lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kaikenlaista

Lumpeenkukkia Tel Avivin Rabin-aukion uudessa vesilammessa
Kulunut viikko on täällä kulunut Pesahin merkeissä,jolloin,jolloin koulut ovat kiinni,samoin kuin monet kaupat ja yritykset ja monet ihmiset ovat lomalla,mikä tuntuu katukuvassa,ja jos jonnekin menee,niin tällä viikolla on ollut tunkua. Huomenna on taas lyhyt päivä,ja illalla pesahin viimeinen ilta,jolloin taas kokoonnutaan yhteiselle illalliselle. Maanantai on pyhäpäivä;tiistaina kaupat ovat taas auki ,mutta monet viettävät silloin värikästä Mimouna-juhlaa.
Koko viikon (huomennakin vielä) moniin paikkoihin on ollut ilmainen sisäänpääsy,kiitos suuren pankin sponsoroinnin.Niinpä keskiviikkona suuntasin Reuven Rubinin museoon,lähellä Tel Avivin vanhaa kaupungintaloa.R.Rubin oli vuonna 1974 kuollut taidemaalari,ja yksi Israelin tärkeimpiä artisteja.
Tämä Rubinin taulu(first seder) kuvaa seder-illallista,ja siinä näkyy oikealla taiteilija itse,kun taas vasemmalla näkyy Jeesuksen hahmo.
Torstaina tapasin täällä pikaisesti vierailleen veljeni vaimoineen Jaffassa,uudessa ravintolassa,jossa ruoka oli ihanaa:)
Eilen oli ihana ilma;harvinaisen viileää ja hieman harmaatakin.Sadettakin tuli hieman,mutta pohjoisessa kuulemma satoi enemmän.Tänään sitten pilvetkin jo hävisivät...Tel Avivin Rabin-aukiolla oli tuollainen kiipeily-seinä,joka kuului Action race-kisan ohjelmaan.Siellä sun täällä näkyi vihreäpaitaisia ihmisiä,kun taas viime vuoden kisapaita oli oranssi.Olisi ollut kiva kiipeillä tuonne ylös!
Aukion lähellä kävellessäni huomasin yhden talon pihalla papaija-puun,joka oli täynnä hedelmiä.Olen kävellyt tuosta ohi lukemattomia kertoja,mutta vasta nyt bongasin tuon papaijan.Olispa päässyt tuonne poimimaan noita hedelmiä.....Tosin ne olivat sen verran korkealla,että talon asukkaiden pitää varmaan käyttää isoa tikapuuta tai peräti nostokurkea  jos haluavat nuo papaijat tuolta alas.

32 kommenttia:

  1. Enpa tiennytkaan, etta papaijat kasvavat tuolla tavalla. Nehan ovat hurjan terveellisia kuulemma. Ainakin eksä nita söi ja syö edelleen usein.

    VastaaPoista
  2. Tuula:Tämä oli ensimmäinen kerta kun täällä näin hedelmiä täynnä olevan papaijapuun(ja vielä kaupungin keskustassa!) vaikka tiedän,että niitä täällä kasvaa.Venezuelassa taas näihin törmäsi useammin.Terveellsiä ovatkin,sisältävät paljon A-vitamiinia ja muutakin.

    VastaaPoista
  3. Näkee niitä papaijan hedelmiä joskus meidänkin kaupoissamme. Muutama kuukausi sitten maistelin ensi kerran niitä, ja oikein hyvänmakuisia olivat (Aili-mummo)<3

    VastaaPoista
  4. Laitoitpa meille taas kerran hyvän kokoelman kiinnostavaa katseltavaa :) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Hienoa käydä siellä teillä aina välillä "kylässä"....:)
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  6. Kiva, että veljesi pääsi morjestamaan :)
    Papaijat sielä saavat korkeuksissa muhia rauhassa - nami!

    Ja aivan ihania lumpeenkukkia ekassa kuvassa!

    Iloista viikonloppua, meinaatko itse veittää Mimouna-juhlaa?

    VastaaPoista
  7. Aili-mummo:Kiva kun nykyään löytää helposti kaikenlaisia eksoottisia hedelmiä teidänkin marketissa:)

    Rita;kiva kun tykkäsit,pääsiäisterveiset!

    Irmastiina;mukavaa kun käyt kylässä:)Kiitos samoin hyvää pääsiäisviikonloppua!

    MaaMaa:Veljen visiitti oli niin lyhyt,että ehdimme tavata vain kerran;( mutta tapaaminen olikin sitten mukava;) Tuossa papaijapuussa näkyy ne alimmat olevan jo kypsiä! Tuo uusi lammikko kultakaloineen ja lumpeenkukkineen on aika ihana.Siellä luki,että on ekologinen lammikko.
    En taida nyt viettää Mimouna-juhlaa,pari kertaa olen vieraillut kodissa jossa sitä vietetään,ja kauheasti makeaa syövät silloin;D

    VastaaPoista
  8. No olipas erikoinen taiteilija, kun piirsi itsensà ja jeesuksen samaan pòytààn. Ihania kuvia ja hienoa, ettà osaat ottaa ilon irti noista erikoispàivistà kun tiettyihin paikkoihin on ilmainen sisàànpààsy :D
    Kiipeilyseinàà tai verkkoa olisi ollut kyllà kiva kokeilla :D

    VastaaPoista
  9. Ihanasti kuvattu lummelammikko.
    En ole tietänytkään, että papaija-puu tuottaa noin runsaasti hedelmiä. Tuokin on hyvä asia, että kaikki hedelmät eivät kypsy samaan aikaan, ainakin, jos perheellä on oma puu.

