tiistai 17. syyskuuta 2013

Lehtimajajuhla ja ylimääräisen kuukauden erikoisuuksia


Huomenna illalla täällä alkaa viikon kestävä lehtimajajuhla,joka päättyy Simhat Toraan eli Tooran ilojuhlaan.
Nämä kuvien majat eivät mitenkään liity lehtimajajuhlaan,muuten vain ihailin hämähäkkien rakentamia majoja.
Lehtimajat pystytetään yleensä heti Yom Kipurin eli sovituspäivän jälkeen ja ovat useimmiten rumia,halpoja ,Kiinassa tehtyjä tee se itse-muovimajoja.Tuo kuvassa näkyvä,naapuritalon pihassa oleva maja on sentään hieman paremman näköinen. Lehtimajojen kattoina on yleensä palmunlehtiä ja palmuja onkin parturoitu viime aikoina...Samoin tässä kodin viereisessä puistossa on nyt ollut muutaman päivän ajan vartija vahtimassa ettei kukaan käy pihistämässä puiston palmuista mitään lehtimajojen kattoa varten,sitä varten on kaupungilla myyntipiste ,josta noita lehdyköitä saa halvalla kun taas siitä ilman lupaa ottamisesta voi saada hieman yli 200 euron sakon.....

Simhat Tora-juhlan jälkeen juhlat onkin sitten tältä erää juhlittu ja seuraava juhla on vasta marraskuun lopussa;Hanuka eli valonjuhla.Tänä vuonna pyhät alkoivat todella aikaisin eli jo syyskuun alussa kun taas viime vuonna uutta vuotta vietettiin syyskuun puolivälin jälkeen ja ensi vuonna taas syyskuun lopussa.
Tämä johtuu siitä,että juutalaisessa kalenterissa  kuukauden pituutta mitataan kuun kierron mukaan mutta vuotta taas mitataan auringonkierron mukaan.12 kuunkierrossa on 354 päivää kun taas auringonkierrossa on noin 11 päivää enemmän eli 365,25 päivää.Tuota asiaa on sitten kompensoitu niin että 19 vuoden aikana lisätään ylimääräinen kuukausi joka toinen tai kolmas vuosi,yhteensä 7 kertaa.Jos noin ei olisi,pyhät kuten lehtimajajuhla,joka on myös syksyn sadonkorjuujuhla,osuisi muuten kesäaikaan, mutta  ylimääräisen Adar Aleph-kuun lisäys ennen varsinaista Adar-kuuta (helmi-maaliskuussa) mahdollistaa sen,että pyhät osuvat oikeaan aikaan .Ensi keväänä täällä siis on taas ylimääräinen kuukausi,mutta normaalissa elämässä  seurataan gregoriaanista kalenteria,joka perustuu auringonkiertoon,kun taas islamilainen kalenteri perustuu kuunkiertoon.
Kommentissa kysyttiin mitä siellä lehtimajassa tehdään.Ensinnäkin,ne koristellaan nätisti ja yleensä niissä syödään ja otetaan vieraita vastaan. Löysin netistä tämän kuvan jerusalemilaisen talon parvekkeella olevasta lehtimajasta.

25 kommenttia:

 1. Minulla on pienta "vaittelya" mieheni kanssa,etta kumpi sitten on oikein.Auringonkierron mukaan lisataan vain karkauspaiva joka neljas vuosi ja kuunkierron mukaan kokonainen kuukausi.

  VastaaPoista
 2. Todella kiinnostavaa tietoa. Olen lukenut paljon juutalaisesta uskosta ja kulttuurista, mutta tätä en muistanut.

  Toivottavasti lehtimajajuhlat sujuvat kauniisti.

  VastaaPoista
 3. Lisay:Gregoriaanisessa eli siinä tavallisessa kalenterissa jota käytämme karkauspäivä tosiaankin on joka 4 vuosi ja se menee auringonkierron mukaan.mutta jos katsotaan juutalaista kalenteria ,jossa kuukaudet menevät kuunkierron mukaan niin silloin tuo kuulostaa loogiselta.Muutenhan vaikka uusi vuosi olisi kesällä ja pesah talvella.....

  Leena:Tämä varmaan harvemmin tuleekin esille ja mietin tätä nyt kun pyhät osuivat niin aikaisin tällä kertaa,joten otin hieman enemmän selville.Kiitos:)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoisia nuo kalenterijutut! Kokonainen kuukausi ylimääräistä!! Aika villiä! :)
  Mitä noissa lehtimajoissa tehdään? Oleillaanko niissä, vai onko ne vain rekvisiittana tyhjillään pystyssä?

