keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Sommelier 2011-viinimessuilla

Maanantai-iltapäivän ja illan vietin Sommelier 2011-messuilla Tel Avivissa.Sommelier-messut ovat vuoden suurin viinitapahtuma täällä,ja tarkoitettu ammattilaisille. Sinne olisivat päässeet myös ei-ammattilaiset,mutta siiitä hyvästä veloitettiin 30 euroa,eikä sitä oltu mitenkään mainostettu,joten tuskin siellä monta ihan muuten vain uteliasta oli.Onnekas minä sain kutsun bloggerin ominaisuudessa,vaikka kirjoitankin ihan väärällä kielellä;D. Viime vuonna kirjoitin tapahtumasta täällä. Olin sopinut tapaamisen portilla muutaman tutun englanninkielisen ruokabloggaajan kanssa,kuten viimekin vuonna.Tämä Sommelier-messu oli seitsemäs ,ja kun se vielä viime vuonna pidettiin Tel Avivin Mann-auditoriumissa,oli se nyt siirtynyt paljon suurempaan Nokia Areenaan,mikä tarkoitti myös sitä,että viinitarhoja ja muitakin esittelijöitä oli tänä vuonna entistä enemmän.


Olin ennen messuille menoa luvannut itselleni,että tällä kertaa vain maistan viinejä,ja ihan pikkuisen,sillä viime vuonna lähdin messuilla hieman heiluen kaiken maistelun jälkeen.Kauhean vaikeaa,sillä tuolla oli NIIN paljon maisteltavaa! Heti alussa maistelin kuvassa näkyvää Tulip-viinitilan  White Tulip-viiniä,joka oli kahden hyvin erilaisen rypäleen,Gewürztraminerin sekä Sauvignon Blancin sekoitus.Tämä viini oli kuiva:hedelmäinen,jossa oli miellyttävää hapokkuutta.   Maistoin myös heidän White Franc-viiniään,joka oli kahden Cabernet-rypäleen blendi.Tulip-viinitila on siitä erikoinen,että sen työntekijöiden joukossa  on Kvar Tikva-kylän (toivon kylä) erikoistarpeisia,vammaisia henkilöitä.
Eräs kylän asukkaista on tehnyt Black Tulip-viinin etiketin ,jonka nimi on "Do not label" joka syntyi ajatuksesta,että viinejä on sopiva  leimata ,mutta ei ihmisiä.
Messuilla oli aivan hurjan monta osastoa,ja melkein kaikkien viinejä piti ainakin hiukan maistaa.Sylkykuppeja oli  tietysti joka paikassa,mutta kyllä maistamani viinit menivät kurkusta alas.Mutta pyysin aina todella pientä maistiaista. Tämä osasto oli meidän mielestämme tyylikäs,ja mietimme,oliko naispuolinen wine master ollut mukana sitä suunnittelemassa.
Recanati-viinitarhalla oli myös hyvän näköinen osasto
Tämäkin näytti hyvältä
Tämä esittelijä oli erittäin miellyttävä
Tapasin ensimmäistä kertaa livenä kahden erinomaisen englanninkielisen ruokabloggarin,joiden blogeja olen seurannut pitkään. Katherine Martinelli ja Beth Michelle asuvat Beer Shevassa,ja heillä oli  pitkä matka messuille.Oli kiva tavata heidät ihan oikeastikin:)
Tuttu bloggari Irene oli taas esittelemässä Golan Heights Wineryn viinejä,ja saimme erikoishyvän esittelyn.Tuolla maistamistani viineistä jäivät mieleen uudehko Yarden 2T-viini,jonka nimi tulee siitä,että Golanille istutettiin kaksi erilaista portugalilaista rypälelajiketta:Turiga Nacional ja Tinta Cao.Enemmän niistä Irenen blogista linkin takaa. Viinitarhan Gewürztraminer oli myös mielettömän hyvä.
Tämän jälkeen oli ihan pakko syödäkin jotain,ja Jacobs-meijerin  tiskiltä sai ostaa juustolautasen.