    VastaaPoista
  10. Tykkään myös papaijasta, olisikin
    kiva saada ne suoraan puusta.
    Kauniit lumpeenkukat ja kiva lukea elämänmenosta siellä.
    Kiitos ja mukavaa pääsiäisaikaa.

    VastaaPoista
  11. Ciacy:Monesti onkin Jeesus kuvattu eri yhteyksissä taiteessa,kai jotain symboliikkaa tuossakin on.Kiitos,kyllä suunnittelin mennä vaikka minne kun olisi päässyt ilman sisäänpääsyä,mutten ehtinyt.No huomenna ehkä vielä...:;D Kauheasti olisi mieli tehnyt kokeilla tuota kiipeilyverkkoa, mutta sitä varten olisi pitänyt osallistua tuohon kisaan,jossa oli monta vaikeaa tehtävää...

    Unelma:Sattui jännästi valo noin kun kuvasin tuota lammikkoa.Tuossa puussa tosiaankin valtava määrä hedelmiä,mutten tiedä miten aikovat saada ne alas kun ovat aika korkealla;D

    Sirpa:Papaija on terveellistä,ja oma sellainen puu olisikin kiva.Meidän talon edessä ja sivulla on puutarhaa,muttei mitään hedelmäpuita.Sinulle kiitos samoin hyvää pääsiäisen aikaa:)

    VastaaPoista
  12. Kaunis lampi, papaija on suurta herkkuani.

    VastaaPoista
  13. Ahaa, siis tuon näköinen on papaijapuu..

    Kaikenlaista teillä siellä päin tapahtuu, ja olet tavannut lähisukulaisiakin. Kiva.

    VastaaPoista
  14. Hieno tunnelma tuossa ravintolassa, niin seesteinen. Lummelampea ihastelin, se on kaunis.
    Papaijoja minkäkin mielelläni vastaanottaisin, jos vain putoaisivat puusta alas.

    VastaaPoista
  15. Hannele:PItää kuvata paremmin se lampi ,on nätti.Ja papaijat on hyviä,etenkin smoothieissa:)

    Sooloilija:Aika jännän näköinen onkin tuo puu.Etelä-Amerikassa näin näitä enemmänkin,ja monella pihalla oli esim. mangopuu.Tällä viikolla olisi ollut vaikka mitä ohjelmaa:) Veljen visiitti oli vain liian lyhyt!

    Arleena:Kun tulimme ,oli ravintola vielä tyhjä (ja kun otin kuvan)10 minuuttia myöhemmin ravintola oli tupaten täynnä ja jonoa oven ulkopuolella...Olivat kivasti laittaneet jonottajille sinne vesikannuja ja laseja:)Lumpeet olivat niin kauniit tuossa lammessa. Ja pitäisköhän mennä tuon puun alle,jospa putoaisivat papaijat syliin,jos hieman heiluttaisi tuota puuta;D

    VastaaPoista
  16. Kiitos kurkistamisesta maanne tapoihin hyvin kuvin.
    En ole minakaan koskaan ajatellut,minkalaisessa puussa papaijat kasvavat.Syönyt sita kylla olen ja tykkaan.

    VastaaPoista
  17. Minustakin tuo ravintolan fiilöis, sielu oli symppis...

    Minunkin olisi tehnyt mieli kiivetä tuonne ylös,
    kiva kiipeilyverkko, onkohan noita täällä?
    paljon on tullut ns parkour-juttuja..

    Mielenkiintoisia kuvia, mielenkiintoisista hetkistä, kiitos =)

    VastaaPoista
  18. Niin se jo on kesä teille ehtinyt, puut tuottavat satoa ja lumpeet kukkivat. Voi huokaus. Rentouttavaa hiljaista viikkoa,

    VastaaPoista
  19. Ihanat noi lumpeenkukat. Ja siellähän tietty pääsiäisen aikana sattuu ja tapahtuu. Varmaan siellä on paljon turisteja myös tähän aikaan.

    VastaaPoista
  20. Kauniita, kauniita lumpeenkukkia! Niitä katsellessa kyllä ihan rauhoittuu, mieli tyyntyy.

    Kiitos kun kerroit teidän perinteistä. Tänään olinkin vähän hankalassa tilanteessa, kun hain lapsen kotiin kaverinsa luota. He ovat juutalaisia ja en tohtinut toivotella oikein mitään :) Sen verran vaihdoimme huomisen kuulumisia, että heilläkin käy pääsiäispupu.

