perjantai 30. heinäkuuta 2010

Tanssifestivaaleilla

Keskiviikkona matkasin Karmieliin,jossa asuin jonkun aikaa parisen vuotta sitten, ennen nykyistä kotikaupunkiani. Karmielissa oli juuri käynnissä vuotuiset tanssifestivaalit,jotka olivat alkaneet tiistaina ja loppuivat eilen torstain ja perjantain välisenä yönä.Olen tainnut ennenkin mainita,miten 50 000 asukkaan unelias pikkukaupunki kerran vuodessa herää kuin Ruususen unesta festivaalin aikana,jolloin kaupunkiin virtaa 3 päivän ajaksi tuhansittain tanssin ystäviä. Festivaaleilla on ohjelmaa ympäri vuorokauden ja siellä on samaan aikaan myös markkinat,joten hulinaa riittää.
Yövyin kuvassa näkyvien ystävieni D:n ja M:n luona. Asuessani kaupungissa oli D vuokraisäntäni ja meistä tuli hyvät kaverit. D parka oli kaatunut pahasti moottoripyöränsä kanssa ja joutui kävelemään kepin varassa.Ylläoleva kala on heidän akvaariostaan.
Festivaalin jokaisena iltana on suuri näytös kaupungin amfiteatterissa ,jonne mahtuu 25000 katsojaa. Menin keskiviikon näytökseen,jossa oli erilaisia tanssiryhmiä,esimerkiksi Chilestä,Kolumbiasta,ja Brasiliasta,sekä lauluartisteja. Yllätyksenä oli muisto 80-luvulta,eli Samatha Fox. Ei muuten laulanut yhtään hullummin.Lopuksi oli aika vaikuttava ilotulitusnäytös.Säälin koiria ja kissoja.....joille ilotulitukset ovat kidutusta....
Aamulla näytti pilviseltä,mutta ilma oli kuuma!. Pian tuli aurinkokin esille ja menimme M:n kanssa kaupungille katsomaan ,mitä  oli muuttunut sitten viime käyntini. 
 Jaoimme superherkullisen valkosuklaa-passionhedelmäleivoksen kaupungin upeassa Art de Coco suklaakahvilassa,jossa on lukematon määrä taideteoksen näköistä suklaista leivosta (joita ei saa kuvata) Leivoksen päällä oli myös punaisia viinimarjoja,joita en ole koskaan täällä nähnyt,mutta joita näköjään kasvatetaan aivan pohjoisessa.Himoan herukanlehtiä,jotta pääsisin taas tekemään Louhisaaren juomaa...
Päätin tulla takaisin jo eilen,vaikka olin alunperin suunnitellut palaavani tänään perjaintaina. Matka takaisin kotiin kesti ikuisuuden, sillä bussi-juna-bussi-matka oli täynnä odotusta välillä.Junalla matkustaminen on mukavaa ja harmi,ettei tuonne Karmieliin ole vieläkään tullut junaa,vaikka sellaista luvattiin sinne jo sillon pari vuotta sitten kun siellä asuin.Nyt jouduin ensin ottamaan bussin Akon kaupunkiin,josta sitten juna Tel Aviviin,ja taas bussi kotiin.Junalla matkustaminen on täällä muuten edullista:noin 2 tunnin matka maksaa vähän yli 7 euroa.Ja junat ovat ihan hyvät.
Illalla Tel Avivissa oli vuotuinen kaupungin järjestämä ilmainen klassinen puistokonsertti;ohjelmistossa tällä kertaa Bizetin Carmen. Olin matkan jälkeen aivan naatti,enkä millään olisi jaksanut mennä tuonne konserttiin,mutta huomasin,että nettilehden sivuilla oli suora lähetys puisto-oopperasta.Oli ihan mukava katsoa sitä sohvalta,vaikkei se puistokonserttia ihan korvaakaan.Carmenin roolin veti täkäläinen mezzosopraano Rinat Shaham,jota pidetään yhtenä parhaimpana Carmenin roolin tulkitsijana.

25 kommenttia:

  1. Ollapa siellä! Sinulla on ollut antoisa pari päivää.

    Tuosta herkullisesta leivoksesta tuli mieleeni oma kahvilakokemukseni Tel Avivissa. Ostin kaksi täytettyä (kermaa, suklaata) sarvea kahvilasta mukaan, mutta myyjäpoikapa sanoikin, että sulle riittää yksi! Selitin sitten, että tämä toinen on ystävälleni.

    Kiitos, kun jaoit nämä kulttuurielämykset! Tuli itsellekin jo ihan kultivoitunut olo.

    VastaaPoista
  2. Ihania nämä kulttuurijuhlat!
    tanssia, musiikkia..
    aivan mahtavaa..ja välillä herkuttelua..

    VastaaPoista
  3. Johanna;oli tosiaankin kivan antoisa päivä! Ohoh,olipa töykeä kahvilamyyjä,tuollaista en ole kuullutkaan koskaan.Ei näköjään tiennyt mitä on asiakaspalvelu...Kiva kun tykkäsit:-)

    Hanne:Kulttuurijuhlat ovat mukavia.Ja ei lopulta harmittanut kun ei päässyt Carmeniin,tulihan se ruudun kautta suorana...

