sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Vapaus-freedom

Olen aikaisemmin kertonut täällä jotain tänne tulleista afrikkalaisista,jotka ovat pääasiassa  Eritreasta ja Sudanista( pohjoisesta,sillä eteläisen Sudanin kansalaiset lähetettiin takaisin maan itsenäistyttyä). Tilanne sekä Eritreassa (totalitaarinen diktatuuri) että Sudanissa (konfliktialue) on sellainen,että sieltä tulleita ihmisiä ei ole voitu lähettää takaisin,mutta yhdellekään eritrealaiselle tai sudanilaiselle ei ole myönnetty  pakolaisstatusta(joillekin muille afrikkalaisille kyllä),eikä heidän  tapauksiaan ole käsitelty yksityiskohtaisesti;heillä on ollut "kollektiivinen suojelustatus,jonka perusteella he ovat voineet tehdä töitä,vaikka työlupaa ei olekaan.. Eritrealaisia ja sudanilaisia on yhteensä noin 50 000 henkeä,eri puolella maata ,ja suurin osa asuu Tel Avivin alueella ja Eilatissa. 
53 000 pakolaista,tai muuten parempaa elämää hakemaan tulleita (joita valtio ja myös suurin osa mediasta kutsuu loukkaavasti soluttautujiksi)  on suuri taakka pienelle maalle kuten Israel,etenkin kun afrikkalaisia tuli muutaman vuoden ajan tuhansittain per kuukausi. Tämä loppui viime vuonna,eikä viimeisen vuoden ajan ole tullut kuin pieniä määriä afrikkalaisia.Rajan yli tulleita on viety säilöönottoyksikköön,jossa heitä on voitu pitää jopa 3 vuotta.Tämä laki tuli voimaan 2 vuotta sitten ja Tämä päätös kumottiin nyt syksyllä kun korkeimman oikeuden tuomarit päättivät,että tuo päätös on vapaudenriistoa. Tämän jälkeen valtion virastot päättivät,.että Negevissä avataan ns.avoin säilöönottokeskus,jossa ovat ovat auki aamusta iltakymmneneen,mutta että siellä olevat joutuvat ilmoittautumaan 3 kertaa päivässä:aamulla,iltapäivällä ja illalla.He eivät myöskään saa työskennellä eli ei todellakaan kovin avoin keskus...
Hyvin pian tämän päätöksen jälkeen maahantuloviranomaiset alkoivat systemaattisesti tarkistamaan afrikkalaisten paperit ja ne,joilla ei ollut olemassa olevia lupia,lähetettiin Holotin ns. avoimeen säilöönottokeskukseen. Sinne oli tarkoitus siirtää ensin naimattomat ja sen jälkeen perheelliset.Afrikkalaiset ,jotka menivät uusimaan oleskelulupiaan,saivat kuulla että heidän pitää ilmoittautua Holotissa joko kuukauden tai kahden kuukauden sisällä,riiippuen siitä,miten kauan he ovat täällä olleet. Tilanne siis on sellainen,että uusia  lupia ei saa ja luvattomat lähetetään Holotiin(naimattomat).
Pelko siitä,että joutuu pidätetyksi ,on nyt suuri eritrealaisten ja sudanilaisten keskuudessa ja niinpä he päättivät pitää 3 päivän lakon,mikä varmaankin tuntuu monessa ravintolassa,hotellissa ja muissa paikoissa missä he työskentelevät.Kantakahvilassani Sugarissa työskentelee kokkina eritrealainen Salomon .Tänään Tel Avivin Rabin-aukiolla järjestettiin suuri mielenosoitus ja eritrealaisia ja sudanilaisia tuli ympäri maata,paitsi Eilatista,jossa järjestettiin erillinen mielenosoitus. Mielenosoitus alkoi klo 11 ja tulin paikalle hieman ennen sen alkamista. Väkeä tuli koko ajan lisää ja lisää mutta rauhallisesti,pienissä ryhmissä.
Poliisin kanssa oli sovittu tuosta että tullaan pienissä ryhmissä ja hyvin se näkyi sujuvan
Hän on Darfurista,ollut täällä 5 vuotta,puhuu erittäin hyvä hepreaa ja oli yksi järjestysmiehistä tuolla.
Kaikkia pyydettiin istumaan ja puheet alkoivat:hepreaksi,englanniksi,tigritiksi ja arabiaksi.Oli täkäläisiä,afrikkalaisten puolella olevia  puhujia,ja heidän omia puhujiaan.Aukiolla kaikui aina välillä freedom yes-prison no......
Ratsupoliisin komeat hepat aukion reunalla.Poliisin kanssa toimittiin yhteistyössä tässä mielenosoituksessa. Eritrealaisten ja sudanilaisten määrä on todella suuri ja Tel Avivissa he asuvat kaikkein köyhimmillä asuinaluiella missä muutenkin on ongelmia, eikä siihen ole auttaneet ryöstöt(puhelimeni varastettiin ) ,raiskaustapaukset eivätkä murhat,jotka ovat saanet näiden asuinalueiden ja muiden alueiden asukkaat jaloilleen ja iso osa ihmisistä täällä näkisi mielellään näiden afrikkalaisten painuvan sinne mistä tulivatkin.Mielestäni näiden tänne tulleiden,asuinmaittensa vaikeita olosuhteita pakoon tulleita ihmisiä  pitäisi auttaa ainakin siihen asti,kunnes tilanne heidän maissaan paranee ja he voivat palata sinne tietäen,että se on turvallista.Eli antaa heidän työskennellä ja elää mahdollisimman normaalia elämää.
Komeat hepat