Binyaminan puoleksi hollantilainen esittelijä
Binyaminan osastolla maistoin taas mielettömän ihanaa Gewürztraminer-viiniä.Aromaattinen Gewürztraminer on kylmemmän sääalueen rypäle, ja täällä sitä kasvatetaan maan pohjoisosissa.Vaikka en pidä makeahkoista viineistä,tämä tekee poikkeuksen.Maistoin 3 eri viinitarhan Gewürztramineriä tuolla ,ja etenkin Golan Heights Wineryn ja Binyaminan olivat ihanat;mausta tuli mieleeni hunaja ja kukat. Gewürztraminer ja savustettu lohi on erinomainen yhdistelmä.

Oikean puoleinen esittelijä tarjosi paitsi silmänruokaa myös ihan kelvollista viiniä.Täytyy sanoa että luonnossa silmänruoka oli paremman näköistä kuin kuvassa;D

Hän kertoi,että perheen viinitarha oli perustettu 5 vuotta sitten,mutta Dadah-viinitarhalla on mielenkiintoinen tarina:isoisän äiti Dadah valmisti viiniä Marokossa 120 vuotta sitten,ja oli siihen saanut erikoisluvan itse kuninkaalta.Isoisän äiti Dadahin viininteko-ohjeet siirtyivät seuraaville sukupolville.Paitsi viinejä,messuilla oli myös juustoa,suklaata ,oliiveja ja Tishbin viinitarhan viinipohjaisia hilloja. Messuilla sai maistaa viinejä,jotka eivät vielä ole ehtineet kauppoihin,ja paljon tietoa viineistä tuli taas opittua.Ja tuli taas huomattua ,miten hyviä viinejä täällä tehdään,vaikka muutaman pienemmän viinitilan viinit tuolla olivat aika keskinkertaisia.Ja pää oli suht koht selvä tuolta kotiin lähtiessä,kaikista maisteluista huolimatta...

38 kommenttia:

 1. kiitos mukavasta viinikierroksesta
  -wille-

  VastaaPoista
 2. Yarden viinin muistan minäkin ja tykkäsin.
  Täkäläinen viini aiheuttaa jo lasillisella päänsäryn, sikäläinen ei. Mikä lie ero valmistuksessa?

  Sitkeä olit :)

  VastaaPoista
 3. Kauniita ihmisiä,
  ja miehet!!!!

  olisipa ihana olla mukana..
  olisivat viinit menneet kans suuhun ja sitä kautta eteenpäin..
  Hieno juttu sinulle.
  kiitos kierroksesta!

  VastaaPoista
 4. Pikkujutut:Viinit täällä takuulla parantuneet siitä kuin viimeksi niitä joit...En tiedä mikä vika teidän puolen viineissä;ehkä ei ihan yhtä hyvä ammattitaito.Maastossahan ei taida olla mitään vikaa....

  Hanne;Silmänruokaa tuolla olikin;D'
  Tuolla olisi voinut juoda viiniä vaikka kuinka paljon mutta piti ajatella,että 2 bussia kotiin ja ei saa olla liian hiprakassa...Kiva kun pidit:)

  VastaaPoista
 5. Jael, minä en olisi tuolta hengissä selvinnyt: Ihan kuin joku 'hothothot', eikun 'hotest'! Siinä olisi pitänyt saada runsaasti viileää valkkaria;-)

  Hyvin kaunis esillepano (puhun nyt siis oikeasti esittelytiloista) ja kerrankin pääsemme keskutelemaan samasta rypäleestä, sillä meidän suviviinimme olivat tänä vuonna juuri Gewurztramineria. Koska talvi kuuluu punaviinille, kysyn serkultani joka kevät, mikä olisi suven valkkari ja niitä tuli nyt kaksi: Alsacesta Willy Gisselbrecht, joka on aika makea, ehkä jälkiruoka- tai seurusteluviini enemminkin ja sitten Chilestä Adobe, josta tuli suven kestohitti. Muistaisin, että sinä ja minä niitä molempia meidän partsilla nautimme...Adobe on aika edullinen ja sellainen helppo viini, käy sekä kesäruokien seuraksi että seurusteluun.

