keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Oopperassa mutta ulkona

 Eilen illalla Tel Avivin kaupunki yhdessä Israelin Oopperan kanssa tarjosi ilmaisnäytöksen oopperan edessä olevalla aukiolla.Esitys alkoi klo 20 mutta tulin ystäväni kanssa jo hyvissä ajoin eli puolitoista tuntia aiemmin paikalle,jotta varmasti saisimme hyvät istumapaikat.Kun tulimme, oli vielä tyhjää...
Hyvin pian alkoikin jo täyttyä ja esityksen jo alkaessa viimeksi tulleet joutuivat seisomaan. Esitys oli sellainen,että oopperatalossa oleva esitys näkyi samanaikaisesti oopperan aukiolla suuresta valkokankaasta. Tuolit olivat hyvin selkäystävällisiä:)

Oopperaesityksenä oli Christoph Willibald Gluckin kuuluisin ooppera,Orfeus ja Eurydike.Siinä kerrotaan runoilija ja muusikko Orfeuksesta,joka menettää vaimonsa,mutta saa vielä yhden tilaisuuden saada hänet takaisin,mutta menettää sitten senkin. Tästä oopperasta on 3 erilaista versiota,ja tuolla eilen esitetty meni Wienin version mukaan ,eli italiankielinen.Oopperan ensiesitys oli Wienissa vuonna 1762.Se on lyhyt ooppera,jonka kesto on 80 minuuttia. Oopperan kuuluisin aaria on "Che faro senza Euridice" ja kun etsin tuon niin kauniin laulun videota  huomasin,että Orfeuksen roolin ovat usein esittäneet naislaulajat.Mieluummin kuulen Orfeuksen roolin kontratenorin esittämänä. Löysin tähän saksalaisen  kontratenori Jochen Kowalskin esityksen.
Ennen varsinaista oopperaesitystä saimme kurkistaa (valkokankaan kautta) laulajien pukuhuoneeseen. Tuossa näkyy Orfeuksen roolin esittävä  israelilainen kontratenori Yaniv D'Or sekä Euridicen roolia esittävä Hila Baggio. Gluckin 1700-luvun ooppera oli tässä produktiossa siirretty nykyaikaan.
Kuva Israelin oopperan sivuilta
Oopperaesitys oli todella nautinnollinen ja etenkin Orfeuksen roolin vetävä Yaniv D'or (tuossa kuvassa) oli loistava. Lopuksi artistit tulivat valkokankaan eteen kiittämään ulkona olevaa yleisöä mutta kaikki nousivat silloin seisomaan enkä minä ainakaan kymmeneltä riviltä nähnyt mitään;D  Olispa tällaisia useamminkin! Joka kesä Yarkon-puistossa järjestetään  kaupungin ja oopperan yhteisproduktiona "ooppera puistossa" tapahtuma ja tänä kesänä siellä esitetään Rigoletto.

26 kommenttia:

  1. Juurikin meinasin sanoa, että tällaista pitäisi olla enemmänkin!

    Itse en ole niin oopperan ystävä, mutta kokemuksena tuo on varmasti tosi upea.

    VastaaPoista
  2. Kaikki mikä tapahtuu ulkona on aina parempi elämys.

    VastaaPoista
  3. Loistava idea! Kerrassaan hyvä. Ja onpas aika soma Orfeus :)

    VastaaPoista
  4. Voi kun ihanaa! Tykkään Gluckista ja muistan vieläkin, kun isä soitti sellolla Reigen der seligen Geister.

    VastaaPoista
  5. Oi miten kiva tapahtuma!Tuollaisen oopperan voisi mennà katsomaan joku sellainenkin jolle oopperaan làhteminen normaalisti olisi ehkà liian iso pala purtavaksi.

    VastaaPoista
  6. Hippu:ehdottomasti enemmän!Minä olen aina tykännyt oopperasta,minusta meinasi melkein aikoinaan tulla oopperalaulaja;D

    Unelma:tuo oli kyllä ihana kokemus!

    Ari:niinpä,ja etenkin kun puolivälissä alkoi tuntua sellaista kevyttä miellyttävää tuulta:)

    Johanna:se puisto-ooppera(ilmainen sekin) on oikein suuri produktio,tämä oli tällainen mukavan kokoinen. Ja Orfeusta olikin mukava katsoa oopperan ajan;D

    Ciacy:kiva kun taas olet täällä:) Nimenomaan tuollaiseen uskaltavat tulla sellaisetkin,jotka eivät normaalisti käy tai voi käydä ooopperassa.Sinne puisto-oopperaan ihan tuodaan ihmisiä periferialueilta ja myös vammaisia lapsia tuodaan tuonne,että saavat nähdä oopperaa.Se puistokonsertti kesällä onkin suuri juttu,eikä silloin ole valkokangasta vaan ihan suuri lava ja esiintyjät livenä.

    VastaaPoista
  7. Allu:Gluckin musiikki onkin kaunista ja sinä olet saanut kuulla sitä ihan livenä kotonakin:)

    VastaaPoista
  8. Kuulosti hienolta kokemukselta ja kesän ooppera vielä parempi.Ihanaa, että tuollaisia järjestetään.

    VastaaPoista
  9. Ihana tapahtuma, olisin minäkin varmasti mennyt! Oopperoita en tunne enkä tiedä niistä juuri mitään, mutta muutamia kertoja olen elämäni aikana päässyt käymään oopperassa ja nauttinut silti todella!