    Kuivattu papaija on lempiherkkujani!

    VastaaPoista
  21. on sulla ollut taas tapahtumaa! Me yritettiin kayda siella kirkossa (josta puhuin aikaisemmin...), mutta se oli niin taynna ettei kaikki mahtunut sisalle! Yritetaan paasta tanaan sinne...

    VastaaPoista
  22. Paljon tapahtumia! Tuo ylin kuva on kaunis, niin herkän väriset kukat.

    VastaaPoista
  23. Sateenkaari>Minäkään en täälläpäin ole ennen papaijoja puissa nähnyt,sen vuoksi yllätyin kun ihan keskustassa tuollainen on.

    Hanne:Ravintola oli ihana (tosin myöhemmin niin täynnä että hyvä että kuuli omaa puhettaan..)ja tarkoitus mennä sinne uudestaankin.Kiipeilyverkko ja sinne kiipeäminen näytti jännältä! Se oli osa kisaa,jossa eri puolilla kaupunkia eri extreme-tehtäviä.Kiva kun pidit:)

    Lepis:Hyvää viikkoa sinullekin ja pääsiäistä! Hyvää satoa onkin tuottanut tuo puu:)

    Itkupilli:Lumpeenkukat ovat kauniita ja tuossa lammessa oli muitakin tosi nättejä kasveja,pitää kuvata joku toinen kerta.Jerusalemissa tähän aikaan vuodesta monet turistit tulevat katselemaan pääsiäismenoja.

    Johanna:Lumpeenkukat ovat nättejä.Tuonne oli vielä laitettu tuolejakin,niin että voi rauhassa niitä ihailla:) Lapsesi kaverin perhe on näköjään multicultural,kun pääsiäispupukin tulee;D Kuivattua papaijaa en ole tainnutkaan maistaa,,

    Kuwaitin kaunotar:tähän aikaan vuodesta hurjasti tapahtumia:) Toivottavasti toisella kerralla siellä kirkossa vähemmän ihmisiä,että kunnolla mahtuu mukaan.Hyvää pääsiäistä!

    SusuPetal;oli hieman harmaa päivä ja jännästi tuli tuollainen valokuvasta:)

    VastaaPoista
  24. Tuonne lammen äärelle olisi ihanaa istahtaa-ja syödä niitä papaijoita:D
    Hyvää pääsiäistä sinulle ♥

    VastaaPoista
  25. Tuntuu siltä, että siellä on aika usein kaikenlaista nähtävää ja meininkiä: kiintoisaa! Tässäpä tuli taas opittua kaikenlaista samalla :))

    VastaaPoista
  26. Kaunis kuva lammesta ja lumpen kukista. Juuri tänä viikonloppuna palattiin muistoissa sinne teille, oih ja voih.

    Hyvää pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista
  27. Maria;lammen reunoille onkin kiva istahtaa,nuo papaijat sen sijaan ovat vähän vaikeammin saavutettavissa,ellei kaupasta sitten;D Kiitos samoin sinulle hyvää pääsiäistä!

    Elegia:Tel Aviv on sellainen kaupunki,jossa tapahtuu koko ajan jotain,paljon sykettä.Hyvää pääsiäistä sinullekin:)

    Pikkujutut:Kiitos:) Olisi kiva ,jos olisitte tällä puolella...Kiitos samoin sinulle hyvää pääsiäisen jatkoa:)

    VastaaPoista
  28. Jälleen mielenkiintoinen postaus Sinulta!

    VastaaPoista
  29. Marja-Leena:Kiva että pidit:) Ja hyvää pääsiäismaanantaita!

    VastaaPoista
  30. Onpa hurjan tuottelias papaijapuu! Täälläkin kasvaa papaijapuita - lähin ihan tuossa meidän parkkipaikan vieressä - mutta ei niissä ole yleensä kuin muutama hassu hedelmä! En ole ikinä nähnyt missään papaijapuussa noin paljon hedelmiä!

    Tuommoiset ilmaiskampanjat kulttuuripaikkoihin on kyllä tosi hyvä juttu. Itse olen tosi huono käymään missään museoissa ja sen semmoisissa, mutta tulisi varmaan käytyä enemmänkin, jos olisi tuollaisia ilmaispäiviä, vaikka ei se käynti muutenkaan rahasta ole kiinni. Ehkä lähinnä nuo kampanjat toimisivat jonkinlaisena muistutuksena, että sellaisissakin paikoissa voisi käydä... :-)

    VastaaPoista
  31. Miten kaunis tuo lummekuva!
    Riittää siellä menoa, jatkuvasti jotain tapahtumaa.
    Papaijapuuta en ole ennen nähnyt, vau mikä määrä hedelmiä. Eiköhän joku ketterä kipua runkoa pitkin ne poimimaan, pääsihän UKK:kin aikanaan palmuun :)

    VastaaPoista
  32. Täällä on taas paljon mielenkiintoista. Tulen uudelleen lueskelemaan (paremmin) nämä Reuven Rubin-jutut :)

    Mukavaa, että sait tavata veljesi ja vaimonsa.

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...