16 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Onpa ikava tilanne heidan kannaltaan, maahanmuutto ja pakolaisasia on varmasti taman ajan suurimpia ongelmia, melkein joka paikassa. Turkissa on satoja tuhansia syyrialaisia, eivatka he mahdu enaa leireille, tilanne on aika jarkyttava, heita arvioidaan olevan taman vuoden loppuun mennessa taalla 1.5miljoonaa. Mita rikkaampi valtio, sen itsekkaammiksi ihmiset herkasti tulevat, kukaan ei halua luopua omista eduistaan ja harva lopulta haluaa auttaa :(

Ciacy kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen postaus. En tiennytkààn, ettà siellàkin on tàmà ongelma afrikkalaisten kanssa. Tànne Italiaanhan tulee làhes pàivittàin laittomasti laivalla afrikasta ihmisià, pààasiassa miehià. Heillà ei ole mitààn dokumentteja mukanaan ja tulevat tànne todella ylimielisellà asenteella. He ovat laittaneet noita vastaanottokeskuksia palamaan, heille ei kelpaa normi italialainen ruoka (=pasta). Aina lòytyy valittamista. Haluavat moskeijoita ja jos olet jossain asiassa erimieltà heidàn kanssaan olet samantien rasisti. Tulevat tànne ilman dokumentteja ja saavat apurahaa, jotta pystyvàt elàmààn tààlà mahdollisimman hyvin. Apuraha on enemmàn, kuin italialaiselle tyòttòmàlle ja sehàn italialaisia raivostuttaa (samoinhan tuntuu olevan muuten suomessakin). Tòihin nàmà harvemmin menevàt ja eivàt muutenkaan integroidu italialaisten kanssa. Ovat erittàin vaikeasti tutustuttavia, koska liikkuvat aina jengeissà. Usein tekevàt myòs rikoksia. Olen muutamaan tutustunut tyòni kautta ja vaikuttavat silloin ihan mukavilta, mutta ei heistà italialaista saa, kun ovat niin omissa piireissààn. Eivàt opi kieltà ja kulttuuria kunnolla tàstà samaisesta syystà ja kuilu heidàn ja italialaisten vàlillà kasvaa. Mielestàni he jotka tarvitsevat apua, voivat tulla, mutta kun tuntuu ettà tànne tulee vain noita nuoria miehià ilman dokumentteja, pakostakin tulee mieleen ettà minkàlainen rikollinen onkaan ollut omassa maassaan, kun nyt tànne tulee tàlleen laittomasti ilman mitààn dokumenttia itsestààn. Jos olisi perhe tai naisia niin otettaisiin varmasti hieman ystàvàllisemmin vastaankin....hankala tilanne.

kyllimarjaana kirjoitti...