    VastaaPoista
  10. I'm not a big fan of opera but I love that they took it outside and made it more accessible.

    VastaaPoista
  11. Ulkona on varmaan upea tunnelma ja kattona kaunis taivas. Hieno toteutus juuri oopperapaikaksi.

    VastaaPoista
  12. Vau tuollainen on hieno juttu. Miks ei meillä koskaan :( Ihan hyvön näköinen tuo Orfeus.

    VastaaPoista
  13. Täällä on muuten myös ollut ilmaistapahtumia Oslon (melko) uuden oopperatalon katolla. Ne ovat olleet hurjan suosittuja.

    VastaaPoista
  14. Minäkin olen hyödyntänyt urakalla Istanbulin kulttuuritarjontaa, koska hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Oopperassakin on käyty, mutta se ei ollut minun juttuni. Tuonne olisin varmaan rynninnyt ihan sen ulkoilma-tilaisuuden vuoksi.

    VastaaPoista
  15. Upea juttu, että tuollaisia järjestävät ja vielä mukavat tuolitkin :) Harmittikohan niitä, jotka oopperaa sisätiloissa katselivat ja kuuntelivat?

    VastaaPoista
  16. Ihanaa, että ooppera tulee ihmisten luokse. Olen oopperan ystävä, mutta täällä se tarkoittaa lähtemistä/menemistä aika kaus, että saa kunnon oopperaa.

    Takuulla hieno ilta!

    VastaaPoista
  17. Pikkujutut:oopperaliput ovat täällä aika kalliita,ja monella suuri kynnys mennä oopperaan,mutta näin tuotuna sinne voi helpommin mennä ja tutustua siihen. Se Rigoletto pitää kyllä nähdä!

    Matkatar:Olin Helsingissä sellaisessa oopperaringissä,eli suuri ryhmä osti liput,jotka sitten sai sillä tavalla halvemmaksi.Kyllä oli hyvä ja nautittava tilaisuus tuo:)

    Robin:I do like opera,but the tickets are very costly,so it great they bring some of it outside too for everybody:)

    Arleena:Sääkin oli juuri sopiva,pimeän tullessa oopperan alkamisaikaan oli miellyttävää. Ja esitys oli ihana!

    Amalia:hieno juttu tosiaankin;) Ja Orfeuksen esittäjää kelpasi katsella;D

    Tuula:Vau,katto takuulla mahtava paikka tuollaisille tapahtumille!

    Mine:Täällä oopperaliput eivät ole mitenkään halpoja,joten ihan kiva,että tuovat oopperaa myös tavallisen kansan luo,ja niin,että sitä on helpompi lähestyä:)

    Heljä:Joo tuolit olivat tosi hyvät,eivätkä mitkään halvat muovituolit. Olin ihan yllättynyt! Ei kai sisällä istuneet kauheasti harmitelleet,mutta minusta oli kivempi nähdä koko esitys "tosi läheltä" :)

    Leena:Teiltä tosiaankin on pitkä matka mennä oopperaan. Onneksi on ne Savonlinnan...
    Ooopperasta pidän minäkin ja nyt oli vielä sääkin täydellinen tuohon ulkoilmatapahtumaan:)

    VastaaPoista
  18. Kulttuuria ulkona kuulostaa raikkaalta!
    Espalla on tänään Marimekko ja baletti. Yritän päästä kurkkaamaan...
    Meitä hellii upea sää!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  19. BLOGitse:ulkona tuollainen onkin tosi nautittavaa! Toivottavasti näit siellä Espalla jotain väenpaljoudesta huolimatta! Ja hienoa että teillä on nyt kesäistä! Kiitos,sinulle samoin hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  20. wau! Kuinka mahtava idea!! =) Suorastaan rakastan oopperaa! Tällaisia voisi olla Suomessakin.

    VastaaPoista
  21. Aivan ihanaa, olisinpa ollut mukana kuuntelemassa! Amsterdamissa taitavat silloin tällöin järjestää vastaavaa, kerran olen ollutkin mukana.

    VastaaPoista
  22. Kuulosti mukavalta oopperaillalta; - olisin varmaan nauttinut olostani siellä :)

    Luin tuolta ylempää tunnustuksesi:
    "minusta meinasi melkein aikoinaan tulla oopperalaulaja".
    Annathan uuden tunnustuksen, miksei sitten tullutkaan? =)

    VastaaPoista
  23. Girl of the blog:on tosiaankin mahtavaa kun ooppera tulee tuolla tavoin ihmisten luokse:)

    Riitta:tuo oli todellakin ihana kokemus.Ja vielä keskustassa joten oli helppo mennä sinne:) Kiva kun Amsterdamissakin on vastaavaa:)

    Nurkkalintu:Mukava ilta tosiaankin oli ja hyvin nautittava,No,opiskelin laulua Sibelius-Akatemiassa (sain stipendin) mutta minulla oli aivan kamala esiintymiskammo,eli siihen se tyssähti.Olin silloin teini-ikäinen.Myöhemmin on hieman kaduttanut...

    VastaaPoista
  24. Harmin paikka tuo esiintymiskammo!
    Minulla tyssäsivät pianonsoiton opinnot lukioikäisenä samansortin esiintymisahistukseen.

    VastaaPoista
  25. Nurkkalintu:Harmin paikka todellakin! Nyt sitä kyllä uskaltaisi....

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...