    VastaaPoista
  4. Kaunis kala ystäviesi akvaariossa.
    Olisipa mukava matkustaa Israelissa junalla. :)
    Pidän Carmenin musiikista, se on niin tuttua ja mukaansa tempaavaa.

    VastaaPoista
  5. Tanssifestivaalit ja etenkin Carmen kuulostavat sellaisilta, joissa viihtyisin. Carmenin musiikki hurmaa ja pidän yleensä festareiden tunnelmasta.

    Voi kun voisi jotenkin lähettää sinulle mustaherukan lehtiä! Äitini tekee kesäistä juomaa sekoittaen Louhisaaren juomaa, vissyä, kuohuviiniä ja mansikkalikööriä. Siitä tulee raikas ja kauniin värinen juoma vieraille.

    VastaaPoista
  6. Ihanaa, kun paikat välillä heräävät Ruususen unestaan.
    Vähän niin kuin suomalaiset kesällä :)

    Tuollaiset leivokset pitäisi lailla kieltää! Kuola valuu...

    VastaaPoista
  7. Tanssijuhlat kuulostivat aika suomalaisilta, minulle tulivat mieleen tangomarkkinat Seinäjoella. Ja Samantha Fox vierailee täällä Suomessakin jossain kesätapahtumassa, en muista missä ohimennen kuulin uutsoinnin.

    Ihana leivos.
    Puistokonsertit ovat pimenevässä illalla ihania ja tunnelmallisia. Eikä sekään ole huono idea kuunnella niitä kotisohvalta.

    VastaaPoista
  8. Onko tuo akvaariokala Malavijarven ahvenia.Meilla oli kerran akvaario,ja juuri niita kaloja.Aikalailla vaikeita luonteeltaan.
    İhana kulttuurianti sinulla olikin.
    Ja nam,mika leivos.
    Kivaa viikonlopua,ystavain.

    VastaaPoista
  9. Unelma;tuo kala oli aika iso!Pidän paljon junalla matkustamisesta täällä,,matka sujuu mukavemmin kuin bussilla ja aika hyvin pääsee eri kaupunkeihin.Carmenin musiikki onkin upeaa!

    Lumiomena:Ehdin olla pari kertaa festivaaleilla asuessani siellä,ja oli tosi mukavaa;nytkin oli mukavaa tulla juuri tuohon aikaan sinne.Äitisi tekemä juoma kuulostaa aivan mielettömän houkuttelevalta! Ihastuin nyt käydessäni Suomessa Louhivaaran juomaan jota teinkin kerran.Ehkä täältä vielä löydän noita lehtiä kun kerran punaherukoita viljellään jossain.Joku sanoi että myös vadelman lehdistä voisi tehdä jotain juomaa.

    SusuPetal:oli kyllä tosi kiva asua kaupungissa tuon vuosittaisen heräämisen aikaan;D Muuten oli vähän uneliasta.Vaikeaa vastustaa tuollaisia leivoksia,onneksi jaoimme sen 3 osaan;D

    Arleena:Näissä tanssijuhlissa on balettia,modernia tanssia ja kansantanssia,joka on suosittua.Ihmiset tanssivat tuolla festareilla koko yönkin.Huomasinkin Samatha Foxin vierailevan myös Suomessa.Puistokonsertit ovat mukavia tunnelmaltaan,mutta väsyneenä oli ihan ok nähdä konsertti kotisohvalta...

    Sateenkaaari:en tiedä mikä kala tuo on,mutta kovasti oli kasvanut viime tapaamisesta.Sillä oli punaista leuan alla ja sen partneri oli kokonaan oranssin punainen,ja jälkeläiset joko mustanharmaita tai oransseja.Leivos oli tosi herkullinen! Mukavaa viikonloppua sinullekin Sateenkaari.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoiset festarit! Toi suklaaleivos näytti tosi hyvältä :)

    Carmen on äitini lempiooppera ja olenkin saanut sen kuulla muutaman kerran, tykkään dramatiikasta. Carmen muuten on latinaa ja tarkoittaa 'tulta' ja 'liekkiä'.

    VastaaPoista
  11. Tuure:Tosi kivat festarit nuo ovatkin.Paljon hyviä näytöksiä ja paljon tanssivia ihmisiä. Carmen onkin rakastettu ooppera ja musiikki siinä ihanaa! En tiennytkään nimen merkitystä;Kiitos tiedosta,sehän sopiikin Carmenille!

    VastaaPoista
  12. Geoges Bizetin Carmen on ehdoton suosikkiooppearani. Oli elämäni kohokohta nähdä se juuri Savonlinnassa, sillä Olavinlinna antaa upeat puitteet oopperalle kuin oopperalle. Carmenina oli Irina Mishura ja Don Joséna Jean-Pierre Furlan. Ostin heti Carmenin levytyksen ja taisin muutenkin seota...kirjoitin mm. eräiden suosikkikappaleideni sanat albumiin, jossa oopperakuvamme, myös ranskaksi,vaikka en ranskaa osaakaan;-)

    Savonlinna on loppuelämämme suvimust ja suosittelen kaikille!