Onpa siellä tilanne .

Jael kirjoitti...

Petra:teidänkin tilanteesta mitä tulee syyrialaisiin olen paljon lukenut,vaikea tilanne. Aika globaalinen ongelma tämä pakolaisongelma. Teille heitä on tullut ihan hurja määrä,vaikeaa kuvitella.Tosin kun miettii suhteutettuna,eli väkiluku teillä ja meillä,niin melkein yhtä suuri prosentti on näitä tänne tulleita.Suuri osa kansasta täällä haluaisi päästä heistä eroon,mutta onneksi on monta järjestöä ja paljon ihmisiä,jotka myös auttavat,ja se näkyi tänään myös tuossa mielenosoituksessa.Sitäpaitsi,kuka täällä haluaa tehdä heidän töitään...just luin että työnantajat eli yleensä ravintoloitsijat ovat afrikkalaisten puolella ja vaativat näille työlupia.

Ciacy:hyvin ymmärtää että' syntyy antagonismia kun pakolaisia tulee niin valtavia määriä,kuten teille ja meille.Tänne tuleville on kai useimmiten jotkut paperit,sillä suurin osa on tullut Egyptin kautta ja olleet siellä joitakin vuosia,jossa heitä on kohdeltu sen verran huonosti että ovat halunneet tulla tänne.Täällä eivät saa mitään apurahaa tai avustusta,ne jotka eivät ole töissä ovat riippuvaisia avustusjärjestöistä. Halu tehdä töitä on kyllä useimmilla,näin olen ymmärtänyt ja sain sen käsityksen myös kun tuolla tänään puhuin muutaman afrikkalaisen kanssa.Muuten,haukkuivat myös ruokaa siellä Holotin vastaanottokeskuksessa... Monet eritrealaisista ovat menneet täällä naimisiin ,sillä naisiakin on tullut paljon ja iso osa lapsista täällä syntyneitä.Rikoksia on täälläkin tehty paljon noilla köyhillä alueilla,ja kuulemma nuoret naiset eivät uskalla kävellä yksin pimeässä mutta on väärin syyttää suurta määrää joidenkin mätämunien vikojen johdosta.Tosin teillä oli myös se Lampadusan tapaus,joten Italiankin puolelta tuli aika kovaa kohtelua.

Jael kirjoitti...

Kyllimarjaana;On se ja kunnon ratkaisu olisi hyvä asia...

Mine kirjoitti...

On se harmillista. Jos oma maa on turvaton ja toisissa maissa ei ole mahdollisuutta yrittää, niin mitä sitä voi tehdä? Minulla olisi yksi hyvä ratkaisu. Lopetettaisiin sotimasta...

Nimetön kirjoitti...

Sanattomaksi vetää:( Omat murheet ja huolet muuttuvat pieniksi, kun ajattelee, millaista hätää ja eriarvoisuutta toiset joutuvat elämässään kokemaan. Lasten ja naisten asema on usein vielä sitten kurjudessakin se kaikista kurjin...
syvään huokaisee TaijaS

Jael kirjoitti...

Mine:on kyllä surullista että ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan ja sitten eivät saa hyvää kohtelua kun tulevat muualle.
Olispa ihana maailma jos ei olisi sotia.....

