vain joulun aikaan.Mutta yleensä terveyskaupoissa ja kuivahedelmäosastoilla pitäisi olla.

  Leena:Tuota en tiennytkään,että silloin suositeltiin taateleita,varmaankin kun ajateltiin,että ovat makeita ja sokeri tekee hyvää.Mutta jos et ole sen jälkeen syönyt,et tiedä mitä menetät,sillä tietyt taatelilajikkeet,kuten juuri nuo kuvassani olevat Medjoolit,ovat ihan mahtavan herkullisia.

  VastaaPoista
 4. Islamin historia kertoo taatelin terveellisyydestä jo tuhansia vuosia sitten ja niitä on suositeltu syövän päivittäin.

  Meillä menee tuoreita taatelita pari kiloa viikossa ihan kevyesti. Tunisialaiset taatelit taitavat olla maailman parhaimpia :D

  Ja ihan samaa mieltä olen siitä, että parhaimmillaan ne ovat kuin toffeeta! Siinä mun hiljattain tekemässä hedelmäsalaatissa ne olivat kuin toffeesattumia joukossa!

  Eilen illalla oli kova makean nälkä ja söin kolme taatelia, joiden sisään laitoin vähän halwaa. Menipähän makeannälkä nopeasti!

  Moni suomalainen sanoo, ettei pidä taateleista. Minä väitän, että ovat vain syöneet huonoja taateleita. Koska tuoreet kunnon taatelit ovat ihan tajuttoman hyviä!

  VastaaPoista
 5. Taidankin lähteä taateliostoksille.

  VastaaPoista
 6. Minäkin pidän taateleista. Jouluksi aina äiti teki taatelikakkua ja olen jatkanut perinnettä. Täytyypä lisätä ostoslistalle. :)

  VastaaPoista
 7. Mizyena:Taateleita onkin pidetty tuhansia vuosia terveellisinä,mutta varsinaisia vaikutuksia terveyteen on kai tutkittu vasta nyt. Hyvin on kuitenkin taidettu tietää myös ilman tutkimuksia,mutta minä ainakin oletin veren sokerin nousevan,jos syön niitä joka päivä,nyt ei siitä tarvitse enään huolehtia:-)
  Minäkin olen samaa mieltä,etenkin luettuani Leenan ylläolevan kommentin,että ihmiset,jotka eivät niistä pidä,eivät vaan ole syöneet herkullisia taateleita.Itse käytän taateleita ja taatelisiirappia melkein päivittäin.

  Allu:Hyvä idea;-)

  VastaaPoista
 8. Unelma:Taatelit ovatkin ihania,kakuissa ja ihan sellaisinaan.

  VastaaPoista
 9. Nyt tulikin vankkaa taatelitietoa, hyvä :) Mielestäni taatelit ovat hyviä, mutta olen tainnut syödä niitä vain kuivattuina ja pääosin kakuissa. Mietinkin, että mahtaakohan niitä edes saada Suomesta tuoreena. Hmm!

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoista, että taatelit ovat niin terveellisiä! Vaikka varmaan kaikki luonnon omat herkut ovat, ainakin terveellisimpiä kuin keinotekoiset makeiset ...

  Taatelit näyttää jättimäisiltä rusinoilta, joten ne ei ole mua himoittanut -- mutta jos toffeelta maistuu niin kyllä tykkäisin! Joten pitää jostain etsiä käsiin hyvä satsi ja pistää poskeen, ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
 11. Minä rakastan taateleita! Ne ovat parempia kuin makeiset.

  VastaaPoista
 12. Taatelit ovat ihania! Pitääkin ostaa taas.

  VastaaPoista
 13. Lumiomena:Luulen,että ennen sai vain sellaisia kuivuneitä käppyröitä,mutta nykyään kai aika hyvin etnisistä kaupoista ja terveyskaupoista.Muistan Helsingissä että aina Ramadanin aikoihin oli etnisissä kaupoissa sellaisia kilon laatikoita hyviä taateleita.

  MaaMaa;takuulla ovat luonnon karkit parempia kuin kovasti prosessoidut sellaiset.Hih,enpäs ole koskaan niitä mieltänyt suurina rusinoina:D Medjoolit ovat mielestäni kaikkein herkullisimmat,taateleitahan on monen monta lajiketta.