  Oi, tuonne haluaisin sun kanssa joskus....someday, somehow, someway. Joko teillä on viileää?

  VastaaPoista
 6. Leena;Viileää valkkaria oli vaikka kuinka paljon;D ,ihan varmuuden vuoksi;D
  Hienot esillepanot tosiaankin ja Gewurtstaminer (ihan kamala sanahirviö) erinomaisen hyvää:)Muistankin juoneeni teidän partsilla jotain,joka sai minut kovin puheliaaksi;D Sun kanssa tuolla olisiin ollut mukava kuljeskella! Päivällä oli tänään lämmintä mutta illalla on jo aika viileää:) Ja päivälläkin kosteus on jo niin alhaalla,ettei lämpö häiritse:)

  VastaaPoista
 7. Tuonne olisin halunnut! Pitaisiko perustaa ruokablogi niin saisin kutsun!! Sain kuulla siita liiaan myohaan , kun mies kyyditsi ihmisia sielta pois.

  VastaaPoista
 8. Anu:Juu mutta keksi vaikka joku blogi niin voit tulla ensi vuonna.Tuo on kyllä sellainen mahtava messu!

  VastaaPoista
 9. Aivan ihanalta näyttää ja kuulostaa. Tulip etiketti loistava ja juustotarjonta mahtava. Kiitos kun otit mukaan.

  VastaaPoista
 10. Hihii, minäpä muistan sinun viimevuotiset messusi. ;-)

  Hieno tapahtuma taas ja mukava, että pääsit mukaan. Aika kallista olisi ollut yksityisille.

  Huh, onpa hyvännäköinen tuo yksi esittelijä. Ihanhan tässä silmät rävähtivät auki. ;-D

  Mutta kovin vähännäköisesti tuolla oli ihmisiä, vai valehtelevatkohan silmäni?

  VastaaPoista
 11. Hienot messut. Kun eka kertaa nàin sanan Gewurstraminer, tuli heti mieleen kylmàsavulohi. Ehdottomat kaverukset. Onkohan Suomen Alkoon tullut taas sità edes yhden sortin pullossa. Teikàlàisià viinejà ei nàillà mailla này. Pitàsi mennà ihan Isoon Kylààn asti. Salute!

  VastaaPoista
 12. Heljä:Tosi ihana tapahtuma olikin ja antoisa!Ja tuo etiketti ja ajatus sen takana on hyvä:) Kiva kun pidit:)

  Hippu:Tänä vuonna oli viime vuotista paremmat messut;enemmän maistettavaa;D
  Joo kiva kun ei tarvinnut mistään maksaa,sillä 30 euroa olisi ollut aika paljon tuosta. Vaikka saikin juoda viiniä niin paljon kuin halusi. Tuo esittelijä oli tosiaankin hyvän näköinen.Kuvasin häntä ihan kauheasti kun ei kuvat näyttäneet onnistuvan,olin niin innoissani siitä silmänruuasta.Ja tuossa kuvassa se ei edes kunnolla tule esille.Kuvasin melkein kaikki kuvat ihan alussa,kun oli vielä vähän ihmisiä.Klo 17 jälkeen alkoikin sitten täyttyä'.Sen vuoksi olimmekin sopineet että menemme tuonne aikaisin eli joskus klo 15 aikoihin.

  Lissu.Hienot messut tosiaankin.En ole maistanut tuota kombinaatiota mutta luki jossain että kylmäsavulohi ja Gewurstraminer sopivat loistavasti yhteen.Toivottavasti Alkosta löytyy jonkinlaista hyvää sellaista...

  VastaaPoista
 13. Upeat messut on ollut siellä! Niin kauniisti kaikki on laitettu! Kiva kun pääsit mukaan ja teit postauksen tuolta. Oli kiva lukea ja katsella kuvia sieltä! Tuntui kuin itsekkin olisi ollut mukana:)

  VastaaPoista
 14. Mukava ja rento esittelykierros, hyvä että päästivät sinut mukaan.