    PS. En tykkää ilotulituksista. Kuulin juuri, että nyt on Rauman Mustan Pitsin Yöhönkin liitetty rahan ampuminen taivaalle...

    VastaaPoista
  13. Tykkààn tanssimisesta, mutta syystà tai toisesta se on jàànyt tàssà viime vuosina. Mutta oopperasta tykkààn. Elàmàni ensimmàinen live-ooppera oli reilut 20 vuotta sitten Rooman oopperassa joulun aikaan. Oopperana oli Verdin La Traviata. Saimme nàytòksen viimeiset liput ja istuimme ylimmàllà piippuhyllyllà. Ja minà itkin nenàliinat màriksi, vaikken silloin vielà italiaa tarpeeksi osannutkaan.

    VastaaPoista
  14. Tanssi on paras liikuntamuoto minkä tiedän - tai siis minulle mieluisin :)

    Hah hah tuota kalaa...

    VastaaPoista
  15. Leena;Carmen on upea ooppera,niin musiikiltaan kuin muutenkin.Olen nähnyt sen pariin otteeseen,myös Helsingin Oopperassa.Kuuluin yhteen aikaan sellaiseen oopperarinkiin,jonka kautta sai liput halvemmalla,Tuli silloin mentyä oopperaan useamminkin.En minäkään erityisesti pidä ilotulituksista,etenkin nyt kun omistan koiran ja tiedän,mitä kidutusta sellainen on koirille.

    Lissu: Tykkään tanssimisesta;etenkin latinalaisista rytmeistä. Oopperasta olen aina pitänyt myös;viime vuosina on harvoin sitä tultu nähtyä entiseen verrattuna.La Traviata on upea ooppera! Ja ei sitä kieltä tarvitse osatakaan;oopperan kieltä tajuaa muutenkin sitä kuunnellessa.

    Rita:Juu tanssi on loistava liikuntamuoto.Tuo kala on tosi iso,kun on syönyt ison osan jälkeläisistään.....

    VastaaPoista
  16. Kiva lukea näitä postauksiasi sieltä Israelista. En ole milloinkaan käynyt Israelissa, mutta kirjoitustesi myötä olen saanut monta ihanaa elämystä sieltä, niinkuin tästäkin postauksesta!
    Kiva kalakuva!

    VastaaPoista
  17. Hannele:joo on:D

    Susanne:Kiva kun pidät:-) Monilla taitaa ollakin aika yksipuolinen käsitys Israelista,yksipuolisesta mediasta johtuen-
    Hih,tuo kala on aika hassu!

    VastaaPoista
  18. Jael, minusta tuntuu, että mekin vielä liitymme Savonlinnan oopperaklubin jäseniksi...Se tunnelma siellä on niin uskomaton ja kun oopperakärpänen on kerran pistänyt, se on menoa.

    Mukavaa, ja hieman vähemmän kuumuutta ja kosteutta sun alkavalle viikolle!

    VastaaPoista
  19. Minäkin olen ajatellut mennä katsomaan Metropolitan-oopperan esityksiä leffateatterista.

    PS. Julkaisen kuvan siitä kosmetiikkapakkauksestasi heti, kun saan oman arvonnan pystyyn. Kohtapuoliin...

    VastaaPoista
  20. Leena;Savonlinnassa en olekaan vielä ollut;se oopperaelämys siellä on varmaankin mahtava! Kuumuus ja kamala kosteus jatkuu näin ainakin huomiseen,mutta muutenkin koko elokuu ja syyskuukin ovat äärettömän kuumat ja kosteat kuukaudet;sen jälkeen sitten yleensä helpottaa.

    Helena:Leffassakin on varmaan ihan ok nähdä ooopperaesityksiä,kun on iso valkokangas ja hyvä soundisysteemi. Kiva kun sinäkin järkkäät arvonnan:-)

    VastaaPoista
  21. vaikuttaa mukavilta festareilta ja loistavaa, että entinen vuokraisäntäsi on nykyinen ystävä ja voit heidän luona majailla kun käyt vanhassas kotikaupungissa :)

    nami minkä näköinen leivos!! :)

    VastaaPoista
  22. MaaMaa:Nuo festarit ovat mahtavat;kaupungista tai festarialueesta tulee niin elävä sen aikana,24h per vuorokausi. Ja todellakin kiva,että meistä tuli ystäviä entisen vuokraisännän ja tuontivaimonsa kanssa;ovat koko ajan pyytämässä sinne vierailulle..
    Leivos oli ihana,me jaettiin se 3 pekkaan...

    VastaaPoista
  23. Matkailua ja kulttuuria leivosten kera - makeaa elamaa siis! :)

    VastaaPoista
  24. BLOGitse:juu,niin taisi olla;D

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...