  Sooloilija:Totta,jos saa käsiinsä hyviä tuorehkoja taateleita,ovat ne mahtavan hyviä!

  SusuPetal:Niin ne ovatkin:-)

  VastaaPoista
 14. Tietääkö kukaan, saako tuoreita taateleita Suomesta? En muista nähneeni, mutta enpä ole älynnyt etsiäkään. Kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
 15. Villiviini:Saiskohan esim.Ruohonjuuresta tai vastaavista kaupoista? Ja Helsingissä asuessani löysin niitä aika kivasti etnisistä kaupoista.

  VastaaPoista
 16. Ihanan informatiivinen postaus. Kivahan tuollaisia positiivisesti vaikuttavia "karkkeja! on syòdà, kun vielà maistuvatkin hyville eikà ole mitààn lààkkeità :D

  VastaaPoista
 17. Taateleissa se perusmaku on hyvä (aiemmin mainittu toffeemaaisuus), mutten pysty niitä sellaisenaan syömään, koska ovat omaan makuuni ällönmakeita (samoin kuin toffee!).

  Ihmettelen aina miten ihmiset pystyvät syömään tosi makeita juttuja tai mikä on "makeanhimo" kun itselläni ei sellaista ole enkä sitä oikein ymmärrä... Haluaisin makeanhimon itselleni että pystyisin syömään kaikkea ällömakeaa! :D

  VastaaPoista
 18. Täällä saa kauppahallista! Ne ovat sellaisia unelmanpehmeitä, muistaakseni kreikkalaisia.

  VastaaPoista
 19. -S-:Tällaiset "karkit" onkin paljon parempia kuin ns.tavalliset.

  Jenni:Onhan taatelit tosi makeita mutta se makeus on musta kuitenkin erilaista kuin esim.toffeessa.Mulla meni aikoinaan raakaravinnon kautta makeanhimo pois,siis tykkään makeasta,mutten himoitse sitä mitenkään enään niinkuin ennen.Pari tällaista taatelia päivässä pystyn vetämään ihan hyvin,ja nauttien.Kun ne ovat sellaisia pehmeitä,eivätkä kokonaan kuivuneita,se makeus ei vielä ole päässyt sellaiseksi ällöttäväksi.Jaa,pitää miettiä mistä sulle löytyis se makeanhimo;D

  Sooloilija:Hyvä tietää,kiitos:-)Jos sieltä,niin varmaan muistakin kauppahalleista!

  VastaaPoista
 20. Kiitos tiedosta, luin päivityksesi miehellenikin ääneen joka on todellinen taateli fani :) Itsekkin pidän niistä joten hyvää tapaamme jatketaan.

  VastaaPoista
 21. Taatelit ovat minun herkkuani todella ja myös taatelikakku.
  Käynpä heti kurkkailemassa, onko mun kaapissani taateleita..Alan syömään joka päivä..Kiitos sinulle tiedoista!
  Ja punaviiniä, mutta ei joka päivä..

  VastaaPoista
 22. Ei ole taatelin voittanutta, siis hyvän taatelin. Mizyena tuolla jo omi meidänkin maineen :D Maailman paras taateli on läpinäkyvä Deglet Nour ja se kasvaa vain Biskran keitaalla Algeriassa. No ei sentään ryhdytä taatelisotaan, kaikki taatelit on karkkia parempia ja terveellisiä :D

  VastaaPoista
 23. Marie Elisabeth:Teillä onkin hyviä ja terveelliä tapoja joita on hyvä jatkaa:-)

  Hanne;taatelit ovatkin hyviä kakuissa ja muutenkin.Tällaista tietoa onkin mukava levittää:-)

  Sirokko:Just niin,taateli on parhaimmillaan oikein herkkupala!
  Googlasin tuon Deglet Noorin,ja huomasin että myös Tunisiassa sitä kasvatetaan ja jopa täälläkin.Täällä kasvatetaan 9 eri taatelilajiketta,joista kyllä Medjool on ehdoton ykköseni.Tosin en ihan kaikkia lajikkeita ole maistanut.....

  VastaaPoista
 24. Kiitos tiedosta.
  Minulla onkin ongelma kolesteroolin ja triglyjen kanssa,joten nyt alan syömaan apivittain taateleita.