  VastaaPoista
 15. Susanne:upeat tosiaankin ja oli mahtavaa olla mukana:)Ja todella kauniisti laitettu esille kaikki! Kiva kun pidit:)

  Ari:Kiitos,tuolla oli tosi mukavaa ja viinit olivat hyviä.En muista kuinka montaa maistoin....

  VastaaPoista
 16. Hyvää viiniä ja sopivia herkkuja. Kuulostaa nautinnolliselta.

  VastaaPoista
 17. Hienoa, että siellä bloggareita arvostetaan noin paljon.
  Minulla on tuoreessa muistissa viimevuotinen reissusi, vahingosta viisastuu :)
  Kivat messut kaikin puolin, olisi kiva käydä maistelemassa erilaisia viinejä ja löytää ne mieleisensä, ehkä niitäkin löytyisi vaikken niin viineistä tykkääkään, paitsi valkkarista.

  VastaaPoista
 18. Mahtavan upeat messut siellä Israelissa<3

  Kiitos tästä hienosta kuvakertomuksesta, Yaelian<3

  VastaaPoista
 19. En olekaan koskaan ollut viinimessuilla, joten kiitos kattavasta kierroksesta! Tykkään tuosta Tulip-etiketistä ja ajatuksesta sen taustalla. Minusta on myös hienoa, että vammaisille on annettu työtä. Vammaisuushan ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voisi tehdä mitään, vaikka rajat ovatkin toisenlaiset. Nostan hattua humaaniudelle!

  Nuo viinipisteet ovat kuin minibaareja, komeita. Voi olla, että minulta lähtisi mopo käsistä noita maistellessa ;))

  VastaaPoista
 20. Arleena:hyvät viinit ja herkut on hyvä yhdistelmä:)

  Sirokko:Bloggerithan mainostavat kun kirjoittelevat tuosta,joten järjestäjille ja näytteillepanijoille se on halpaa mainosta jos jaellaan kutsuja sellaisille.Viimevuotinen messu oli hyvä,mutta nyt Nokia Areenassa (Nokia sponsoroinut jotta sai nimensä sinne) oli parempi,kun oli suuremmat tilat.Minäkin pidän enemmän valkkareista...

  Hannele:Oli namia paljonkin!

  Aili:Hienot messut olivat ja kiva kun olit virtuaalisesti mukana:)

  Elegia:Tuolla oli tosiaankin kiva kierrellä.Täällä on silloin tällöin muitakin viinitapahtumia,mutta tuo on suurin ja kattavin.Minustakin Tulipin sosiaalinen panos on hyvä esimerkki,ja pidän paljon tuosta ideasta tuon etiketin takana.Jeps,hattua pitääkin nostaa tällaisille hankkeille:)
  Tuolla oli tosi hyvän näköisiä esittelypisteitä;selvästi oli paljon paneuduttu ja minua ilahdutti myös kaikkien viiniesittelijöiden hyvä ammattitaito ja viinintuntemus:) Oli kyllä välillä jonkun viinin kanssa sellainen olo,että mopo lähteekin käsistä;D mutta sitten muistin että olin yksin lähdössä kotiinpäin ja parasta olla edes jotenkuten selvä;D

  VastaaPoista
 21. Upeat messut ja upea postaus kokonaisuudessaan. Kiitos Yaelian!

  VastaaPoista
 22. Marjatta;Messut olivat tosiaankin ihanan upeat ja kiva että pidit:)

  VastaaPoista
 23. Todella kivan oloiset messut (meidän kylän tapahtuma häviää ihan 6-0..) ja kiva toimintatapa tuon Tulip-viinin takana!

  VastaaPoista
 24. Olipa mukava seurata näin virtuaalisesti mukanasi viinimessuilla. Pääkin on ihan selvä. :-)
  Viinejä en enää voi maistella, mutta juustot ovat vielä minullekin sallittuja.
  Hieno kierros. Kiitos.

  VastaaPoista
 25. Elizabeth:Nuo olivat tosiaankin hyvät messut,mutta kohderyhmätkin olivat ammattilaiset,joten saimme paljon paremman kohtelun kuin joissain ihan tavallisessa viinitapahtumassa.Kiva että sain olla mukana ja toivottavasti ensikin vuonna..Tulipilla on tosi hyvä toimintatapa:)

  Unelma:Blogit on siitä kivoja,että voi virtuaalisestkin osallistua;D
  Harmi ettet voi enään viinejä juoda mutta juustot on hyviä:) Ja kiva että pidit!