Taija:todellakin.Olin tuolla muutaman tunnin ja yritin ajatella,miltä minusta tuntuisi jos olisin yksi heistä. Täällä onneksi on lapsille tarhoja ja toivottavasti saavat niihin jäädä eivätkä joudu sinne erämaan vastaanottokeskukseen.Minua lämmitti kun nyt illalla luin että 40 ravintoloitsijaa Tel Avivissa (kaikilla afrikkalaisia työntekijöitä) aikovat muutaman viikon päästä järjestää illan,joka on kokonaan omistettu heidän afrikkalaisille työntekijöilleen:)

anumorchy kirjoitti...

Minusta on kurjaa etta heita kaiken lisaksi kutsutaan "elintasopakolaisiksi" kun todellakin tulevat varmaan tosi kurjista ja turvattomista paikoista.
Tyota nayttavat haluavan tehdam joka paikassahan heita nakee. Eika takuulla paikalliset haluaisi niita tyopaikkoja!
Hallituskin on nukkunut ruususen unta eika tehnyt mitaan pitkaan aikaan. Raja oli vuosia ihan auki ja sielta tuli pakolaisten lisaksi huumeita ym mukavaa lahes vapaasti. Nyt sitten ihmetellaan mita tehda ja keksitaan typeria ratkaisuja kuten se "avovankila".

arleena kirjoitti...

Afrikassa on nyt useita "sisällissotia" ja muita vastaavia, sorretut pyrkivät pakenemaan mihin vain pääsevät. Syyriassa on täysi sisällissota menossa ja sieltä on paennut ihmisiä myös tänne Pohjoismaihin, Ruotsiin ja jokunen tuhat Suomeenkin.
Säälittää kovasti siviilien ja sorrettujen kohtalo.
Siellä on jo ongelmia pakolaistulvasta johtuen.

Ciacy kirjoitti...

Joo siis sehàn tààlà onkin ongelma, kun kaikki tulevat tànne laittomasti....laivoja joissa on 800 ihmistà ja italialla on sitten vastuu pelastaa heidàt, kun merihàtààn itsensà hommaavat heti italianpuolelle kun pààsevàt. Tààlà naisia ja lapsia nàkyy ihan olemattomasti. Lampedusaa ei enàà italiaksi varmasti edes tunnistaisi....meillà onni, koska tuntuvat menevàn tàstà meiltà vain ohi ja jatkavat pohjoiseen. Tosin olen pohjois-italiassakin joskus vuosia sitten ollut ja ihmetellyt ettà missà sità oikein onkaan, kun on alueita joissa ei muita olekaan kuin tummaihoisia...aika pelottavaa...

MaaMaa kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen postaus, ja aivan uutta tietoa mulle että sielä on noin hurjat määrät pakolaisia. Tuollaiset tilanteet ovat aina niin monipiippuisia...ja varmasti vaikea ratkaista niin että kaikille olisi 'reilua' ja kaikki olisi tyytäväisiä ... Jokatapauksessa kuulostaa, että sielä on suuri määrä 'laittomia' jotka ovat sulautuneet hyvin paikallisten joukkoon ja jotka tekevät 'kunnon töitä' ... tuntuu väärälle, että sellaisia lähetettäisiin kylmästi takaisin - niin ja takaisin minne? Monilla ei varmaan ole mitään jäljellä sielä entisessä elämässä ... :(

hanne virtauksesta kirjoitti...

Ihmiskuntamme suuria ratkaisetomattomia ongelmia, monessa maassa, tuo pakolaisongelma. Surullista, että ihmiset eivät todella voi asua omassa kotimaassaan, monestakin syystä. italiaankin Lambuducan saarelle tulee jatkuvasti tuhansia afrikkalaisia pakolaisia..
En osaa itse sanoa ratkaisuja, voin vain katsoa omaa ahneuttani, itsekkyyttäni. ja sen jälkeen vasta tuomita tai arvostella muita..
Rakkaus ei asu monenkaan ihmisen sydämessä..vaan raha, tavara..