  VastaaPoista
 25. Taatelipuu on siunattu puu. Islamissa taateli on saanut enemmän huomiota osakseen kuin mikään muu hedelmä. Taatelin edut ovat mainittu Koraanissa yli 20 kertaa.

  Muslimit antavat vastasyntyneelle vauvalle pisaran hunajaa tai hierovat ikeniä taatelilla verensokerin nostamiseksi heti syntymän jälkeen. Myös paastopäivät rikotaan syömällä ensimmäiseksi taateleita.

  Etnisistä kaupoista Helsingistä saa tunisialaisia taateleita tuoreinakin kilon paketeissa mutta ei ne tietty niin tuoreita enää matkustamisen jälkeen ole kuin täällä puusta revittynä. Parhaita kuitenkin :)

  VastaaPoista
 26. Sateenkaari:Toivottavasti auttaa.Kannattaa vaan katsoa ehkä että ovat joko Medjool tai Halawi lajiketta.

  VastaaPoista
 27. Mizyena;Mielenkiintoista tietää.Myös Vanhassa Testamentissa taateli mainitaan useasti ja sitä pidettiin sekä ravinnnollisessa että lääketieteellisessä mielessä tärkeänä.Taatelia onkin täälläpäin kasvanut neoliittisesta kaudesta lähtien ja nykyiset koristepalmut täälläpäin ovat tietääkseni vanhan villitaatelin jälkeläisiä.

  VastaaPoista
 28. Kiitos informaatiosta. Nyt sitten tahdon taateleita!
  Taatelikakku on herkkuani, mutta sitä saan niin harvoin, lähinnä joulukuussa :)

  VastaaPoista
 29. Tämä osuu meillä aivan nappiin. Olen ostanut taateleita silloin tällöin salaatteihin ja jälkiruokiin.
  Nyt lisään taatelien määrää, jos sillä on noin hyvät "sivuvaikutukset"

  VastaaPoista
 30. Nurkkalintu:Taatelikakku on hyvää,ja sitä voi tehdä muutoinkin kuin jouluna...

  Arleena:no onpas hyvä:-) Minäkin lisäsin taateleiden määrää ruokavaliossani.En syö makeisia vaan taateleita!

  VastaaPoista
 31. Nettiyhteys toimii, tulin heti kaymaan!
  Latasin eilen kuvia 1,5h!
  On pienta kiirusta olllut ja kampan suhteen ongelmia jotka toivottavasti saadaan ratkaistua....
  Taatelit on hyvia kun vaan pari syo - enemman olisi liian makeaa makuuni...

  BLOGitse

  VastaaPoista
 32. BLOGitse:Kiva kun taas toimii:-)Toivottavasti asuntoasiatkin pian järjestyvät...
  Juu,taateleita ei voi syödä liian monta yhdellä kertaa,ehkä 2 per kerta max.

  VastaaPoista
 33. Minä olen vähän alkanut varomaan taateleita sen jälkeen, kun algeriansetäni sanoi, että niissä voi olla matoja. En jaksa joka taatelia syynätä. Hyviä ne kyllä olisi.

  VastaaPoista
 34. Ihan vain tiedoksi, että Deglet Noor sai juuri original labellin Biskraan, eli kaikki muualla kasvatetut on 'piraatteja', ei niitä aitoja, eivät periaatteessa saisi käyttää tuota nimikettä.. mutta siis joo, kyllä sitä kasvatetaan muuallakin.

  VastaaPoista
 35. Taatelit on minunkin suurinta herkkua, ja varsinkin kotimaiset (eli israelilaiset), joita saa täältäkin Suomen marketeista. Mutta tietty ne ovat parhaimpia aina paikanpäällä, siellä Israelissa :-)

  VastaaPoista
 36. Helena:olen syönyt paljon taateleita eikä koskaan ole tullut matoja vastaan.Voi ehkä olla sellaisissa kauan maanneissa pakkauksissa.Mutta ei ainakaan näissä tuoreemmissa.

  Sirokko:Täällä niiden nimi onkin vähän erilainen eli "Dekel Nur" Dekel on palmu hepreaksi.En ole ihan 100% varma,että on just sama lajike,se mikä täällä kuulemma alunperin Tunisiasta.

  VastaaPoista
 37. Israel-kaipuu:Taatelit on hyviä mutta tietysti tuoreina kaikkein parhaimpia.