  VastaaPoista
 26. Oh, löysin tänne juuri ja miten ihanan kattava postaus! :) Messut olivat varmasti käymisen arvoiset, oi joi..

  VastaaPoista
 27. :) Hymyilyttää tämä:
  "viime vuonna lähdin messuilta hieman heiluen".

  Huomiselle: hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
 28. Great post! It was so much fun to finally meet in person! It looks like I missed some of the wines you tried, funny how that happens :-) Hope to see you again soon!

  VastaaPoista
 29. aaaah miten maukas postaus! Juustot ja viini - molemmat nami, nami! :)
  Oltiin just lenkilla. Tosi pirtsakka ja hyva ulkoilukeli - ei liian kylma mutta raikas.
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 30. Rva Ruusunen:Kiva kun löysit tänne,tervetuloa:) Nuo messut olivat tosi ihanat;jään odottamaan ensi vuoden vastaavia;D

  Nurkkalintu:No ehkä vähän liioittelin;D Ja sinulle hyvää alkavaa viikkoa!

  Katherine:Thanks! It was so nice to meet you too in real world ,and your blog post about the event is great too:) Hope to meet you soon in some blogger event too!

  Blogitse: Juustot ja viinit onkin hyvä yhdistelmä.Menin vähän tyhjällä vatsalla tuonne ja jossain vaiheessa oli ihan pakko täyttää se juustoilla.Kun syö jotain rasvapitoista niin kuulemma eivät vaikuta yhtä voimakkaasti nuo viinit.Ja teillä on kyllä ollut siellä ihana syksy kun vieläkin voi lenkkeillä eikä ole liian kylmä:)

  VastaaPoista
 31. Upeat messut; varmasti ollut kiva päivä!
  Ja en mäkään ikuna maistiaisia raaskisi sylkykuppiin ruikauttaa; kurkusta alas vaan ! ;) ;)

  haliterkut <3

  VastaaPoista
 32. Ihania kuvia! Täälläkin oli pari viikkoa sitten kirjamessujen yhteydessä Viini, ruoka ja hyvä elämä -messut, joissa tuli kuvattua ja hämmästeltyä. Maailmassa on niin paljon hyviä viinejä ja hyvää ruokaa. (Ja lukemattomia kirjoja.)

  VastaaPoista
 33. MaaMaa;joo olisi ollut sääli ruikauttaa sylkykuppiin kaikki hyvät viinit;D Messuilla oli tosi kivaa ja toivottavasti pääsen ensi vuonna uudelleen.
  Haliterkut sinullekin!

  Tulitassukissa:Kiitos! Kiva kun kirjamessujen ohella on noita muitakin juttuja:)Kauheasti kaikkia herkkuja maailmalla totta!

  VastaaPoista
 34. Tonne olisi ollut kiva päästä sanoo nimimerkki "Jetlagista kärsivä viinin rakastaja" (kello on vasta kuusi ammulla ja minä täällä jo ylhäällä)

  VastaaPoista
 35. Kiitos upeista kuvista! Oliko joukossa luomuviinejä? Tai viinejä, joiden valmistuksessa ei olisi käytetty ylettömiä sulfiittimääriä? - kyselee Suometar

  VastaaPoista
 36. Allu:Toivottavasti olet jo toipunut...Tuolla oli kyllä mahtavan mukavaa ja viinit maistui;D

  Suometar: Kiva kun olit mukana virtuaalikierroksella.Oli tuolla myös luomuviinejä,en vaan kuvannut yhtäkään tai sitten se oli pilalle menneiden kuvien joukossa (puolet kuvista ihan epäselviä;D) Itse asiassa blogituttuni Miriam tuolla kyselikin paljon luomuviineistä,koska kirjoittaa sellaiselle sivustolle mille ne ovat tärkeitä ja löysimmekin joitakin.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...