  VastaaPoista
 5. MaaMaa:minähän en tuota kalenterijuttua huomaa muussa kuin siinä,että pyhät ovat vähän eri aikoina gregoriaaniseen kalenteriin verrattuna vuosittain. Lehtimajoissa yleensä syödään,huomenna iltana kun on pyhä ja sitten joka ilta.Mullahan ei ole lehtimajaa;D Ne muuten on aina kivasti koristeltu sisältäpäinkin:)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa kivalta syödä lehtimajan sisällä :) Mä tekisin siitä super kotoisan! :)

  VastaaPoista
 7. Onpas eikoista, että lisätään ylimääräinen kuukausi. Se ei siis ilmeisesti näy arkielämässä mitenkään?

  VastaaPoista
 8. Tiskiharjafeministi17. syyskuuta 2013 klo 19.13

  Hyvaa juhlienjatkuntaa sulle :)
  Mun mielesta kylla ruminkin kiinassa valmistettu lehtimaja paihittaa leirintaalueiden erivaristen telttojen sekamelskan, pienena partiolaisena jo inhosin soputeltan oranssia varia niin, etta joka leirilla tuli puolessa valissa aitia ikava.Vai oliko ne hyttyset sittenkin syyna..
  Monet perheethan taalla myos nukkuu lehtimajassa viikon.
  En tieda, miten viela vatsaan saa mahtumaan lehtimajaruuat, no sittenhan voi laihduttaa joulukuun alkuun ja kahdeksanpaivaiseen munkkijuhlaamme hanukkaan saakka. Kovaa on elama :D:D
  Taas on sun reseptikokoelma ollut kovassa kaytossa.Punajuurikasiosalaatti on ihana rosh hashanan siman- tehtavassa, ja monta muuta, kiitos tosi paljo sulle!

  VastaaPoista
 9. Olipas mielekiintoista tietoa...hmmm...lisäkuukausi...:)

  VastaaPoista
 10. Kiva perinne tuo lehtimaja. Noi hämähäkit valmistelee varmaan jo halloweenia.

  VastaaPoista
 11. Ilojuhlat ovat aina hieno juttu. Kutsuvan näköistä on tuolla lehtimajassa ja herkkuja paljon.

  VastaaPoista
 12. Satu;se näkyy lähinnä siinä,että ne pyhät asettuvat oikein.Mutta uskovaisille tuo merkitsee enemmän,he käyttävät myös sitä kalenteri ,joka taas minulle on ihan mysteeri;D

  Tiskiharjafeministi:kiitos samoin,chag Sameah:)
  No makuja on monta;D musta ne muoviset kiinalaiset on aika kamalia,tuo naapuritalon valkoinen on paljon nätimpi.Varmaan kuule oli ne itikat syynä siihen että inhosit sitä oranssia;D
  No onneksi on aikaa sulatella niitä ruokia ja munkkijuhlaan on vielä aikaa;D
  Ja tosi kiva kuulla että resepteistä on ollut hyötyä:)

  Irmastiina:joo mutta tavallisessa elämässä ei näy koska käytämme sitä tavallista teidänkin käyttämäänne gregoriaanista kalenteria.

  Allu:vanha perinne tosiaankin ja kiva nähdä kun noita majoja nousee,kunhan vaan ne yhdet naapurit ei laita sitä lehtimajaa makkarin ikkunan alle kuten viime vuonna.,Heille tuo lehtimaja on vain tekosyy järjestää grillijuhlat...

  Kiiris:juhlia ja pyhiä on nyt riittänyt...ja todellakin kivan näköinen tuo kuvan lehtimaja:)

  VastaaPoista
 13. Kun se lehtimajajuhla tulee joka vuosi, niin miksihän siihen ei haluta panostaa jollakin tukevalla majalla, joka ajaisi asiansa vuodesta toiseen? Hauska juhla kuitenkin, kyllä majassa oleilu käy aikuisillekin:D.

  VastaaPoista
 14. Olipa jännä juttu tuo kuukauden lisääminen. Muslimienkin pitäisi lisätä se kuukalenteriinsa niin ettei osuisi ramadan kesähelteille :) Suomessa taas vaihdellaan joitain pyhiä edes takas milloin viikonloppuun milloin omalle paikalleen.
  Minusta olisi kiva syödä iltaisin tuollaisessa majassa, en kyllä viitsisi sitä purkaa välillä, saisi odottaa ihan rauhassa seuraavaa vuotta.