  VastaaPoista
 38. Hyvät taatelit on niiin hyviä! Suomessa tosin ostin niitä liiskataateleita, joita saa neliönmallisessa paketissa. Eri juttu...
  Mun mieheni ei välitä taateleista, mutta minä ovelana pilkon niitä aamiaisjogurttiin ja hedelmäsalaattiin, siten hänkin niistä tykkää. Mikäköhän niissä on? Liian tahmeita?
  Mutta kivaa ja hyvää tietoa, kiitos siitä. Mitä sanotaan toisesta suosikistani, kuivatuista viikunoista?
  Tuoreita taateleita en kyllä ole koskaan maistanut!
  Eikö muuten sanota, että taatelit pitävät myös nälän pitkään poissa?

  VastaaPoista
 39. Pinea:Hyvät taatelit ovatkin ihania,kuin makeisia!Ne neliötaatelit ovat mielestäni aika kamalia,sopivat enemmänkin leivontaan ja ruuanlaittoon.Etnisistä kaupoista Helsingissä on aika kivasti löytynyt tuorehkoja ,siis hyvin pehmeitä taateleita.Se sokeripitoisuus varmaan pitääkin nälän poissa pitkään. Kuivatuista viikunoista taas en tykkää yhtään! En kauheasti tuoreistakaan.....

  VastaaPoista
 40. Kiva postaus taateleista. Jokin aika sitten ostin Citymarketista kymmenkunta taatelia, mutta hirmuisen makeita ja tahmaisia olivat, montaa en voinut syödä. Mietin, että eivät tainneet olla niitä kaikkein parhaimpia taateleita (aika pieniäkin olivat), mutta parempiakaan ei taida täältä saada.

  VastaaPoista
 41. Mmmhhhmmm.. Tekeekin mieli taateleita, pitkään aikaan ole maistanut. Meillä kyllä näitä on saatavilla vuoden ympäri kaikissa kaupoissa, erihintaisia mutta halvimmissakin aika kalliita, ymmärrän kyllä että kaikki maksaa, harvoin saa näin köyhä ostaa näitä herkkuja... :(

  Viimeisin taatelisessioni tästä hetkestä... hmmmm... taisi olla Valintalosta (joka poistui keskuudestamme marraskuussa) 2010 alussa(?) hankittu Eldorado-pehmeät taatelit. Minulle ei haittaa mitä merkkiä tai mistä maasta taatelit (tai mitkään muutkaan tuotteet) ovat kunhan myyjä (siis kauppa) on luotettava, yleensä ostamiseen vaikuttaa hinta. Siwat ovat nykyään kalleimpia kauppoja ja olen lopettanut siellä käymisen 2009, vaikka ovatkin lähellä ei sinne voi mennä ostamaan edes taateleita, mieluummin ajan pöyrällä lumihangessa 2-3 km ostamaan vaikkapa ne taatelit muualta... :D

  Kovat taatelitkin (siis ne kuivatut taatelit) on hyviä (se nelikulmainen levy), mutta samoissa hinnoissa kuin pehmeätkin.

  Kiitos kivasta tekstistä! (=^_^=)

  VastaaPoista
 42. Vanha on keskustelu mutta innokkaana taateleiden syöjänä kannatan mistä puhutaan! Syön itse 2-3 taatelia päivässä ja kaikki arvot parantuneet ( tietenkin hyvän ruokavalion kanssa eikä vain taateleiden ansiosta ), mutta kun on niin monta eri ruoka allergiaa niin taateleista saa hyviä vitamiineja ja lisää muuhun ravintoon. tietenkään ihanasta mausta ei ole haittaa :) mutta, mielestäni parhaita paikkoja missä tuoreita ( ei kuivattuja ) taateleita myydään ovat: Ekolo (Hakaniemi), Hakaniemen halli (luomupuodista ja viereisestä karkkihedelmä kojusta), Ruohonjuuresta ja Stockmannin luomuosastolta! Varmasti löytyy muualtakin mutta nämä ovat sattuneet silmään helpoiten ja takuu varmasti saa niitä toffeen makuisia ja tuoreita!

  VastaaPoista
 43. "Joku aika sitten luin lehdestä,että täkäläiset tutkijat olivat havainneet,että päivittäisellä taateleiden syönnillä voidaan suojautua ateroskleroosia,sydänkohtauksia ja aivohalvauksia vastaan.