Ihanaa, sain kommentoida, Halit sinulle ♥

Amalia kirjoitti...

Kipeitä asioita nämä pakolaisasiat. Minulla ei ole niitä vastaan mitää, jotka tulevat tänne Suomeen ja tekevät töitä, tai ovat edes tekevinään, mutta lusmuilijoita en kyllä hyväksy. Etupäässänoita lusmuilijoita ovat somalit, kurdit ovat ahkeria ja työtelijöitä.

Jael kirjoitti...

Anu:niin tuskin eh mitään elintasopakolaisia ovat.Ja selvääkin on ,etteivät voi mennä omiin maihinsa nyt,eikä se valtion myöntämä 3500 dollarin lähtöraha varmaan montaa houkuttele...Ja harvat tosiaankin haluaisivat noita töitä tehdä,joten en voi tajuta miten jotkut sanovat että afrikkalaiset vievät heiltä työpaikat.Ja hallituksen vika on,kuten sanot,kun kerta ovat päästäneet noin monta tänne....mutta tuo BiBin ja Saarin ratkaisu on niin väärä!

Arleena:Afrikassa näkyy aina olevat jonkinlainen konflikti,joka usein liittyy myös heimosotiin. Tänne vaan on tullut niin mahtavan suuri määrä heitä että se on ongelmaksi,pieni maa johon ei noin monta afrikkalaista mahdu koska on muutenkin ongelmia ja köyhyyttä,Mutta jonkinlainen ratkaisu pitäisi löytyä mutta ei tuollainen mikä nyt on käynnissä-.

Ciacy:täällä kun mennään Tel Aviviin pääbussiaseman alueelle niin luulisi olevansa Afrikassa.En usko että kukaan on välttämättä halunnut lähteä kodistaan mutta elämän on niin niin vaikeaa joissain Afrikan maissa että ei ole vaihtoehtoa.tai on sotatilanne tai dikatuuri tai mitä lie. Ehkä Afrikkaa pitäisi auttaa enemmän tai onko se edes mahdollista....

MaaMaa:täällä on tosiaankin hurja määrä heitä.Osa on vierastyöläisiä ja mahdollisten pakolaisten pakolaisstatusta ei ole edes kunnolla tutkittu.Täällä on monta järjestöä jotka huolehtivat pakolaisten asioista.Luulen,että jos heitä ei olisi noin suuri määrä niin ei tämä olisi mennyt tällaiseksi ongelmaksi mutta kun heitä on jo keskikokoisen kaupungin verran niin syntyy paljon vastustusta.On hyvin vaikeaa keksiä täysin tyydyttävää ratkaisua. Monet noista Eritrean ja Sudanin pakolaisista ovat olleet vasta ihan muutaman vuoden mutta osa jo enemmän ja ainakin perheellisten pitäisi antaa jäädä kunnes tilanne heidän omissa maissaan rauhoittuu.

Amalia:Kipeitä asioita tosiaankin.Sitä yrittää ajatella että miten itse tuntuisi olla samassa tilanteessa.Totta,jos tulevat vain lusmuilemaan se ei ole hyväksi.

savisuti kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus! MInustakin olisi hyvä jos ihmiset saisivat tehdä työtä ja elää maassa rauhassa ainakin niin kauan että olot kotimaassa normalisoituisivat. Israelillakin(kuten Suomella)on siihen varaa. Jonkin aikaa Afrikassa olleena tiedän,että ihmiset lähtevät sielä joko opiskelemaan(harvat)tai sitten rahaa ansaitsemaan muihin maihin. Harmi ainakin tällä Hetkellä Suomessa on mm että tohtorin tittelillä oleva afrikkalainen jakaa Hesaria elääkseen. Tietysti ymmärrän että kun ei osaa kieltä ei ole paljon muuta mahdollisuutta kuin siivota tai olla töissä postissa. Kurjaa vaan kun näyttää ettei ko työtä tee muut kuin maahanmuuttajat.