  VastaaPoista
 15. Alun perin lehtimajajuhla oli sadonkorjuujuhla. Maanviljelijät asuivat pienissä majoissaan pelloilla, ettei aikaa tuhlaantuisi kotimatkoihin. Lehtimajajuhlissa juhlitaan Jumalan huolenpidosta ja kiitetään sadosta.Siellähän on tällä hetkellä hedelmät, vihannekset aivan parhaimmillaan, kauppojen pöydät notkuvat. Ihanaa Sukkotia!!

  VastaaPoista
 16. Muutaman kerran olen osunut sinne Israeliin juuri Lehtimajajuhlan aikaan. Ja majassa tosiaan on syöty useat ateriat. Mikäs sen mukavampaa, lämpimässä illassa viihtyy ulkona aivan varmasti!
  Nuo kuukaudet on mulle "ihan hebreaa", ei niissä pysy mukana.
  Mukavaa juhlaa, toivottavasti naapurit ei paljoa kärytä!

  VastaaPoista
 17. Now that is a beautiful sukkah! Chag Sameach, my friend!

  VastaaPoista
 18. Joka päivä on juhlapäivä :) Satuin eilen törmäämään lehtimajaan joka oli auton lavalla. Siis netissä. Se oli kyllä mahti idea :D

  VastaaPoista
 19. Mine:Majan tarkoitus on olla väliaikainen maja,joka otetaan esille aina tuon pyhän aikana.Täällä meidän kadulla ei ole taloissa parvekkeita,koska talot ovat vanhoja ja ehkä naapurit ei tykkäisi jos tuolla pihalla olisi koko ajan noita majoja...

  Sirokko:tosiaankin,ramadan oli tänä vuonna niin aikaisin ja kuumaan aikaan;tuo kuukauden lisäys todellakin helpottaisi asiaa,,,,Olishan tuollainen maja kiva ympäri vuoden ,jos olisi parveke mutta pihalla ei noita oikein voi vuoden ympäri olla,muuten tulisi varmaan riitaa naapureitten kanssa....

  Anonyymi:tuolla mainitsinkin,että lehtimajajuhla on myös syksyn sadonkorjuujuhla.Monet hedelmät ovatkin nyt parhaimmillaan,taatelit,granaattiomenat,viinirypäleet ym.Kiitos toivotuksista:)

  Eeviregina:arvasinkin että sulla on kokemusta lehtimajassa istumisesta;D No en minäkään noita kuukausia osaa edes luetella ,kun niitä ei tule käytettyä jokapäiväisessä elämässä...Nyt näyttää siltä että sitä käryä ei tulekaan sillä ne ongelmanaapurit eivät olekaan pystyttäneet sitä lehtimajaa tuonne makkarin ikkunan alle(3 kerrosta alaspäin) ah,mikä helpotus:)

  Hannah:that one really is:) Thank you and Chag Sameah to you too,Hannah:)

  Nelli:no melkein;D Hih,hauska idea tuo!

  VastaaPoista
 20. Lehtimajaruokailusta minäkin tykkäisin! Tuo eri kulttuurien ja uskontojen erilainen ajanlasku on toisaan mielenkiintoista mietittävää. Mukavaa juhlaviikkoa, Jael.

  VastaaPoista
 21. Lissu:nyt kun kävin illalla koiran kanssa ulkona niin moni lehtimaja oli valaistu,näytti aika kivalta:) Tosiaankin mielenkiintoinen aihe tuo kalenterijuttu:) Kiitos:)

  VastaaPoista
 22. Iloista lehtimajanjuhlaa! Kristittynä mietin sitä, että monesti on spekuloitu, olisiko Kristuksen syntymäpäivä oikeastaan ajoittunut tämän juhlan ajankohtaan. Joulua silti vietämme jouluna ihan hyvällä mielellä. :-)
  Hienoja majoja.
  nm Petra

  VastaaPoista
 23. Tuo parvekkeella oleva lehtimaja on oikestaan hyvin viihtyisä. Olisi ihana istua tuolla ja herkutella hyvässä seurassa. Kiitos muuten, että kerrot tällaisista asioista, tässä oppii ihan huomaamatta vaikka mitä.

  VastaaPoista
 24. Mielenkiintoista ! Sanon ihan samaa kuin edellinen kommentoija - " oppii huomaamatta vaikka mitä "

  VastaaPoista
 25. Petra:mikäköhän se oikea päivä onkaan...Jotkut majat ovatkin tosi hienoja:)

  Kirjailijatar:isolla parvekkeella voi pystyttääkin kivan lehtimajan,kun tilaa on.Ja kiva kuulla että kiinnosti:)

  Kyllmarjaana:kiva kun tykkäsit:)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...