  Lisäämällä kourallinen taateleita päivittäiseen ruokavalioon voi parantaa veren triglyseriinipitoisuutta ilman,että se korottaa veren sokeriarvoja."

  Kerrot että taatelit mahdollisesti suojaa sydänkohtauksilta, sun muilta pahoilta jutuilta, mutta myös kerrot että se parantaa veren triglyseriiniarvoja. Oletko tietoinen mitä triglyseriini-rasvat ovat? Ne ovat rasvoja jotka mm. kertyy rasvaksi peppuun, reisiin, sekä muihin kinkkisiin paikkoihin. Veressä triglyseriinit mm. kovettavat verisuonia, mikä taas aiheuttaa esim. sydän sairauksia, jne.
  Kuitenkin tekstin lopussa vielä mainitsen sen alentavan triglyseriiniarvoja veressä (-> tutkimus) joten olen nyt hieman sekaisin. Nostaako vai laskeeko taateleiden syöminen triglyseriiniarvoja veressä, vai ei, tekstissä oli näet ristiriitaisuutta.
  Mainittakoon vielä että rakastan taateleita, siksi haluan saada selville ovatko ne turvallisia, ja mahdollisesti terveysvaikutteisia.

  VastaaPoista
 44. siis laskeeko vai nostaako taatelit triglyseriiniarvoja?

  VastaaPoista
 45. Anonyymi:sorry että vasta nyt huomasin nämä kommenttisi;minun pitäisi oikeastaan tehdä niin että tilaan sähköpostiini yli 7 päivää vanhat kommentit niin tietäisin että sellaisia on tullut.Siis taatelit laskevat sitä triglyseriiniarvoa;sananvalintani tuolla on vähän huono kun kirjoitin "parantaa veren triglyseriiniarvoa" pitääkin mennä korjaamaan se...Kiitos että huomasit...

  VastaaPoista
 46. Haha, naurattaa kun luen näitä aiempia kommentteja ja joku toteaa syövänsä PALJON taateleita, mutta sitten sanookin että "max. 2 kpl per pv". Öh, wut?! Kaksi taatelia on nyt ainakin minimi! Itselläni menee helposti se 10-15 kpl päivässä, ja kyllä, olen hoikka raakaruokailija. Tosin tässä nyt varmaan on vain kyse suomalaisten tietämättömyydestä "eksoottisempia" ruokia kohtaan. Taatelit eivät lihota. Yksi taateli sisältää n. 23 kaloria, joten 10 kpl taateleita sisältää n. 230 kaloria (TOSIN kaloreiden laskeminen on aivan turhaa höpötystä, jos syö puhtaasti) ;) Eli 10 kpl taateleita sisältää vähemmän kaloreita kuin esimerkiksi jotkin rasvattomat hedelmäjogurtit. Tietysti on ymmärrettävää, etteivät kaikki pysty syömään taateleita joka päivä niiden korkean hinnan vuoksi täällä suomessa, mutta kuitenkin. Tulipahan pointti selväksi. Eli: syökää niitä taateleita niin paljon kuin sielu sietää! Ja jättäkää ne syöpää aiheuttavat jogurtit, karkit ja ym roska sinne kaupan hyllyille. Cheers.

  VastaaPoista
 47. Heippa Anonyymi.yleisestihän luullaan että taatelit lihottavat,tosin niissä on kyllä aika paljon hiilareita että ehkä siksi.Täällä kun niitä kasvaa ja ovat niin hyviä(tänään just ostin viimeksi) niin taateleita tulee naposteltua paljon.Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella voi taatelit olla aika tyyriitä. Itse olin raakaruokailija joskus 6 vuotta sitten ,ja edelleenkin iso osa ruuastani on sellaista,minkä huomaakin ruokablogissani.,
  Kaupan karkkeihin en koske vaikka maksettaisiin mutta kyllä ostan tummaa suklaata välillä,vaikka raakasuklaatakin tulee tehtyä.

  VastaaPoista
 48. Hei, kirjoittaja. Tiesitkö, että oikein kirjoittaessa pisteen ja pilkun jälkeen tulee välilyönti.

  VastaaPoista
 49. Oon usein ostanu niitä kylmpuolella pahvilaatikossa olevia taateleita. Toimii hyvin leivän välissä jotka on voideltu pähkinävoilla

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...